skip to Main Content

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Aθήνα 9,84»

στην εκπομπή «Φύλλο και Φτερό» και στους δημοσιογράφους  Γιάννη Τασσιόπουλο και Αρετή Σιδηροκαστρίτου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλό μεσημέρι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι. Βροχερό μεσημέρι.

Α.ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΟΥ: Τρομερή βροχή έξω Υπουργέ, ρίχνει καρεκλοπόδαρα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω τι γίνονται τα βαμβάκια με τέτοιες βροχές.

Α.ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΟΥ: Ανησυχείτε, βέβαια. Εγώ ανησυχώ για την αποχή πάλι, χωρίς να είμαι υποψήφια.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλοι ανησυχούν για την αποχή, αλλά η αποχή πρέπει να χτυπηθεί πάση θυσία, όσο μπορούμε βέβαια. Γιατί είναι και δομική, έχει και χαρακτηριστικά αποστασιοποίησης από το πολιτικό σύστημα. Δηλαδή και στις  ευρωεκλογές και μετά στις

βουλευτικές εκλογές και τώρα στις δημοτικές, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό αποχής, το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο και φοβάμαι ότι τα κόμματα, την περασμένη Κυριακή, παρασύρθηκαν σε μια εύκολη ανάγνωση της αποχής, προσπαθώντας το καθένα να την οικειοποιηθεί απ’ τη μεριά του.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ σωστή παρατήρηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι μεν να λένε ότι είναι ψήφος ανοχής στην Κυβέρνηση, λέω εγώ για μερικούς δικούς μας, οι δε να λένε ότι είναι ψήφος απόλυτης αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης. Ούτε ψήφος ανοχής στην Κυβέρνηση είναι, ούτε ψήφος αποδοκιμασίας της Κυβέρνησης. Είναι σύνθετο φαινόμενο. Έχει να κάνει με μια συνολική αποστασιοποίηση απ’ τα κόμματα, έχει να κάνει με μια αποστασιοποίηση απ’ τις πολιτικές καταστάσεις που ζουν οι άνθρωποι, με μια καχυποψία που υπάρχει γενικότερη και για τα προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Έχει να κάνει με το ότι οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης δεν έχουν μπει στη ζωή των ανθρώπων, στο βαθμό που θα έπρεπε. Έχει να κάνει με όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας γενικής πολιτικής σύγκρουσης, που κάποιες από τις κοινωνικές δεν ενδιαφέρονται.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το βασικό θα έλεγα, για να κλείσουμε με αυτό το θέμα, είναι ότι ο κόσμος, μεγάλο ποσοστό, κ. Υπουργέ δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η ζωή του από κανέναν. Είναι επικίνδυνο…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι επικίνδυνο διότι το κλίμα της παραίτησης είναι το χειρότερο και έχουν ευθύνες οι πάντες, με προεξάρχουσα και την κυβέρνηση και το κυβερνόν κόμμα. Θα πρέπει λοιπόν να αλλάξει λίγο το στυλ της αντιπαράθεσης, το στυλ του πολιτικού διαλόγου, τα θέματα που τίθενται κάθε μέρα και όλα αυτά.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα υπάρξει, την πρώτη βδομάδα είχαμε ένα πολιτικό μήνυμα, στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στο δεύτερο γύρο θα υπάρξει πολιτικό μήνυμα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι το πολιτικό μήνυμα ελήφθη στον πρώτο γύρο και είναι σαφές. Δηλαδή σαφές με τη λογική ότι χωρίς να αποδοκιμάζεται η συνολική πορεία της χώρας, εστάλη μήνυμα και προς την Κυβέρνηση ότι πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική σε ορισμένα πράγματα που αφορούν κυρίως τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω απ’ την πίεση των οικονομικών μέτρων. Και απ’ την άλλη μεριά υπάρχει μια καταγραφή πολιτικών συσχετισμών, που σύμφωνα με όλους τους δημοσκόπους και όλες τις αναλύσεις, εξακολουθούν να φέρνουν πρώτο το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και μετά, μετά τον α’ γύρο πάμε σε ένα β’ γύρο που εκλέγονται τοπικές κυβερνήσεις. Είναι αδιανόητο μετά το πρώτο μήνυμα και στο δεύτερο γύρο να εξακολουθήσουμε αυτή την αντιπαράθεση. Πρέπει να πάμε στην υπόθεση «Καλλικράτη».

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είστε παλιός παίκτης στο παιχνίδι και έμπειρος και στα κομματικά και στη διοίκηση κλπ, θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα εικόνας για την κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν δεν το δέχεστε και μπορεί να έχετε δίκιο, αν δούμε το βράδυ 8 περιφέρειες, 7, να είναι γαλάζιες. Γιατί εκεί θα μπορεί η Νέα Δημοκρατία βάσιμα σε σχέση με την εικόνα…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν εγώ δεν πιστεύω ότι θα το δούμε. Αλλά ακόμα και αν το βλέπαμε, θεωρώ ότι στο β’ γύρο παίζονται τα παιχνίδια με συνεργασίες και με άλλα πράγματα. Εγώ δεν τα βάζω σε μια συνωμοσιολογική διάσταση, αλλά γίνονται συμμαχίες τοπικού χαρακτήρα, κεντρικού χαρακτήρα. Γίνονται συμμαχίες ανάμεσα σε δήμους που παίζονται στο β’ γύρο και περιφέρειες.
Δηλαδή τα μετωπικά σχήματα που αντιπαρατίθενται σε μια διπολική αναμέτρηση στο επίπεδο της περιφέρειας, δεν εκφράζουν κανονικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Ούτε μπορεί ο αριθμός των περιφερειών από μόνος του να σηματοδοτεί ένα αποτέλεσμα πέρα απ’ τη δημιουργία των εντυπώσεων, απ’ τη στιγμή που στον α’ γύρο το πολιτικό συμπέρασμα εξάχθηκε.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πάω αλλού. Έχετε έτοιμο ως παράταξη, πρώτα ως παράταξη, μετά ως κυβέρνηση, λόγω της συγκυρίας κιόλας, μία επίθεση την οποία θα δεχθείτε από την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα βγει και θα πει, μας είχατε τελειωμένους για 2-3 περιφέρειες και πήραμε 7, 6, 8; Αυτό δε θα σας δημιουργήσει ένα θέμα σε σχέση με το ζητούμενο που είναι…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι θέμα που αναφέρεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και λιγότερο στις εξελίξεις. Οι εξελίξεις είναι πολύ ευρύτερες από το θέμα που έθεσε ο κ. Σαμαράς την περασμένη Κυριακή. Ο κ. Σαμαράς την περασμένη Κυριακή έβαλε ένα πλαίσιο ολικής επαναφοράς δήθεν της Νέας Δημοκρατίας, όπου ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Ο κ. Κακλαμάνης για παράδειγμα στην Αθήνα πήρε τις μισές ψήφους απ’ αυτές που πήρε την προηγούμενη φορά. Ο κ. Ψωμιάδης στη Θεσσαλονίκη πήρε 12% κάτω απ’ αυτό που πήρε την προηγούμενη φορά. Πώς είναι δυνατόν να βγαίνουν συμπεράσματα αυτού του χαρακτήρα και να επιμένει ο κ. Σαμαράς ότι γίνεται μια μεγάλη μάχη γύρω από το μνημόνιο και απ’ το αν θα υπάρξει, εάν θα επανέλθει η Νέα Δημοκρατία στο προσκήνιο. Είναι για εσωτερική σταθεροποίηση του ιδίου.

Α. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΟΥ: Είναι συμπεράσματα ή είναι προσπάθεια να συσπειρώσει τον κόσμο του;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως είναι προσπάθεια και είναι θεμιτή, αλλά από εκεί και μετά τα συμπεράσματα δεν μπορούν να ακολουθούν την προσπάθεια του καθένα για να εξυπηρετήσει τις ιδιαίτερες επιδιώξεις του.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι έληξε ο συναγερμός των πρόωρων εκλογών; Έχει λήξει πραγματικά;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως έληξε.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δε θεωρείτε δηλαδή ότι…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως έληξε. Από εκεί και μετά έχουμε εξελίξεις, είναι μπροστά μας. Η Κυβέρνηση καταβάλει μια πολύ δύσκολη προσπάθεια. Η αντιπολίτευση κάποια στιγμή πρέπει να φύγει απ’ αυτή τη συνολική άρνηση και να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για συναίνεση την περασμένη Κυριακή. Εγώ νομίζω ότι το θέμα της συναίνεσης πάνω σε κρίσιμες επιλογές της χώρας θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο  και τις επόμενες εβδομάδες. Έχουμε προϋπολογισμό, έχουμε διαδικασίες, έχουμε εξέλιξη που έχει σχέση με τα οικονομικά μεγέθη. Έχουμε εμφάνιση καινούργιων ποσοστών για τα ελλείμματα και όλα αυτά, που αφορούν την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο. Έχουμε τόσα πράγματα μπροστά μας. Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να δούμε τι είναι το καλύτερο για τη χώρα και να τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, ο καθένας να ευλογεί τα γένια του.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η συναίνεση και η συνεργασία την οποία επικαλείστε, θεωρείτε ότι μπορεί να πάμε σε σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών το επόμενο διάστημα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Εγώ πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία, όπου καταρχήν δοκιμάζεται μία πρόταση, πιστεύω ότι δεν υπάρχει δεύτερη πρόταση σήμερα διατυπωμένη στην πολιτική ζωή. Δηλαδή, η πρόταση που λέει ότι εγώ σε ένα χρόνο μηδενίζω το έλλειμμα, αυξάνω τους μισθούς και κατεβάζω τους φόρους, δεν είναι πρόταση σοβαρή. Είναι ταχυδακτυλουργία,.
Η πρόταση που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι εγώ το 2010 σώζω τη χώρα, το 2011 εξακολουθώ και παράλληλα στρέφομαι στην πραγματική οικονομία, προσπαθώ να μαζέψω ό,τι δυνάμεις έχω για να κάνω παραγωγικές επενδύσεις, το 2012 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο ανάπτυξης, το 2013 δρομολογούμε εξελίξεις αποκοπή εμπλοκής από το μνημόνιο, είναι ένας δρόμος, που κατά τη γνώμη μου είναι σχεδιασμένος απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, και πάνω σε αυτό το δρόμο πρέπει να περπατήσει η χώρα.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση άντεξε στον α’ γύρο, αλλά λαβώθηκε σύμφωνα με πολλούς. Έχασε δύναμη, πώς να το κάνουμε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω αντίρρηση ότι εμείς παίρνουμε μηνύματα φθοράς ή απώλειας. Αλλά αυτό δε σημαίνει συνολική αποδοκιμασία.
Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, να δεχθούμε αυτό, αλλά λέω, σε ένα περιβάλλον τέτοιο επικίνδυνο που ζούμε, σε μια αστάθεια οικονομική που υπάρχει, την κρίση και όλα αυτά, μια κυβέρνηση λαβωμένη, γιατί υπήρξε ένα χτύπημα για την κυβέρνηση στον α’ γύρο…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το χτύπημα δεν έχει να κάνει με ακύρωση της πορείας μας.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είπα αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είμαστε μπροστά, πάμε μπροστά. Βλέπουμε θετικά τα πράγματα.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να μπω στη λογική σας και να συμφωνήσω μαζί σας ότι έτσι είναι, δεν έχω καμία αντίρρηση να κάνω αντιδικία πάνω σε αυτό. Αλλά θέλω να σας πω, η εικόνα που δίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πληγεί αυτή την ώρα, ήταν εύλογη η αποδοκιμασία σε σχέση με τη δυσφορία που υπάρχει στον κόσμο για τα μέτρα που υφίσταται. Κανένας δεν είναι ευτυχής γι’ αυτά, ούτε εσείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ούτε εμείς.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, αυτό δεν πρέπει να αναζητήσει, να αναπληρώσει η κυβέρνηση μέσα από συνεργασίες άλλου τύπου, πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ανοίγματα σε άλλους χώρους, σε πρόσωπα κλπ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, τα ανοίγματα έγιναν την εποχή του μνημονίου, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το μνημόνιο και φτάσαμε στο ακραίο δίλημμα ή δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και χρεοκοπεί το κράτος ή ψηφίζουμε. Τότε ο κ. Σαμαράς, ένα κατ’ εξοχήν συντηρητικό κόμμα το οποίο έφερε την Ελλάδα στο μνημόνιο επί της ουσίας, αποτέλεσε ύβρη στην κοινωνία το ότι πήρε αρνητική θέση. Από εκεί ξεκινάνε όλα τα περί συναίνεσης. Ποια συναίνεση,  όταν ξέρει ότι η ίδια η παράταξή του έφερε το μνημόνιο στη χώρα και τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, την κατάρρευση και καταψηφίζει τον μοναδικό τρόπο για να σωθεί. Πρέπει να αλλάξει τακτική και η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρέπει να αλλάξει γραμμή.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στη χώρα. Αυτό λέω.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ καταλαβαίνω την αντιμνημονιακή πολιτική, την πολωτική του ΚΚΕ, την καταλαβαίνω απόλυτα, διότι αυτό το κόμμα σου λέει παιδιά έξω από την Ευρώπη, έξω από παντού. Τι θέλετε; Όλα αυτά είναι εξάρτηση. Να κλείσουν τα σύνορά μας κλπ. Αυτό είναι η μόνη άποψη που είναι διαφορετική απ’ αυτή της κυβέρνησης. Η άλλη είναι με παραλλαγές. Να καθίσουμε να δούμε στο πλαίσιο της πολιτικής και της στρατηγικής, που χάραξε ο Πρωθυπουργός,  πως μπορεί να γίνουν καλύτερες οι πολιτικές. Εκεί είναι διατεθειμένα τα κόμματα τα υπόλοιπα να συνεννοηθούν; Εγώ πιστεύω ότι την Κυριακή θα αλλάξει το τοπίο στην Αθήνα ριζικά. Θα έχουμε άλλο Δήμαρχο, τον κ. Καμίνη.

Α. ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΙΤΟΥ: Να σας ευχαριστήσουμε κύριε υπουργέ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά.

Γ. ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστούμε.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search