skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ -1 ΠΕΙΡΑΙΑ»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς έχουμε τη χαρά να έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη πρώην Υπουργό, πρώην Γραμματέα, κυρίως όμως αυτή τη στιγμή και πάνω απ’ όλα υποψήφιο στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών και μάλιστα πρώτος σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις σε σταυρούς και νομίζω ότι αυτός θα είναι και ο στόχος του στις προσεχείς εκλογές.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο στόχος μου δεν είναι να έρθω πρώτος σε σταυρούς, ο στόχος μου είναι να νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Να πάρει το ΠΑΣΟΚ την Αθήνα, να έρθει πρώτο στην Αθήνα! Μετά από τόσο καιρό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτο στην Αθήνα; 
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως γιατί όχι. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε; Από το 1981 αν δεν κάνω λάθος νομίζω την τελευταία φορά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει πολλά χρόνια, πάρα πολλά. Αλλά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που μας έφεραν περίπου στα ίσια, δείχνει ότι έχουμε δυνατότητες. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από τη χτεσινή προειδοποίηση Παπανδρέου, ότι κανείς στην προηγούμενη θέση. Πως το ακούσατε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι πάρα πολύ ωραίο; Δηλαδή ο Κώστας Σκανδαλίδης ήταν ο καλύτερος νομίζω σε τομές και με θέσεις Υπουργός Εσωτερικών. Γιατί να πεις δηλαδή εκ των προτέρων «όχι ο Σκανδαλίδης γιατί ήταν παλιά»; Να πεις «όχι, γιατί δεν έχει καλύτερες ιδέες, γιατί υπάρχει άλλος με καλύτερες» να το καταλάβω. Αλλά με συγχωρείτε, το γερμανικό μοντέλο ποιος το εισήγαγε; Την εκλεγμένη Περιφέρεια ποιος την εισήγαγε; 
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ. Αλλά μπορώ να σας πω κάτι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ψέματα;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είτε είμαι στην κυβέρνηση, είτε δεν είμαι, δεν μπορώ να συμβάλλω από τη θέση του βουλευτή ή από οποιαδήποτε θέση; Συλλογικά δεν θα λειτουργήσει η κυβέρνηση; Δεν θα αποφασίζει για τις μεγάλες τομές συλλογικά; 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μένει να το δούμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου έχει μια θετική πλευρά που είναι πολύ σημαντική και προφανώς γι’ αυτό το είπε, ότι όπου δημιουργούνται κατεστημένα ή βιλαέτια, ή αν θέλετε δεδομένες καταστάσεις και συμβιβασμοί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καλό θα ήταν σε αυτή τη φάση να πάμε με καινούργιο αέρα, με καινούργιες διαδικασίες με καινούργιους ανθρώπους, με καινούργια πράγματα και αυτό έχει το θετικό του. Μην τα κρίνετε όλα μηδενιστικά. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι – όχι δεν είπαμε μηδενιστικά, εμείς ρωτάμε απλώς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι λίγο απόλυτο, αλλά είναι σωστό κατά βάση, δηλαδή κι εμένα αν με ρωτούσατε θα το πρότεινα. Είναι καινοτόμος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλει κάτι να προλάβει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλει να μην ξαναταυτιστεί το ΠΑΣΟΚ με μια νομή και διαχείριση εξουσίας και να μην ενσωματωθεί στις κρατικές δομές και να πηγαίνει κάποιος εκεί που είχε στήσει το μαγαζί του τα προηγούμενα χρόνια, θα ήταν ευεπίφορος στο να αναπαράγει το παλιό μοντέλο διακυβέρνησης, αν θέλετε να σας το πω λίγο θεωρητικά και πολιτικά και αυτό νομίζω είναι πίσω στη σκέψη του Γιώργου Παπανδρέου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά γιατί μπήκαμε λίγο ανάποδα. Όλη αυτή την κρίση στη Νέα Δημοκρατία με τα ψηφοδέλτια πως την κρίνετε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας και της κατάρρευσης μιας Παράταξης. Η αλήθεια είναι ότι κανείς από εμάς δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο. 
Όμως όταν όλα τα χρόνια αυτά αποφεύγεις τα προβλήματα, είσαι κλεισμένος στον πύργο σου, δεν κάνεις καμία παρέμβαση στις εξελίξεις, έχεις χάσει την πρωτοβουλία των εξελίξεων ενώ είσαι Πρωθυπουργός από πέρσι από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από πέρσι και όλα όσα ακολούθησαν τα καταιγιστικά γεγονότα τα παρακολουθούσες από μακριά, όταν συσσωρεύονται τα προβλήματα και φτάνεις στην ώρα της απόδρασης –γιατί για απόδραση πρόκειται- είσαι αναγκασμένος πια, να κάνεις επιλογές σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του. 
Και εκεί, πραγματικά είναι και θέμα σχέσεων και ανθρώπων και διαδικασιών και διαδρομών και όλα αυτά τα πράγματα που με μια μονοκοντυλιά δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Θέλω να πω δηλαδή για να το ολοκληρώσω, ότι αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα που είναι τρομακτική για μια Παράταξη που κυβερνά και για ένα Κόμμα στην κυβέρνηση –το ΠΑΣΟΚ δεν το έχει ζήσει αυτό ποτέ ακόμη κι όταν έπεφτε το 2003 –’04 δεν ήταν έτσι. Ποτέ δεν ήταν έτσι το ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είχε προηγηθεί η διαδοχή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και το ’89 όταν έχασε με τον καταιγισμό κι όλη αυτή την ιστορία του ’89 που ήταν μια δραματική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, ήταν ως Παράταξη και ενωμένο και δυνατό και αποφασισμένο και συνέδεε τα στελέχη του. Μην μηδενίζουμε τις διαφορές των Παρατάξεων.
Η Νέα Δημοκρατία φάνηκε εκ των υστέρων ότι τελικά ο λουφές της εξουσίας ήταν, ο συνειδητός της στόχος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή πάντως ό,τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση επηρεάζει και την κυβερνητική θητεία, εσείς θεωρείτε ότι προοιωνίζεται κάτι με όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, αυτό το «θα μιλήσω μετά τις 5 Οκτωβρίου» που λένε διάφορα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι αλήθεια ότι ένα Κόμμα, το αυριανό Κόμμα ας πούμε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρ’ ότι είναι αλαζονικό να λέει κανείς από τώρα ότι θα κερδίζει και είναι σίγουρος γι’ αυτό, αλλά είναι ισχυρές οι ενδείξεις ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, ό,τι συμβαίνει σε ένα Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σημαντικό για την πολιτική ζωή της χώρας, φαίνεται καθαρά ότι εξελίξεις θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς στη Νέα Δημοκρατία από την επομένη των εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξελίξεις και στην ηγεσία;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω την εντύπωση ότι εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται σήμερα θα προκαλέσει τριγμούς πάρα πολύ σοβαρούς. Πρέπει να καταλάβετε ότι όπως λειτουργεί το πολιτικό μας σύστημα τουλάχιστον μέχρι τώρα -εγώ έχω κάνει μια σειρά προτάσεις ανατροπής των δομών του- είναι πολύ πιθανό αυτές οι εξελίξεις να έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις συνολικά στο πολιτικό σύστημα.
Με την έννοια όχι ότι θα διακινδυνεύσει κανένας, γιατί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και αφού θα ανέβει και στην κυβέρνηση είναι ακόμη ένας λόγος παραπάνω …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πολιτική ουσία της εξουσίας!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, πέρα από αυτό το συνεκτικό ιστό, υπάρχει η επόμενη μέρα της χώρας και εκεί είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προβάλλει το εγώ του σε σχέση με το εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά κ. Σκανδαλίδη για να είμαστε απολύτως δίκαιοι σε μια ανάλυση που πρέπει να κάνουμε, υπάρχει ένα εκρηκτικό υλικό από το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται εκτός Βουλής και που θα μπορέσει να παίξει ρόλο σε τυχόν διεργασίες και αναφέρομαι στον κ. Κώστα Σημίτη, στον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, στον κ. Χρήστο Βερελή και σε άλλα στελέχη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα νοοτροπίας, συνείδησης, αντίληψης και κυρίως πολιτικής πράξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρωτίστως αν πετύχει η κυβέρνηση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε, αν η επόμενη μέρα είναι μια μέρα διαφορετική για τη χώρα, δεν υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να μην ανοίξει ένα καινούργιο ιστορικό κύκλο, ό,τι εσωτερικές αντιπαραθέσεις ή οτιδήποτε έχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι αληθές, είναι αξίωμα. Σε διαφορετική περίπτωση αναφέρομαι εγώ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν δείξουμε ότι είμαστε μια συνέχεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, είναι φανερό ότι θα έχουμε προβλήματα. Αλλά εκεί δεν είναι το θέμα μας τώρα, το θέμα μας είναι τι πολιτική ασκείται, τι ανατροπές γίνονται. Αυτό είναι το θέμα.
Δηλαδή εκεί θα φτιαχτεί ο νέος συνεκτικός ιστός της Παράταξης. Θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαζε πραγματικά μόνο ήταν στην κυβέρνηση στην ουσία. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό αλήθεια είναι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Άλλαζε μόνο όταν ήταν στην κυβέρνηση. Γιατί είναι πραγματικά ένα Κόμμα εξουσίας, ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Άρα το ίδιο θα συμβεί και τώρα. 
Θέλω να πω δηλαδή ότι η πολιτική είναι αυτή που θα επικυριαρχήσει και αν η πολιτική είναι στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα είναι, τουλάχιστον αυτό έδειξε προχθές ο Γιώργος Παπανδρέου με την τοποθέτησή του στη Θεσσαλονίκη και την απόλυτη συνείδηση ενός δρόμου που έχει επιλέξει να ακολουθήσει για το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι όλα τα πράγματα θα πάνε καλά και θα δώσουμε μάχη γι’ αυτό εμείς που είμαστε στρατιώτες αυτής της Παράταξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, τι σας κάνει να δηλώνετε αισιόδοξος, όταν πριν από 6-7 χρόνια εσείς επιχειρήσατε τις τομές που τώρα λέει ο κ. Παπανδρέου στο πολιτικό σύστημα, δεν μπορέσατε να κάνετε θα έλεγα ελάχιστα πράγματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχω τοποθετηθεί σε αυτό πάρα πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι άλλαξε δηλαδή; Γιατί να πειστεί ο πολίτης ότι τώρα θα αλλάξει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Παρά το έργο που έκανε τότε το ΠΑΣΟΚ συνολικά για τη χώρα, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την εξουσία, ήταν ένας τρόπος παρακμασμένος και έξω από τη λογική γι’ αυτό και αποδοκιμάστηκε. 
Οι ίδιοι Υπουργοί που τότε όταν εγώ στα Υπουργικά Συμβούλια και στα Εκτελεστικά Γραφεία πρότεινα τις μεγάλες αλλαγές αντιστέκονταν και επικαλούνταν την ενότητα του κράτους, την παράδοση και το πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να διαλυθεί κι όλα αυτά, οι ίδιοι τώρα λένε με όλη τους τη δύναμη ναι στην αποκέντρωση ναι σε όλα αυτά.
Γιατί; Ένα Κόμμα αλλάζει στην πορεία, διαμορφώνει μια καινούργια δυναμική. Και πρέπει να σας πω ότι σε αυτό έχει παίξει πολύ θετικό ρόλο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τουλάχιστον σε αυτές τις ριζοσπαστικές αλλαγές, στάθηκε προσηλωμένος, δηλαδή τα λέει συνεχώς με όλους τους τόνους και με όλες τις γλώσσες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να πείτε δημοσίως κ. Σκανδαλίδη όταν επιχειρήσατε να κόψετε τη Β’ Αθήνας και να αλλάξετε, που ο κ. Σημίτης σας στήριζε στην αρχή, έκανε μετά πίσω ή δεν έκανε;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έκανε ο ίδιος πίσω. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανε ο ίδιος πίσω, κάτω από την πίεση που υπήρχε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με τη λογική όμως αντίδρασης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα πέρναγε από τη Βουλή. Αυτό λέω: τι μπορεί να μας πείσει τώρα ότι αυτό θα περάσει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περάσει το γερμανικό μοντέλο;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε να σας πω είναι πολύ απλά τα πράγματα. Τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν σε περίοδο σαφούς υποχώρησης και ήταν παραμονές εκλογών, ήταν πάρα πολύ δύσκολο, θα έκανε μια συνολική ρήξη. 
Εγώ τότε είχα εισηγηθεί να κάνει και συνολική ρήξη, δεν την έκανε. Δεν μπορούσε να κάνει συνολική ρήξη μέσα σε αυτό στο εσωτερικό επίπεδο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα Κόμμα που ανεβαίνει στην κυβέρνηση με σαφές πρόγραμμα αλλαγών, που θέλει να το εφαρμόσει από το πρώτο εξάμηνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το γερμανικό μοντέλο ή θα γίνει στην αρχή ή καθόλου.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι θέματα όπως ο εκλογικός νόμος, οι θεσμοί διαφάνειας, οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα κλπ., πρέπει να γίνουν στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλιώς πάπαλα!
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αλλιώς πάπαλα, μην το λέμε έτσι απόλυτα, αλλά πρέπει να γίνουν γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δείχνει η προϊστορία όχι μόνο η δική σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι που είπε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη που πέρασε λίγο απαρατήρητο. Ο κ. Παπανδρέου με πολύ προσοχή, είπε ότι Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέξουμε τώρα, τον Οκτώβριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλήθεια είναι αυτό.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και η άλλη δομή της κυβέρνησης θα εμφανιστεί την επομένη των εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ερώτηση μάλιστα του «Καναλιού -1» οφείλω να ομολογήσω ότι εμείς το ρωτήσαμε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι. Το άλλο που είπε είναι ότι η άλλη δομή της κυβέρνησης θα γίνει την επομένη των εκλογών. Έχουμε επί χρόνια μιλήσει για το επιτελικό σχήμα, για το ολιγομελές και όλα αυτά, δεν τολμήσαμε ποτέ γιατί το κράτος ήταν παμφάγο και γραφειοκρατικό και δεν μπορούσε –δήθεν- μια μικρή κυβέρνηση να το ελέγξει, αλλά είναι κυρίως θέμα δυναμικής και απόφασης.
Όταν έρχεται ο νέος Πρωθυπουργός και σου λέει «την επόμενη μέρα θα κάνω μια κυβέρνηση με άλλη δομή και σε 8-10 μήνες σε ένα χρόνο θα ψηφίσω Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα φέρω και το 50% πίσω για τους Δημάρχους και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους και τους Νομάρχες.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό θα το δούμε, δεν ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δήλωσε προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου ως δέσμευση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, δεν έχω καμία αντίρρηση. Εγώ έτσι κι αλλιώς ήμουν κατά του 42%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νά ‘στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία στον προεκλογικό σας αγώνα κ. Σκανδαλίδη στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα σας.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search