skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Ημερησία”

Συνέντευξη στο Βασίλη Σκουρή

Η πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη για τη συνταγματική αναθεώρηση προς ποια κατεύθυνση κινείται;

Εδώ και πολύ καιρό διατύπωσα την άποψή μου ότι παρά τον προοδευτικό και σύγχρονο χαρακτήρα της αναθεώρησης του 2001 και ανεξάρτητα από τα κενά που στην πράξη συναντήσαμε λόγοι ευρύτερης σημασίας που αφορούν την ίδια την ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας την επιβάλουν. Όχι, όμως, άτολμη, φτωχή και εμβαλωματική, όπως η πρόταση που διατύπωσε ο Πρωθυπουργός αλλά ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη. Να διευρυνθούν οι συνταγματικές εγγυήσεις του κοινωνικού κράτους, να θωρακιστεί η δημοκρατία με θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και κοινωνικής λογοδοσίας, να ενισχυθεί η διάκριση των εξουσιών και ο εκδημοκρατισμός τους. Και, βέβαια, να αναθεωρηθούν διατάξεις που στην εφαρμογή τους εμφανίστηκαν αξεπέραστα προβλήματα. Πάνω απ’ όλα, όμως, να οριοθετηθεί η αυτονομία της πολιτικής από τα κάθε λογής συμφέροντα και να μετεξελιχθεί το πολιτικό μας σύστημα.

Χρηματίσατε για χρόνια Υπουργός Εσωτερικών. Διαφορετική διοικητική διαίρεση της χώρας και θεσμοθέτηση εκλογικού συστήματος προτείνετε;

Θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν το πρότεινα όταν είναι γνωστό ότι χρόνια πριν διατύπωσα την ανάγκη ριζοσπαστικής αναδόμησης του κράτους. Με ανασυγκρότηση αναπτυξιακών περιφερειών, με περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με βουλευτές περιφέρειας, με κατοχύρωση του αναλογικού συστήματος. Στο Σύνταγμα ασφαλώς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν λεπτομερειακές αναφορές, ούτε να υποκατασταθεί ο νομοθέτης. Οφείλει, όμως, να αποσαφηνίζει το πλαίσιο και να ανοίξει ο δρόμος. Κι αυτό θα γίνει με την πρόβλεψη του βουλευτή περιφέρειας, την αλλαγή της μέτρησης του νόμιμου πληθυσμού με βάση το Εθνικό Δημοτολόγιο για να οριοθετηθούν μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες και την εγγύηση της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.

Μιλήσατε για διάκριση εξουσιών, ως κόμμα, όμως, φαίνεται να ρίχνετε νερό στο κρασί σας για το χωρισμό εκκλησίας και κράτους…

Είναι αναγκαία η αναθεώρηση των σχέσεων εκκλησίας και πολιτείας που πρέπει να περιβληθεί και συνταγματική ισχύ. Η μορφή που θα πάρει η σχετική διάταξη πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός διαλόγου που και στο σημερινό συνταγματικό πλαίσιο να ολοκληρώσει μια σειρά βημάτων. Δεν βοηθά με κανένα τρόπο η δογματική και ανελαστική στάση που αρνείται ακόμη και το διάλογο. Η οπτική γωνία που βλέπω το ζήτημα είναι από τη σκοπιά τόσο του εκσυγχρονισμού του κράτους και της ελεύθερης πίστης όσο και της ενίσχυσης του ρόλου της ορθοδοξίας που πρέπει απερίσπαστη να αφεθεί στα δικά της καθήκοντα.

Η διάταξη για το βασικό μέτοχο, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να καταργηθεί;

Νομίζω ότι το όλο πλέγμα του ελέγχου των σχέσεων πολιτικής, ΜΜΕ και δημοσίων έργων πρέπει να τεθεί σε νέα βάση, σαφή, ρεαλιστική, με πραγματικές δεσμεύσεις και σύννομη με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ασφαλώς ο βασικός μέτοχος δεν έχει θέση.

Ας έρθουμε τώρα στον ανασχηματισμό. Μπορεί να δώσει «αέρα» στην Κυβέρνηση;

Αλλάζοντας κάποια πρόσωπα, αφήνοντας το ίδιο σχήμα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, φρέσκο αεράκι για μια στιγμή μπορεί να πνεύσει. Θα σταματήσουν να κυβερνούν χωρίς να παράγουν έργο, με τακτικισμούς που φθάνουν μέχρι το θεατρινισμό, με επικοινωνιακά τεχνάσματα και αντιπερισπασμούς στον αέρα και πνίγονται στο πρώτο χιόνι; Θα αλλάξουν κατεύθυνση τα μόνα συγκεκριμένα μέτρα που παίρνουν και μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα φθηνής εργασίας, ασύδοτης αγοράς με αντίτιμο την διεύρυνση με κάθε τρόπο των υπερκερδών των λίγων; Μ’ άλλα λόγια θα ανασχηματίσουν και τον πρωθυπουργό ; Δεν νομίζω. Γι’αυτό και ο ανασχηματισμός μοιάζει με ασπιρίνη σε βαρεία και ανίατη ασθένεια.

Τυχόν ορισμός της κ. Μπακογιάννη στο Υπ. Εξωτερικών τι κατά τη γνώμη σας θα σημαίνει;

Τίποτα ιδιαίτερο γιατί η συντηρητική παράταξη δεν έχει στρατηγική για τη χώρα και στόχους να διεκδικεί και να πετυχαίνει. Κίνηση στην επιφάνεια, αναμόχλευση άνευ ουσίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι την πολιτική πρωτοβουλία την έχει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα κάθε μεταρρύθμιση ή μέτρο που παίρνει και που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο το μετατρέπει σε εσωτερικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ…

Τα φαινόμενα απατούν παρ’ ότι στην αρχή η εικόνα έτσι δείχνει. Στην πράξη, όμως, κάθε μέρα που περνά δείχνει έναν Πρωθυπουργό διαρκώς και περισσότερο απομονωμένο, μια Κυβέρνηση με αναπαραγόμενη τη δομική της ανεπάρκεια, μεταρρυθμίσεις και μέτρα από ατελέσφορα έως αντιλαϊκά μέχρι κυνισμού. Αυτό μένει στο τέλος. Όσο για μας εξορκίζουμε την εσωστρέφεια αλλά δεν φεύγει από μόνη της.

Τι πρέπει να γίνει κ. Σκανδαλίδη για να βγείτε μπροστά επιτέλους; Εσείς τι θα προτείνετε στην Ανάβυσσο μεθαύριο;

Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεν μ’ άρεσε ποτέ να μηδενίζω την πορεία και τα βήματα και πρέπει να σας πω ότι η προηγούμενη στο Λαύριο που προηγήθηκε της ΔΕΘ άνοιξε μια πραγματικά νέα περίοδο για μας. Είμαστε από καλύτερες θέσεις απ’ ότι πριν. Ωστόσο πολλά πρέπει να ανασχεδιαστούν, να διορθωθούν, να προωθηθούν κυρίως στον τρόπο που προσανατολίζεται, επικοινωνεί και διοχετεύεται η πολιτική μας. Στη λειτουργία του Κινήματος δηλαδή.

Σε ποια πολιτική κατεύθυνση;

Πρώτο, να ολοκληρώσουμε την οριοθέτηση του άλλου δρόμου φεύγοντας από τις ισορροπίες και παίρνοντας αποφάσεις που πιθανά δεν θα μας βρίσκουν ομόφωνους. Δεύτερο, να επιμείνουμε, να φέρουμε στο επίκεντρο την ατζέντα της καθημερινότητας του πολίτη. Το ΠΑΣΟΚ εκτός από το κόμμα των μεγάλων επιλογών, των διεθνών αναγνωρίσεων και των επιτυχιών είναι και το κόμμα που στέκεται δίπλα στον πολίτη. Τρίτο να ολοκληρώσουμε το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνουμε καιν α δείξουμε στην πράξη και από τώρα στο Κίνημα μας πως το εννοούμε και το χτίζουμε. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να αποφασίσουμε.

Πολλά στελέχη σας υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χάσει τις εκλογές απ’ αυτή την Κυβέρνηση. Σαν προειδοποίηση προς τον κ. Παπανδρέου δεν ακούγεται;

Γιατί προειδοποίηση; Σας αντιστρέφω το ερώτημα. Ο τόπος αντέχει δεύτερη τετραετία Ν.Δ; Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές. Αυτό είναι χρέος όλων μας. Χρέος που μπορούμε να πετύχουμε αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προχωρήσουμε συντεταγμένα. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις προειδοποιήσεις κι ας σηκώσουμε τα μανίκια.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπήρξε θύμα της άγριας επίθεσης και γιατί ένιωθε ευάλωτος, χωρίς κίνημα μαζικό και κοινωνικό να αντιστέκεται, κι ότι γι’ αυτό ευθύνεται και το ΠΑΣΟΚ…

Το αρνούμαι κατηγορηματικά. Ο Χρήστος είναι αγωνιστής και ταυτόχρονα πραγματικός ηγέτης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ξέρει και ξέρουμε ότι οι εποχές αλλάζουν, όμως, οι διαχρονικοί μας στόχοι παραμένουν αναλλοίωτοι. Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με την ιστορία και τους κοινωνικούς αγώνες που δεν κλείνουν χωρίς ρωμαλέο, ομαδικό και πρωτοπόρο συνδικαλιστικό κίνημα. Η αγριότητα και η αλητεία δεν έχουν έρμα πουθενά και καμιά αντιολόγηση. Είμαστε δίπλα του.

Και μια τελευταία ερώτηση. Αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίσουν και μετά από δύο-τρεις μήνες να εμφανίζουν ανάκαμψη της Ν.Δ και διεύρυνση της διαφοράς του Πρωθυπουργού από το Γ. Παπανδρέου τι θα σημαίνει για σας;

Δεν πρόκειται να συμβεί αλλά κι αν ακόμη παρ’ ελπίδα έτσι είναι θα αναζητήσουμε στον ίδιο δρόμο και στόχο το τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε. Αν η ερώτηση σας είναι περί ηγεσίας, εσωστρέφειας και κρίσης στο ΠΑΣΟΚ την αντιπαρέρχομαι. Το ΠΑΣΟΚ με το Γ. Παπανδρέου θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα οδηγήσει τη χώρα ξανά μπροστά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search