skip to Main Content

Συνέντευξη στο ”Έθνος της Κυριακής” στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

 

Κύριε Σκανδαλίδη, έχω την αίσθηση ότι τα γκάλοπ που καταγγέλλατε τώρα σας χαροποιούν και δεν το κρύβετε. Τελικώς διαμορφώνουν κλίμα; 

Προσωπικά ουδέποτε κατήγγειλα τα γκάλοπ αλλά δεν τους έδωσα και μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχουν. Να αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής με όσα αυτή κουβαλά λίγο χρόνο πριν. Με τα γκάλοπ δεν κερδίζεις εκλογές, τις εκλογές τις κερδίζεις με τις θέσεις, τις προτάσεις σου και τον αγώνα σου. Και είναι θετικό ότι υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, μια σαφής αλλαγή κλίματος που οδηγεί μετά τη Θεσσαλονίκη σε πραγματική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Από δω και πέρα η πρωτοβουλία και η ευθύνη είναι στα χέρια μας και η νίκη εξαρτάται κυρίως από μας.  

 

 

 Προβλέπετε πρόωρες εκλογές;

Μερικοί υποτιμούν το «Βατερλό» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και θεωρούν ότι έχει ευχέρεια πρωτοβουλιών. Πιστεύω ότι η ΝΔ και ο Καραμανλής θα συρθούν σε πρόωρες εκλογές επειδή απλούστατα δεν μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα και να αντιμετωπίσουν τόσο τις συνέπειες μιας καλπάζουσας οικονομικής κρίσης όσο και την οριστική απομυθοποίηση της περιβόητης «νέας διακυβέρνησης». Η κρίση της ΝΔ είναι κρίση ηθική, κρίση πολιτική και εξελίχθηκε σε κρίση ηγεσίας. Ο πρωθυπουργός είναι όμηρος της παράταξής του, η ηγετική του ομάδα βουλιάζει στη συναλλαγή και την ανυποληψία και ο ίδιος συμπεριφέρεται με αίσθημα δειλίας και συνενοχής. Οι εκλογές, κατά τη γνώμη μου, έρχονται μέσα στο 2009 και κατά πάσα πιθανότητα πριν από τις ευρωεκλογές.

Και ο ανασχηματισμός; Δεν μπορεί να απαντήσει στην κρίση;

Η κολοκυθιά των ονομάτων και των προτάσεων από τα στελέχη της ΝΔ δεν είναι ούτε ασπιρίνη στην κρίση. Δεν υπάρχουν εφεδρείες γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές που μπορεί να σώσουν το σκάφος που βουλιάζει. Τα πρόσωπα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το κενό εξουσίας.

Πάντως, πέρσι τέτοιον καιρό βιώνατε την οδυνηρή εκλογική ήττα και οδεύατε μέσα από σκληρή αντιπαράθεση στην 11η Νοέμβρη. Νιώθετε δικαιωμένοι από τις εξελίξεις;

Πολύ λίγη σημασία έχει η προσωπική δικαίωση του καθενός μας μπροστά στη συλλογική ανάγκη να σταματήσουμε τον κατήφορο της χώρας και να δώσουμε τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να πάρει στα χέρια του τα ηνία. Η Ελλάδα χρειάζεται νέο ξεκίνημα, η κοινωνία χρειάζεται ελπίδα, η δημοκρατική παράταξη έχει χρέος να επιτύχει.

Κύριε Σκανδαλίδη, αναλάβατε να καταθέσετε στον κ. Παπανδρέου πρόταση διαλόγου με τις προοδευτικές δυνάμεις, ενώ συγγράφετε ήδη για την κυβερνώσα Αριστερά. Με το χέρι στην καρδιά, υπάρχουν προϋποθέσεις για τη συνεργασία;

Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω. Η κυβερνώσα Αριστερά φιλοδοξεί να απαντήσει συνολικά στις ανάγκες της εποχής και δεν ταυτίζεται με τις όποιες συγκυριακές συμπορεύσεις και συνεργασίες. Και στηρίζεται στη μετάβαση από τον άγονο και ξεπερασμένο πια δικομματισμό της μεταπολίτευσης σε έναν διπολισμό που αφορά την πρόοδο και τη συντήρηση. Η συμπόρευση, λοιπόν, είναι στρατηγική ανάγκη για το προοδευτικό κίνημα. Αυτήν θα υπηρετήσει η πρόταση διαλόγου που θα ξεκινά από σήμερα αλλά θα ανοίγει δρόμο για το αύριο. Και ασφαλώς θα απευθύνεται σε κάθε προοδευτική δύναμη.


Υπάρχουν εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το συμφέρον της χώρας;

Ούτε για αστείο! Δεν μπορεί μια παράταξη που επαναφέρει την Ελλάδα, τη δημοκρατία και την πολιτική σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, να συνυπάρξει στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, που οδήγησε τη χώρα στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Θα ήταν ένας «θίασος σκιών».

Και ποιο πρέπει να είναι το σήμα-κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ μετά την Αλλαγή της δεκαετίας του 80 και τον εκσυγχρονισμό του 90;

Νομίζω ότι σωστά ο Γ. Παπανδρέου μετά το «ισχυρή Ελλάδα- δίκαιη κοινωνία» μιλά για «ανθρώπινη κοινωνία». Σε μια εποχή που όλα καταπατούνται, που η χώρα υποχωρεί, που ο λαός στενάζει, πρέπει, και οφείλουμε, να διεκδικήσουμε και για τους πολίτες και για τη χώρα το «Δικαίωμα στην Ευημερία» με ό,τι συνεπάγεται. Νομίζω ότι συμπυκνώνει το πρόταγμα μιας πραγματικά κυβερνώσας Αριστεράς.


Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι εφικτά και εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως…

-Κάθε άλλο. Και εφικτά είναι και οι πόροι μπορούν να εξοικονομηθούν για την εφαρμογή τους. Η δυναμική αρχή που θα εκφράσει την πολιτική βούληση μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι το «ήμισυ του παντός». Οι ρυθμοί υλοποίησης από κει και πέρα θα αναπτύσσονται με γεωμετρική πρόοδο.

Μιλάτε σαν να νικήσατε ήδη στις εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία. Δεν είναι λίγο αλαζονικός ο στόχος σας όταν ο ένας στους τρεις Ελληνες αποδοκιμάζει συλλήβδην τα κόμματα και την πολιτική και το ποσοστό σας δεν υπερβαίνει το 30%;

Μας απασχολεί το γεγονός της απαξίωσης της πολιτικής και την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με τα προβλήματα και οδηγεί σε αδιέξοδα. Εμείς πρέπει στην πορεία προς τις εκλογές να απαντήσουμε σε τρία μέτωπα. Νίκη του ΠΑΣΟΚ γιατί μόνο στο πρώτο κόμμα ανήκει η πρωτοβουλία λόγω του εκλογικού νόμου, ευρύτερη συσπείρωση προοδευτικών δυνάμεων γιατί οι αλλαγές απαιτούν μεγάλες συναινέσεις, σχεδιασμό της επόμενης ημέρας ώστε να είναι πραγματικά βήμα μπροστά που θα συναντήσει την υποστήριξη του λαού.

Αν παρ όλα αυτά χάσετε τις επόμενες εκλογές, εθνικές ή ευρωεκλογές, θα θέσετε ξανά θέμα ηγεσίας;

Στις 11 Νοεμβρίου το βράδυ δήλωσα ότι το θέμα έκλεισε, ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ισχυρός πρόεδρος και πρέπει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Είναι το χρέος μας.


Απορρίψατε χωρίς συζήτηση τις έξι εντελώς συγκεκριμένες προτάσεις του κ. Αλαβάνου.

Συγκεκριμένες αλλά προσχηματικές. Πάρτε για παράδειγμα το Βατοπέδιο. Η υπόθεση είναι σαφής και το έγκλημα έγινε από τη ΝΔ τώρα. Τι θα συμψηφίσει από το 1999. Ή τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Προς τι η κοινή νομοθετική πρωτοβουλία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το ασυμβίβαστο των βουλευτών και απομάκρυνε την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έδινε υπόσταση στον χωρισμό. Ή η καραμέλα της απλής αναλογικής όταν το πολιτικό σύστημα έχει ανάγκη ριζικής αλλαγής του εκλογικού νόμου, καταθέσαμε ριζοσπαστική συνολική πρόταση και ζητά επίμονα να συζητηθεί μόνο η αναλογικότητα. Αν θέλει ο ΣΥΝ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, η ταμπακέρα βρίσκεται αλλού. Στην ανάγκη να κυβερνηθεί προοδευτικά η χώρα τώρα.

Βλέπετε τέτοια προοπτική;

Νομίζω ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε δικαίωση την πάγια θέση μου ότι εμείς πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο της νέας μεταπολίτευσης αλλάζοντας το ΠΑΣΟΚ και διαμορφώνοντας ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο. Οσοι τις αντιμετωπίζουν αμυντικά ή θέλουν να απαλλαγούν απ αυτές ή ονειρεύονται νέους ηγεμονισμούς και μικρομεγαλισμούς θα προσγειώνονται στη σκληρή πραγματικότητα. Κανείς, σ’ ένα σύστημα που βρίσκεται σε πλησίστια κρίση, δεν μπορεί να μοιράζει πιστοποιητικά προοδευτικότητας, συνέπειας και ανανέωσης. Ολοι μαζί στο ΠΑΣΟΚ και όσο γίνεται περισσότεροι από κάθε προοδευτική δύναμη το μπορούμε.

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search