skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Κέρδος”

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε κύριε Σκανδαλίδη η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ που «εκφράζεται» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και πολλοί κάνουν λόγο για «εκπτώσεις» στην ιδεολογική σας ταυτότητα. απαντάτε; 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε και δεν κάνει καμιά «έκπτωση» στις θέσεις και την ταυτότητά του. Έχει το πρόγραμμα και τις απόψεις του τις οποίες θέτει στην κρίση του Ελληνικού λαού. Με βάση αυτά που εκφράζουμε συντάσσονται μαζί μας πολιτικές προσωπικότητες που προέρχονται από το χώρο της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, οι οποίοι διατηρούν και τη διαφορετικότητα τους χωρίς αυτό να επηρεάζει τις αρχές μας και ενδυναμώνουν την προσπάθεια μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εξάλλου μετά τη διεύρυνση ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε το οικονομικό μας πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα βαθύτατα προοδευτικό και με ριζοσπαστικές τομές που προχωρούν πιο πέρα το κοινωνικό μας πρόσωπο. 

Ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και υπουργοποίησης των κ.κ Μάνου και Ανριανόπουλου. Θα μπορούσατε να τους «δείτε» στο υπουργείο Οικονομίας για παράδειγμα, δεδομένων των θέσεών τους; 

Είναι πολύ φυσιολογικό ο αυριανός Πρωθυπουργός της χώρας να μην ανακοινώνει τις προθέσεις του για τα πρόσωπα του νέου Κυβερνητικού σχήματος πριν από την εντολή του λαού. Και είναι φυσιολογικό να μην επιβεβαιώνει και να μην αποκλείει τίποτε. Πρώτα κερδίζονται οι εκλογές, στη συνέχει διαμορφώνεται η νέα δομή της κυβέρνησης, καθορίζονται οι πολιτικές της προτεραιότητας και διατάσσονται τα πρόσωπα. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης νομίζω ότι το καλύπτει η απάντησή μου στο προηγούμενο ερώτημα. 

Γιατί ο ψηφοφόρος να πει «ναι» στον Γιώργο Παπανδρέου και «όχι» στον Κώστα Καραμανλή; 

Οι έλληνες πολίτες θα πουν ναι στο ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου γιατί στηρίζουν την πολιτική της ασφάλειας, της ευημερίας, της ανανέωσης, της σιγουριάς και της αλλαγής που απαιτούνται στη Νέα Εποχή. Θα πουν όχι στην πολιτική της «αλλαγής» με συνταγές του χθες, του «ώριμου» φρούτου, της ανέδοξης κριτικής χωρίς ουσιαστικό αντίλογο και της επιδίωξης «κατάληψης» της εξουσίας που εκφράει η Ν.Δ και ο Κώστας Καραμανλής. Είναι μια μάχη του Χθες με το Αύριο. 

Πολύς λόγος γίνεται, με αφορμή αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, για «καρέκλες» και «αποστρατείες» στελεχών προκειμένου να γίνει πράξη η ανανέωση.
Προσωπικά, είστε έτοιμος για όλα;
 

Η ανανέωση και η αλλαγή είναι αιτήματα των καιρών και το ΠΑΣΟΚ έμπρακτα αποδεικνύει ότι δίνει ουσιαστικές απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά έχω ξανά πει πως δεν είμαι «κολλημένος» σε καμιά καρέκλα και δεν θεωρώ αυτοσκοπό μου την «κατάληψη» θέσεων. 

«Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά», παραμένει σύνθημα επίκαιρο; 

Σίγουρα είναι επίκαιρο και φροντίζει να μας το θυμίζει τακτικά η Ν.Δ και ο κ. Καραμανλής αναφέροντας αποτυχημένες συνταγές του χθες ως νέες προτάσεις. Αδυνατώντας να ανανεώσουν έστω και στοιχειωδώς το λόγο και τους εκφραστές τους. Και βέβαια παρουσιάζοντας συνεχώς το πρόσωπο που έβγαλαν στις Εκλογές του 2000 ανάμεσα 7.00-9.00 μ.μ όπου έλαμψε το πάθος για ρεβανσισμό και κατάληψη εξουσίας η αλαζονεία και η επιθετικότητα. Είναι αμετανόητη η δεξιά όταν πρόκειται να δώσει τον υπέρ όλων αγώνα. 

Ο γνωστός πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ «διανθίζεται» πλέον με νέα σχήματα και χρώματα. Αλλαγή και στα σύμβολα λοιπόν, ίσως και στο όνομα αύριο; 

Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων. Έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Το παιχνίδι των χρωμάτων με βάση το σήμα μας είναι άλλη μια έκφραση ανανέωσης, έμπνευσης και δημιουργικότητας. Μ’ αρέσει, μ’ άρεσε πάντα η αισθητική και χρωματική ποικιλία. 

Η καθημερινότητα του πολίτη κ. Σκανδαλίδη παραμένει προβληματική. Η δε δημόσια διοίκηση «μπλοκάρει» λόγω των ρυθμών της επενδύσεις και πρωτοβουλίες ανάπτυξης. Χρειάζονται νέες, αποτελεσματικότερες πολιτικές; 

Χρειάζεται εμβάθυνση και επέκταση θεσμών που εισάγαμε στην Ελληνική Κοινωνία όπως τα ΚΕΠ και οι θεσμοί διαφάνειας και σίγουρα χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο έχει ήδη εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ και εγγυάται την αποκέντρωση, την ενίσχυση της δημιουργικότητας των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων, την κατάρτιση τοπικών προγραμμάτων ανάπτυξης και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας που στηρίζει την ποιότητα και την απασχόληση. Ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δέσμη μέτρων για την επιχειρηματικότητα, για την αλλαγή της σχέσης του κράτους με τον πολίτη, για το κοινωνικό κράτος. Μέτρα στα οποία δεν υπήρξε ουσιαστικός αντίλογος σε σχέση με την Ν.Δ που προκάλεσε πανικό όταν αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο της επιστροφής στο αδιέξοδο παρελθόντος. 

Σε μια νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστεύετε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση; 

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν ήδη παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της νέας τετραετίας. Οι βάσεις της σταθερής οικονομίας που οικοδομήσαμε εγγυώνται μια οικονομική πολιτική με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και την εξασφάλιση του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Και όλα αυτά στηρίζονται σε στέρεες βάσεις χωρίς ανέξοδες εξαγγελίες, πλειοδοσίες, χωρίς αντίκρισμα και διαφήμιση, χωρίς ουσία. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες. Με θέσεις και πρόταση για το αύριο. 

Το θέμα της διαφθοράς θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης η Ν.Δ καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση ανεπάρκεια μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Πως απαντάτε; 

Η Ν.Δ για να καλύψει την ανεπάρκεια της σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως όταν πρέπει να τοποθετηθεί πολιτικά, ανακαλύπτει την καραμέλα της διαφθοράς. Το ΠΑΣΟΚ δε θεωρεί πως ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, ούτε ζει σε άλλο κόσμο. Υπάρχουν συγκεκριμένα φαινόμενα. Όμως, όποτε χρειάστηκε πήρε δύσκολες αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Θεσμοθέτησε νέους θεσμούς ελέγχου και διαφάνειας που αποδίδουν καρπούς. Η Ν.Δ απλά κυνηγά «ανεμόμυλους», ποτέ δεν άγγιξε και δεν αγγίζει, ούτε σήμερα τα του οίκου της ενώ σε όσα θέματα την αγγίζουν καταγγέλλει τη «λασπολογία»…. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλει κατάργηση θεσμών διαφάνειας και ελέγχου όπως το ΣΔΟΕ και το ΑΣΕΠ έτσι ώστε να γίνουν όλα ανεξέλεγκτα. 

Έχετε διατυπώσει την άποψη ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η 8η Μαρτίου θα είναι μια «άλλη μέρα» για το πολιτικό σύστημα, ότι τίποτε δεν θα είναι το ίδιο.
Ποια είναι αυτή η «άλλη μέρα»;
 

Η επόμενη μέρα θα είναι ημέρα ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των λειτουργιών του. Ανοίγει ένας νέος ιστορικός κύκλος με επίκεντρο τον πολίτη και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς και μηχανισμούς χειραγώγησης. Το ΠΑΣΟΚ έδωσε ήδη δείγμα γραφής και θα συνεχίσει και την επόμενη των εκλογών ακόμη πιο δυναμικά έχοντας καταγράψει και μια καθαρή νίκη – εντολή από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search