skip to Main Content

”Ιστορική καρικατούρα η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ‘’νέο ΠΑΣΟΚ’’ – Συνέντευξη στα Παραπολιτικά

Πώς αξιολογείτε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ; Περιμένατε κάτι διαφορετικό;

Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Αν εξαιρέσει κανείς τη φυσιολογική ανταπόκριση σε παροχές που ο Πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευτεί και με την δυνατότητα που του έδωσε το υπερπλεόνασμα η διακυβέρνηση της ΝΔ αναδεικνύει σταδιακά τη συντηρητική της ιδεολογία και πρακτική. Παράδειγμα το κατ’ ευφημισμό επιτελικό κράτος, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η αντιγραφή με προσθαφαιρέσεις του Προϋπολογισμού του 2019 και τώρα η περιβόητη, ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ουσιαστικά αναπαράγει το νόμο Κατρούγκαλου.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων σας βλέπει θετικά τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης;

Καθόλου. Το αντίστροφο θα με ξένιζε. Τους πρώτους μήνες μιας νέας κυβέρνησης που έρχεται στην εξουσία από την καθαρή αποδοκιμασία της απερχόμενης είναι φυσικό να αντιμετωπίζει μια στάση θετικής ή και στάση ανοχής στην χειρότερη περίπτωση. Εξ άλλου παροχές έστω και αποσπασματικές και ατελέσφορες μετά από περίοδο απόλυτης ξηρασίας πάντα είχαν και έχουν το θετικό τους αντίκτυπο. Από τις εξελίξεις που έρχονται και αφορούν ανοιχτά εθνικά θέματα ή το μεταναστευτικό πρόβλημα μέχρι την ουτοπία των υποσχέσεων για αναπτυξιακή έκρηξη, βλέπω γρηγορότερη του αναμενόμενου φθορά να έρχεται.

Είστε από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που εδώ και χρόνια μιλάτε για τον διάλογο ή ακόμα και την συνεργασία με την αριστερά. Θεωρείτε ότι σήμερα υπάρχει έδαφος για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όταν έγραφα για την «Κυβερνώσα Αριστερά» αναφερόμουν σε μια άλλη πραγματική Αριστερά και όχι στη φενάκη της «πρώτης φοράς αριστερά» που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Σε εκείνη την Αριστερά πίστευα και πιστεύω, ιδιαίτερα μετά την έξοδο της χώρας από την οξεία φάση της κρίσης και ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων που απαιτούν νέα προοδευτική στρατηγική. Και προπαντός άλλου τύπου διακυβέρνηση. Προφανώς δεν υπάρχει έδαφος ευρύτερων συγκλίσεων. Η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της αυτοδύναμης στρατηγικής και αυτόνομης πορείας του χώρου μας.

Υπάρχουν θέματα που είστε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα που συμφωνείτε με την ΝΔ;

Η αυτόνομη πορεία του χώρου στηρίζεται σε μια σταθερή γραμμή. Εμείς προτείνουμε. Σε όποια θέματα συμφωνούμε με οποιονδήποτε λέμε ΝΑΙ, δεν αρνούμαστε το διάλογο. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε η δύναμη της ευρύτερης δυνατής εθνικής ενότητας και συνεννόησης, ιδιαίτερα στις δύσκολε συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Εκεί που διαφωνούμε αντιπολιτευόμαστε μαχητικά. Ήδη έχουμε ψηφίσει στη Βουλή κυβερνητικές προτάσεις που αφορούν στοιχειώδεις εκσυγχρονισμούς ή που ελαφρύνουν την ανέχεια και την ένδεια λαϊκών στρωμάτων, ενώ σε άλλα θεσμικού τύπου ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις έχουμε κοινή στάση με την αντιπολίτευση.

Πώς εισπράττετε τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα γίνει ή όχι το «νέο ΠΑΣΟΚ»;

Την εισπράττω ως ιστορική καρικατούρα. Νέο ΠΑΣΟΚ με παλιά φθαρμένα και ξεπερασμένα υλικά δεν υπάρχει. Ούτε αντιγράφεται, ούτε επαναλαμβάνεται μια ιστορική διαδρομή που σημάδεψε τον προηγούμενο ιστορικό κύκλο και έκανε τις κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Η ιστορία μόνο ως φάρσα επαναλαμβάνεται. Αντίθετα πιστεύω ότι μέσα από το δικό μας χώρο, το χώρο της Κεντροαριστεράς της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, μπορεί να αναγεννηθεί η συνέχεια και τη τομή. Καθαρές κουβέντες: Ούτε η Δεξιά «κεντροποιείται», ούτε ο «αριστερός λαϊκισμός» εξαγνίζεται. Το στοίχημα είναι ανοιχτό και είναι μπροστά μας.

Οι παραδοσιακοί διαχωρισμοί περί αριστεράς και δεξιάς ισχύουν και σήμερα;

Κανένας δεν μπορεί να καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές, που οδηγούν σε διαφορετικές προτάσεις συντηρητικές ή προοδευτικές, εξελικτικές ή ανατρεπτικές. Όσο υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις, όσο συγκρούονται διαφορετικά συμφέροντα, θα υπάρχουν και οι διαχωρισμοί. Μόνο που οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι αμετακίνητες. Αλλάζοντας ο κόσμος, οι εποχές , οι κοινωνίες, οι άνθρωποι μετατοπίζονται και επαναχαράζονται. Γι’ αυτό όσοι μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα, ή βολεύονται στο παρελθόν, ξεπερνιούνται από την ιστορία.

Εκτιμάτε ότι είναι στη σκέψη του πρωθυπουργού η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για να κάψει την απλή αναλογική ή πιστεύετε ότι μπορεί και με το νόμο αυτό να σχηματιστεί κυβέρνηση;

Είμαι ο τελευταίος που κοιτάζοντας στα μάτια τους πολίτες μπορώ να τους υποσχεθώ ότι θεωρώ την ετυμηγορία τους προσωρινή και έωλη Και θα πάω από τώρα σε δεύτερες εκλογές. Η λαϊκή ψήφος επιβάλλει τη διακυβέρνηση κι όχι οι μικροκομματικοί υπολογισμοί του όποιου Πρωθυπουργού. Σκεφτείτε πρόωρες εκλογές σε εθνική κρίση και να μας λέει ο Πρωθυπουργός ότι αν δεν με αναδείξετε αυτοδύναμο θα σας πάω ξανά σε εκλογές; Είναι σχέδια επί χάρτου που δεν δείχνουν σεβασμό στο Σύνταγμα και τη λαϊκή ετυμηγορία. Αν εξαρτάται από εμάς η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών. Γι’ αυτό ακριβώς προέχει η κατάθεση της δικής μας ολοκληρωμένης προοδευτικής πρότασης.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search