skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

 

1.   Σας ανησυχεί που βαδίζετε  προς ένα Συνέδριο ερήμην της κοινωνίας;

 

Το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από βαριά εκλογική ήττα και ένα τρίμηνο εσωστρέφειας που άφησε εκτός από τη θετική διαδικασία αυτής καθ’ αυτής της ψηφοφορίας για την επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου ανοιχτές πληγές. Και προχωρεί σε ένα Συνέδριο που το κεντρικό του διακύβευμα είναι  πως θα σταθεί μπροστά στην κοινωνία. Δεν είχα καμία ψευδαίσθηση για την δυνατότητα ουσιώδους πολιτικού διαλόγου που θα ακουμπούσε το σύνολο της κοινωνίας. Ανοίγεται, όμως, ένας δρόμος που  θα κριθεί από την ίδια τη διαδικασία του Συνεδρίου. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα.

 

2.      Το συμπέρασμα, πάντως, που έχουν βγάλει πολλοί είναι πως ουσιαστικά πλέον δεν υπάρχει κόμμα, δεν υπάρχουν οργανώσεις…

 

Ανεξάρτητα από τα καθαρά οργανωτικά χαρακτηριστικά και την εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι οργανώσεις το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να διαθέτει εσωτερικά τις πιο πολλές και δημιουργικές δυνάμεις μιας πραγματικής ανασύνταξης. Είναι οι δυνάμεις της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που αγωνιούν όχι μόνο για την πορεία του Κινήματος αλλά και την ευρύτερη αίσθηση παρακμής  που συνοδεύει τη χώρα αυτόν τον καιρό και που μεγαλώνει καθημερινά την κρίση και την απαξίωση της πολιτικής. Θεωρώ ότι η βάση μας είναι ο πιο ευαίσθητος δέκτης αυτού του μηνύματος και προσδοκά από μας μια ριζοσπαστική και ανατρεπτική πορεία που να απαντά στην ουσία αυτής της κρίσης.

 

3.      Εκεί προφανώς εντάσσετε την πρωτοβουλία που πήρατε για το πολιτικό σύστημα  και την διαφάνεια. Είναι, όμως, αρκετό αυτό;

 

Όχι βέβαια. Απαιτείται μια συνολική επαναφορά στη νικηφόρα στρατηγική που ξεκινά με τη συσπείρωση, την ενότητα και τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων του χώρου, τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων και την εξωστρεφή δράση. Στο λαό έπρεπε να απευθυνθούμε στις 17 Σεπτεμβρίου. Δεν το πράξαμε. Στο λαό έπρεπε να πάμε στις 12 Νοεμβρίου. Το αποφύγαμε. Στο λαό οφείλουμε να πάμε στις 17 Μαρτίου την επόμενη του Συνεδρίου. Και να έχουμε μάτια να τον αντικρύσουμε.

 

4.      Μιλήσατε για ενότητα και συμπόρευση. Πως θα επιτευχθεί σε επίπεδο ηγεσίας στο  Συνέδριο;

 

Νομίζω ότι είναι κυρίως θέμα πολιτικής βούλησης. Γιατί αδυνατώ να αντιληφθώ μια αντιπαράθεση χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο που απομακρύνει και τη βάση αλλά και την κοινωνία από μας  να αποτελέσει τελικά φορέα συρρίκνωσης της παράταξης. Ας κάνουν όλοι, ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω από τους προσωπικούς σχεδιασμούς για να ξαναβρούμε την ψυχή μας. Η ψυχή δεν μετριέται με κουκιά. Όλοι οφείλουμε να δώσουμε στο Συνέδριο  όχι μόνο την εικόνα αλλά και την ουσιαστική επανένωση των δυνάμεων μας. Ο τρόπος είναι εύκολος. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Πρόεδρο. Η ευθύνη μας βαραίνει όλους. 

 

5.      Προφανώς μιλάτε για ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του κόμματος …

 

Δεν κομίζω «γλαύκαν εις Αθήνας». Έχω διατυπώσει πολύ καθαρά την πρόταση μου για την επιστροφή στο συλλογικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, για την δημοκρατία της σύνθεσης σε όργανα που καθοδηγούνται από τον Πρόεδρο αλλά δεν ελέγχονται απ’ αυτόν. Για την οργανική συμμετοχή της νεολαίας παντού, για την επιστροφή όλων των εξουσιών στη βάση χωρίς παράθυρα και αστερίσκους. Και βέβαια στο κεντρικό πολιτικό όργανο να συμπεριληφθούν όλες οι πραγματικές δυνάμεις, όλες οι απόψεις που έχουν αντίκρισμα, όλες οι παλιές και νέες δημιουργικές δυνάμεις. 

 

6.      H επιλογή  Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ δεν κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη  ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ;

 

Η ανάγκη ανανέωσης για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι αδίρρητη και είναι φανερό ότι η επιλογή Τσίπρα είναι και ενδιαφέρουσα και τολμηρή. Δεν πρέπει να την εξορκίζουμε. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι δεν κρίνεται μόνο από τη συγκυριακή δυναμική που και με τη δική μα, ίσως, ευθύνη εμφανίζει αλλά από τη συμβολή της  στην ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όσο για τη δική μας ανανέωση το λέμε και το ξαναλέμε χρόνια πολύ πριν εμφανιστεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ

 

7.      Το λέτε αλλά δεν γίνεται. Το μπορείτε και πως στο χώρο της νεολαίας;

 

Να βάζουμε κατ΄ αρχήν με ποσοστό min 15% τη νεολαία παντού στα όργανα και σε όλα τα επίπεδα του Κινήματος και να χειραφετήσουμε τη νέα γενιά που πέρσι μαζικά συσπειρώθηκε στο Συνέδριο της νεολαίας να χειριστεί τα του οίκου της. Και από δω και πέρα δομές και δικλείδες συλλογικότητας και αυτονομίας.

 

8.        Πως σας φαίνεται η ιδέα που ακούγεται τελευταία να εκλέξετε Γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ «ηλικίας» Τσίπρα για ν’  απαντήσετε στο ΣΥΝ;

 

Κατ΄ αρχήν  δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα να έρθουν νεολαίοι στα όργανα και γιατί όχι στις κορυφαίες θέσεις. Είναι παλιά δική μου προτροπή και πρόταση που στο Συνέδριο πρέπει να γίνει πράξη. Αλίμονο, όμως, αν η λογική της ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ είναι για να απαντήσει στο ΣΥΝ. Το θεωρώ εξαιρετικά μυωπικό και επικοινωνιακό τέχνασμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει συμπεριφορά κόμματος διαμαρτυρίας που προσδοκά πρόσκαιρα οφέλη.

 

9.      Ποιο κόμμα διαμαρτυρίας; Ήδη ο ΣΥΝ απέναντι στην πρόταση σας για   

      συνεργασία προτείνει «κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς» χωρίς το   ΠΑΣΟΚ…

 

Γιατί πότε το προτείνει; Τα κόμματα εξουσίας δημιουργούνται με κινούσες ιδέες όχι με κινούμενα πρόσωπα. Και είναι μάλλον υπερβολική η προσπάθεια του Α. Τσίπρα να πείσει μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις ότι όπου να ΄ναι ο ΣΥΝ θα είναι ο κεντρικός πόλος μια ςαριστερής  κυβέρνησης. Ο ΣΥΝ είναι μέρος του συστήματος που βρίσκεται σε κρίση, είναι ενσωματωμένος σ΄ αυτή. Κάθε σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ του ’74-‘77αποτελεί ιεροσυλία.

 

10.        Κι εσείς , όμως , προσωπικά για κυβερνώσα αριστερά μιλάτε…

 

Το λέω και το εννοώ. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε πλησίστια οικονομική, κοινωνική, θεσμική και εθνική ακόμη κρίση. Δείτε τι γίνεται με το Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Κύπρο. Δείτε τι γίνεται με την χρηματοπιστωτική κρίση και την κατάρρευση κάθε παραγωγικής ικμάδας. Δείτε τι γίνεται με το μοντέλο διακυβέρνησης που παράγει τη διαφθορά και εκφυλλίζεται διαρκώς. Δείτε τι γίνεται με το πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να αναστρέψει την απαξίωση της πολιτικής και να αντιμετωπίσει τις διαπλοκές συμφερόντων. Είναι εδώ και τώρα η ώρα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με αριστερό πρόσημο. Μπορείτε εσείς να την διανοηθείτε χωρίς το ΠΑΣΟΚ στον κεντρικό ρόλο;

 

11.         Μα εσείς δεν είστε αριστερά ούτε για το ΚΚΕ, ούτε για τον ΣΥΝ…

 

Είναι προσβολή για την αριστερά στη χώρα μας να θεωρούν ότι το ποσοστό της ταυτίζεται με το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ και ακόμη μεγαλύτερη προσβολή στις γενιές που μέσα από το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν την πορεία του τόπου και βελτίωσαν τη ζωή του λαού. Να τελειώνουμε με τους ανιστόρητους αφορισμούς.

 

12.        Πιστεύετε, όντως, ότι έχει έρθει το τέλος του δικομματισμού και προτείνετε   κυβερνώσα αριστερά;

 

Του άγονου δικομματισμού ναι. Όχι , όμως, και της αντιπαράθεσης των δυο εναλλακτικών λύσεων μιας συντηρητικής και μιας προοδευτικής. Η κυβερνώσα αριστερά είναι προϊόν ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων της κεντροαριστεράς που προβάλλουν την εναλλακτική πρόταση για να βγει η χώρα και η δημοκρατία από την κρίση. Εκεί βρίσκεται η βάση της νέας ενότητας του προοδευτικού χώρου. Χωρίς τους δικούς μας ηγεμονισμούς, χωρίς το δικό τους μικρομεγαλισμό. 

 

13.        Και μια τελευταία ερώτηση. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σκανδαλίδης έχουν θέση  στο νέο ηγετικό όργανο;

 

Όποιος έχει κάτι να πει και να προσφέρει στη μεγάλη προσπάθεια αναγέννησης και ανασυγκρότησης της παράταξης έχει θέσει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και υπάρχει ο Πρόεδρος που μπορεί να εγγυηθεί.

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search