skip to Main Content

”Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε διαζύγιο με κάθε τι προοδευτικό” – Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ποιους λόγους , κ. Σκανδαλίδη, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει κατηγορηματικά τη πρόταση και κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας απέναντι και τη Δεξιά, ενόψει των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών;

Προοδευτική συμμαχία με μια κομματική ηγεσία που έχει πάρει διαζύγιο με κάθε τι προοδευτικό και ασκεί κυβερνητική εξουσία στο όνομα του λαϊκισμού και της συντηρητικής πρακτικής δεν νοείται. Η ομάδα που κυβερνά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Αντίθετα, δεν μας χωρίζει τίποτε από τους προοδευτικούς πολίτες που παρασύρθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Αλλά και σε όσους επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν συντηρητικά ή ευκαιριακά κόμματα. Σ’ αυτούς απευθυνόμαστε προεκλογικά. Αυτοί θα ανατρέψουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα καθορίσουν τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Δεν διευκολύνεται έτσι η ΝΔ στην επιδίωξή της να διεκδικήσει την αυτοδυναμία;

Οι πολίτες έχουν επίγνωση ότι η αυτοδύναμη ΝΔ δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ποίος μπορεί να εμπιστευτεί μια παράταξη που έφερε την κρίση την περίοδο 2004-2009; Έχουμε εμπιστοσύνη στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν θα επιλέξει τη συνέχεια του κατήφορου και της παρακμής.

Πώς απαντάτε στη κριτική ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει την ευθύνη της επανόδου της Δεξιάς στην εξουσία γιατί δεν συνεργάζεσθε με τον κ. Τσίπρα;

Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο και το λαό, να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατό να εγκαλούμαστε συνεχώς για τι όποιες μετεκλογικές εξελίξεις. Και δεν είναι δυνατό να προδικάζεται η ψήφος των πολιτών. Το έργο των <<δυο μονομάχων>> της πόλωσης και του διχασμού, δεν θα μας συμπαρασύρει ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές. Να νικήσουμε εμείς και να πρωταγωνιστήσουμε την επόμενη μέρα, με το δικό μας πρόγραμμα και τη δική μας πρόταση.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πρωτοβουλία της «Γέφυρας»;

Οι γέφυρες κτίζονται και είναι βιώσιμες όταν πατούν σε στέρεη βάση, έχουν υλικά αντοχής και γερά θεμέλια. Γέφυρες τυχάρπαστες με φθαρμένα και πολυφορεμένα υλικά και σαθρά θεμέλια είναι εκ κατασκευής ετοιμόρροπες. Ήδη η αμήχανη επιδρομή του Α. Τσίπρα στο χώρο μας στρέφεται εναντίον του. Όχι μόνο γιατί μας συσπειρώνει, αλλά και γιατί ανοίγει ρήγματα στον δικό του χώρο.

Πως κρίνετε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι συμπράττουν πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Προσπάθησα να καταλάβω ποία είναι η αιτία της παραληρηματικής ομιλίας του Πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμήθηκε τον αγώνα κατά των συμφερόντων και των ελίτ ξυπνώντας τις αντιμνημονιακές του εικόνες σε μια εποχή που κυριολεκτικά προσκύνησε αυτά τα συμφέροντα και προσπάθησε με θαυμαστή συνέπεια να χτίσει το δικό του καθεστώς. Την Κυβέρνησή του υπονομεύουν μόνο οι οβιδιακές του μεταμορφώσεις και οι ετερόκλητες συμμαχίες του.

Στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζετε ότι ενισχύεται και θα πάει καλά στις Ευρωεκλογές και στις Κοινοβουλευτικές εκλογές; Που το βασίζετε;

Πρώτα απ’ όλα στην ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση και κινητοποίηση των δυνάμεων μας. Η μεγάλη δυναμική των χιλιάδων στελεχών μας στους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους και θεσμούς όπου έχουμε φανερή υπεροπλία. Στην επιστροφή σε κάθε νομό στελεχών και πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή απείχαν, και τώρα τα συναντούμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώνουμε. Στο ότι μεγάλο μέρος των στελεχών του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ όχι μόνο παρέμεινε στο χώρο μας, αλλά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης. Σημειώστε το. Είμαστε στην αφετηρία πολιτικής ανατροπής ότι κι αν λένε, ότι κι αν γράφουν οι δημοσκοπήσεις, ότι κι αν σχεδιάζουν οι μονομάχοι του μικρού και αδιέξοδου δικομματισμού.

Τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με το επικείμενο Συνέδριο στο τέλος του μήνα;

Προφανώς και πρώτα απ’ όλα τη συσπείρωση ενότητας και νίκης που μόλις προανέφερα. Έπειτα την εκλογή, επιτέλους, των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής που θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση της μεγάλης δεξαμενής των στελεχών μας σ’ όλη τη χώρα. Και έτσι θα πάρει το λόγο και την απόφαση στα χέρια της η βάση. Και τέλος, θα επικυρώσει την αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης πριν και μετά τις εκλογές.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search