skip to Main Content

Συνέντευξη στον Ρ/Σ FLASH.

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ:

Γ. ΚΥΡΤΣΟ – Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ

 

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Flash 96, Γιώργος Κύρτσος, Γιώργος Σταματόπουλος…

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Το αχτύπητο δίδυμο.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και έχοντας απέναντί μας …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το λέτε μόνοι σας ότι είστε αχτύπητο δίδυμο.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Το λέμε για να το πιστέψουμε, γιατί κι εσείς το λέγατε και τελικά, να ’το έγινε.

 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Α, έτσι, ε;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Μπορούμε – μπορούμε – μπορούμε λέγατε και μπορέσατε τελικά.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός, Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ στο Στούντιο μαζί μας. Καλώς ορίσατε κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Γεια σας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς την  βλέπετε την κουβέντα για το μεταναστευτικό, να ξεκινήσουμε από εκεί.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν τη βλέπω εξόχως καθυστερημένη. Διότι αυτά τα προβλήματα έχουν τονιστεί κατ’ επανάληψη, έχουν μπει από την πρώτη μέρα που ήρθε η νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο. Δεν περιγράφηκε πρώτη φορά η Μενάνδρου ή η Σατωβριάνδου ή η Πλατεία Βάθης ή ο Άγιος Παντελεήμονας ή ο Βοτανικός. Ζητούσαμε από την αρχή πρωτοβουλίες, ζητούσαμε να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πότε αυτά κ. Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από την αρχή, δηλαδή μόλις αναλάβαμε το 2007. Εμείς ήμασταν αντιπολίτευση βέβαια δεν είχαμε τη δυνατότητα, γιατί τα πράγματα φαινόντουσαν ότι προς τα εκεί πάνε.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Εντάξει, αλλά δεν είναι θέμα Δήμου Αθηναίων, υποθέτω είναι κάτι ευρύτερο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι βέβαια. Πιστεύω, λοιπόν, και αυτό είναι το μεγάλο κατά τη γνώμη μου ατόπημα, ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε μέσω του ΛΑ.Ο.Σ. και του κ. Καρατζαφέρη το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Εν μέσω του εκλογικού αποτελέσματος, όχι μέσω του ΛΑ.Ο.Σ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέσω, εννοώ, του εκλογικού αποτελέσματος που έφερε το ΛΑ.Ο.Σ.. Αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια πραγματικά απαράδεκτη στάση απέναντι σε ένα πρόβλημα τεράστιο για τη χώρα.

                        Θέλω να θυμίσω ότι το 1999 στο Συμβούλιο Κορυφής στο Τάμπερε ο Κώστας Σημίτης έβαλε πρώτη φορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων. Και πρέπει να σας πω, ότι με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμείς είχαμε περάσει και τις δύο Οδηγίες. Τις πρώτες Οδηγίες για τους επί μακρόν διαμένοντες και την οικογενειακή επανένωση , σε μία εποχή που ήδη είχαν κλειστεί οι ευρωπαϊκές χώρες στα σύνορά τους.

                        Δηλαδή ακόμα κι αυτές που είχαν προοδευτικές πολιτικές όπως η Γερμανία και η Ολλανδία γυρίσανε στο τελείως κλειστό φρούριο και από τότε απαιτούσαμε χρήματα . Από τότε υπήρχε το τεράστιο πρόβλημα της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης, όπως παράλληλα και το τεράστιο πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης.

                        Θέλω να πω, ότι αυτό από τότε ξεκίνησε, δηλαδή τον Ιούλιο του 2003.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι, η άποψη της Νέας Δημοκρατίας για παράδειγμα του κ. Παυλόπουλου, γιατί ήμουνα χθες σε μία τηλεοπτική εκπομπή μαζί του ότι δεν βρήκαν τίποτα στο θέμα της αντιμετώπισης μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπήρχε συγκροτημένη πολιτική, υπήρχαν οδηγίες που εφαρμόστηκαν …

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Υποδομές είχατε όμως;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι υποδομές υπήρχαν στα ΚΕΠ και υπήρχαν παντού. Υπήρχαν δύο κύματα ήδη που είχαν εξυπηρετηθεί με την Πράσινη Κάρτα που ήταν επανάσταση το 1997 και το 1998 έγινε δεύτερο κύμα νομιμοποίησης, προσλήφθηκαν πάρα πολλοί υπάλληλοι για το σκοπό αυτό, φτιάξαμε ΚΕΠ ειδικά για τους μετανάστες, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια.

                        Δεν λύσαμε τα προβλήματα, να πω την αλήθεια. Αυτό δεν επαρκούσε, θέλει πολλά χρήματα και θέλει και να σπάσεις και δομές του κράτους, οι οποίες είναι τρομακτικές. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το να σακουλιάζονται όλοι στη Λιοσίων και σε ένα κτίριο όλοι μαζί, αντί να αποκεντρώνονται  στα ΚΕΠ, στο να γίνεται όλη αυτή η εκμετάλλευση που γίνεται με τις ουρές στα Κέντρα, να υπάρχει καταγγελία, να σας φέρω το παράδειγμα της Σατωβριάνδου, ένα κτίριο συγκεκριμένο που στοιβάζει 600 μετανάστες, 300 παράνομους λαθρομετανάστες και 300 μόνιμους, το εκμεταλλεύεται κάποιος εκεί που το έχει το κτίριο αυτό ….

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνοντας 2,00 € και 3,00 € τη μέρα για να κοιμηθούν.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με τις ώρες πληρώνουν στα κρεβάτια. Υπάρχει η διακίνηση ναρκωτικών. Υπάρχει πρόβλημα στη δημόσια υγεία, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Το λέει η Νομαρχία, το λέει ο Δήμος, το λένε οι παρατάξεις, το λένε οι Κινήσεις Πολιτών. Πάνε οι επιστολές στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και επιστρέφει άκουσον – άκουσον κείμενο που λέει, το γνωρίζουμε μεν το πρόβλημα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

                        Το δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα σημαίνει η παράδοση της Κυβέρνησης στην ακυβερνησία, στην ακυβέρνητη πολιτεία.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτό το Υπουργείο, είναι άλλοι αρμόδιοι, δηλαδή τι θα πει δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πάω πιο πίσω. Αυτό που υπήρχε στο Βοτανικό που έγινε πάλι ένα μεγάλο θέμα, ο κ. Κακλαμάνης όταν το φέραμε μας είπε το εξής, ότι η Περιφέρεια είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει ένα σχέδιο απορρόφησης αυτών των ανθρώπων κάπου. Ακόμα το περιμένουμε.

                        Δηλαδή δεν κάθισε ποτέ αυτή η Κυβέρνηση επί πέντε χρόνια να ασχοληθεί επί της ουσίας, γιατί εν τω μεταξύ το πρόβλημα γιγαντώνεται, γιατί ολοένα και περισσότεροι γίνονται.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι – ναι, βέβαια, μα αυτό είναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είμαι από την Κω και ξέρω όλο το ανατολικό Αιγαίο. Κάνουν πάρτυ. Υπήρχε μια συμφωνία με την Τουρκία που δεν εφαρμόζεται, που την έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη έχει αυξηθεί ο αριθμός τους τόσο πολύ ή πλέον τους βλέπουμε, είναι εμφανέστερη η παρουσία τους γιατί πλέον τα προβλήματα στις δουλειές είναι εντονότερα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι αυτό. Οι λαθρομετανάστες είναι άλλο πράγμα από τους νόμιμους μετανάστες. Οι λαθρομετανάστες έρχονται και δεν επαρκούν οι χώροι υποδοχής, ας πούμε στη Σάμο έχει χωρητικότητα 300 άτομα. Στοιβάζονται 600 και έρχονται κάθε μέρα και άλλοι.

                        Αυτοί, λοιπόν, διοχετεύονται ουσιαστικά στην Αθήνα και ανεξέλεγκτα έρχονται στο κέντρο. Στο κέντρο της Αθήνας είναι φυσικό να έρχονται και να ζητάνε κάτι, στον ήλιο μοίρα. Στοιβάζονται λοιπόν όλοι εδώ και δεν υπάρχει ούτε η προετοιμασία. Τώρα ανακαλύψανε ότι πρέπει να φτιάξουν χώρους για να μπορούν να τους εγκαταστήσουν για ένα διάστημα. Μικρό διάστημα;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Εντάξει, υπάρχουν καθυστερήσεις, έστω το ανακαλύψανε. Θα πάμε καλύτερα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω, ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν είναι στη σωστή κατεύθυνση πρέπει να στηριχθούν από όλους, το πιστεύω απόλυτα. Η κυβέρνηση είπε μερικά αποσπασματικά μέτρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου χθες είπε 8 σημεία τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα, στα οποία ένα κομμάτι μικρό είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παυλόπουλος και πρέπει να γίνει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη πολιτική.

                        Και στην Ευρώπη το θέμα τίθεται πάντα με έναν τρόπο έντονο και ως θέμα διαχείρισης εισροών μεταναστευτικών και ως θέμα κοινωνικής ένταξης που για μας είναι τραγέλαφος ας πούμε, να μην μπορεί ένα παιδί δεύτερης γενιάς να είναι Έλληνας με το που γεννιέται εδώ πέρα. Και για το θέμα της αποτροπής της λαθρομετανάστευσης.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι, αυτά όμως είναι τραγέλαφος, αλλά δεν έπρεπε να τα είχατε λύσει, γιατί και τότε είχατε μαζική μετανάστευση;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπήρχε μια πολιτική η οποία οδηγούσε στη λύση όχι με τους γρηγορότερους δυνατούς ρυθμούς, αλλά αυτό έπρεπε να συνεχιστεί. Κόπηκε ξαφνικά και τώρα μετά από εκλογές ξαναθυμήθηκαν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όταν έχει γίνει εκρηκτικό παντού.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ όμως έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία μας το περιέγραψε προηγουμένως ο κ. Μαρκογιαννάκης κ. Σκανδαλίδη, να θυμίσουμε ότι στο Στούντιο του «FLASH 96» είναι μαζί μας ο Κώστας Σκανδαλίδης κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κα η συζήτηση γίνεται και με αφορμή το ότι είσαστε επικεφαλής στη Δημοτική Παράταξη, έτσι της αντιπολίτευσης.

                        Εδώ έχουμε μπροστά μας ένα πλέον γεγονός, ότι δηλαδή υπολογίζει τους λαθρομετανάστες περίπου στις 700.000 το Υπουργείο, αυτό είναι το ένα σημαντικό. Το δεύτερο είναι η ιδεολογική και πολιτική συζήτηση που γίνεται. Τους θέλουμε τους μετανάστες ή δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη; 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ και στα δύο έχω μια σαφή άποψη. Πρώτον, σε ότι αφορά τους λαθρομετανάστες μας είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης πόσοι είναι οι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Όχι οι νόμιμοι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς είχαμε αφήσει μια βάση δεδομένων υπό κατασκευή. Ολοκληρώθηκε ποτέ αυτή η βάση δεδομένων για τους νόμιμους μετανάστες; Πήραν επάνω τους οι Νομαρχίες ή διαλύσανε τις υπηρεσίες στις Νομαρχίες; Εγώ έχω την αίσθηση ότι στις Νομαρχίες διαλύσανε τις υπηρεσίες της μετανάστευσης, τις διαλύσανε αυτές που βρήκανε και δεν τις αντικαταστήσανε με τίποτα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Εντάξει, τώρα ο ένας τα ρίχνει τον άλλον;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι, δεν τα ρίχνω στον άλλον, λέω για τα δύο θέματα που έβαλε. Δεν μπορεί να υπολογίσει ο κ. Μαρκογιαννάκης πόσοι είναι οι λαθρομετανάστες, δεν μπορεί.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Να σας πω, ο κ. Παυλόπουλος χθες στη κρατική τηλεόραση έδινε μια εικόνα γύρω στις 120.000 και ο κ. Μαρκογιαννάκης σήμερα μας είπε από 250.000 έως 600.000.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άρα σαν τα EXIT POLL είναι.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι και κάπως χειρότερα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο, αυτό το θέμα, γιατί είναι άλλο η κοινωνική ένταξη που είναι θέμα όχι απλά ανθρωπισμού, αλλά και ανάπτυξης της χώρας, γιατί έχουν προσφέρει στην προηγούμενη δεκαετία, οι άνθρωποι αυτοί προσφέρανε πάρα πολλά στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

                        Άλλο είναι η κοινωνική ένταξη, η ισότητα των πολιτών, το χτύπημα της μαύρης εργασίας, η ασφάλισή τους, η δυνατότητα να πάρει πόρους το ασφαλιστικό σύστημα και απ’ αυτούς που θα μπουν κανονικά, νόμιμα στη δουλειά και όλα αυτά, που είναι ένα μεγάλο θέμα και πρέπει να ρίξουμε όλο μας το βάρος σ’ αυτό και άλλο είναι η αποτροπή της λαθρομετανάστευσης που απαιτεί πόρους και φύλαξη των συνόρων.

                        Εδώ θέλω να κάνω μια αντιπαράθεση μικρή με την παραδοσιακή Αριστερά. Άκουσα χθες και την κα Παπαρήγα και τον κ. Αλαβάνο, λένε και οι δύο, να ανοίξει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τη μια λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσουμε, από την άλλη λένε να ανοίξει τα σύνορά της. Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ανοίξει τα σύνορά της, είναι μια μεταφυσική κατάσταση αυτή.

                        Όταν οι Γερμανοί στέκονται απέναντι στους Τούρκους και την ένταξη της Τουρκίας με μόνο λόγο τους μετανάστες Τούρκους που έχουν μέσα στο κράτος τους, είναι δυνατόν ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια ευχή αυτό το πράγμα, δεν λύνει το σημερινό πρόβλημα. Δηλαδή αρνούνται την αποτροπή της λαθρομετανάστευσης, αρνούνται το χτύπημα της παραβατικότητας;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, άρα έχει υποχρέωση η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχτεί τις συνέπειες της πολιτικής της.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να δώσει καταφύγιο δηλαδή στο κόμμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μόνο που τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα στις εκκλησίες, λύνονται επί της συγκεκριμένης πολιτικής. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το βρίσκω πολύ δογματικό το να βγαίνει να λέει κάποιος, να ανοίξει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

                        Να διεκδικήσουμε όμως χρήματα, μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική, επαναλαμβάνω εμείς κάναμε πρώτοι οδηγίες, κοινό ευρωπαϊκό Δίκαιο για την κοινωνική  ένταξη των μεταναστών. Να γίνουν προγράμματα κανονικής ένταξης και παράλληλα να χτυπηθεί η λαθρομετανάστευση και επαναπροωθηθούν στις χώρες ή οπουδήποτε μπορεί να επαναπροωθηθούν και τώρα γίνεται και παλιότερα γινόντουσαν επαναπροωθήσεις, αλλά δεν επαρκούν.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης στο Στούντιο του FLASH, έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι πρώτες ερωτήσεις. Αμέσως μετά τους τίτλους των ειδήσεων περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο FLASH 96 είναι στα ραδιόφωνά σας, σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009, Γιώργος Κύρτσος – Γιώργος Σταματόπουλος και απέναντί μας ο κ. Κώστας Σκανδαλανίδης.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Να τον πάμε λίγο στις αδιάκριτες ερωτήσεις ακροατών;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Λοιπόν, Πέτρος από Πειραιά: Τα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε το πρόβλημα των λαθρομεταναστών; Περισσεύει η υποκρισία, λήστεψαν την 80χρονη μητέρα μου μέσα στο δρόμο τραυματίζοντάς την. Όσοι μπορούσαν έφυγαν από τον Άγιο Παντελεήμονα και έμειναν όσοι δεν μπορούσαν.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν αναγνώρισα το πρόβλημα, το είπα από την αρχή. Είναι ένα πρόβλημα που είναι καινούργιο στη χώρα μας, σχετικά καινούργιο, ενώ σε άλλες χώρες είναι πολύ παλιό. Ήταν ανέτοιμο το κράτος να το αντιμετωπίσει. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες, είπα ότι δεν τα λύσαμε τα προβλήματα. Λέω όμως ότι δεν είχε μια συνέχεια αυτή η πολιτική στους ρυθμούς που έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως όταν στις 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η φράση «μηδενική ανεκτικότητα» ή «μηδενική ανοχή στην Λαθρομετανάστευση» καταλαβαίνουμε ότι και για σας φαίνεται να αξιολογείται το πρόβλημα ως μεγάλο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι μεγάλο πρόβλημα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ένα Σοσιαλιστικό κόμμα να μιλάει για -κεντροαριστερό τέλος πάντων Σοσιαλδημοκρατικό – μηδενική ανεκτικότητα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό, η μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση δεν σημαίνει ότι καταργείται η ανθρωπιστική στάση, δηλαδή δεν θα βουλιάξει το πλοίο που το φέρνει, γιατί εμφανίστηκαν πολλά πλοία και την εποχή που ήμασταν εμείς και ήμουνα και εγώ Υπουργός …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ιταλία ας πούμε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εμείς δεν κάναμε ποτέ μια πολιτική να βουλιάξουμε το πλοίο και δεν πρέπει να γίνει ποτέ αυτό. Κάθε ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύτιμη. Μηδενική ανοχή σημαίνει, ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί πιο δυνατά η επαναπροώθηση και η δυνατότητα που έχεις να πάει κάπου αλλού, να μην μένουν εδώ μέσα άμα δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν άλλο ας πούμε.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ο κ. Μαρκογιαννάκης μας είπε προηγουμένως ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει κενά με αποτέλεσμα να μην φυλακίζονται καν οι διακινητές. Εσείς δεν είχατε υποχρέωση σαν Κυβέρνηση να κάνετε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διακινητών τουλάχιστον;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν το νομοθετικό πλαίσιο που υπήρχε στη χώρα είναι αυτό που υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί για τους δουλεμπόρους. Και αυτό το μέτρο της κυβέρνησης κατά τη γνώμη μου είναι σωστό. Αλλά το θέμα δεν είναι το νομοθετικό πλαίσιο, είναι μέχρι να φτάσεις εκεί, δεν φτάνανε ποτέ σ’ αυτά.

                        Αυτά που είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν έχει δίκιο, διότι από τη στιγμή που ερχόταν ο λαθρομετανάστης στην Ελλάδα μέχρι να περάσει από διαδικασίες που δεν περνούσε, μέχρι που να αποφασιστεί που θα πάει, έφευγε και δεν υπήρχε τρόπος να τον «διώξεις» με έναν τρόπο δικαστικό, δικαιοδοτικό ας πούμε, δεν υπήρχε.

                        Είναι μία κατάσταση η οποία οδηγήθηκε στο απροχώρητο και αυτοί έρχονται και ξεχύνονται πια μέσα στις πόλεις και δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα η Νομαρχία της Αθήνας έχει κάνει μια καταγραφή.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Την γνωρίζω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι περίπου 500 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας που έχουν τέτοιου τύπου πρόβλημα. Συμφωνείτε μ’ ….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι πολλά αυτά, έκανε λεπτομερειακή καταγραφή και είναι καλό αυτό. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε μερικές δεκάδες, δεν είναι 500 τα κτίρια που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα.

                        Πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν ανέφερα τυχαία την Σατωβριάνδου είναι το ενδεικτικό πρόβλημα, το μεγάλο. Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει, τι θα γίνει μ’ αυτή την ιστορία; Εκεί πρέπει να παρέμβει το κράτος. Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Μαρκογιαννάκης, ας τους πάρει σπίτι του, ας του πάρει κάπου …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το πρότεινε σ’ εμάς. Επειδή μας θεώρησε ανεκτικούς και λέει, πάρτε έναν Σομαλό σπίτι σας.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Υπάρχει και παρέμβαση ακροατή που λέει, θα λυθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης μόνο αν τους πάρουμε όλους και τους πάμε στα βόρεια προάστια, με την έννοια ότι θα αντιδράσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες των βορείων προαστίων, άρα θα υπάρξουν λύσεις.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είναι επιδεκτικός σ’ αυτή τη λύση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ τώρα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πιθανότατα θα το χειριστείτε κι εσείς κάποια στιγμή κ. Σκανδαλίδη, δηλαδή είδαμε περιοχές, μάλλον είδαμε εκπροσώπους δημοτικών αρχών κλπ. να διαμαρτύρονται γιατί ο ΟΚΑΝΑ πήγε να γίνει στη Θεσσαλονίκη στα Λαδάδικα κλπ.

                        Πλέον τώρα δικαιώνονται με την έννοια ότι και ο ΟΚΑΝΑ που πήγε στο κέντρο, πάλι τον διώχνουν γιατί τον θεωρούν προβληματικό σημείο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έπρεπε να τον είχαν διώξει ήδη. Εμείς τον βάλαμε τον ΟΚΑΝΑ όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, ήταν μια προοδευτική διαδικασία με την έννοια, ότι βρέθηκε ένα κέντρο, αλλά το πρόβλημα ήταν πολύ μικρό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και μέσα στον κοινωνικό ιστό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πάνε σε χώρο που είναι περί τα νοσοκομεία.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι, εκεί θα πάμε σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά αυτό εδώ και δύο χρόνια ο κ. Αβραμόπουλος λέει ότι έχει τα λεφτά και υπάρχει και απόφαση, για τη «ΣΩΤΗΡΙΑ» λένε και το χώρο γύρω. Εδώ και δυο χρόνια λέει ο Κακλαμάνης ότι έχουμε πάρει την απόφαση αλλά περιμένουμε την Κυβέρνηση. Έχουν περάσει δυο χρόνια όμως, τόσο δύσκολο ήταν να μετεγκατασταθεί στα δυο χρόνια αυτά ο ΟΚΑΝΑ;

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Υποτίθεται ότι σε 2-3 εβδομάδες να ανακοινωθεί η επίσημη μετεγκατάσταση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι εκλογές δηλαδή, οι εκλογές.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ναι, εντάξει, χρήσιμη δεν είναι η ψήφος του λαού, στέλνει ένα μήνυμα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει ένα αποτέλεσμα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς έτσι το ξεκινήσατε, δηλαδή υποκύπτει στην ατζέντα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού η κυβέρνηση κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι ένδειξη πανικού αυτό το πράγμα, γιατί είναι καταφανές, δηλαδή γίνεται με έναν τρόπο άγαρμπο. Από την πρώτη στιγμή μελετήσανε τα αποτελέσματα, τα βάλανε κάτω και την επόμενη μέρα το πρωί είχαν ήδη γραμμή ότι το πρόβλημά μας είναι ο Καρατζαφέρης και πρέπει να πάμε εκεί, πρέπει να τον ξεδοντιάσουμε ας πούμε και άρχισε όλη αυτή η σύγχυση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι άλλοι είναι με τη συνεργασία, άλλοι είναι κατά, άλλοι έχουν ιδεολογικές μεγάλες διαφορές, άλλοι βρίσκουν ότι εν πάση περιπτώσει είναι παιδί δικό μας και είμαστε περίπου στα ίδια πράγματα.

                        Όλο αυτό το σύστημα νομίζω προσδίδει πανικό. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πολυσύνθετα …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τον εντάσσετε τον κ. Καρατζαφέρη στην άνω της κεντροδεξιάς γενικά ή είναι μια ξεχωριστή περίπτωση εδώ στην Ελλάδα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι είναι προφανώς, οι θέσεις με βάση τις οποίες κέρδισε την άνοδο σ’ αυτό το ποσοστό είναι ακροδεξιές θέσεις, δεν είναι …

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Γιατί το λέτε αυτό; Δηλαδή το όχι στην Τουρκία είναι ακροδεξιό, θα με βγάλετε ακροδεξιό;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ήταν το όχι στην Τουρκία αυτό που κέρδισε τους ψήφους. Ήταν …

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Ε, αυτό το ποσόστωση στη λαθρομετανάστευση;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και κυρίως το θέμα της λαθρομετανάστευσης, δηλαδή το θέμα, μάλλον της πολιτικής απέναντι στους μετανάστες. Να φύγουν από τη χώρα όσοι περισσεύουν, να μην τους προσέχουμε, τους νταντεύουμε και τους κάνουμε και τους δείχνουμε και ότι βγαίνει έμμεσα …

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Δεν εκφράστηκε πάντως μ’ αυτό τον τρόπο που περιγράφετε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε εγώ ακούω όλα τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., πάντοτε έβγαινε και έμμεσα απ’ αυτή τη διαδικασία και από τις τοποθετήσεις τους ότι τα προβλήματα εδώ πέρα της εγκληματικότητα οξύνθηκαν μόνο εξ αιτίας των μεταναστών. Υπάρχει κι αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

                        Δηλαδή ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι οι Έλληνες είναι νομοταγείς πολίτες σε μια κοινωνία ανοχής και συνενοχής έτσι; Γιατί αυτό το πράγμα, περί αυτού πρόκειται. Αντί να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με έναν τρόπο συνεκτικό ας πούμε, δημιουργούμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ:  Άρα κατά την άποψή σας δεν είναι έτσι ένας λαϊκιστής της κεντροδεξιάς, αλλά μια δύναμη της άκρας δεξιάς;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι μια δύναμη που κινείται στον ακροδεξιό χώρο και αυτό το πράγμα επειδή στην εποχή μας εξ αιτίας των μεταναστευτικών ρευμάτων και τα άλλα προβλήματα που έχει από εκεί, τα προβλήματα ασφάλειας των πολιτών είναι εύκολη η καταφυγή σ’ αυτές τις ιδέες και επειδή εκεί φαίνεται ότι είναι πιο καθαρές οι θέσεις με την έννοια ότι εν πάση περιπτώσει αυτός προτείνει και μια λύση που οι άλλοι δυσκολεύονται αφού θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης για να πάνε οι λαθρομετανάστες κάποτε, νομίζω ότι αυτό τον έκανε να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό από την συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Αλλά …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πώς το είδατε; Να ξεκινήσουμε από την κυβέρνηση πρώτα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εγώ την πρώτη ημέρα ένοιωθα ότι δεν νίκησε το ΠΑΣΟΚ από τις συζητήσεις που άκουγα στην τηλεόραση και που μετείχα κι εγώ. Τη δεύτερη μέρα δεν έχασε η Νέα Δημοκρατία. Την 3η ημέρα μάθαμε ότι ήταν ψήφος ανοχής στη Νέα Δημοκρατία εξ αιτίας της αποχής που είναι ένα πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα.

                        Αλλά άμα μελετήσετε και την αποχή θα δείτε, ότι δεν ήταν της Νέας Δημοκρατίας με βάση αυτά που βγάλανε, είναι από όλα τα κόμματα μηδέ του ΠΑΣΟΚ εξαιρουμένου και σε μεγάλο βαθμό κιόλα. Άρα υπάρχει πρόβλημα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν να ψηφίσουν, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος νικητής των εκλογών.

                        Αυτό σχεδόν πάει να αναστραφεί, εγώ δεν το καταλαβαίνω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι είναι το ΠΑΣΟΚ λέτε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς έχετε καμιά αμφιβολία, πιστεύετε ότι ήταν άλλος ο νικητής;

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ξέρω δηλαδή, γιατί καμιά φορά δεν καταλαβαίνω και τι γίνεται ας πούμε, πρέπει να εξηγήσω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά αν έχουν τόση δύναμη τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν ότι δεν νίκησε το ΠΑΣΟΚ ή τέλος πάντων το σύστημα εξουσίας …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα πείσουν. Και αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι ήταν θετικό και σωστό, ότι εμείς όταν ξεκινούσαμε αυτή τη διαδικασία βγήκαμε με μια γραμμή, όσο γίνεται μεγαλύτερη νίκη, πρόκριμα για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

                        Βάλαμε ένα στόχο, ο στόχος αυτός δεν το είπαμε βέβαια, γιατί δεν μπορεί να βάζεις στόχους στις εκλογές, ήταν το 36%. Βέβαια με περισσότερη αποχή απ’ όση περιμέναμε, άρα δυσκολεύει ο βηματισμός για το 42% στις εθνικές εκλογές.

                        Όμως το πρώτο βήμα έγινε με το συγκεκριμένο τρόπο και δεν χρειάζονται ούτε θριαμβολογίες, ούτε κομπασμοί, ούτε τίποτα. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, να πιστέψει ο λαός ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό ακόμα δεν το καταφέραμε στο βαθμό που πρέπει.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είσαστε αρχιτέκτονας δύο πραγμάτων: πρώτον του εκλογικού νόμου τον οποίο έχουμε εν ισχύ. Και το δεύτερο είναι ότι …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο οποίος αποδεικνύεται και αρκετά αναλογικός σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δαιμόνιος ο εκλογικός νόμος. Και το δεύτερο είναι ότι χειρίζεστε το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην αριστερά. Ο συνδυασμός αυτός έχει ενδιαφέρον να μας πείτε τη γνώμη σας, δηλαδή πρώτον αν το ΠΑΣΟΚ είναι μακριά …

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Πρώτα παίρνει τις έδρες της Αριστεράς και μετά τους κάνει και ένα άνοιγμα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Το βλέπω απόλυτα λογικό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τυχαίνει η συγκυρία το φέρνει έτσι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε – ακούστε, ο νόμος αυτός δίνει σε όλα τα κόμματα ποσοστό αναλογικότητας 90%, δεν υπήρξε ποτέ αυτό το ποσοστό αναλογικότητας στα μικρά κόμματα ποτέ. Έτσι το ενισχυμένο αποδείχτηκε μικρό κατά τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το άλλαξε κιόλας. Ανεξάρτητα αν η Αριστερά αντί να παίρνει θέση -και αυτό είναι πρόβλημά της- στις επιμέρους πολιτικές συλλήβδην απορρίπτει ή δέχεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεφύγει από μια κίνηση διαμαρτυρίας.

                        Εγώ όμως νομίζω, ότι ανεξάρτητα απ’ αυτό το νόμο, αυτός ο νόμος ήταν μια πρόβλεψη, τι θα γίνει στο πολιτικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολυδιάσπαση και υπάρχουν τάσεις που αναπτύσσονται, εγώ δεν θεωρώ αρνητική την τάση των Οικολόγων, δεν με νοιάζει εμένα, εντάξει ο κ. Τρεμόπουλος μπορεί να είναι κάτι ή να μην είναι κάτι, αυτό δεν μ’ ενδιαφέρει είναι το δευτερεύον.

                        Το πρωτεύον είναι ότι το οικολογικό κίνημα θέλει μια έκφραση και εκφράζεται και εμείς θέλουμε να το ενσωματώσουμε σ’ εμάς, αλλά αυτό πρέπει να εκφραστεί. Θέλω να πω …

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αν μπει και 6 κόμμα στη Βουλή σύμφωνα με το νόμο σας, τον εκλογικό νόμο θα είναι δυσκολότερη η αυτοδυναμία μετά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατά μισό τα εκατό.  Αλλά εγώ νομίζω, όχι μισό τα εκατό και λιγότερο, ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι μια άλλη διάταξη πολιτικών δυνάμεων και μια άλλη κουλτούρα συνεργασίας και συνύπαρξης για να δημιουργούνται συναινέσεις που απαιτούν μεγάλες ανατροπές. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, πού θα αναζητήσετε τους δυνητικούς συμμάχους σας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι δυνητικοί σύμμαχοι θα είναι πάντα ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς είτε λέγεται Συνασπισμός ….

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο οποίος περνάει μεγάλη κρίση, ναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είτε λέγεται οπωσδήποτε αλλιώς, είναι ο χώρος της Οικολογίας, ο χώρος μικρότερων κομμάτων με δημοκρατική όμως συνείδηση και νοοτροπία που αποδέχονται τους κανόνες του παιχνιδιού στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

                        Αυτό νομίζω ότι οι επόμενες εκλογές ανεξάρτητα από την, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ συγκεκριμένος στη δήλωσή του την Κυριακή το βράδυ, είπε: «Κοινοβουλευτική Αυτοδυναμία φυσικά αφού δεν έχει συμμάχους αυτή τη στιγμή και προοδευτική διακυβέρνηση, δηλαδή ανοίγει την πόρτα και τα παράθυρα σε αυτούς όλους.

                        Τώρα η επιλογή, ξέρετε είναι εύκολο να έχεις μια γραμμή κόντρα στις εξελίξεις και με βάση αυτό που φαντάζεσαι για τον εαυτό σου. Όταν φτάσει όμως η ουσία να βάλεις το χέρι στον τύπο των ήλων τότε τα προβλήματα και νομίζω ότι η δύναμη του ΛΑ.Ο.Σ. και όλα αυτά ενισχύουν, δηλαδή η διαμόρφωση ενός δεξιού πόλου ενισχύει και τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κεντροαριστερού πόλου.

                        Πιστεύω δηλαδή ότι τα πράγματα οδηγούνται έτσι όπως τα είδα προβλέψει εγώ.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κώστας Σκανδαλίδης μετά τις διαφημίσεις περισσότερα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: «Πρόσωπα» στον «Flash 96», πρόσωπο της ημέρας σήμερα ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, με τον Γιώργο Κύρτσο και τον Γιώργο Σταματόπουλο. 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το αχτύπητο δίδυμο!

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης έχει συμμετοχή στη μεγάλη αποχή γιατί εδώ ακροάτρια, είναι φανατική ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ψήφισε στις εκλογές γιατί ήθελε να είναι ο Σκανδαλίδης αρχηγός. Ορίστε τι κάνετε!

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα αναγκαστώ να φερθώ όπως ο Πάγκαλος!

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τι; Να καταγγείλετε την αποχή;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι η πολιτική δεν είναι άσπρο – μαύρο, πρέπει να περνάμε και να συμμετέχουμε, γιατί αυτό δημιουργεί τελικά τις συνθήκες να αλλάζει και η ζωή μας και αφορά τους πάντες. Είναι πολιτική στάση η αποχή, εγώ τη σέβομαι την κατανοώ για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, όμως δεν είναι θετική προσφορά στην αλλαγή που πρέπει να γίνει.

                        Πιστεύω ότι πρέπει σε αυτούς τους ανθρώπους κυρίως να απευθυνθούμε εμείς αυτή την εποχή και κυρίως στη νέα γενιά γιατί υπάρχει μια νέα γενιά η οποία δια γυμνού οφθαλμού -εγώ δεν έχω ακόμη μελετήσει τα στοιχεία- φαίνεται ότι η πολιτική της πράξη της αποχής, αυτή ήταν η πιο πολιτική αποχή από όλες.

                        Γιατί οι πολύ μεγαλύτεροι μπορεί να πήγαν για μπάνιο, μπορεί να πήγαν για το τριήμερο παίζει ρόλο. Για να μην γενικεύουμε τα πράγματα, κάποιοι είπαν επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μας καλύπτει όπως είναι, αλλά δεν θα πάμε και στο ΚΚΕ», που λέει να βγούμε από την Ευρώπη γιατί είναι μεταφυσικό ως στόχος και άρα αυτός ο ευρωσκεπτικισμός κάνει και περισσότερους να λένε «τι να πάω να ψηφίσω, αφού δεν καθορίζω εγώ τις εξελίξεις στην Ευρώπη». Όλα αυτά είναι κομμάτια της αποχής, δεν μπορεί να τα αγνοήσει κανείς. Αλλά της νέας γενιάς είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό το λόγο είχατε επιλέξει κομμάτια της νεολαίας και μάλιστα που δούλευε για το ψηφοδέλτιο στο Δήμο Αθηναίων;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι η αποχή και η μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο μπορούν οι σημερινοί πολιτικοί σχηματισμοί να βγάλουν τη νέα γενιά στο προσκήνιο. Το πιστεύω αυτό.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι 18ρηδες και οι 19ρηδες λέτε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Οι 20ρηδες, οι 25ρηδες. Μέχρι τώρα η χώρα κυβερνάται από μια ή δυο γενιές προηγούμενων ηλικιών από αυτές που θα έπρεπε να κυβερνάται. Δεν εννοώ τα στελέχη, δηλαδή ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός, μιλάω όμως η γενική κατάσταση, ποια γενιά κυβερνά τη χώρα.

                        Οι άνθρωποι αυτοί, όταν το παιδί το δικό μου στα 15 του χρόνια μπορεί να αυτοκυβερνηθεί και ξέρει πράγματα που εγώ δεν τα είχα φανταστεί, είναι δυνατόν αυτό το παιδί να μην υπολογίζει κανείς το λόγο του, το όνειρό του, την επιθυμία του; και καλά κάνουν οι νέοι και δεν μας πιστεύουν. Γιατί λέμε πάρα πολλά λόγια. Πολλά λόγια λέμε!

                        Θα κρίνουν από τις πράξεις. Εγώ πιστεύω ότι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από αυτό θα κριθεί κυρίως όχι μόνο η μακροβιότητά της, αλλά η δυνατότητά της να παίξει κάποιο ρόλο για την αναστροφή των πραγμάτων στη χώρα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Στο ΠΑΣΟΚ πως αισθάνεστε; Εντάξει το ότι είστε οι νικητές και ήταν επιτυχία δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος λογικός άνθρωπος, αλλά τελικά είστε οι κερδισμένοι της συγκυρίας; Αναπτύσσεται μια νέα δυναμική κοινωνική πολιτική που θα φέρει αποτέλεσμα; Σε τι φάση βρίσκεστε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι η αρχή που μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα για το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή είναι πια η κρίσιμη μάζα που μας ξαναφέρνει. Είμαστε ένα Κόμμα εξουσίας όπως ξέρετε, δηλαδή οι ΠΑΣΟΚοι που έφυγαν και πήγαν στον Συνασπισμό σε κάποια φάση, όταν είδαν ότι εκεί τα πράγματα δεν οδηγούν ουσιαστικά σε λύσεις, οι περισσότεροι ξαναγύρισαν, ή πήγαν αλλού δεν έχει σημασία.

                        Θέλω να πω δηλαδή ότι αυτό το κρίσιμο ποσοστό και αυτό είναι κέρδος για τον Γιώργο Παπανδρέου σοβαρό, δηλαδή είναι η πρώτη φορά που κερδίζει πράγματι μια μάχη και την κέρδισε με το πείσμα του και με τη δυνατότητά του να βελτιώσει και την εικόνα του και την πορεία του και αυτό το πράγμα αυτή τη στιγμή αντανακλά σε όλη την Παράταξη, δηλαδή οι προϋποθέσεις είναι θετικές κατά τη γνώμη μου. Επαναλαμβάνω: μακριά από κομπασμούς, αλαζονείες, θριαμβολογίες….

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Όχι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και δεν νομίζω ότι υπάρχουν και ο ίδιος έχει συναίσθηση από την επαφή που έχω και τη γνώση που έχω και δια της θέσης του, έχει συναίσθηση της δυσκολίας του να έχει  μια επόμενη μέρα. Άρα εδώ το πρόβλημα της επόμενης μέρας εξαρτάται τώρα πιστεύω όχι τόσο από τη διατύπωση των θέσεων, όσο το πώς περνά το μήνυμα στη βάση και παράλληλα να είναι ευδιάκριτο ένα σχέδιο εθνικής σωτηρίας για τη χώρα. Δηλαδή πως θα επανεκκινήσει η χώρα σε μια επόμενη μέρα.

                        Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι, που πρέπει να μετατρέψει σε θετική την ψήφο άρνησης στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία πραγματικά αποδοκιμάστηκε εκτεταμένα, δηλαδή πέρα από τα ειωθότα.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει ακόμη θετική ψήφος για το ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει γίνει σε ένα βαθμό, αλλά δεν είναι αρκετός. Θέλει δουλειά πολύ, ανασκούμπωμα και δουλειά καθημερινή.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δουλειά σε ποια κατεύθυνση κ. Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στην θετική πια κατεύθυνση. Δεν χρειάζεται να περιγράφεις μονάχα, να είσαι αντίθετος σε μια κυβερνητική πολιτική που είναι αντιλαϊκή προφανώς πρέπει να το κάνεις και με μεγάλη δύναμη.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά να λες και την πρότασή σου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά πρέπει να μιλάς πια πολύ συγκεκριμένα τι θα κάνεις. Όταν λέω συγκεκριμένα, δεν εννοώ να γράψεις 300 θέσεις που θα τις διαβάζει ο άλλος και θα λέει «το έκανες αυτό ή δεν το έκανες», αλλά να υπάρχει μια δυναμική πολιτικών, οι οποίες φαίνεται καθαρά ότι οδηγούν κάπου αλλού.

                        Δηλαδή είναι πολύ πιο σημαντική η εικόνα μιας κυβέρνησης που όταν για παράδειγμα από την πρώτη μέρα ανεβάζει τις αποφάσεις στο Διαδίκτυο, ή καταργεί τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων με τη μορφή που τις ξέρουμε και πάει αξιοκρατικά, κατεβάζει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών στους κρατικούς Οργανισμούς, ότι καταργεί την πολυθεσία στην πράξη με αποπομπή Υπουργού που θα παραβιάσει.

                        Ο κόσμος έχει ανοχή γιατί ξέρει τη δυσκολία της κατάστασης την οικονομική, αλλά θέλει να δει ότι τα πράγματα αλλάζουν από την πρώτη στιγμή. Αυτό το πράγμα είναι το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δείχνετε σίγουρος για την προοπτική σας. Πως εξηγείτε όμως το γεγονός ότι τα Σοσιαλιστικά Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα δεν πηγαίνουν καλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι μέσα στην οικονομική κρίση η πρόταση των Σοσιαλιστών η οποία είναι ακόμη σε πολύ γενική μορφή, δεν έχει πείσει. Μην ξεχνάτε ότι ενώ οι Σοσιαλιστές χρεώνονται τη θετική εξέλιξη από την ΕΟΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση της δεκαετίας του ’90 που κυριαρχούσαν και μετά η Ευρώπη έκανε βήματα προς τα πίσω, η συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών βλέποντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κλείνονται στον εαυτό τους, ουσιαστικά η Σοσιαλδημοκρατία δεν έπεισε ότι μπορεί να έχει ένα άλλο δρόμο. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου.

                        Αλλά το ΠΑΣΟΚ εδώ για μια ακόμη φορά, μετά το τέλος της δεκαετίας του ’80 φαίνεται να γίνεται πρωτοπορία σε αυτό το χώρο. Δέστε το και θετικά, είναι το μόνο μεγάλο ευρωπαϊκό Κόμμα το οποίο ξαναχτυπά την πόρτα της εξουσίας με τέτοια έμφαση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή την οργάνωση του Κόμματος του ΠΑΣΟΚ την ξέρετε και από τη θέση του Γραμματέα κ. Σκανδαλίδη, εδώ ρωτάει κάποιος ακροατής κι έχει ενδιαφέρον αυτό, από τη Νομαρχιακή Θεσσαλονίκης.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Μου κάνει κι εμένα εντύπωση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει «είμαστε απογοητευμένοι γιατί το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τις κλαδικές και τοπικές Οργανώσεις και τις αντικατέστησε με δημοτικές οι οποίες είναι μαμούθ και δεν λειτουργούν».

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Επίσης καταργήθηκαν οι θεματικές Οργανώσεις Περιβάλλοντος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι τώρα υπάρχουν ξανά στο καινούργιο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Στήνονται οι Οργανώσεις χώρου δουλειάς, οι κλαδικές, οι τοπικές πολλαπλασιάζονται ξανά στις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι μιας μορφής Οργάνωση.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτές τις χρονιές που ζήσατε εσείς το ’80 και το ’90 μπορούν να υπάρξουν σήμερα; Υπάρχει ο κόσμος να τις κρατήσει ζωντανές;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει να υπάρξει μια δικτυακή Οργάνωση επί της ουσίας, γιατί η πολιτική άλλαξε. Αλλά δεν αντικαταστά τίποτε την προσωπική επαφή. Σε κάθε Δήμο τώρα που είναι μεγάλος, γίνονται και διαφορετικές Οργανώσεις, δεν είναι μια η Οργάνωση, απαντώ στο φίλο.

                        Αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι οργανωτικό. Πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να αναπτυχθεί ένας πολιτικός διάλογος ουσίας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μιλήσει σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ξαναρχίσει μια συζήτηση. Συζήτηση. Η συζήτηση έλειπε από την πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Φοβόμασταν την αντιπαράθεση, φοβόμασταν το που θα καταλήξει μια συζήτηση, φοβόμασταν τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, τα πάντα. Αυτά πρέπει να αλλάξουν.

                        Είμαστε μπροστά σε μια προοπτική να ξαναπάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας. Πρέπει να ανοιχτεί το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία με όλες του τις δυνάμεις, ενσωματωμένες όλες του οι δυνάμεις, να γίνει συστράτευση να γίνει πανστρατιά και να δοθεί μεγάλη μάχη.

                        Γιατί σε πάρα πολλές από τις περιοχές της χώρας, εγώ τα αποτελέσματα που βλέπω με μια πρώτη ματιά δηλαδή, μου δείχνουν ένα πράγμα: όπου υπήρξαν λιγότερα προβλήματα, πήγε καλύτερα το ΠΑΣΟΚ. Άρα χρειάζεται παρέμβαση ενός δομημένου σχηματισμού, ανάμεσα στο μήνυμα που εκπέμπει ο αρχηγός που εκπέμπει ο Γιώργος Παπανδρέου και στις πολιτικές που επεξεργάζεται το κέντρο και στον τρόπο που αφομοιώνεται αυτό το μήνυμα.

                        Γιατί αν περιμέναμε από εσάς τους δημοσιογράφους και από τις τηλεοράσεις να μπούμε σε μια διαδικασία πραγματικής αξιολόγησης των φαινομένων της πολιτικής ατζέντας, θα καταλήγαμε να μην μπορούμε ποτέ να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Υπάρχουν εκδηλώσεις προσωπολατρείας, σταλινικό φαινόμενο αυτό. Όλοι αναγνωρίζουμε την εργατικότητά του και την υπερκομματική αγάπη για το πρόσωπό του.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τι είναι πάλι αυτό; Αυτό είναι επικίνδυνο! Εμένα είναι τιμή μου αυτό πάντως, να ξέρετε. Πιστεύω ότι το κέρδος για τον πολιτικό δεν είναι ούτε τα χρήματα…

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείται ότι είστε συμπαθής και σε χώρους εκτός ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε όλο τον πολιτικό κόσμο δεν έχω πρόβλημα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Πάντως εγώ είμαι υπέρ του να ξαναγίνουν οι κλαδικές να ζήσουμε κι εμείς, εγώ 10 χρόνια συνήθισα να καταγγέλλω τις κλαδικές του ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι με αυτή τη μορφή όμως, λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Όλα τα αλλάζει εξάλλου.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εξελίξεις στην Αριστερά και κυρίως στην ανανεωτική Αριστερά πως σας φαίνονται;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Η ήττα τους ξεκίνησε από μια διαπίστωση που θα σας κάνω τώρα και δεν τη λέω συχνά. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ήταν μια γραμμή: το ΠΑΣΟΚ έχασε και διαλύεται κι εμείς αντικαθιστούμε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου του ’74 στη σημερινή εποχή.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτυχε ο ίλιγγος των δημοσκοπήσεων, που τότε έδειχνε το 15%

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι. Όταν άλλαξαν οι συσχετισμοί και φάνηκε καθαρά ότι προσγειωνόμαστε στην σκληρή πραγματικότητα, έπρεπε να αλλάξει και η γραμμή της ηγεσίας του Συνασπισμού. Δεν άλλαξε. Με αποτέλεσμα να οδηγηθεί από την επιμονή της σε αυτά τα φαινόμενα.

                        Εν τω μεταξύ υπήρξαν και όλα τα ενδιάμεσα που επιδείνωσαν αυτή την κατάσταση και νομίζω ότι ο σχηματισμός είναι σε μια οριακή στιγμή, που πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Δύσκολες αποφάσεις.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά για τους πολιτικούς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα έπρεπε να είναι κανόνας οι δύσκολες αποφάσεις.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάπου εδώ θα κλείσουμε την κουβέντα μας με τον κ. Σκανδαλίδη, να δούμε ποιοι θα πάνε αύριο στην «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου. Είναι η κα Μαρία Διακαναστάση, ο κ. Κώστας Αποστολίδης, ο κ. Γρηγόρης Λογαρίδης, η κα Μετσίνη Θέμελη και η κα Ελένη Πουρνάρα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η κα Μαρία Διακαναστάση πρέπει να είναι από την Κω.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι; Την κληρώσαμε χωρίς όμως να μας επηρεάσετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς. Αν είναι κιόλας.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης να πούμε ότι για το βιβλίο του Γιώργου Κύρτσου οι νικητές είναι: Ιωάννης Κοντογιώργος, Μίνα Ασημίνα, Μιχάλης Βασίλογλου, Γεωργία Σταυροπούλου, Γρηγόρης Ιορδάνογλου, Λεοντίδη Ελένη, Γιώργος Ευαγγελόπουλος και Γεωργία Μασκουντά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σημειώσετε κι εμένα για να θυμηθώ τι οδήγησε τον Καραμανλή έως εδώ!

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και Κώστας Σκανδαλίδης. Πείτε τότε και μια φράση για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η Παράταξη που κυβερνά τον τόπο δεν έχει άλλες ούτε εφεδρείες, ούτε εμπνεύσεις, ούτε πολιτικές που μπορούν να ανατάξουν τα πράγματα. Κατέρρευσε το μοντέλο διακυβέρνησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οδηγούμαστε νομοτελειακά σε άλλα πράγματα. Αυτή είναι η γνώμη μου.

                        Τη λέω πολύ συχνά, στο Κόμμα μου πολλές φορές μου λένε ότι «έχει δυνατότητες η Νέα Δημοκρατία, ο Καραμανλής έχει…». Εγώ σέβομαι και τον Πρωθυπουργό πάντα τον σεβόμουν και τον τιμούσα και την Παράταξη, είναι μια μεγάλη Παράταξη. Αλλά πιστεύω ότι η κατάρρευση είναι και ιδεολογική και πολιτική και αν θέλετε ηθική. Αυτό το πράγμα δεν ανατάσσεται.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κινήσεις για διαδοχή, για δαχτυλίδια, βλέπετε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Που; Στη Νέα Δημοκρατία; Δεν μας αφορά, αυτό είναι θέμα δικό τους. Από εκεί και μετά νομίζω ότι και το ότι αυτή τη στιγμή για παράδειγμα η σχέση με το ΛΑΟΣ ή εδώ και τόσο καιρό μιλάνε, εσωτερικά προετοιμάζονται δελφίνοι, πιστεύω ότι δείχνει ακριβώς και την κατάσταση ότι έχουν αποδεχτεί τη φθορά και την ήττα και πάνε σε άλλα. «Πάμε για άλλα», που λένε.

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να βρεθείτε στο στούντιο του «Flash».

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νά ‘στε καλά.

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search