skip to Main Content

”Η τρίτη θέση για το ΠαΣοΚ είναι εφικτή”

συνέντευξη στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη – tovima.gr

Το ΠαΣοΚ ζητεί να είναι το τρίτο κόμμα. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;

Σας θυμίζω τις μετρήσεις τις ίδιες μέρες πριν τις ευρωεκλογές. Το ίδιο πιστέυω ότι θα γίνει και τώρα. Η βάση του ΠΑΣΟΚ συσπειρώνεται. Ο στόχος είναι εφικτός και εξυπηρετέι τη χώρα και για το πολιτικό σύστημα είναι αναγκαίος.

Αν δεν υπήρχε το κόμμα Παπανδρέου πιστεύετε ότι θα είχατε υπερβεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής;

Και τώρα το μπορούμε. Παντως χωρίς το ΚΙΔΗΣΟ ήταν σίγουρος ο στόχος.

Στην περίπτωση που τελικώς συμμετάσχετε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ποιούς όρους πιστεύετε ότι θα πρέπει να διαπραγματευτεί αυτή τη φορά το ΠαΣοΚ; Το προηγούμενο διάστημα είσασταν ο πρώτος που άσκησε κριτική επειδή δεν τηρήθηκαν οι προγραμματικές συμφωνίες με τη ΝΔ τις οποίες χαρακτηρίσατε κουρελόχαρτα.

Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προγραμαμτική αύγκλιση όχι μόνο σε επιμέρους στόχους αλλά σε στρατηγική. Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να έιναι δομημένη σε μια καθαρή συμφωνία που θα εγκριθεί από τη βάση μας για να είναι βιώσιμη και να διασφαλισει το βηματισμό της χώρας στις επόμενες κρίσιμες αποφάσεις. Το περιεχόμενο της πολιτικής κρίνει τις συνεργασίες και την αντοχή μιας κυβέρνησης και όχι η κατανομή αξιωμάτων και θώκων.

Αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε ότι θα είναι μια ιστορική αλλαγή για τον τόπο; Μήπως θα σημάνει και το τέλος του κομματικού συστήματος της Μεταπολίτευσης;

Έτσι κι αλλιως ούτε η Ελλάδα θα μέινει στην ίδια θέση, ούτε το πολιτικό σύστημα θα μείνει ακίνητο μετά από αυτές τις εκλογές. Έιναι εκλογές – ορόσημο για τη χώρα. Όπως γνωρίζετε, βέβαια, η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και κανένας σώφρων πολιτικός σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει δεν θα εύχεται να καταστραφεί η χώρα από την κυβέρνηση που θα ψηφίσει ο λαός. Τώρα το αν θα είναι ιστορική αλλαγή αν ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα τώρα ισχυρίζεται δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ελπίζω να προσγειωθεί στην πραγματικότητα μιας δύσκολης και σύνθετης διακυβέρνησης, που πρέπει απαραίτητα να στηρίζεται σε μια ευρύτατη λαϊκή βάση και όχι στις «αυτοδυναμίες» του ενός τρίτου.

Εσείς πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του συγκρουόμενος με την Ευρώπη ή θα αναγκαστεί σε συμβιβασμούς;

Η τέχνη στην πολιτική είναι να έχεις την αίσθηση των συσχετισμών και το εφικτό του κάθε στόχου σε συγκεκριμένο χρόνο. Και συμβιβασμούς θα κάνεις και ρήξεις θα επιδιώξεις αν χρειαστεί για να κερδίσεις το μάξιμουμ. Φτάνει να ξέρεις μέχρι που φτάνει το μποϊ σου για να μη σπάσει το σχοινί.

Φοβόσαστε ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κρυφή ατζέντα για δεύτερες εκλογές;

Ελπίζω πως όχι. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη ελαφρότητα και έλλειψη συναίσθησης των κινδύνων που παραμονεύουν αν οδηγήσουν τη χώρα σε διαδοχικές αναμετρήσεις. Αντίθετα πιστεύω ότι θα υποχρεωθούν να καθίσουν μαζί μας στο ίδιο τραπέζι.

Λέτε ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και γι’ αυτό θα έρθετε, αν χρειαστεί, σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιπαλοί σας, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος διεκδικεί επίσης την τρίτη θέση, σας κατηγορούν ότι ενδιαφερόσαστε να είσαστε μόνιμοι κυβερνητικοί εταίροι και υπουργοί. Πως το σχολιάζετε;

Μου έιναι αδύνατο να σχολιάσω ένα κόμμα που έτσι χωρίς πρόγραμμα, χωρις στρατηγική, χωρίς κοινές ιδέες και αρχές όπου συστεγάζονται οι πιο αντιφατικές ιδεολογικά δυνάμεις από ακραίους νεοφιλελεύθερους μέχρι ορκισμένους κρατιστές, γίνεται τιμητής των πάντων και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Παρότι ο αρχηγός του «Ποταμιού» θίγει μια παθογένεια του πολιτικού συστήματος νομίζω ότι έιναι ο πιο ακατάλληλος απ’ όλους να τη γιατρέψει.

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search