skip to Main Content

Συνέντευξη στην ”Ημερησία του Σαββάτου”

 

1.Σας ανησυχεί ο τρόπος που ο Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλος οργανώνουν τη «συζήτηση» ενόψει της 11ης Νοεμβρίου; Πολλοί μιλούν για ψυχική διάσταση έως τα κάτω…

 

 Με ανησυχεί το γεγονός ότι η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, εξακολουθεί πολλές φορές, να επισκιάζεται από ενέργειες, εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που κινούνται περισσότερο στη σφαίρα της παραπολιτικής και αγνοούν την ουσία της πολιτικής πραγματικότητας που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.

Ψυχική διάσταση στη βάση του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει.

Υπάρχει απογοήτευση από το εκλογικό αποτέλεσμα, από την αδυναμία μας να εμφανιστούμε ως εναλλακτική λύση, μιας κυβέρνησης χαμηλών επιδόσεων και  προσδοκιών, από την μετατροπή μας, από κίνημα αλλαγής της κοινωνίας σε κόμμα αξιωματούχων, διαχειριστών της εξουσίας.

Υπάρχει αγωνία για το μέλλον της παράταξης. Για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα μας επαναφέρουν σε τροχιά εξουσίας.  Σε αυτήν την αγωνία θα πρέπει, πειστικά, να απαντήσουμε. Διαφορετικά, φοβάμαι πως η απογοήτευση και η αγωνία μπορεί να μετατραπούν σε οργή για την ηγεσία και αναφέρομαι σε όλους μας.

 

 

2.      Αλήθεια πως θα συμβιώσουν την επόμενη μέρα; Ο ένας κατηγορεί  τον άλλο ως άνθρωπο της «διαπλοκής» και ο άλλος τον ένα ως έχοντα διανοητικό πρόβλημα …

Και τα δύο είναι ακραία, εξωπραγματικά και … εύφλεκτα. Αν το χάσμα πάρει μορφή και σχήμα θα είναι θρυαλλίδα όχι διάσπασης αλλά συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ. Είναι καταδικασμένοι να συμβιώσουν την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι  αν μπορεί να υπάρξει πεδίο ουσιαστικής σύνθεσης ή θα είναι δύο μικροί στρατοί οχυρωμένοι στις ντάπιες τους σε μια μεγάλη παράταξη. Είμαι καταδικασμένος από συνείδηση και χρέος στη ζωή μου να γκρεμίζω ξύλινα  τείχη και να γεφυρώνω χάσματα. Το ίδιο θα πράξω και τώρα την επόμενη μέρα από οποιαδήποτε θέση. 

 

3. Δεν είναι, πάντως, λίγοι κ. Σκανδαλίδη εκείνοι που πιστεύουν πως ο χαμένος της 11ης Νοεμβρίου θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς στις … ευρωεκλογές, ώστε με το αποτέλεσμα να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας.

 

Μου λέτε ότι θα εξακολουθήσουμε να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται; Ότι οι ατομικές στρατηγικές θα εξακολουθούν να τίθενται πριν και πάνω από το συμφέρον της παράταξης;  Ότι μάχες που θα κληθούμε να δώσουμε θα εξακολουθούν να μην έχουν πολιτικά αλλά προσωπικά χαρακτηριστικά; Ότι θα είναι μάχες επιβίωσης η μη της ηγεσίας μας και όχι συλλογικές μάχες για την Ελλάδα που μπορούμε, που θέλουμε και αξίζουμε;  Θα το θεωρούσα αστείο, αν δεν ήταν επικίνδυνο. Γιατί τότε η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ,  όχι μόνο δεν θα είναι διαφορετική αλλά θα είναι και χειρότερη.  

 

 

 

 

4. Έως τώρα, πιο κοντά στις προτάσεις σας, ποιος από τους δύο βρίσκεται; Και σε ποιόν τομέα;

 

Θα έλεγα, ότι χαίρομαι για το γεγονός ότι και οι δύο έχουν έλθει στο τραπέζι της συζήτησης. Βεβαίως, μέχρι τώρα μόνο διακηρυκτικά. Οι προτάσεις μου κάθε μέρα θα γίνονται και πιο συγκεκριμένες. Και  μίλησα για το κόμμα. Για την ταμπακέρα να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν.   Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά σημεία, στα οποία συμφωνώ και με τον Γιώργο Παπανδρέου και με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Δεν είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Και οι τρεις φιλοδοξούμε να εκφράσουμε και να ηγηθούμε  της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

 

 

5. Πιστεύετε πως η ύπαρξη Β’ γύρου εκ των πραγμάτων θα τιθασεύσει την τυχόν «αλαζονεία» των βασικών (σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις) υποψηφίων;

 

Χωρίς να θέλω να φανώ αμετροεπής, τολμώ να εκτιμήσω ότι αυτό που εσείς ονομάζεται «αλαζονεία των βασικών» έπαψε να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό με την κατάθεση της δικής μου υποψηφιότητας.  Οι μονομαχίες ξέρετε, μπορεί να οδηγήσουν πολλές φορές σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι πολιτικές μάχες δεν μπορεί παρά να έχουν άλλα χαρακτηριστικά.  Το δεύτερο γύρο να τον έχετε ως δεδομένο. Το αποτέλεσμα, όχι.

 

 

6.  Και μιας και αναφερόμαστε στις δημοσκοπήσεις. Για ποίον λόγο κατά τη γνώμη σας είχαμε αντιστροφή υπέρ του Παπανδρέου; Και είστε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα;

 

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αποδοχή της υποψηφιότητας μου. Απέδειξε το ορθό της επιλογής μου να εκτεθώ στη βάση και τους φίλους του Κινήματος. Θεωρώ ότι η αποδοχή αυτή θα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Εμπιστεύομαι τους πολίτες. Εκείνοι με την σειρά τους, δείχνουν να εμπιστεύονται μια υποψηφιότητα που κινείται μακριά από προσωπικές εντάσεις, που βοηθά στην ενότητα της παράταξης, που δεν στηρίζεται σε στρατούς και μηχανισμούς, παρά μόνο στον πολιτικό λόγο  και την πολιτική διαδρομή του υποψηφίου. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

 

 

7. Η Βάσω  μίλησε γι’ αυτούς που έκαναν περιουσία επί ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να φύγουν. Συμφωνείτε; Τι πρέπει να γίνει;

 

Δεν θέλω σε αυτή τη φάση και γενικά δεν είναι του χαρακτήρα μου να τροφοδοτώ τέτοιες συζητήσεις. Όλοι κατά καιρούς έχουμε κάνει παρόμοιες καταγγελίες. Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με κυνήγι μαγισσών. Μόνο με δομικό τρόπο. Νομίζω ότι η πρόταση μου για το κόμμα δίνει οριστική απάντηση καθώς μεταφέρει τις διαδικασίες αξιολόγησης, λογοδοσίας, επιλογής στελεχών σε συλλογικό επίπεδο και κυρίως στη βάση του Κινήματος.

 

 

8. Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται και στην ηγεσία του ηλικιακή ανανέωση; Και πως πρέπει να γίνει;

 

Ήδη πρότεινα συμμετοχή της νεολαίας στο ΠΑΣΟΚ σε όλα τα όργανα του Κινήματος. Νομίζω ότι στο νέο Καταστατικό μας πρέπει να προβλεφθεί αυτή η συμμετοχή να είναι τουλάχιστον 15%. Ας πάμε λίγο πιο πέρα όμως. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναδείξει ξανά στελέχη όχι από την κομματική ή κρατική ή κυβερνητική επετηρίδα αλλά από κινήματα βάσης, κινήματα ενεργών πολιτών. Η ανανέωση που ήταν πάντοτε ένα ζητούμενο μόνο μέσα από την κοινωνία και την εξυπηρέτηση των στόχων μιας προοδευτικής στρατηγικής μπορεί να γίνει. Και κάτι ακόμη. Το πειστικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών και ανατροπών για τη χώρα  θα εμπνεύσει και θα διασφαλίσει δυναμική συμμετοχή. Η νέα γενιά πρέπει να έρθει στο προσκήνιο της ιστορίας. Αλλιώς για ποια νέα εποχή προόδου και ευημερίας μιλάμε;    

 

9. Πολλοί εκτιμούν πως ασφαλέστερος τρόπος να χάνει το ΠΑΣΟΚ είναι η συνεργασία με την Αριστερά. Πως απαντάτε και τι προτείνετε;

 

Το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει για τον εαυτό του. Υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.  Είμαι από αυτούς που σταθερά υποστηρίζουν την συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, γιατί είμαι από αυτούς που σταθερά υποστηρίζουν, με δείγματα γραφής στην πράξη, την ανάγκη ύπαρξης ευρύτερων συμμαχιών που θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις  μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μια κοινή βάση συνεννόησης στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, το Κοινωνικό κράτος, την Αναδιανομή.

Η συνεργασία με την άλλη αριστερά από τη στιγμή που θα έχει ως βάση της ένα ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμη για τη χώρα.

Για να είμαι ξεκάθαρος όμως, θέλω να επισημάνω ότι δηλώσεις με περιεχόμενο την συνάντηση της άλλης Αριστεράς, με τον προωθημένο σοσιαλιστικό χώρο του… ΠΑΣΟΚ, δεν βοηθούν αυτήν την προσπάθεια που υπέφερε και από τον ηγεμονισμό το δικό μας αλλά και από τον μικρομεγαλισμό των άλλων, που φαίνεται, με αυτές τις δηλώσεις, να επιστρέφει δριμύτερος.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search