skip to Main Content

Συνέντευξη Κ. Σκανδαλίδη στην “Ημερησία του Σαββάτου”

στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

1. Τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση στην παιδεία;

Αφού αθέτησε κάθε προεκλογική της υπόσχεση για αύξηση της χρηματοδότησης, για αλλαγές ριζοσπαστικές στα σχολεία, για αξιοκρατία και αντικειμενική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ουσιαστικά με τις επιλογές της εξυπηρετεί σταθερά μια άκριτη ιδιωτικοποίηση και διαλύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Αποκορύφωμα είναι ένας νόμος που κυοφορείται εδώ και δύο χρόνια και που καταντά απλό μερεμέτι στην εκπαιδευτική μηχανή. Έτσι οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις πάνε περίπατο.

Είναι, όμως, αυτό αρκετό για να δικαιολογήσει αυτή την κατάσταση που ζούμε εδώ και τόσο καιρό στο χώρο των Πανεπιστημίων; Μήπως είναι υπερβολική όλη αυτή η λαίλαπα των καταλήψεων και της εικόνας διάλυσης που εμφανίζει η παιδεία;

Η κυβέρνηση δυστυχώς είναι ο μπουρλοτιέρης της στάσης και της κρίσης. Με την αυταρχική της πρακτική, με την επιλεκτική κατασταλτική της πολιτική, με το άνοιγμα όλων των θεμάτων δημοκρατίας από τα ατομικά δικαιώματα μέχρι το άσυλο που είναι κράμα τυχοδιωκτικών επιδιώξεων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ειλικρινά, η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορούσε να προστατεύσει τον «άγνωστο στρατιώτη»; Ειλικρινά, η εικόνα μάχης στους δρόμους δεν μπορούσε να διευθετηθεί αλλιώς, ειλικρινά η τελική ψήφιση του απαράδεκτου νόμου δεν μπορούσε να μην γίνει ενάντια στην πανεπιστημιακή κοινότητα; Τα ερωτήματα είναι εύλογα και η Κυβέρνηση δεν δίνει καμία πειστική απάντηση.

2. Έχουμε επαναφορά του αστυνομικού κράτους; Και τι σημαίνει αυτό;

Είναι απαράδεκτο το θέαμα όλη η κρίση στην παιδεία να αντιμετωπίζεται ως διαμάχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των «κουκουλοφόρων». Και μέσα στις μυλόπετρες μιας ατμόσφαιρας που έντονα θυμίζει άληστου μνήμη εποχή για την δημοκρατία να συνθλίβονται θεσμοί όπως το Πανεπιστήμιο και άνθρωποι όπως οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί. Όπως είπε και ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό είναι κυριολεκτικά παιχνίδι με την φωτιά. Αν με ρωτούσατε για ποιο κυρίαρχο θέμα η πρόταση μομφής και η προσφυγή στις κάλπες θα έπρεπε να συμβεί είναι ακριβώς η υπονόμευση των θεσμών και της δημοκρατικής νομιμότητας. Και μάλιστα όταν αυτή γίνεται με επικίνδυνα αφελή και μικροκομματικό τρόπο. Ούτε οι φοιτητές, ούτε οι δάσκαλοι είναι αλήτες ή εξτρεμιστές, ούτε τα κόμματα παρακρατικά. Παρακρατική είναι η πρακτική της Κυβέρνησης.

3. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως όλο αυτό το διάστημα έμοιαζε αμήχανο και πιεσμένο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΝ, που είναι οι δυο πολιτικοί πόλοι στη παιδεία. Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει;

Διαφωνώ ότι η ΝΔ και ΣΥΝ είναι οι πόλοι. Αυτή είναι η εικόνα που προσφέρετέ αφειδώς στους αμήχανους τηλεθεατές. Οι πραγματικοί πόλοι είναι η αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ και η ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ άσχετα αν εμείς με τις συμπεριφορές και την ατολμία μας την υποβαθμίσαμε. Η τουλάχιστον δεν την αναγορεύσαμε σε μείζονα στόχο. Το τετράπτυχο χρηματοδότηση, ανοιχτό σχολείο, αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου με αυτοτέλεια και σύνδεση με την παραγωγή και εθνικό σύστημα πιστοποίησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικών είναι η λύση στο αδιέξοδο. Και ο λαός να προκρίνει με την ψήφο του. Ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και τώρα οφείλουμε να καταστήσουμε την πρόταση μας κεντρικό διακύβευμα.

4. Κατά τη γνώμη σας, έχουμε να κάνουμε με μια σύγκρουση κουκουλοφόρων – αστυνομίας ή τείνει να έχουμε ένα κίνημα νεολαίας με νέα χαρακτηριστικά;

Είναι φανερό ότι κάτι νέο και ριζοσπαστικό μετά από καιρό γεννιέται στο χώρο της νεολαίας. Δεν είναι μόνο η εκπαίδευση, είναι η ευρύτερη αναζωογόνηση μηνυμάτων ειρήνης, περιβάλλοντος, οικολογίας, αγώνα κατά της φτώχειας που συνδέουν κρίσιμα και τεράστια προβλήματα με τις επιδιώξεις των νέων ανθρώπων. Και δεν μιλώ για την απαράδεκτα συνεχιζόμενη κομματικοποίηση του φοιτητικού κινήματος ή τα φαινόμενα παρακμής που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια για τους φοιτητοπατέρες ή τους διαμεσολαβητές. Μιλώ για τα νέα παιδιά που ξανά βρίσκουν συλλογικό πεδίο έκφρασης και δράσης, αποκτούν νέους στόχους, αμφισβητούν χωρίς να γκρεμίζουν και ζητούν τον λόγο.

5. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε στελέχη σας να επιτίθενται στην Αριστερά θέτοντας θέματα για το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, που ούτε η ΝΔ ή ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη δεν έχει κατορθώσει να θέσει…

Θέματα πρακτικών πάντοτε υπάρχουν και δεν αφορούν μόνο την άλλη αριστερά αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Όμως, είναι άλλης ποιότητας από τα συντηρητικά ανακλαστικά που διεγείρει η ΝΔ ή από τα ακροδεξιά και απολιτικά διλήμματα. Ποτέ η ισοπέδωση διαφορετικών ποιοτήτων δεν προσέφερε αγαθά υπηρεσίας. Μάλλον συσκοτίζει τις διαχωριστικές γραμμές.

6. Έναντι της Αριστεράς, κατά τη γνώμη σας, το ΠΑΣΟΚ πως πρέπει να πορευτεί την προεκλογική περίοδο;

Με πολιτική ανοιχτών θυρών. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ούτε στιγμή ότι η πολιτική εποχή που μπαίνουμε δεν μοιάζει ούτε με τη δεκαετία του ’90, ούτε πολύ περισσότερο με την μεταπολιτευτική περίοδο. Ανεξάρτητα από τις μυωπικές πολιτικές της ισοπέδωσης του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ που σταθερά εφαρμόζουν οι ηγεσίες υπάρχει από κάτω ένας λαός με δημοκρατικά και προοδευτικά ανακλαστικά. Θα τον προσεγγίσουμε όχι ως «εισοδιστές» αλλά με σεβασμό και το αναγκαίο ήθος.

7. Ζητήσατε από στελέχη που τυχόν έχουν στρατηγική ήττας να μείνουν πίσω την προεκλογική περίοδο. Επιμένετε στην τοποθέτησή σας;

Βλέπετε, εσείς, άλλη διέξοδο για τη χώρα από την νίκη του ΠΑΣΟΚ; Αν λοιπόν οι ανάγκες αυτό υπαγορεύουν αδιάρρηκτα τι πρέπει να υποθέσουμε για τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ; Έχουμε πρόγραμμα και θέσεις πειστικές, δεσμευτήκαμε για τις πολιτικές της επόμενης μέρας, ανοίξαμε δυνατά το μέτωπο της πρωτοβουλίας των εξελίξεων, βλέπουμε μπροστά. Ενωμένοι, συσπειρωμένοι, αισιόδοξοι πάμε μόνο για νίκη.

8. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να έχει… ανακηρύξει τον Γ. Παπανδρέου ως ηγέτη έως τις εκλογές. Κερδίζει, μένει. Χάνει; Ανοίγει θέμα διαδοχής. Εισέρχεστε σε τέτοια περίοδο;

Αν ήταν τόσο απλά αυτά τα πράγματα η πολιτική δεν θα ήταν μια σύνθετη και ζωντανή υπόθεση αλλά μια άσκηση επί χάρτου. Δεν υπήρξα ποτέ καλός σε αυτές τις ασκήσεις. Πάντοτε πάλευα να διαμορφώνουμε εμείς το χάρτη της πραγματικότητας. Το ΠΑΣΟΚ για να τελειώνουμε έχει καλό καπετάνιο και αυριανό κυβερνήτη.

9. Στους δελφίνους, τι συστήνετε;

Δεν ξέρω αν υπάρχουν, ίσως και να μην υπάρχουν δελφίνοι στο ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν πολύ μικρό την ώρα της τελικής μάχης και ασφαλώς αδικούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ παρέα προσωπικών συμφερόντων και επιδιώξεων. Και από την πείρα μου σας λέω ότι συχνά στην πολιτική συμβαίνει αυτό που θυμόσοφα λέει ο λαός. «Αλλού τα κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες».

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search