skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «free Sunday»

Να ξεκινήσουμε, κ. Σκανδαλίδη, από το θέμα των ημερών: τη ρήξη των κ. Παπανδρέου και Σημίτη…

Στην ώρα της μάχης υπάρχουν και κάποιες παράπλευρες απώλειες. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη αυτή ο Κώστας Σημίτης παραμένει κεφάλαιο για την παράταξη που δεν μετριέται με την όποια απόφασή του της μιας στιγμής.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και τώρα, κάθε κόμμα θέτει κάποια διλήμματα στο εκλογικό σώμα. Το ΠΑΣΟΚ, φερ’ ειπείν, υποστηρίζει ότι οι εκλογές αυτές θα κρίνουν αν η χώρα παραμείνει σε πορεία παρακμής ή αν, αντιθέτως, μπει σε πορεία εθνικής ανάτασης. Δεν είναι υπερβολικό αυτό;

Καθόλου υπερβολικό. Είναι θα έλεγα για πρώτη φορά, ίσως, εδώ και πολλά χρόνια τόσο πραγματικό. Τι βιώνουν οι πολίτες; Μια χώρα ανοχύρωτη, μια πολιτεία ακυβέρνητη, ένα κράτος παράλυτο και διεφθαρμένο, μια κοινωνία ανοχής και συνενοχής χωρίς κανόνες και ισοπολιτεία. Και ένα Πρωθυπουργό και μια παράταξη που ενώ η χώρα καταρρίπτει ένα προς ένα τα αρνητικά ρεκόρ στην ανάπτυξη, στο χρέος, στη φεσωμένη αγορά, στην ανεργία, στη φτώχεια ακόμη αντιπολιτεύονται το ΠΑΣΟΚ του 2004. Χρειάζεται επειγόντως σχέδιο επανεκκίνησης, ανασύνταξης και σωτηρίας.

Κατηγορείτε συχνά τον κ. Καραμανλή ότι δεν έχει εξηγήσει πώς θα κάνει πράξη όλα όσα υπόσχεται τώρα, τη στιγμή που έχουν προηγηθεί 5,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Γιατί όμως ο πολίτης να εμπιστευθεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των αδυναμιών που παρουσίασε το κόμμα σας όταν ήταν κυβέρνηση; Διδάχθηκε από τα λάθη του το ΠΑΣΟΚ, κ. Σκανδαλίδη;

Ο πολίτης μπορεί να μας εμπιστευτεί ξανά γιατί παρά το κλίμα απαξίωσης, μηδενισμού και αμφισβήτησης της πολιτικής που συστηματικά με τις πράξεις της ενισχύει η παράταξη που κυβερνά, παρά τη συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι του, να χαράξει νέους δρόμους, να γυρίσει καινούργια σελίδα και να εγγυηθεί την εθνική ανάταση που απαιτείται για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Οι νέες ανατροπές και οι ριζικές αλλαγές που επαγγελλόμαστε δείχνουν έμπρακτα ότι προσπαθούμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας. Για αυτό πληρώσαμε το λογαριασμό το 2004. Τώρα ανανεωμένοι κοιτάμε μπροστά.

Οι δημοσκοπήσεις, παρά τη μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει τα δύο κόμματα εξουσίας, συνεχίζουν να δίνουν χαμηλά ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ, ποσοστά που κάνουν την αυτοδυναμία να δείχνει …δύσκολος στόχος. Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση για να δει τα ποσοστά της να αυξάνονται;

Νομίζω ότι οι τελευταίες μετρήσεις έχουν βάλει «το νερό στ΄αυλάκι». Η αυτοδυναμία παραμένει δύσκολος στόχος δείχνει, όμως, πια απολύτως εφικτός. Ιδιαίτερα μετά την τραγική φιγούρα του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ και την αντεπίθεση για την επόμενη μέρα που κάνει ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο νομίζω ότι κρίνεται οριστικά η μάχη. Όχι για το ποιος θα νικήσει που είναι δεδομένο αλλά γιατί θα νικήσει, για τη θετική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας.

Εσείς, κ. Σκανδαλίδη, έχετε πάντως σε ανύποπτο χρόνο θίξει το ζήτημα ότι μπορεί τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνουν, μειώνονται όμως την ίδια στιγμή, σε απόλυτους αριθμούς, οι ψηφοφόροι του. Στο φαινόμενο αυτό πως πρέπει να απαντήσει το Κίνημά σας;

Είναι φαινόμενο ευρύτερο και δεν αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ αλλά τη συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος ιδίως στη νέα γενιά. Πάντως θεωρώ ότι εδώ το ΠΑΣΟΚ αδικείται. Γιατί η αντιπαράθεση δεν αφορά το «τι ΠΑΣΟΚ – τι Ν.Δ» αλλά την θεσμική ανυποληψία, την τραγική παλινωδία, την φαύλη διαχείριση της Κυβερνώσας παράταξης. Πιστεύω βαθιά ότι με τις μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς διαφάνειας που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου και που θα είναι από τις πρώτες θεσμικές ρυθμίσεις που θα κάνουμε κι εδώ θα αλλάξει το κλίμα. Γιατί όπως έχω επανειλημμένα πει χρειάζεται όχι επανίδρυση του κράτους που κατάντησε χίμαιρα αλλά επανίδρυση της Δημοκρατίας, μια νέα μεταπολίτευση.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι ελπίζετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα;

Βεβαίως. Την οραματίζομαι σαν μια μέρα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισοπολιτείας. Μέρα που δεν θα φορτώνει πια τα βάρη της κρίσης στους μη προνομιούχους. Μέρα που θα αρχίσουν να πληρώνουν οι κερδοσκόποι και τα παράσιτα. Μέρα όπου ο πλούτος θα αρχίσει να μοιράζεται πιο δίκαια. Μέρα – νέα αφετηρία για πράσινη ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος, ευημερία για όλους. Το μπορούμε και αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό.

Μήπως μείνετε στις διακηρύξεις και η πραγματικότητα σας προσγειώσει ανώμαλα;

Έχουμε επίγνωση και πίστη στη δύναμη αυτής της χώρας στη δύναμη του λαού. Θα του πούμε την αλήθεια και θα λύσουμε τους γρίφους. Το πώς για παράδειγμα συνδέεται η νέα ανάπτυξη της χώρας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με στοιχειώδη αναδιανομή και δίκαιη κατανομή των βαρών. Μια φορολογική επανάσταση και ένας νέος αναπτυξιακός νόμος είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Το πώς αλλάζει ριζικά η σχέση κράτους και αγοράς με γνώμονα αποκλειστικό το δημόσιο συμφέρον και πως μπορεί να ανασυνταχτεί η πολιτεία να το διασφαλίσει. Και από την πρώτη μέρα να πνεύσει νέος άνεμος στη διακυβέρνηση της χώρας. Άνεμος διαφάνειας, αξιοκρατίας, συλλογικής προσπάθειας παντού. Μπορούμε να γυρίσουμε τον τροχό για να πάμε μπροστά.

Είστε από τους πολιτικούς εκείνους που έχουν επενδύσει στο όραμα της μεγάλης κεντρο-αριστεράς. Τι συμπεράσματα έχετε βγάλει από την κατάσταση στον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει έδαφος για μεταξύ σας συνεργασία; Υπάρχουν στο Συνασπισμό στελέχη που θα θέλατε να έχετε στο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ έχει ανοιχτή την πόρτα όχι σε κάποια στελέχη του ΣΥΝ που υπάρχουν και είναι ιδιαίτερα σημαντικά αλλά στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, στο σύνολο του ΣΥΝ ως φορέα προοδευτικών ιδεών. Εγώ πραγματικά θλίβομαι με τον αυτοκτονικό τρόπο που η ηγεσία του χώρου χειρίστηκε τα πράγματα. Το αδιέξοδο είναι θέμα στρατηγικής και πολιτικής γραμμής. Εμείς, όπως επανειλημμένα δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου θα απευθυνθούμε μετά τις εκλογές και στο Συν και στις δυνάμεις της οικολογίας και σε κάθε προοδευτικό κίνημα. Θέλουμε την ευρύτερη δυνατή συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων και αν είναι εφικτό την ευρύτερη δυνατή συγκυβέρνησή τους.

H Κυβερνώσα Αριστερά ωστόσο, την οποία τόσο υποστηρίζετε δεν σας φαίνεται ότι απομακρύνεται από το κάδρο και έρχεται πιο κοντά η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ;


Η Κυβερνώσα Αριστερά δεν είναι μια ευκαιριακή πρόταση προεκλογικού χαρακτήρα. Σηματοδοτεί μια στρατηγική επιλογή πολιτικών με αριστερό πρόσημο που επιδιώκουν τις ριζικές ανατροπές για να φέρουν στη χώρα τη δυναμική μιας νέας μεταπολίτευσης. Όσο για το μεγάλο συνασπισμό νομίζω ότι αποτελεί «όνειρο θερινής νύχτας». Δεν μπορούν να συνυπάρξουν στην κυβέρνηση κόμματα με διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search