skip to Main Content

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «FLASH 96».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλωσορίζουμε στο στούντιο του «FLASH 96» τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργό, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Κύριε Σκανδαλίδη καλή σας ημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα. Να είστε καλά και χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρόνια σας πολλά. Είμαστε στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να μιλήσουμε για σας, γιατί όλα τα θέματα τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με αφορούν με κάποιον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας αφορούν με έναν τρόπο ή με κάποιον άλλον. Να ξεκινήσουμε από ένα σχόλιο για το χτύπημα αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι έχουμε μία μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι στον τρόπο που χειριζόμαστε δημοσίως αυτά τα θέματα. Όχι, δεν μιλάω για τον Υπουργό ή το Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ότι δίνουμε, παρακολουθώ τις τηλεοράσεις από τις 8 παρά πέντε το βράδυ που έγινε η ιστορία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Σαββάτου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και βλέπω έναν πολλαπλασιαζόμενο πανικό ας πούμε ή μία ενίσχυση ενός κλίματος ανασφάλειας. Ακούω βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου, ξέρω ΄γω, κινδυνεύει η δημοκρατία και όλα αυτά τα πράγματα. Αυτά δεν είναι σοβαρά.
Εγώ νομίζω ότι είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο, εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που λέει ότι πρέπει να μείνει αφύλακτος ο Άγνωστος Στρατιώτης, να κάνει τη δουλειά της η Αστυνομία χωρίς μεγάλα λόγια, να γίνει μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και να μην παίρνει διαστάσεις το θέμα πέρα απ’ αυτές που έχει, έτσι; Γιατί καλλιεργείται το κλίμα ανασφάλειας μέσα από την υπερβολική έτσι αν θέλετε και με πολλά λόγια και με πολύ εμφαντικό τρόπο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πάντως ήταν ένα εντυπωσιακό χτύπημα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό την έννοια ότι έγινε σε έναν πολύ καλά φυλασσόμενο χώρο. Ο συμβολισμός είναι αυτονόητος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κάποιος να αφήσει σε έναν κάδο κάτι, εντάξει, νομίζω ότι είναι και πράγματα, δεν ελέγχεται όποιος περνάει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό στο Λονδίνο ψάχνεις να βρεις κάδους και δεν βρίσκεις πουθενά, για να πετάξεις στον κάδο ένα σκουπίδι κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν είναι λύση να φύγουν οι κάδοι από εκεί, εντάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης λοιπόν στο στούντιο του «FLASH 96». Ούτως ή άλλως αρκετά είναι τα ερωτήματα γιατί έχουμε προαναγγείλει τη συζήτησή μας κ. Σκανδαλίδη και λέγαμε προηγουμένως ότι, πρώτον, έχετε θητεύσει πάρα πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Δεύτερον, έχετε θητεύσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, άρα έχετε χειριστεί και από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης τα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και το τρίτο είναι ότι αυτή τη στιγμή μια και μιλάμε για τον εκλογικό νόμο, είσαστε ο αρχιτέκτονας του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Άρα το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Να ξεκινήσουμε από τους Δήμους;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ξεκινήσουμε από τους Δήμους. Θέλω να σας πω το εξής, ότι κατά τη γνώμη μου αυτή η μεταρρύθμιση έχει καθυστερήσει οκτώ χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή εγώ πίστευα ότι οι εκλογές του 2002 έπρεπε να γίνουν με περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και με Καποδίστρια ΙΙ, όπως το λέγαμε τότε, Καλλικράτης τώρα. Δεν τα πολυκαταλαβαίνω ας πούμε, αλλά εν πάση περιπτώσει.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλλικράτης, ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Καλλικράτης, σημειωτέον, το όνομα δεν προέρχεται τόσο από τη δουλειά που έκανε στον Παρθενώνα ως αρχιτέκτονας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά από την ολοκλήρωση των μακρών τειχών φύλαξης της Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για να μαθαίνουμε και μερικά πράγματα που είναι συμβολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Της πόλης, η οχύρωση της πόλης δηλαδή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπαμε ότι ενδεχομένως να έχει παράπονα ο Ικτίνος ή ο Φειδίας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, γι’ αυτό σας το είπα, γιατί ο Ικτίνος και ο Φειδίας συνδέονται με τον Παρθενώνα μόνο, ενώ ο Καλλικράτης συνδέεται με την οχύρωση της πόλης, η οχύρωση της πόλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν μία μεταρρύθμιση η οποία έπρεπε να γίνει καιρό λέτε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, το πιστεύω διότι ήταν ώριμες οι συνθήκες από τότε, από τότε που χειριζόμαστε και το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ότι δεν είναι δυνατόν η ανάπτυξη της χώρας να γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί αναντίστοιχα σε επίπεδο Νομού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ή η τοπική ανάπτυξη να γίνεται σε επίπεδο επαρχίας ας πούμε και η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι ένας κατεξοχήν αναπτυξιακός θεσμός, να γίνεται σε επίπεδο μικρού Καποδιστριακού Δήμου.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ωραία. Τώρα τα πρώτα ερωτήματα θέλετε να σας τα θέσουμε ως πρώην…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν θέλετε κάποια πληροφορία ή κάποια, γιατί είναι από τις προτάσεις που έχω κάνει κατά καιρούς αναλυτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εσείς τώρα είστε και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων, έτσι δεν είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα έχουμε…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παράλληλα είμαι και Πρόεδρος της Επιτροπής που θα διαχειριστεί αυτά τα νομοσχέδια στη Βουλή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, άρα να ξεκινήσουμε από το πρώτο το οποίο θα ρωτάνε οι περισσότεροι. Θα ενωθούν και Δήμοι του λεκανοπεδίου ας πούμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εύκολο αυτό το εγχείρημα κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί δεν είναι εύκολο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι θα πρέπει να πείσετε τους Δημάρχους οι οποίοι εκλέγονται για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να συναινέσουν και να πείσουν τους πολίτες ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή η δυσκολία στον Καποδίστρια ήταν πολύ μεγάλη γιατί δεν ήξερε κανείς τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των συνενώσεων, αλλά πρέπει να σας πω ότι αυτή έχει διασκεδαστεί από τα πράγματα διότι εγώ ας πούμε όταν πηγαίνω στο νησί μου, πάω στο χωριό μου στην Καρδάμαινα. Δεν πάω στο Δήμο Ηρακλειδών. Άρα ούτε η πολιτιστική ταυτότητα ούτε η αναπτυξιακή οντότητα ούτε τα θέματα των μικρών Κοινοτήτων πάθανε κανένα μεγάλο κακό, αντίθετα είχαν ωφεληθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ανεξάρτητα από το ότι η κυβέρνηση δεν έκανε και τις απαραίτητες αν θέλετε πολιτικές και τόσο τολμηρές πολιτικές. Άρα δεν υπάρχει αυτή πια η αίσθηση ότι μπορεί για λόγους προσωπικούς φιλοδοξίας, στελέχωσης κλπ, να μιλάμε για μία μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία να γίνει, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να αντέξει στον ανταγωνισμό η χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τότε κ. Σκανδαλίδη είχατε να κάνετε με χωριά και χωριουδάκια. Τώρα πλέον πρέπει να δοθούν και μεγάλοι Δήμοι. Τα συμφέροντα είναι μεγαλύτερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, θα ενωθούν μεγάλοι Δήμοι για να γίνουν.. Δεν θα ενωθούν μεγάλοι Δήμοι. Θα ενωθούν Δήμοι για να γίνει το κρίσιμο μέγεθος, παραγωγικό, αναπτυξιακό, οικονομικό, που θα μπορεί να σταθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στις καινούργιες ανάγκες της ανάπτυξης προκειμένου να γίνει αποτελεσματική ανάπτυξη και να μην τρέφεται με τη μιζέρια των αδύναμων Δήμων. Αυτό είναι το βασικό, η βασική αιτία της μεταρρύθμισης. Πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα αναπτυξιακά επίπεδα της χώρας. Μέχρι τώρα είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες της ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, θα μας δώσετε διευκρινίσεις μετά τους τίτλους των ειδήσεων. Στο στούντιο του «FLASH 96» ο Κώστας Σκανδαλίδης λοιπόν. 210-6196100 το τηλέφωνο ή μέσω κινητού γράφοντας FLASH κενό, το μήνυμά σας και στέλνοντάς το στο 54747.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Κώστας Σκανδαλίδης στο στούντιο του «FLASH 96». Μιλάμε λοιπόν για τη διοικητική μεταρρύθμιση, το κεφάλαιο, για την οποία άνοιξε χθες η κυβέρνηση με τη δημόσια διαβούλευση στην οποία θέτει το ζήτημα κ. Σκανδαλίδη. Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολύ ψηλά στις εκθέσεις διαφθοράς και από τον Συνήγορο του Πολίτη και από τη Δημόσια Διοίκηση, τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και από τη διαφάνεια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε ως κακέκτυπο του κράτους, δηλαδή παίρνοντας τις αρμοδιότητες και τους πόρους, τους πρώτους πόρους που πήρε, αντί να παρουσιάσει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης από το κρατικό, ουσιαστικά ενσωματώθηκε κι αυτή στις κρατικές δομές. Δηλαδή δεν διαφέρει πολύ ο τρόπος που διαχειρίζονται τα οικονομικά ας πούμε οι Δήμοι με τον τρόπο που τα διαχειρίζονται οι Πολεοδομίες της χώρας ας πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λέω ένα παράδειγμα, που είναι άντρο έτσι αν θέλετε συναλλαγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι. Θέλω να πω δηλαδή ότι αν δεν υπάρξει συνολική αναδιοργάνωση του κράτους προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να υπάρχει και έλεγχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η αναδιοργάνωση του κράτους σημαίνει ότι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαρροή όμως χρημάτων προς τους Δήμους είναι τεράστια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, ακούστε – ακούστε. Αυτή η πρόταση που κάνει ο κ. Ραγκούσης λύνει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα. Γιατί; Γιατί το μεν κράτος το καθιστά καθαρά επιτελικό, μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες εκεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως το κράτος κρατά αποκλειστικά τον ελεγκτικό μηχανισμό με νέους θεσμούς και λειτουργίες που θα έχουν σχέση όχι με τον προληπτικό  έλεγχο των Δήμων, αλλά με το συνολικό έλεγχο στα πλαίσια του συνολικού τους σχεδιασμού. Δηλαδή θα υπάρχει κανονικός έλεγχος, επειδή οι Δήμοι θα γίνουν λίγοι, θα είναι 370 περίπου…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν μπορούν να μην έχουν  παραδείγματος χάρη το διπλογραφικό. Το διπλογραφικό επιχειρήσαμε να το περάσουμε σε Δήμους πάνω των 5.000 κατοίκων και δεν καταφέραμε επί 15 χρόνια να το κάνουμε. Ενώ οι 370 Δήμοι, ένας Δήμος από αυτούς τουλάχιστον στους 300 θα έχει διπλογραφικό, άρα θα ενσωματώσει στο λογιστικό του τμήμα ας πούμε όλους τους άλλους και ο έλεγχος σε τόσους λίγους Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης θα γίνεται εξονυχιστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι μονάχα δειγματοληπτικά ή κατασταλτικά ας πούμε ή προληπτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πληροφορίες λένε στο πολιτικό ρεπορτάζ κ. Σκανδαλίδη ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπίστωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι την κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στους τοπικούς οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή πολλές προσλήψεις από το παράθυρο, δεσμεύσεις διότι τείνουν να μονιμοποιηθούν οι περισσότεροι από αυτούς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν κάποιος ξεχωρίσει αυτό το πρόβλημα ή μάλλον αυτή τη μεταρρύθμιση από τις παράπλευρες μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν την αλλαγή στο κράτος, δεν θα βρει απάντηση στο ερώτημά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί ας πούμε το ότι όλες οι προσλήψεις εντάσσονται στο ΑΣΕΠ πια με νόμο που είναι ψηφισμένος, τελειώνει αυτό το θέμα για την Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να προσλαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων παραδείγματος χάρη, να έχει 3.200 εργάτες καθαριότητας από τους οποίους οι 800 είναι στο δρόμο και οι άλλοι είναι σε γραφεία, να μετατίθενται σε Δημοτικές Υπηρεσίες αυτοί που προσλαμβάνονται με συμβάσεις και να παίρνονται καινούργιοι συμβασιούχοι και να γίνεται ένας κομματικός στρατός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό δεν θα μπορεί να γίνει πια με βάση το νόμο που ήδη ψηφίσαμε. Άρα πρέπει να δούμε το σύνολο αυτών των μεταρρυθμίσεων, πώς κουμπώνουν ας πούμε, ένα τελείως καινούργιο σύστημα κρατικής λειτουργίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μειώνονται οι δημόσιες επιχειρήσεις ταυτοχρόνως από 6.000 σε περίπου 2.000. Αυτό σημαίνει και μείωση όμως του κόσμου που δουλεύει σ’ αυτές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά νομίζω ότι αυτό το προέβλεπε και ο ισχύων Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αλλά η ουσιαστική διάλυση κάποιων απ’ αυτές και προέβλεπε και τη διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων που θα πάνε..
Απλά εδώ πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα. Άλλο είναι η μονιμότητα του υπαλλήλου – έτσι; – είτε της Αυτοδιοίκησης είτε της Διοίκησης και άλλο είναι η ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Δηλαδή εγώ δέχομαι τη μονιμότητα, αλλά όχι το αμετάθετο, όχι το να μπορείς να τους βάλεις με έναν ορθολογικό τρόπο να κάνουν άλλη δουλειά απ’ αυτή που κάνανε μέχρι τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Διότι δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχουν τομείς του κράτους οι οποίοι είναι τελείως κενοί από προσωπικό και άλλοι που υπερπλεονάζουν και στο όνομα συνδικαλιστικών πρακτικών να κρατάνε τις θέσεις εκεί πέρα, να μην κάνουν απολύτως τίποτα και να μην γίνεται καμία λειτουργία της Διοίκησης. Εδώ πρέπει οι αποφάσεις αυτές να συνοδευτούν και με πρακτικές στη Διοίκηση τελείως διαφορετικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα θα πείσετε εύκολα τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, τον «κόσμο», εννοώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει κάτι τέτοιο; Γιατί σας το λέω κ. Σκανδαλίδη.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν εγώ αυτή την ερώτηση δεν την καταλαβαίνω για το εξής λόγο. Σ’ αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση από το 2002 που ήμουν εγώ στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετά, όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε. Δηλαδή και οι Βουλευτές…  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη μείωση των Δήμων.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στη μείωση των Δήμων και στην αναγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε Β’ βαθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε περιφερειακή και αιρετή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακόμα και οι Νομάρχες που αντιδρούσαν σε κείνη τη φάση, σιγά – σιγά καταλάβανε την αναγκαιότητα και τώρα οι ίδιοι οι Νομάρχες πρωτοστατούν στο να γίνει περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Που χάνονται θέσεις Νομαρχών προφανώς και όλα αυτά τα συνεπακόλουθα. Άρα λοιπόν θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση έχει να κάνει περισσότερο με επιμέρους σημεία της μεταρρύθμισης και όχι μ’ αυτή καθαυτή τη μεταρρύθμιση.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως για παράδειγμα; Όπως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και θέλω να διασκεδάσω λίγο τους φόβους τους, γιατί να σας πω το εξής. Δεν πιστεύω ότι ο ρόλος του Βουλευτή συνδέεται με το ρόλο του Περιφερειάρχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, όχι, πριν πάμε σ’ αυτό, για να κλείσουμε λίγο το θέμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να κλείσουμε το θέμα των Δήμων. Στο θέμα των Δήμων αν υπάρχουν ενστάσεις, υπάρχουν ενστάσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, λογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που οι τρεις θα μείνουν ένας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λογικό, αλλά αυτό θέλω να σας πω ότι και η ΤΕΔΚ σε κάθε Νομό και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε Νομό, εγώ έχω κάνει πάνω από δέκα συγκεντρώσεις πριν από τις γιορτές και μετά τις γιορτές γι’ αυτή τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι για να μιλήσουμε για συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα, όμως μπαίνανε εκ των πραγμάτων στη συζήτηση αυτή. Πρέπει να σας πω ότι οι περισσότερες ΤΕΔΚ έχουν ήδη περίπου συμφωνήσει. Το αν θα είναι 3 ή 4 εκεί είναι οι διαφωνίες. Αν θα είναι ξέρω ΄γω 7 ή 9, αν θα είναι στις Σέρρες ξέρω ΄γω 9 ή αν θα είναι 7 είναι μία συζήτηση.
Αλλά σ’ αυτά τα θέματα έχει κατανοήσει όλη η Αυτοδιοίκηση ότι δεν πάει πια άλλο και πρέπει να γίνει η μεταρρύθμιση και φαντάζομαι ότι το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, θα δείτε ότι η συνολική στάση της Αυτοδιοίκησης θα είναι θετική…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Τώρα επειδή θα βρεθεί ο συνάδελφός σας της Ηλιούπολης να πει, εννοώ ότι ο αντίστοιχος αιρετός άρχοντας της Ηλιούπολης ξαφνικά ότι πρέπει να συνενωθεί με την Αργυρούπολη και να γίνουν ένας Δήμος, έτσι δεν είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν θα είναι η Αργυρούπολη και η Ηλιούπολη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχηματικό τώρα αυτό, έτσι; Σχηματικό. Εκεί…  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, πιο εύκολο είναι να ενωθεί ας πούμε η Βουλιαγμένη με τη Βούλα και τη Βάρη παρά η Αργυρούπολη με την Ηλιούπολη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί εκεί μικρότερο πρόβλημα είναι;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, εντάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μικρό πρόβλημα, πολιτικό πρόβλημα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα γίνουν ορθολογικά πράγματα φαντάζομαι, δεν θα γίνουν υπερβολικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Είναι ώριμες οι συνθήκες να γίνουν λέτε; Απ’ ό,τι κατάλαβα λέτε ναι.  
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες δηλαδή; Δηλαδή αυτό φάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική, η δομή του λεκανοπεδίου και της δημοτικής λειτουργίας ας πούμε στο λεκανοπέδιο είναι αναποτελεσματική. Υπάρχουν Κοινότητες ανύπαρκτες ουσιαστικά που διαχειρίζονται τη φτώχεια τους και υπάρχουν Δήμοι υπερτροφικοί και μεγάλοι. Πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα; Δεν πρέπει να υπάρξει μία πιο ορθολογική αναπτυξιακή αντιστοίχηση;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Δεύτερο σκέλος, αυτό που είπατε προηγουμένως για τους Περιφερειάρχες. Ξεχνάμε τους Νομάρχες, τις 52 – 54 Νομαρχίες – πόσες έχουμε – πάμε σε 13 ή κάτι τέτοιο, 14.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: 13, καλά το είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13 περιφέρειες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 13 Περιφερειάρχες εκλέγονται.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εκεί, εντάξει, πολλές αρμοδιότητες πηγαίνουν σε κείνους, αλλά να σας πω δυο πράγματα που από τις πληροφορίες ελέχθησαν χθες στις κομματικές και κυβερνητικές συσκέψεις σε σας το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή αν κάνουμε έναν Περιφερειάρχη που θα καλύπτει τη μισή Αττική, θα έχει μεγαλύτερη δύναμη από τον Βουλευτή…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ποια μισή Αττική; Ολόκληρη την Αττική.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε ότι η Αττική μπορεί να έχει δυο Περιφερειάρχες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν θα είναι τότε 13. Θα είναι 14.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: 13 θα είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει μία περιφέρεια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μία περιφέρεια. Αφού εκεί έγινε η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της χώρας έγινε στο Νομό Αττικής, έγινε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, έγινε στην περιφέρεια Αττικής, έγινε στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Πώς θα σπάσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί μάθαμε ότι συμφωνήθηκε να τεθεί σε διαβούλευση να είναι σπασμένη η Αττική.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και να τεθεί, εγώ εμένα η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτά είναι αστεία πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακυρώνει ουσιαστικά τη μεταρρύθμιση, διότι η μεταρρύθμιση πού στηρίζεται; Πού ήταν μέχρι τώρα η αναπτυξιακή οντότητα; Πού εγκαταστάθηκε ο διοικητικός μηχανισμός; Στις περιφέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι, που έμειναν κρατικές. Αυτές λοιπόν θα γίνουν αυτοδιοικητικές οι περιφέρειες οι ίδιες. Διότι λέει ας πούμε ο Συνασπισμός λιγότερες περιφέρειες. Κι εμείς το λέγαμε κάποια στιγμή, αλλά λιγότερες περιφέρειες σημαίνει αυτή τη στιγμή ενόψει των εξελίξεων του Δ’ Κοινοτικού, του ΕΣΠΑ, ότι θα περάσει πολύς χρόνος να μετατεθούν οι υπηρεσίες κλπ.
Είναι, λοιπόν, πολύ πιο εύκολο όπως έγινε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Νομό, όπως είναι τώρα η Περιφέρεια, η Περιφέρεια ας πούμε Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει 600-700 εργαζόμενους, είναι ένας ολοκληρωμένος ιστός. Εκεί θα έρθει και κουμπώσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Άρα, λοιπόν στην Αναπτυξιακή Μονάδα η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί την ανάπτυξη θα αναλάβει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αττική, λοιπόν, ένας Περιφερειάρχης, αλλά ταυτοχρόνως συζήτηση για νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα προβλέπει την κατάτμηση της Α’ και της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας.
Εκεί οι ενστάσεις των βουλευτών που ακούστηκαν είναι, μα είναι δυνατόν ο Περιφερειάρχης να είναι ισχυρότερος πολιτικά από τον βουλευτή εφ’ όσον ο βουλευτής θα εκλέγεται από μικρότερο εκλογικό σώμα από τον Περιφερειάρχη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, ακούστε. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια διάκριση σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι γιατί αυτή η συζήτηση συγχέει τους ρόλους, άλλος ο ρόλος του Περιφερειάρχη και άλλος ο ρόλος του βουλευτή. Ο Περιφερειάρχης είναι ένα εκλεγμένο όργανο, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής του. Ο βουλευτής δεν αποφασίζει για την περιφερειακή ανάπτυξη, θα ελέγξει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Και ο νόμος για το εκλογικό σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνουν βουλευτές περιφέρειας. Δηλαδή θα υπάρχουν οι βουλευτές περιφέρειας στο αντίστοιχο επίπεδο που θα κάνουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της ανάπτυξης όπως οφείλουν εκ του ρόλου τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ένα επίπεδο, λοιπόν, είναι ότι δεν συγχέονται οι ρόλοι του Δημάρχου με το Βουλευτή, του Περιφερειάρχη με τον βουλευτή είναι τελείως διαφορετικοί. Άρα αυτό το θέμα δεν υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων. Το πρόβλημα που θέτουν συνήθως είναι από πού εκλέγονται και ποιος θα έχει πιο ισχυρή πολιτική επιρροή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό το πράγμα όμως μπορεί να λυθεί με μια σειρά ασυμβιβάστων που θα μπουν στη διαβούλευση και θα μπούνε στους νόμους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του τύπου;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή παραδείγματος χάρη οι Νομάρχες ας πούμε με βάση τη συνταγματική διάταξη αυτή την εποχή και με το νόμο δεν μπορούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους να κατέβουν υποψήφιοι βουλευτές, όπως είναι τώρα. Δηλαδή ακόμα και να παραιτηθούν στην αρχή της θητείας τους, να γίνουν οι εκλογές, το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά είναι χαρακτηριστικό, η Φώφη έχει εκλεγεί δύο φορές Υπερνομάρχης, παραιτήθηκε, αλλά δεν ήταν υποψήφια βουλευτής που ήταν και Υπερνομάρχης όχι Νομάρχης που είναι εκτελεστικό όργανο.
Άρα υπάρχει ο τρόπος θεσμικά να κατοχυρωθούν οι ρόλοι χωρίς να συγχέονται από ποιο σώμα εκλέγεται ο ένας, από ποιο σώμα εκλέγεται ο άλλος, γιατί ο φόβος είναι ότι ο ένας Περιφερειάρχης πανίσχυρος θα είναι πιο ισχυρός από τον Υπουργό και ένας Δήμαρχος ενός μεγάλου Δήμου θα είναι πιο ισχυρός από έναν βουλευτή μιας μονοεδρικής περιφέρειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί το ακούσαμε κι αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λογικό είναι αυτό, λογικός είναι αυτός ο φόβος …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή βρέθηκαν βουλευτές να πούνε …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αλλά πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς ρόλους και τελείως διαφορετικές διαδικασίες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που λέτε κ. Σκανδαλίδη, ότι πρέπει να υπάρχουν ασυμβίβαστα εδώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ε, βέβαια. Αλλιώς δεν μπορεί να πειστεί ο βουλευτής ότι ο Δήμαρχος, ας πούμε, ο Δήμαρχος της Αθήνας λέω ένα παράδειγμα, είναι ένας Δήμαρχος μιας πόλης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, ο βουλευτής μιας μονοεδρικής -αν πάμε σε μονοεδρικές περιφέρειες όπως λέει το ΠΑΣΟΚ – περιφέρειας θα είναι βουλευτής ενός Διαμερίσματος της Αθήνας ή ακόμα και πιο μικρό ή μισού Διαμερίσματος της Αθήνας.
Αυτό εάν δεν είναι τελείως διαφορετικοί οι ρόλοι και διακριτοί και δεν μπορεί, οποιαδήποτε στιγμή ο Δήμαρχος θα μπορούσε μέσα από μια διαδικασία να πάρει τη θέση του βουλευτή και είναι φυσικός ο φόβος του βουλευτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί θα ήταν πολύ πιο …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όμως όλα αυτά εγώ θέλω να τα βάλουμε σε μια ορθολογική βάση, λείπει από τη χώρα μας ο προβληματισμός όλων των πτυχών των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε και η τακτοποίηση θεσμικά των διαδικασιών αυτών που αποκλείουν αυτές τις υπερβάσεις ή τις ισοπεδώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης στο Στούντιο του «FLASH 96», πολλές ερωτήσεις και γι’ αυτά που συζητάμε κ. Σκανδαλίδη, αλλά και για την κατάσταση της Αθήνας, δηλαδή βλέπω ότι ο κόσμος, εντάξει, μιλάμε μεν εμείς για το νέο Διοικητικό Χάρτη, αλλά ο κόσμος ασχολείται με το πόσο χάλια είναι η Αθήνα σήμερα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω, ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και με το Δήμο της Αθήνας σε ότι αφορά τη λειτουργία του, δεν θέλω να μιλήσω γιατί υποτίθεται ότι και σήμερα έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, είμαι επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Δήμο και βλέπω και διάφορες έτσι συζητήσεις που γίνονται ενόψει και των Δημοτικών Εκλογών για συνδυασμούς, για υποψηφίους και όλα αυτά, δεν θέλω να μπαίνω σ’ αυτή τη συζήτηση γιατί έχω ήδη δηλώσει ότι δεν θέλω να είμαι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος.
Αλλά πρέπει να πω, ότι είναι μια αποτυχημένη πολιτική περίοδος για το Δήμο της Αθήνας, δηλαδή υπάρχει μια πόλη πιο βρόμικη από κάθε άλλη φορά, υπάρχει ένας μηχανισμός πιο ανελαστικός και αντιπαραγωγικός από κάθε άλλη φορά, υπάρχει ένα οικονομικό πρόβλημα πιο μεγάλο από κάθε άλλη φορά και νομίζω ότι ένα από τα στοιχεία της μεταρρύθμισης θα είναι να μην μπορεί πια η Αυτοδιοίκηση όχι να παίρνει την αρμοδιότητα και τους πόρους που οφείλουμε να της δώσουμε, αλλά να αναλαμβάνει και την ευθύνη της άσκησης της πολιτικής.
Όταν παίρνεις ας πούμε μια κρατική αρμοδιότητα ως Δήμαρχος ή ως Νομάρχης ή ως Περιφερειάρχης αύριο οφείλεις να την ασκήσεις, δεν είναι στην διακριτική σου ευχέρεια το πώς θα την ασκήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη βιάστηκε ο κ. Κακλαμάνης που επανυπέβαλε υποψηφιότητα; Εσείς θα το κάνατε στη θέση του;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι από τη δική του πλευρά και σε σχέση με την πνευματικότητα της παράταξής του μια χαρά το έκανε για να είμαι ειλικρινής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης στο Στούντιο του «FLASH 96» μετά τις διαφημίσεις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης στο Στούντιο του «FLASH 96». Είπατε κ. Σκανδαλίδη ότι έχετε μάλλον σπεύσει να πείτε, ότι δεν θέλετε να ξανά είστε υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, δεν είναι στις προθέσεις μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν από την πρώτη φορά το ’81 το ΠΑΣΟΚ ξαναπήρε την Α’ Περιφέρεια της Αθήνας και οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον οι εκλογικές δείχνανε ότι μάλλον θα μπορούσε να πάρει και το Δήμο ανεξαρτήτως υποψηφιότητας της Νέας Δημοκρατίας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για τώρα μιλάμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι – ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι έχει πάρα πολλές πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ και με την επιλογή του προσώπου, αλλά κυρίως με τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου αν γίνουν νωρίς οι διαδικασίες και με έναν τρόπο καθαρό και έτσι χωρίς να περιμένουμε τελευταία στιγμή κλπ., έχω την εντύπωση γρήγορα τώρα, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός το έχει αυτό υπόψη του και στον επόμενο λίγο χρόνο θα προσδιορίσει τη στρατηγική του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού είναι και καλύτερη η συγκυρία απ’ αυτή που αναμετρηθήκατε εσείς, γιατί δεν το θέλετε εσείς;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε τώρα, από τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνο τώρα η προσωπική επιδίωξη, είναι τι είναι αυτό που ο καθένας βάζει σαν στόχο όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και συνολικά για την παράταξη.
Εγώ νομίζω, ότι πρόσφερα μια υπηρεσία κατεβαίνοντας υποψήφιος Δήμαρχος, έκανα τη δουλειά μου όσο μπορούσα καλύτερα, πιστεύω ότι σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ στάθηκα όρθιος, είχα παραιτηθεί από βουλευτής και είχα κάνει ένα σωρό πράγματα τότε, έχω παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, βέβαια σαν αντιπολίτευση δεν έχω τη δυνατότητα να το εφαρμόσω, γιατί είναι πολύ δημαρχοκεντρικό το σύστημα και μια από τις μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται το Υπουργείο Εσωτερικών είναι να σπάσει επιτέλους αυτό το δημαρχοκεντρικό σύστημα, να παίζει κάποιο ρόλο και η αντιπολίτευση στους Δήμους και το λέω ανεξάρτητα αν είναι ΠΑΣΟΚική ή Νεοδημοκρατική η Δημαρχία ας πούμε.
Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι αυτό το πρόσφερα σ’ αυτή τη φάση. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ψάχνω εναλλακτικούς δρόμους γιατί μ’ αρέσει η πολιτική και δεν ασχολούμαι με τη χαρά της πολιτικής όπως λέω κάθε φορά και έχω όλη την καλή διάθεση 1ος βουλευτής Αθήνας εκλέχθηκα να κάνω τη δουλειά μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω, ότι πρέπει να απευθύνεται έξω από τα εσωκομματικά όρια για να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις η Αθήνα είναι μια συντηρητική πόλη, εξακολουθεί να παραμένει μια συντηρητική πόλη σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς, ανεξάρτητα αν την κερδίσαμε τη Νέα Δημοκρατία σ’ αυτές τις εκλογές και πιστεύω, ότι πρέπει να παρουσιάσει έγκαιρα ένα πρόγραμμα τέτοιο, ώστε να απαντά στα προβλήματα της σύγχρονης ανάπτυξης, της πράσινης ανάπτυξης και των μεγάλων αλλαγών και κυρίως την αποκέντρωση, την εσωδημοτική αποκέντρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και έξω από τα στενά κομματικά όρια και νωρίς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και να απευθύνεται, γιατί δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι δεν έχει άτομα που να απευθύνονται έξω από τα εσωκομματικά όρια και νωρίς και να είναι μια προσωπικότητα η οποία μπορεί να εμπνεύσει και να οδηγήσει τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφουμε τώρα στο θέμα του εκλογικού νόμου, το οποίο χθες δεν άνοιξε στη συζήτηση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω καλώς δεν άνοιξε και πιστεύω, ότι είναι άλλο θέμα, συνδέονται  …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως επειδή είναι οι αντιδράσεις εκεί περισσότερες κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι γι’ αυτό. Συνδέονται μεν τα θέματα με την έννοια του ότι αυτή η χώρα στο σύνολό της απαιτεί μια νέα αντιστοίχηση διοικητική, αναπτυξιακή, οικονομική, παραγωγική, νέα αντιστοίχηση γιατί υπάρχει αλαλούμ στην Ελλάδα. Αλαλούμ αλλού έχει η Αστυνομία τις υπηρεσίες, αλλού έχουμε περιφέρειες, αλλού οι Δήμοι είναι μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και να ανήκουν σε άλλο Νομό, αλλού, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, ό,τι θέλει ο καθένας, κόβει ένα μπακλαβά και το φτιάχνει και μάλιστα σε επίπεδα πολλαπλά.
Σκεφτείτε ότι στη Λήμνο για παράδειγμα έχουμε, Τοπικά Συμβούλια, Δημοτικό Συμβούλιο, Επαρχείο, Νομό, Περιφέρεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και Περιφέρεια, ναι – ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δηλαδή στη Λήμνο, έλεος. Ένας Δήμος. Εγώ είμαι θιασώτης κάθε Νησί και Δήμος. Ρόδος ένας Δήμος με συζήτηση, Μυτιλήνη ένας Δήμος, Κέρκυρα ένας Δήμος, πώς θα κυβερνηθεί η νησιωτική Ελλάδα, οι κλειστές κοινωνίες αυτές. Θέλουν ένα κέντρο αποφάσεων, απλοποιημένα πράγματα, Δήμος, Περιφέρεια, κράτος.
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, τρία επίπεδα, είμαστε μικρή χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε κεντρικό και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επανέρχομαι στον εκλογικό νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, για να επανέλθουμε με τον τρόπο που σας είπα. Εκλέγεστε στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις δύο κορυφαίες θέσεις, συνήθως πρώτος …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρώτος είμαι συνέχεια και τις τρεις φορές πρώτος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, και τις τρεις πρώτος σωστά, όχι συνήθως και τις τρεις πρώτος. Λοιπόν, εδώ τι γίνεται κ. Σκανδαλίδη; Λένε πολλοί ότι αν σπάσουν οι εκλογικές περιφέρειες και κυρίως σε πολλές μονοεδρικές, διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία μ’ αυτό έτσι, αλλά η επιστημονική επιτροπή αυτό προτείνει, ότι η πολιτική ισχύς κεντρικών στελεχών πρώτον μειώνεται. Δεύτερον, δεν υπάρχει, δηλαδή κάποιοι θα μείνουν εκτός νυμφώνος και θα πρέπει ο αρχηγός να επιλέξει από τη λίστα ποιον θα βάλει στη θέση τους.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω όμως ότι όλοι αυτοί οι φόβοι μπορεί να διασκεδαστούν εάν η πρόταση που τελικά θα καταλήξει η Κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο είναι ολοκληρωμένη και λύνει όλα τα θέματα αυτά που σας προβληματίζουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με 40 μονοεδρικές στη Β’ Περιφέρεια λύνεται το πρόβλημα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να πω – να πω γι’ αυτό. Η λογική των μονοεδρικών περιφερειών ποια είναι; Ότι πρέπει ο βουλευτής να εκλέγεται από ένα σώμα με το οποίο έχει άμεση επαφή και να είναι διαφανής η λειτουργία του και ο έλεγχός του και να μην χρειάζεται να ξοδεύει πολλά χρήματα για την εκλογή του ή να κάνει διάφορες συναλλαγές από εδώ και από εκεί προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής. Αυτή η διαφανής σχέση αναβαθμίζει αναμφίβολα τη δημοκρατία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεύτερον, ο βουλευτής Περιφέρειας που επίσης επιλέγει το ΠΑΣΟΚ σαν επάλληλο θεσμό θα ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην περιφέρεια, θα είναι ένας βουλευτής ευρύτερα καταξιωμένος, αλλά που δεν χρειάζεται να βγαίνει με σταυρό με τη λογική, ότι εκεί πέρα, δηλαδή στην περιφέρεια Αττικής για να βγεις βουλευτής με τα σημερινά δεδομένα αν είναι ενιαία η Περιφέρεια Αττικής θα χρειάζεται περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται στη Β’ Αθήνας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άρα, λοιπόν, εκεί πρέπει η λίστα να μπορεί να τροφοδοτήσει από την περιφέρεια με νέα στελέχη τις μονοεδρικές και τα κόμματα, δηλαδή και αξιοκρατικά και η λαϊκή ετυμηγορία όμως. Είμαι υπέρ του συστήματος αυτού, φτάνει να υπάρχουν δύο ουσιαστικές προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει η λαϊκή ετυμηγορία, δηλαδή σταυρός στις μονοεδρικές περιφέρειες ή στις ολιγοεδρικές αν καταλήξει, αν δεν πάει στις μονοεδρικές …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι θέλετε ολιγοεδρικές ή μονοεδρικές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω οι μονοεδρικές είναι η καλύτερη λύση, αλλά δεν ξέρω πόσο εφικτή είναι ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς θα θέλατε από πανίσχυρος βουλευτής της Α’ Περιφέρειας να γίνετε βουλευτής Παγκρατίου κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί είμαι πανίσχυρος βουλευτής; Εντάξει, εγώ θεωρώ ότι η επιλογή του βουλευτή εξαρτάται όχι μόνο από την ποσότητα των ψήφων που παίρνει, αλλά από την ποιότητα της δράσης του, των θέσεών του και των ιδεών του. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να καταξιώνουν το βουλευτή.
Και αν η αξιολόγηση, αλλά επιμένω σταθερά υπέρ διαδικασιών συλλογικής αξιολόγησης. Δηλαδή δεν χρειάζεται να λέμε μόνο προκριματικές εκλογές, να το εννοούμε. Και δεν χρειάζεται να λέμε μόνο συλλογική αξιολόγηση, είναι να την εννοούμε, να γίνεται η συλλογική αξιολόγηση γιατί κάπου ο λαός πρέπει να παρέμβει σ’ αυτή τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε, λοιπόν, συνυποψήφιος στο Παγκράτι για παράδειγμα με την κα Μπακογιάννη ή με ένα άλλο στέλεχος με την κα Βόζενμπεργκ ή με την κα Γιαννάκου που εκλέγονται στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας και ένας από τους δύο χάνει. Αυτός για να κερδίσει θέση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει επιλεγεί από τον αρχηγό του να είναι στη λίστα, αυτό καθιστά πανίσχυρο τον αρχηγό του κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εγώ πιστεύω, ότι και σ’ αυτό το Γερμανικό σύστημα δίνει λύση, μπορεί να είναι κάποιος και στη λίστα στη μονοεδρική θα δώσει τη μάχη του και να είναι και στη λίστα της περιφέρειας. Δηλαδή τέτοια θέματα όμως στο διάλογο που θα γίνει θα αντιμετωπιστούν, δεν υπάρχει περίπτωση, γιατί οι βουλευτές είναι πολύ ευαίσθητοι σε ότι αφορά τη δική τους έτσι παρουσία και την εξέλιξή τους, όπως καταλαβαίνετε το λέω εγώ που έχω 20 χρόνια βουλευτής και δεν με πολύ νοιάζει κιόλας να σας πω την αλήθεια.
Λοιπόν, η ουσία αυτή είναι. Άρα λοιπόν για όλα υπάρχει λύση. Το θέμα είναι πώς δένεις θεσμικά όλο αυτό το σύστημα. Και υπήρχε και η παλιά και η πρόταση η δικιά μου όπως θυμόσαστε, να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, αυτό το σύστημα των ολιγοεδρικών που προτείνει ο κ. Σαμαράς ας πούμε, το έχω εισηγηθεί εγώ από παλιότερα, γιατί πίστευα ότι τότε δεν ήταν εύκολο να γίνουν οι μονοεδρικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς προτείνει να θυμίσουμε το πολύ 7 ή 8 βουλευτές σε κάθε περιφέρεια.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, μπορεί να είναι και 5 ας πούμε, αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό μας θέμα, είναι μισή λύση αυτή, μπορεί να είναι εφικτή, πιο εφικτή …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως είναι η κατάλληλη μεταβατική όμως κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω, αυτό δεν μπορώ να το πω. Μπορώ να πω όμως ότι οι αρχές τις οποίες έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτες και είναι σωστές.
Άρα, λοιπόν, κατ’ αρχήν πρέπει να δώσουμε τη μάχη να περάσουν αυτές οι αρχές σε ένα νομοσχέδιο που θα κατοχυρώνει τα πάντα και την εσωκομματική δημοκρατία και τη συλλογική αξιολόγηση και τη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχει η δυνατότητα και στις μονοεδρικές να γίνει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε πραγματικό εσωκομματικό δημοψήφισμα όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Α, βέβαια, όχι δημοψήφισμα, θα δούμε ποια θα είναι η διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς το είπατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η εσωκομματική δημοκρατία πρέπει να υπάρχει και στο επίπεδο του κόμματος και στο επίπεδο της κοινωνίας, να υπάρχει και η λαϊκή ετυμηγορία ποιον θέλει αντιπρόσωπό του ο λαός, δεν γίνεται χωρίς αυτό. Άρα λοιπόν, θα είναι συνδυασμός σταυρού και λίστας, θα είναι λίστα με προκριματικές εκλογές και περιφέρειας και μονοεδρικής, θα είναι ξέρω εγώ μόνο σταυρός και στην περιφέρεια και, στην περιφέρεια δεν μπορεί να πάει σταυρός διότι αντίκειται στην αρχή αυτό.
Όλα αυτά είναι για συζήτηση θέματα. Εγώ νομίζω ότι πολύ σωστά αποσύνδεσε η Κυβέρνηση τον εκλογικό απ’ αυτό …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον εκλογικό νόμο από την διοικητική μεταρρύθμιση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί η μεταρρύθμιση επείγει τώρα, όχι ότι ο εκλογικός νόμος δεν επείγει, επείγει, απλά να πάρει σειρά μετά, ούτως ώστε να παρουσιάσει η Κυβέρνηση μια δέσμη ιδεών και να συγκροτήσει ο Ραγκούσης που θα το κάνει ο άνθρωπος, γιατί αυτή την κάνει καλά τη δουλειά του, να συγκροτήσει μια Διακομματική Επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών να αρχίσει την κουβέντα γύρω απ’ αυτά και να βρεθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Πιστεύω ότι τέτοια εκλογικά συστήματα πρέπει να μένουν μετά, να μην αλλάζουν κάθε φορά που αλλάζει, γιατί σκεφτείτε να κόψει κάποιος τον μπακλαβά σε μονοεδρικές και να έρθει μετά η Νέα Δημοκρατία μετά από 5 χρόνια, 7 και να πει τώρα το ξανά αλλάζω. Δεν αλλάζεις απλά τον εκλογικό νόμο, αλλάζεις ριζικά το εκλογικό σύστημα, δηλαδή αλλάζεις την κατανομή των περιφερειών της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μένουμε σ’ αυτό, ότι κατά τη γνώμη σας δεν τίθεται θέμα υποαντιπροσώπευσης του βουλευτή αν ξεκαθαριστεί …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, πιστεύω ότι υπάρχουν διαδικασίες που ξεκαθαρίζουν απολύτως τους ρόλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη 100 μέρες ΠΑΣΟΚ, αξιολόγηση από εσάς;    
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ακούσαμε τον κ. Παπανδρέου να μιλάει για ανθρώπινα λάθη στο Υπουργικό Συμβούλιο και ότι ο ίδιος είναι …
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εντάξει, νομίζω ότι ο ίδιος χθες ήταν πολύ μετριοπαθής και πολύ σωστός, έτσι πιστεύω γιατί με εκφράζει εμένα η τοποθέτησή του πάρα πολύ. Νομίζω, λοιπόν, ερμηνεύοντας κι αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου έτσι κατά τη δική μου άποψη βέβαια, ο άνθρωπος δεν τον δεσμεύω με τη δική μου άποψη, κατά τη δική μου άποψη η προσπάθεια που κατέβαλε η Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ φιλότιμη και σε σωστή κατεύθυνση.
Κρατά την πυξίδα σταθερά των αλλαγών, βλέπετε πόσο γρήγορα έρχονται νομοσχέδια που είναι θεσμικά και μεγάλα, όπως είναι το ΑΣΕΠ, όπως είναι η ανάρτηση στο διαδίκτυο, όπως είναι οι δανειολήπτες, όπως είναι το επίδομα αλληλεγγύης, όπως είναι τώρα η μεταρρύθμιση, δηλαδή δεν καθυστέρησε η Κυβέρνηση τη δουλειά της τη θεσμική, ανεξάρτητα αν καθυστέρησε να βάλει στελέχη στους διάφορους τομείς, προχωράει με γοργά βήματα και ανοίγει όλα τα μέτωπα, αυτό είναι σημαντικό.
Το είχε υποσχεθεί ο Παπανδρέου και το κάνει ότι θα ανοίξει και το ασφαλιστικό και το φορολογικό και το εκλογικό και την μεταρρύθμιση και όλα, δηλαδή αν δεν ανατραπεί το κράτος που παραλάβαμε δεν αλλάζει πορεία η χώρα, σ’ αυτά κρατά δυνατά την πυξίδα.
Τώρα το ότι μπορούσαν να γίνουν μερικές … πιο γρήγορα, το ότι μπορούσαν μερικά πράγματα να μην γίνονται ήξεις, αφίξεις γιατί τα ρίχνουμε στην αγορά και μετά τα παίρνουμε λίγο πίσω κλπ. σε επιμέρους πολιτικές, αυτό μια νέα Κυβέρνηση θα το διορθώσει στην πορεία και εκεί φαντάζομαι είναι τα ανθρώπινα λάθη που λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει πρόθεση ότι κορόιδεψε, ότι δεν θέλει να εφαρμόσει τα προεκλογικά του.
Μ’ αυτή την έννοια οι 100 πρώτες μέρες μπορεί να μην ικανοποιούν στο επίπεδο του ποσοτικού που θα είχε στο μυαλό του ο πολίτης, αλλά στο ποιοτικό και στο ότι κρατάμε σταθερά την πυξίδα μας καλύπτει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καλύπτει. Λέμε πολλοί ότι η κρίση μπορεί να είναι μια παγίδα για το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο κόσμος να ξεχάσει ότι την προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία και να επιρρίψει την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, ότι δεν την διαχειρίστηκε καλά. Το φοβάστε αυτό εσείς κ. Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα το φοβούμουνα πιο πολύ αν η Νέα Δημοκρατία δεν επέμενε να δικαιώνει και τώρα στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις την πολιτική της. Όπου έχουμε βρεθεί τα στελέχη της επιμένουν, ότι αυτοί τα κάνανε καλύτερα απ’ ότι τα κάνουμε εμείς τώρα. Άμα τα κάνανε καλύτερα απ’ ότι τα κάνουμε εμείς τώρα δεν θα χάνανε με 10 μονάδες διαφορά, δηλαδή κάνουν μια ρετρό συζήτηση.
Εγώ νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν πίσω. Να κριθούμε με βάση το πρόβλημα, το μέγεθός του, την πολιτική που το αντιμετωπίζει και τις λύσεις που προτείνονται. Εκεί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ καλά κάνει και κρατά στο λαϊκό συσχετισμό τόσο ψηλά την αξιοπιστία του και δεν αφορά  πια μόνο τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τις προσπάθειες που κάνει ανεξάρτητα αν ακόμα φαίνεται για πολλούς ημιτελείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Σκανδαλίδης, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευτυχώς που υπάρχει και ο Σκανδαλίδης …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Σκανδαλίδη λοιπόν.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να είστε καλά, να έχεις Καλή Χρονιά και εσύ Θανάση μου, γιατί …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστώ, επίσης. Και το κυριότερο απ’ όλα να έχει καλή χρονιά το ΠΑΣΟΚ μήπως δούμε άσπρη μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι, αυτό είναι σημαντικό και θα παλέψουμε όλοι γι’ αυτό όπως ξέρεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Επ’ ευκαιρία να σε ρωτήσω κάτι Κώστα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει κράτος εάν λύνει πρόβλημα και όχι απλώς να το διαχειρίζεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μήπως έτσι ακυρώνεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Α, το κράτος, ωραίο είναι αυτό. Αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Αλλά καιρός είναι να λύσει και κανένα πρόβλημα. Πιστεύω, ότι προς τα εκεί βαδίζουμε, είναι δύσκολη η προσπάθεια όμως, θα κριθεί στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα δούμε. Πολλές – πολλές ευχές για μία πολύ όμορφη μέρα. Ευχαριστούμε τον Κώστα Σκανδαλίδη.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search