skip to Main Content

”Η Κεντροαριστερά είναι εδώ” – Άρθρο στην εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ’

Τρεις Προϋποθέσεις για το επόμενο βήμα

Έχω ισχυρή πεποίθηση ότι αυτές τις μέρες συντελέστηκε το πρώτο πραγματικά σημαντικό βήμα για την επανένωση των δυνάμεων του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής αριστεράς. Πέρα από το κείμενο των θέσεων που παρουσίασε η επιτροπή και που εμπεριέχει ευρεία συναντίληψη ή και ταύτιση σε βασικές πολιτικές και προγραμματικές κατευθύνσεις, η στάση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στη Βουλή δεν περιορίστηκε στην άρνηση απέναντι στον Κυβερνητικό καιροσκοπισμό. Υπήρξε και ευρύτατη προσέγγιση – με μικρές παραλλαγές – στην ουσία και το περιεχόμενο της ριζικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην κατεύθυνση ανασύνταξης της ίδιας της Δημοκρατίας. Και το κυριότερο είναι ότι το ίδιο προμηνύεται να συμβεί και στη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση.

Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή αποκαλύφθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο οι προθέσεις και διαθέσεις των δυο «μονομάχων» του σημερινού δικομματισμού. Ο Πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανόησης. Πιστός στο δρόμο και τις συμμαχίες που εξ αρχής χάραξε και ακόμη πιο πιστός παρά την κατάρρευση και τα αδιέξοδα στον τύπο της διακυβέρνησης που επέλεξε:

Εξουσία για την εξουσία και ότι ήθελε προκύψει

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη μεριά του δεν μετακινήθηκε ούτε ρούπι από τη θέση του:

Εκλογές τώρα, αυτοδύναμη ΝΔ

Ο Πρώτος ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις ευρύτατης συνεννόησης τις αγνόησε περιφρονητικά. Ο δεύτερος καταδέχτηκε να συζητήσει ελάχιστη μείωση του μπόνους αλλά…. μετά τις εκλογές.

Τούτων δοθέντων η πρώτη και καθοριστική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος της ενιαίας κεντροαριστεράς είναι η πολιτική και στρατηγική της αυτονομία. Αυτή η παράταξη δεν μπορεί ούτε να είναι ούτε να γίνει δεκανίκι της όποιας εξουσίας. Ούτε παράκλητος στη πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε επαίτης διανομής θώκων στην επίδοξη διακυβέρνηση της Δεξιάς. Χαράζει αυτόνομη πορεία, διαμορφώνει τη νέα στρατηγική για τη χώρα και την έξοδο από την κρίση και προτείνει άλλου τύπου διακυβέρνηση. Εργάζεται συστηματικά και με επιμονή για την επανένωση του λαού, την εθνική συνεννόηση και προκρίνει τη συμμετοχή όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην επόμενη Κυβέρνηση όπως και όποτε προκύψει. Φιλοδοξεί πάνω σ’ αυτή την ολοκληρωμένη επαγγελία και το εγερτήριο μήνυμα της να συντελεστεί η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οργανωτική. Από τις ίδιες στήλες, εδώ και αρκετούς μήνες, αμέσως μετά την πρωτοβουλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχα προτείνει στην εκλογή του επικεφαλής που θα γίνει με καθολική και ανοιχτή ψηφοφορία να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε οι υποψηφιότητες της Φ. Γεννηματά, του Σ. Θοδωράκη, και του Θ. Θεοχαρόπουλου. Η παρουσία των προέδρων των βασικών φορέων με ανοιχτή την υποψηφιότητα και άλλων στελεχών από συνεργαζόμενες κινήσεις διασφαλίζει το εύρος και οριοθετεί το χώρο της βάσης της νέας παράταξης. Θα ήταν ευχής έργο να συμπεριληφθεί και το ΚΙΔΗΣΟ σ’ αυτές τις δυνάμεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες που εν δυνάμει θα συμμετάσχουν στη ψηφοφορία θα αυτοοργανωθούν κατά Δήμο με Ομάδες Πρωτοβουλίας και σε ένα Συνέδριο θα αποφασίσουν οριστικά την οργανωτική και πολιτική της συγκρότηση και θα εκλέξουν τα όργανα.

Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο

Απλώς επιμένω: Ο βηματισμός να επιταχυνθεί και να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους. Γιατί οι εξελίξεις τρέχουν και ασφαλώς ο πολιτικός χρόνος συμπυκνωμένος και επίμονος δεν πρόκειται να μας περιμένει. Οι εκλογές όποτε προκύψουν πρέπει να μας βρουν έτοιμους.

Η τρίτη εξ ίσου καθοριστική προϋπόθεση είναι η εκλογική στρατηγική και ο στόχος.

Σήμερα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συντελείται σημαντική ανατροπή στους πολιτικούς συσχετισμούς. Ένα συνεχώς διευρυνόμενο μεγάλο ρεύμα από προοδευτικούς, δημοκράτες και αριστερούς πολίτες, αλλά και από δυνάμεις της αποχής ή της νέας γενιάς αποστασιοποιείται καθώς η ελπίδα που επένδυσε στην «πρώτη φορά αριστερά» διαψεύδεται και καταρρέει. Είναι σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που αντιλαμβάνεται την απουσία και τον κατακερματισμό της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης ως κρίσιμο πολιτικό κενό.

Μια ενωμένη και ενιαία Κεντροαριστερά ασφαλώς δεν περιορίζεται να αθροίσει τα ποσοστά των επί μέρους δυνάμεων της. Ούτε να διεκδικήσει απλώς ένα διψήφιο ποσοστό ή να ανέβει ένα σκαλοπάτι στη σειρά εκλογής. Οφείλει να απαιτήσει και να διεκδικήσει από τους Έλληνες, να διορθώσουν με την ψήφο τους την ιστορική ανορθογραφία του 2012. Γιατί τα όσα ακολούθησαν αποδεικνύουν την ιστορική αδικία απέναντι στο χώρο που πολεμήθηκε λυσσαλέα τόσο στα Ζάππεια όσο και στις πλατείες των αγανακτισμένων.

Αν μετά από αυτή τη δραματική εμπειρία και τα δεινά που συσσωρεύονται σήμερα, ο λαός αποφανθεί ότι αυτή η ανορθογραφία θα συνεχιστεί θα έχει και την ευθύνη της επιλογής του. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο μέχρι την τελική δικαίωση.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search