Συνέντευξη στην εφημερίδα «Στο Καρφί».
και στον δημοσιογράφο, Γιάννη Αντύπα
Γιατί δεχθήκατε να πιάσετε την καυτή πατάτα του υπουργείου Γεωργίας;
Για μένα δεν είναι καυτή πατάτα. Είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σήμερα οι αγρότες δουλεύουν για τους μεσάζοντες. Οι πολίτες πληρώνουν τα αγροτικά προϊόντα χρυσάφι. Αμφισβητούμενης, μάλιστα, ποιότητας. 6,5 δις ευρώ κάνουμε κάθε χρόνο εισαγωγές, ενώ θα μπορούσε αυτά τα λεφτά να μένουν στην ελληνική γη. Είναι μια κορυφαία πρόκληση. Οι αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή και το εισόδημά τους. Νέες θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής. Και στην πόλη οι κάτοικοι να έχουν σωστά προϊόντα και σε καλή τιμή.
Οι έλληνες αγρότες περιμένουν τις επιδοτήσεις και βάζουν τους ξένους να δουλεύουν. Δεν είναι μαθημένοι στον ανταγωνισμό…
Τους αδικείτε. Κι όσοι είναι έτσι, απλά προσαρμόστηκαν στις «απαιτήσεις» ενός φαύλου και γραφειοκρατικού πολιτικού συστήματος. Εμείς τα αλλάζουμε όλα. Δημιουργούμε το επιτελικό υπουργείο. Αποκεντρώνουμε τις υπηρεσίες. Στηρίζουμε τα καλάθια προϊόντων των περιφερειών. Βάζουμε την τεχνολογία και την επιστήμη στην υπηρεσία του αγρότη. Η προσπάθειά μας, ήδη αποδίδει. Επισκεφθήκαμε
με τον πρωθυπουργό την Κρήτη και οι παραγωγοί ένιωσαν την αλλαγή.
Τι θα κάνετε για να προλάβετε τα μπλόκα;
Καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαντώ άμεσα σε κάθε πρόκληση. Ο σχεδιασμός του αύριο δεν μας κάνει να αγνοούμε την καθημερινότητα. Μαζί με τον Γ. Κουτσούκο και τη Μ. Αποστολάκη γράφουμε πολλές ώρες κάθε εβδομάδα στο υπουργείο και την επαρχία. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή στους αγρότες. Είμαστε ένα στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να στηρίξει η γεωργία την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Κι αν στηθούν μπλόκα;
Τα μπλόκα δεν είναι λύση. Δεν είναι λύση να στρεφόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου. Οι εποχές απαιτούν ενότητα. Απαιτούν συνεργασία, για να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της ύφεσης και να μπούμε ξανά, το γρηγορότερο, στον δρόμο της ανάπτυξης.
Ποιο είναι το σχέδιό σας;
Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία. To νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, βασίζεται στην ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από το μηδέν». Δημιουργούμε Ταμείου Εγγυοδοσίας, που θα δώσει τη δυνατότητα ευρείας κλίμακας επενδύσεων στη μεταποίηση και τυποποίηση των προϊόντων. Υλοποιούμε μέτρα και έργα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Θεσπίζουμε νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσουμε άμεσα. Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει. Γιατί ο σημερινός συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει, αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων. Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία. Προσαρμόζουμε στον «Καλλικράτη» και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές. Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι’ αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη. Όλοι οι Οργανισμοί του Υπουργείου συγχωνεύονται σε τρεις για να υποστηρίξουν τον αγρότη, είτε για τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές, είτε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις, είτε για την έρευνα, την κατάρτιση και την ποιότητα των προϊόντων του.
Με τη σπατάλη πόρων τι γίνεται;
Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά. Κάθε ευρώ θα πιάνει τόπο για τον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Και με την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων ; Με τα πρόστιμα που επιβάλει η Ε.Ε τι θα κάνετε;
Είναι πράγματι μια ανοικτή πληγή. Το να ζητά η Ε.Ε επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων, σε μια περίοδο κρίσης, είναι πραγματικά δυσβάστακτο. Το τοπίο όμως αλλάζει.
Έχουμε ένα λειτουργικό ΟΣΔΕ και δημιουργούμε νέες ελεγκτικές και διοικητικές δομές. Ήδη τα κατ’ αποκοπή πρόστιμα από 10% μειώθηκαν στο 2%. Διασφαλίζουμε τους πόρους για να μείνουν στη γεωργία, για να στηρίζουν το εισόδημα και να επενδύονται παραγωγικά.
Έχει μέλλον η γεωργία;
Όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά είναι κομβικός ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το μέλλον της Ελλάδας. Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης, και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και για την εμπέδωση μιας νέας αυτοπεποίθησης, μιας αισιόδοξης νοοτροπίας νίκης απέναντι στα χρόνια προβλήματα, που μας έχουν κάνει όλους να αγωνιούμε σήμερα για την πατρίδα μας, για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο.
Στην ανάπτυξη της γεωργίας που σχεδιάζετε, τι ρόλο θα παίξει η ΚΑΠ και οι αλλαγές που δρομολογούνται στην Ε.Ε.
Διεκδικούμε το καλύτερο για τη ελληνική γεωργία στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. Χρειαζόμαστε τους κοινοτικούς πόρους, για να τους αξιοποιήσουμε στο μοντέλο που αναπτύσσουμε. Και πρέπει να οδηγήσουμε αυτούς τους πόρους σε παραγωγικούς σκοπούς, σε επενδύσεις, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Η νέα ΚΑΠ, επιδιώκουμε, να είναι απλή και όσο γίνεται λιγότερο γραφειοκρατική. Να φροντίζει την μικρή εκμετάλλευση, και να μεριμνά για τους γεωργούς ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα νησιά μας.
Να συμπληρώνει το εισόδημα που ο γεωργός θα αναζητήσει κυρίως από τη αγορά.
Και να δημιουργεί ένα δίκτυ ασφάλειας σε περιπτώσεις κρίσεων.
Θα έχει όμως η ΚΑΠ, τους πόρους για να αναπτύξει τέτοιες δυνατότητες;
Είναι το κρίσιμο ζήτημα στην Ε.Ε την περίοδο αυτή. Εξυπακούεται ότι από τους πόρους που θα διαθέσει στην ΚΑΠ ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της.
Επιμένουμε να διατηρήσει η ΚΑΠ το δημοσιονομικό της φάκελο και η Ελλάδα να μην έχει απώλειες.
Αναζητούμε συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλές φωνές στην Ευρώπη που κρατούν ανάλογη θέση.
This Post Has 0 Comments