skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «FLASH».


ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΚΟΡΙΚΟ

Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Πάμε να δούμε λοιπόν τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, πολύπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Kαλό σας μεσημέρι κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλό μεσημέρι. Σας άκουσα προηγούμενα και αναρωτιέμαι τι θα με ρωτήσετε απ’ όλα αυτά που αναλύσατε.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ας το πάρω εγώ από την αρχή να κάνω μόνο ερωτήσεις λοιπόν. Δηλαδή, λένε μερικοί ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία, εάν το αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδυναμία είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στο ΠΑΣΟΚ.
Μερικοί πάλι λένε ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς και κυρίως με τη Δημοκρατική Αριστερά. Εσείς τι λέτε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ έχω πει επανειλημμένα και το επαναλαμβάνω και με απόλυτη σαφήνεια. O λαός θα ψηφίσει τι κυβέρνηση θέλει. Είναι υπεύθυνος να αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει. Πρώτον: είμαι κατά της ακυβερνησίας, πρέπει οπωσδήποτε να κυβερνηθεί η χώρα.
Δεύτερον: το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έρθει πρώτο κόμμα γιατί έχει να προτείνει μια προοδευτική κυβέρνηση, γιατί προοδευτική είναι η πρότασή του. Η πρότασή του είναι προοδευτική, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μιας συμφωνίας για την οποία γίνεται τόσος ντόρος, αλλά, των περιθωρίων που δίνει για να υπάρξει και μια συμπληρωματική πολιτική ουσιαστική, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου. Άρα, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές για να έχει την πρωτοβουλία στις εξελίξεις και να προτείνει προοδευτική κυβέρνηση. Προοδευτική κυβέρνηση θα γίνει με όσες δυνάμεις μπορούνε να συμφωνήσουνε στον φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα, στην υλοποίηση αυτού του συγκεκριμένου προγράμματος που θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός.    
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Άρα δηλαδή εκ πρώτης όψεως δεν αποκλείεται και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει ποια κόμματα δέχονται ή δεν δέχονται να μπούνε, με ενδιαφέρει το περιεχόμενο της πολιτικής και η ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος. Και τρίτον: εάν παρ’ ελπίδα έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία και έχει αυτή την πρωτοβουλία, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει, πρέπει να κυβερνηθεί οπωσδήποτε η χώρα. Διαφωνώ πλήρως με τον κ. Σαμαρά που θέλει ξανά εκλογές και ξανά εκλογές, προκειμένου να εξασφαλίσει την μικροκομματική του έτσι διαδικασία. Ο λαός δεν μπορεί να αποδεχθεί μια τέτοια διαδικασία και άρα θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν πρόσωπο κοινής αποδοχής, να το βάλουμε επικεφαλής και να κάνουμε μια κυβέρνηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένου τόπου.
Δεν ξέρω αν σας κάλυψα, αλλά νομίζω ότι είναι μια καθαρή θέση.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Κοιτάξτε, το θέμα είναι να είναι πειστική αυτή η πρόταση σε αυτούς που μας ακούνε. Άρα μερικές, ας πούμε, διευκρινίσεις χρειάζονται. Ας πούμε στην περίπτωση που είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο ή δεύτερο κόμμα, γιατί και δεύτερο να είναι πάλι μπορεί να παίξει ένα σενάριο συνεργασίας, έτσι δεν είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω,  αν ο λαός αποφασίσει να βγάλει πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία, προφανώς κατά τη γνώμη μου πάλι, όσο γίνεται ευρύτερων δυνάμεων, δηλαδή έχουμε μια θεμελιώδη διαφορά με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς λέει: αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ λέει αυτοδύναμη Ελλάδα.
Για να γίνει αυτοδύναμη η Ελλάδα δεν αρκεί ένα κόμμα. Πρέπει να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις, γιατί οι αλλαγές που απαιτούνται και η πορεία της εξόδου απ’ την κρίση, ο Γολγοθάς, δηλαδή, που σήμερα τραβάμε για να βγάλει σε ξέφωτο, θέλει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά.
Πού θα γίνουν αυτές οι συνεργασίες; Θα αποφασίσει ο λαός. Αν ο λαός αποφασίσει ότι δεν μπορεί να γίνει προοδευτική κυβέρνηση αναγκαστικά θα πας σε μία συνεργασία. Αυτή η συνεργασία όμως πρέπει να έχει συγκεκριμένους όρους και όρια.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Αυτή η συνεργασία πρέπει ας πούμε, βλέπετε εσείς να είναι μικρής πνοής ή μακράς πνοής; Για όλη την τετραετία ή για ένα εξάμηνο ας πούμε;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένος χρόνος. Εάν απαιτείται αυτό να γίνει μέχρι να φτάσουμε ουσιαστικά στα θετικά πλεονάσματα, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ., μπορεί να είναι δύο χρόνων, αλλά θα είναι συγκεκριμένη και με συγκεκριμένους στόχους.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Γιατί αν το θέμα είναι να γίνουν εκλογές σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο είναι πάλι πρόταση Σαμαρά με άλλη μορφή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ας πούμε. Δεν ξέρω αν θα είναι τετραετία ή θα είναι τριετία ή θα είναι διετία, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να είναι λιγότερο από δύο χρόνια.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Τώρα αυτή η πολιτική όμως δεν θα έπρεπε να έχει εξηγηθεί νωρίτερα και στον ελληνικό λαό καθαρά, να υπάρχουνε οι συγκλίσεις, έτσι ώστε να δώσει και ο λαός την ψήφο του θετικά; Δηλαδή εγώ ναι, να ψηφίσω το ΠΑΣΟΚ αλλά γνωρίζοντας ότι θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Εάν ξέρω ότι δεν θα συνεργαστεί θα κάνω άλλους λογαριασμούς. Καταλάβατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ το ψηφίζεις γιατί έχεις την εμπιστοσύνη ότι ως δύναμη εθνικής ευθύνης θα επιδιώξει μια προοδευτική έξοδο της χώρας απ’ την κρίση. Αυτό είναι…
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Αυτό άμα το πιστεύεις ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ από το ’74 μέχρι σήμερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά προσέξτε, αυτό είναι, και η βασική προϋπόθεση. Είναι ποιος εγγυάται την υλοποίηση μια συμφωνίας, την οποίαν διαπραγματευτήκαμε σκληρά, είναι ποιος μπορεί να αλλάξει και να συμπληρώσει και να παρουσιάσει ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο, που θα το κρίνουν οι πολίτες και τρίτον ποιος μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα.
Εδώ μπαίνουνε θέματα αρχηγών, ηγεσιών, μπαίνουνε θέματα προγραμμάτων, μπαίνουνε θέματα διαπιστωμένης πράξης. Όλα αυτά είναι κριτήρια. Γι’ αυτό λέω ο λαός θα αποφασίσει. Δεν μπορώ να ξέρω εγώ τι θέλει.   
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι αλλά για να αποφασίσει ο λαός πρέπει να έχει ένα καθαρό σενάριο. Δηλαδή για παράδειγμα…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό δεν είναι καθαρό που σας είπα;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Να σας πω, με μορφή ερώτησης θα το πω. Δηλαδή, εάν εγώ ξέρω ότι θα επιδιώξετε μια συνεργασία με άλλον πρωθυπουργό, ας πούμε με τον Χ, θα πρέπει να τον γνωρίζω ποιος είναι ο Χ γιατί άλλο πράγμα είναι να είναι ο Παπαδήμος, άλλο πράγμα είναι να είναι ξέρω εγώ ο Σκανδαλίδης, να μην πω τώρα ονόματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς όμως τώρα μου ζητάτε να προδικάσω ένα αποτέλεσμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό εγώ σας είπα τι ζητάμε.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Άρα ζητάμε λευκή επιταγή από τον κόσμο.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα δεν είναι λευκή επιταγή αυτό που σας είπα.  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δηλαδή δώστε μου εμένα την λευκή επιταγή και αν το ποσοστό μου είναι μεγάλο θα συνεργαστώ με τον Κουβέλη και αν το ποσοστό μου είναι μικρό θα συνεργαστώ με τον Σαμαρά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας είπα ότι δεν πάω με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, σας το είπα. Με πρωθυπουργό κοινής εμπιστοσύνης.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Με ποιον όμως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα θα σας πω τώρα εγώ με ποιον θα πάμε, αν ο λαός ψηφίσει έτσι; Για όνομα του Θεού. Έχει ξαναγίνει αυτό σε καμιά εκλογή;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μα να μου προκύψει Παπαδήμος και να μην το ξέρω;  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, εσείς έχετε μία εντύπωση ότι, εσείς καλά κάνετε, τη δουλειά σας, θέλετε να βρείτε, να βγάλετε είδηση για πρόσωπα και τέτοια. Εγώ δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε αυτή την ονοματολογία πριν…
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ονοματολογία δεν χρειάζεται. Μπορείτε να πείτε ας πούμε μια προσωπικότητα εκτός πολιτικής, ας πούμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είπα ότι πρέπει να είναι εκτός πολιτικής. Ίσα-ίσα. Μπορεί να είναι, πρέπει να είναι και πολιτική προσωπικότητα. Μπορεί να είναι και καλύτερη η πολιτική προσωπικότητα, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Το θέμα μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουνε δύο κυρίαρχες στρατηγικές, η αυτοδυναμία και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η αυτοδύναμη Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Εμείς μιλάμε για τελείως διαφορετικό πράγμα απ’ αυτό που μιλάει η Νέα Δημοκρατία. Θέλουμε όρους και εγγυήσεις για να πάμε σε ευρύτερες συμφωνίες που θα είναι σε προοδευτική κατεύθυνση καταρχήν εάν ο λαός το αποφασίσει. Εάν ο λαός δεν αποφασίσει ότι μπορεί να γίνει μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση πάμε αναγκαστικά να κυβερνήσουμε τη χώρα, αλλά κάτω από συνθήκες που να είναι αποτελεσματικές.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Δηλαδή το ενδεχόμενο να έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία, να είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά να έχει πάρει ας πούμε 110 – 120 έδρες και να μπορεί να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση που να συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν το εξετάζετε; Άλλη κυβέρνηση με την Αριστερά εννοώ.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό, άμα πάρει η Νέα Δημοκρατία 110 και πάρουνε και τα ακροδεξιά κόμματα πόσο θα πάρουνε, είναι φανερό ότι η άλλη κυβέρνηση δεν θα βγαίνουν τα κουκιά για να γίνει.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι, αλλά η άλλη κυβέρνηση μπορεί να είναι 120 και να ζητάει ψήφο ανοχής.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σας είπα από την αρχή ότι εμείς ζητάμε προοδευτική διακυβέρνηση με όσες δυνάμεις έχουνε φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και συμφωνούνε με την προοδευτική μας πρόταση, αν είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτή θα είναι η πρόθεσή μας και μετά, απλά να είμαστε ρεαλιστές έτσι;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Για να είμαστε ρεαλιστές λοιπόν να σας ρωτήσω. Ποιο κόμμα βλέπετε πρόθυμο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το θέμα είναι ότι προεκλογικά κανένα δεν είναι πρόθυμο, αλλά, ξέρετε οι εκλογές και η ψήφος του λαού υποδεικνύουνε ποια θα μπορούν να γίνουνε πρόθυμα.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι. Άρα αν το υποδείξει ο λαός και το ΚΚΕ θα μπορούσε να γίνει πρόθυμο δηλαδή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή, να άλλαζε γραμμή και να γινόταν φιλοευρωπαϊκό; Μέσα. Αλλά δεν θα αλλάξει γραμμή το ΚΚΕ. Τώρα τα άλλα κόμματα της Αριστεράς θα μπορούσαν να αλλάξουν και γραμμή.  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θεωρείτε ότι χρειάζεται να αλλάξει γραμμή με την γραμμή που έχει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω εγώ. Ακούστε. Το να ζητάτε από έναν πολιτικό, σήμερα, που κατεβαίνει στις εκλογές, να σας πει με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί, χωρίς να ξέρουμε τίποτα απ’ αυτά που πρόκειται να συμβούν και ακόμα μόλις τώρα ξεκινάει η προεκλογική περίοδος και το κάθε κόμμα έχει τη δική του στρατηγική, νομίζω ότι είναι λίγο παράλογο. Το να σας  το πολιτικό περιεχόμενο μιας πρότασης, όπως σας την αναλύω, νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής, πιο σαφής από τον καθένα, ας πούμε.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι, αλλά το θέμα είναι ότι εσείς ως ομιλητής έχετε την ευχέρεια να πείτε αυτό που θέλετε και να σταματήσετε αλλά ο πολίτης όταν πάει στην κάλπη πρέπει και να κυβερνήσει αυτός που θα ψηφίσει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ, δεν πιστεύετε, απ’ αυτό που είπα δεν είμαι καθαρός; Δεν απάντησα σε όλη την ανάλυση που κάνατε προηγούμενα; Τι δεν απάντησα; Στο πρόσωπο που θέλετε να σας πω. Δεν μπορώ να σας πω κανένα πρόσωπο.  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Όχι. Να μου απαντήσετε στο άλλο σενάριο, το δεύτερο, δηλαδή της δημοκρατικής διακυβέρνησης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω: προοδευτική κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, σημαίνει προοδευτική.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άμα αλλάξει γραμμή και θέλει να υλοποιηθεί η συμφωνία.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να αλλάξει γραμμή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποιος;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Γιατί να αλλάξει γραμμή;
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Επειδή έκανε λάθος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, άμα εμείς προτείνουμε προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει ότι μας ψήφισε ο λαός. Δεν είναι…
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Ναι αλλά άμα έχετε πάρει 15% όμως και το ΚΚΕ έχει πάρει 12.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει κ. Κοκορίκο τώρα, αυτή τη στιγμή…  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μα δεν κάνω υποθέσεις απ’ το μυαλό μου, λέω τις υποθέσεις που μετριούνται.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε, όποιοι νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα πάρει δήθεν ποσοστά της τάξης του 10, του 12 και του 15% είναι μακριά νυχτωμένοι, πολύ μακριά νυχτωμένοι. Το ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη παράταξη και μετά τις εκλογές θα είναι μεγάλη παράταξη. Έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσει τη Νέα Δημοκρατία από όσες έχει η Νέα Δημοκρατία να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Είναι πολύ πιο ρεαλιστική η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ που είναι νίκη στις εκλογές, από τη στρατηγική του κ. Σαμαρά που είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Και το ξέρετε καλύτερα από μένα.  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Βεβαίως, αλλά όταν επιθυμεί….
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς ξέρετε το ΠΑΣΟΚ και εσείς ξέρετε τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Και η βάση του ΠΑΣΟΚ δεν άγεται και φέρεται από κάθε δημοσκόπηση, το ξέρετε καλύτερα από μένα. Το έδειξε πριν από λίγες μέρες για τις εκλογές.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Βεβαίως. Όταν λοιπόν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα μπήκαμε σε μια συζήτηση με αριθμούς. Δεν με ενδιαφέρουν οι αριθμοί. Σας είπα πολύ καθαρά πράγματα, ποια είναι η άποψη του ΠΑΣΟΚ.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Όταν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με άλλα κόμματα της Αριστεράς πρέπει και η πολιτική που προτείνει να είναι κατάλληλη. Αν τους λέει προσχωρήστε στο μνημόνιο δεν πρόκειται να το πιστέψει κανένας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η πολιτική που προτείνει, κ. Κοκορίκο, η πολιτική που προτείνει, δεν θα είναι μόνο η συμφωνία. Εμείς είμαστε σοβαροί άνθρωποι. Λέμε ότι την συμφωνία πρέπει να την υλοποιήσουμε, διότι αυτή μας βγάζει από την κρίση, αλλά αν δεν υπάρχει την ίδια στιγμή μια μεγάλη προσπάθεια αναπτυξιακή, αν δεν υπάρχει μια αποκατάσταση αδικιών, στοιχειώδης, αν δεν υπάρχει αυτό, ψάχνουμε τους όρους και λέει ο κ. Βενιζέλος 13 σημεία που θα μπορούσε η πολιτική του μνημονίου να συμπληρωθεί με άλλες πολιτικές, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Και λέει για την ανάπτυξη, που λέει ο κ. Σαμαράς και πιπιλίζει συνέχεια, υπάρχουν όμως  κάποιες προϋποθέσεις που δεν τις λέει, γιατί στους στόχους όλοι συμφωνούμε. Όλοι θέλουν ανάπτυξη. Βάζει και δέκα προϋποθέσεις.
Εμείς θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου. Σε αυτό το εθνικό σχέδιο μπορούμε να δούμε προσθαφαιρέσεις με προοδευτικά κόμματα, αλλά, θα είναι στα πλαίσια υλοποίησης και της συμφωνίας.   
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Δηλαδή αυτό το πρόγραμμα θα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε με προσθαφαιρέσεις να μπορούν να συνεργαστούν και τα κόμματα της Αριστεράς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα εντάξει την συμφωνία σε ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης του τόπου. Αυτό είναι η βάση και αυτό το πρόγραμμα είναι προοδευτικό, από τη φύση του. Και για το προοδευτικό πρόγραμμα θα ζητήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση, στη βάση του προοδευτικού προγράμματος.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Στην περίπτωση, ας πούμε, που ο Σαμαράς δεν είναι αυτοδύναμος αλλά εν πάση περιπτώσει έχει ένα ποσοστό μεγάλο που εμποδίζει το σχηματισμό δημοκρατικής κυβέρνησης. Το ίδιο πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι βάση συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό το πρόγραμμα θα το προτείνουμε. Προφανώς θα το προτείνουμε, αλλά άμα έχει ο άλλος τον πρώτο λόγο, προφανώς εκεί πρέπει να γίνουν, για να κυβερνηθεί η χώρα, κάποιες υποχωρήσεις. Δεν ξέρω ποιες θα είναι αυτές. Προφανώς Θα γίνει μια διαπραγμάτευση. Γι’ αυτό μιλάω σε συμφωνημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και σε αυτό σας έχω απαντήσει.
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Σκανδαλίδη, σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας μεσημέρι.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να πω μερικά πράγματα καθαρά, βασισμένα στην ανάλυση που κάνατε, ακούγοντάς σας προηγούμενα.  
Α. ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Γεια σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search