skip to Main Content

Συνέντευξη στην «Ημερησία του Σαββάτου», στο δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

Που οδηγείται η χώρα με τη σκανδαλολογία που ολοκληρώνεται , πάντα, με ατιμωρησία; 

Δεν πρόκειται, απλώς,  για σκανδαλολογία αλλά για σειρά πραγματικών σκανδάλων που παράγει η διαχείριση της εξουσίας από τη Ν.Δ. Με μοναδικό στόχο τη νομή της εξουσίας, τη χειραγώγηση θεσμών και συνειδήσεων, την κατάληψη του κράτους, τις παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες αρχές και την ενίσχυση των λίγων και εκλεκτών σε βάρος του δημοσίου

συμφέροντος και του λαού βυθίζει καθημερινά τη χώρα στο τέλμα. Χρησιμοποιώντας μια επιλεκτική ζυγαριά στην οποία φορτώνει στο παρελθόν ότι νοσηρό παράγει με την πολιτική της δημιουργεί με συνέπεια το κλίμα των συμψηφισμών και της συγκάλυψης.  

 

Το παρελθόν σας είναι αθώο; 

Δεν το ισχυρίστηκα ποτέ. Ούτε αρνούμαι ότι υπήρξαν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης. Ωστόσο αυτό που ζούμε σήμερα είναι θεσμική εκτροπή. Η Βουλή θεάται την πλειοψηφία να αποχωρεί. Δικαστικοί λειτουργοί συμπεριφέρονται ως εντολοδόχοι. Ψήφος κατά συνείδηση μετατρέπεται σε «λευκή» ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Κάθε θέμα αντιμετωπίζεται κατά πως τους συμφέρει. Και σήμερα επιχειρούν, προκειμένου να διασώσουν ότι μπορούν, να μετατρέψουν σε σκανδαλολογία τα σκάνδαλα απαξιώνοντας συνολικά την πολιτική.   

Θα αναλάβει ποτέ ο πολιτικός κόσμος της χώρας τις ευθύνες του ή πάντα θα φταίνε οι άλλοι; 

Αρνούμαι να αποδεχτώ την ισοπέδωση και το συμψηφισμό. Τη λογική της ζυγαριάς και του τέλματος. Την επόμενη των εκλογών του 2004 ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε στον Πρωθυπουργό να διαλευκάνει ότι ο ίδιος κατάγγελλε, να στείλει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους κι ας «μάτωνε» το ΠΑΣΟΚ και να υψώσει ο πολιτικός κόσμος ασπίδα προστασίας του πολιτικού συστήματος απέναντι στο πολιτικό χρήμα, στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Κι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Αποδείχτηκε «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Και τώρα ο κ. Καραμανλής ζητά και τα ρέστα; 

Ζητάτε συνεχώς εκλογές. Σας κατηγορούν ότι το κάνετε για παραγραφή των σκανδάλων…


Την παραγραφή την επιδιώκουν μετά μανίας αυτοί που δεν αφήνουν τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τις υποκλοπές, αυτοί που αρνούνται τις εκθέσεις Ζορμπά για τα ομόλογα, αυτοί που δεν αποδέχονται προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι περιφρονώντας τους εισαγγελείς, αυτοί που αποχωρούν από τη Βουλή περιφρονώντας το Σύνταγμα. Εγώ προτείνω να αλλάξουν γραμμή αν πραγματικά  ο Πρωθυπουργός έστω και τώρα ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες του, να μείνει ανοιχτή το καλοκαίρι η Ολομέλεια της Βουλής, να γίνουν για όλα προανακριτικές επιτροπές για να μη παραγραφούν τα σκάνδαλα. Ταυτόχρονα, αν εννοεί όσα διατείνεται, να συγκαλέσει τα κόμματα και να θέσει το συνολικό θεσμικό πλαίσιο με αλλαγή του νόμου  περί ευθύνης υπουργών, του εκλογικού νόμου, με το πόθεν έσχες των πολιτικών και των κομμάτων σε ανεξάρτητη αρχή, με κατάργηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης στα κόμματα, με αποσύνδεση του μισθού των βουλευτών από τους δικαστικούς. Αυτή θα ήταν μια ολοκληρωμένη απάντηση του πολιτικού κόσμου. Το αντέχει η Ν.Δ; Νομίζω ότι είναι στρατηγική της η συγκάλυψη γι΄ αυτό πρέπει να φύγει το δυνατό γρηγορότερο από το τιμόνι της χώρας.
 

Πολλοί μιλούν για κατάρρευση του συστήματος αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…


Το δυστύχημα είναι ότι καταρρέει η χώρα. Χρειάζεται ριζική αλλαγή πλεύσης, κυριολεκτικά ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας για να σταματήσει ο κατήφορος και να επανεκκινήσει. Κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ακυβέρνητης πολιτείας, της ανοχύρωτης χώρας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή τη φορά πρέπει «να σπάσουμε αυγά». Να έρθουμε σε ρήξη με παγιωμένες ισορροπίες και σχέσεις, με αφυδατωμένους θεσμούς, με κατεστημένες εξουσίες, με οικονομικά συμφέροντα. Την έξοδο από την κρίση δεν θα την πληρώσουν αυτοί που κάθε φορά πληρώνουν το μάρμαρο.  

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ; 

Πρώτα απ΄ όλα να σπάσει ο γόρδιος δεσμός κράτους και αγοράς όπου ο δημόσιος πλούτος τροφοδοτεί τον παρασιτισμό, την παραοικονομία, τον έκνομο πλουτισμό, την ασύδοτη κερδοσκοπία. Να ανασυγκροτηθεί άμεσα και ριζικά η δημοκρατία και οι θεσμοί της σ΄ όλα τα επίπεδα με αποκέντρωση και διάχυση της εξουσίας στην κοινωνία και το λαό. Να υπάρξει ακόμη και με αρνητική ανάπτυξη στοιχειώδης αναδιανομή του πλούτου ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστερες τάξεις, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, να διασωθούν οι υγιείς επιχειρήσεις. Και να δρομολογηθεί από την αρχή άλλο πρότυπο ανάπτυξης βασισμένο στην πράσινη οικονομία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος και την απασχόληση. Με την προϋπόθεση ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη για να εξοικονομήσουμε πόρους, να καταστήσουμε ξανά την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο στην Ευρώπη και δύναμη κύρους στον κόσμο.

Γιατί να σας εμπιστευτεί ο λαός σήμερα ότι αυτή τη φορά θα κάνατε ότι δεν κάνατε  τα προηγούμενα χρόνια;

Καταρχήν αρνούμαι το μηδενισμό. Ο πολίτης κρίνει και συγκρίνει την Ελλάδα του 2004 και τη  Ελλάδα του 2009. Δεν χρειάζεται συνηγόρους ή επικοινωνιακές πλημμυρίδες σαν αυτές που ζούμε αυτές τις μέρες στην προσπάθεια της Ν.Δ και κάποιων συμφερόντων να σταθούν όρθια. Δεν ντρεπόμαστε για το παρελθόν. Ο λαός έχει μνήμη και κρίση. Τι θα θυμάται από τον Κ. Καραμανλή το νεώτερο μετά από χρόνια; Μόνο το βάλτωμα της χώρας και την ανέχεια του λαού. Οι εποχές αλλάζουν, οι συνθήκες αλλάζουν, οι άνθρωποι, τα κόμματα μαθαίνουν και εξελίσσονται. Γι΄αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη προόδου. Για να μπορεί να στρέψει το τιμόνι της χώρας ξανά προς τα εμπρός. Θα έλεγα «πρόσω ολοταχώς». 

Κ. Σκανδαλίδη, πιστεύετε ότι τα «συμφέροντα» πολεμούν το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει «πόλεμο» με τη μιζέρια, την αδράνεια, τη στασιμότητα, τις υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές, την προσπάθεια χειραγώγησης και υποβάθμισης της πολιτικής, την ισοπέδωση του «όλοι είναι ίδιοι». Όσοι νιώθουν εκφραστές παρόμοιων πρακτικών ή επιδιώκουν να επιβιώσουν μ΄ αυτές είναι φανερό ότι δεν μας «αγαπούν» και πολύ. Ωστόσο το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση δεν μπορεί να είναι ρητορική αντιπαράθεση γιατί ο καθένας κάνει το κουμάντο του. Είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς τη νίκη και της χώρας προς τη δημοκρατική ανατροπή.

Κι αν έρθετε πρώτο κόμμα στις εκλογές με ποσοστό σημαντικά κάτω από το 3%; Θα συνεχίσετε να έχετε την ίδια σιγουριά;

Μου έρχονται γέλια κάθε φορά που το ακούω ή το διαβάζω. Έχουμε να κερδίσουμε ευρωεκλογές πάνω από 15 χρόνια, ήρθαμε πίσω από τη Ν.Δ 9% στις προηγούμενες και σήμερα θα έρθουμε πρώτοι και θα έχουμε εμείς το πρόβλημα; Ο παραλογισμός έχει και τα όριά του. Με νίκη στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει αυτοδυναμία στις εθνικές . Βάλτε κάτω τα νούμερα ακόμη και αυτά των δημοσκοπήσεων και θα το αντιληφθείτε. Κάποιοι αυτό τον καιρό προσπαθούν να στήσουν στα πόδια του τον Πρωθυπουργό και την παραπέουσα  Κυβέρνησή του. Ματαιοπονούν.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search