skip to Main Content

Συνέντευξη στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

και στο Δημοσιογράφο Τάσο Παππά

Το ΠΑΣΟΚ στο 22% στις δημοσκοπήσεις, μαζί με τη Ν.Δ στο 42%. Τέτοια κρίση πολιτικής νομιμοποίησης του δικομματισμού δεν έχουμε ξαναδεί. Μπορεί να ανακάμψει;

Εγώ επιμένω. Αυτό με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι δεν είναι η κρίση του δικομματισμού, που προσωπικά ελάχιστα με ενδιαφέρει αλλά η πολιτική απονομιμοποίηση συλλήβδην του πολιτικού συστήματος. Η κρίση και απαξίωση της πολιτικής γεννά ιστορικά επικίνδυνες εξελίξεις. Η ηθική και θεσμική ανάκαμψη της ίδιας της Δημοκρατίας μας και οι ριζικές ανατροπές στο πολιτικό σύστημα είναι ίσως το ελάχιστο σημείο συνεννόησης. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν την ευθύνη να επιλέξουν ανάμεσα στον αυτοχειριασμό ή την αναγέννηση. Εκεί θα κριθούν τελικά.

Η αντιπολίτευση έχει προεξοφλήσει ότι θα προσφύγετε σε πρόωρες εκλογές…

Όταν ο Πρωθυπουργός θέτει τα πραγματικά εθνικά διλλήματα για την πορεία του τόπου η Αντιπολίτευση ασκείται σε οιωνοσκοπία. Θα ήταν καλό ο κ. Σαμαράς που φιλοδοξεί να κυβερνήσει να αρχίσει να βλέπει καθαρά, πέρα από τα μικροκομματικά συμφέροντα και να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στη σοβαρότητα των περιστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με τόλμη στην ολοκλήρωση του σχεδίου εξόδου από την κρίση κι αυτό απαιτεί εξάντληση της 4ετίας και συνέχεια στην επόμενη. Όσο για τις

πρόωρες εκλογές «φωνάζει ο κλέφτης…».Εκλογές γίνονται έκτακτα μόνο για το συμφέρον του τόπου κι όχι για φιλοδοξίες επίδοξων κυβερνητών..

«Κατοχική κυβέρνηση», «η πιο δεξιά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης» είναι μερικοί  από τους χαρακτηρισμούς της Αριστεράς για την κυβέρνηση σας.

Ένα κομμάτι της ιστορικής Αριστεράς έχει αποφασίσει μετωπική αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα, εμείς όμως πρέπει να είμαστε μονίμως  ανοικτοί και ανεκτικοί. Να συνεχίσουμε να τηρούμε μία πολιτική ανοιχτών θυρών.  Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να κοιτάμε έξω από τα στενά μικροπολιτικά πλαίσια και να αντιλαμβανόμαστε ότι οι καιροί και οι συγκυρίες αλλάζουν ριζικά. Έχω μιλήσει και θα μιλώ πάντα για μια εν δυνάμει κυβερνώσα αριστερά και καλό είναι να παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή το πείραμα στους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η ευρύτερη κεντροαριστερά  παραμένει πλειοψηφικό ρεύμα και εμείς έχουμε την ευθύνη να τολμήσουμε ρήξη με  τη σημερινή εικόνα του πολιτικού συστήματος και των δογματικών του αντιπαραθέσεων.

Πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει φάει τα ψωμιά του κι αν δεν αλλάξει θα καταρρεύσει. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν;

Έχω επανειλημμένα διατυπώσει τη γνώμη μου για τις ριζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στη διαφάνεια, στους θεσμούς αντιπροσώπευσης, στο «πόθεν έσχες»,στις δομές του κράτους. Είναι στο Πρόγραμμα μας αλλά και στις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν με αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά συντακτικού τύπου και όχι με απλές βελτιώσεις. Που σημαίνει ανακατανομή των συνταγματικών εξουσιών. Και δεν υπονοώ επιστροφή στις υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας παρ’ ότι πιστεύω στην άμεση εκλογή και τον εν γένει ρυθμιστικό του ρόλο αλλά στη μεταβίβαση εξουσιών από την εκτελεστική εξουσία και το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα στο εθνικό κοινοβούλιο. Αλλιώς οι θεσμοί ουσιαστικού ελέγχου ή συμμετοχής στις αποφάσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν την πραγματική τους διάσταση.

Σας κατηγορούν όμως. ότι ενώ το πρόβλημα είναι η ανάπτυξη και η οικονομία εσείς περί άλλα τυρβάζετε και μιλάτε για «Επανίδρυση Δημοκρατίας»…

Η πραγματική επανεκκίνηση της χώρας και η είσοδος σε αναπτυξιακή τροχιά που προϋποθέτει αλλαγές εκ βάθρων  του αναπτυξιακού μοντέλου είναι αδύνατο να εμπεδωθεί χωρίς ταυτόχρονη ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας. Ποια κόμματα θα εμπνεύσουν, ποιο κράτος θα στηρίξει παραγωγικές δυνάμεις, ποια κοινωνία μπορεί να επανέλθει στο προσκήνιο στις σημερινές πολιτικές συνθήκες και δομές. Δεν αρκεί να λέμε το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό και να πιστεύουμε ότι θα λυθεί οριστικά μέσα στη μελαγχολική, ατελέσφορη και παθητική δημοκρατία μας.

«Μαζί τα φάγαμε», «κοπρίτες πολλοί  δημόσιοι υπάλληλοι». Και ταυτοχρόνως ζητάτε συναίνεση της κοινωνίας. Πώς θα την πετύχετε, υβρίζοντας τμήματα της;

Αναγνωρίζοντας ως κατακτημένο δικαίωμα στον ιδιότυπο, προκλητικό και συχνά ισοπεδωτικό λόγο στο φίλο μου το Θόδωρο, όπως φαντάζομαι και ο ίδιος αναγνωρίζει για τους επικριτές του, δεν πιστεύω ότι παρόμοιοι χαρακτηρισμοί εξυπηρετούν σήμερα. Χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν μπορεί να ευοδωθεί το δύσκολο έργο που έχουμε επιφορτιστεί. Ο λαός δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται ούτε με λεκτικές υπερβολές και αφορισμούς, ούτε, κυρίως με κυβερνητικές πρακτικές που αποδυναμώνουν το μέτωπο ενότητας και συμπαράταξης. Αλλιώς θα μας επιστρέψει την ύβρη. Και αυτό θα είναι δυστύχημα για τον τόπο.

Αισθάνεστε και σεις «σαν βρεγμένη κότα» γιατί άλλα πιστεύετε και άλλα ψηφίζετε; Πάντως πολλοί βουλευτές, όπως έχουν δηλώσει, ψηφίζουν με το πιστόλι στον κρόταφο υπό την απειλή της πτώσης της κυβέρνησης. Έχετε μια ευνουχισμένη κοινοβουλευτική ομάδα;

Έχουμε μία κοινοβουλευτική ομάδα που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Όταν καλείσαι να σχεδιάσεις και να εφαρμόσεις διαρθρωτικές αλλαγές που συγκρούονται με κατεστημένες καταστάσεις και συμφέροντα και να πάρεις σκληρά μέτρα για την εθνική επιβίωση καθόλου δημοφιλή δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν επιλογές που δεν μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες προέχει το γενικό καλό του τόπου μας. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα έχει ψηφίσει δύσκολα νομοσχέδια χωρία να έχει χάσει την ψυχή της και όπου χρειάστηκε ύψωσε το ανάστημά της. Είμαστε όλοι στον αγώνα και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι ακόμη και όταν γίνεται τραχύς.

Έχω την αίσθηση ότι πάτε να βάλετε «νερό στο κρασί σας» σ’ ότι αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Κάποιοι συνάδελφοί σας υπουργοί κάνουν δεύτερες σκέψεις μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους…

Για λόγους ηθικής τάξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής ισσοροπίας δεν εννοείται η κυβέρνηση να περικόπτει μισθούς και συντάξεις, ακόμη και στα χαμηλότερα εισοδήματα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν και ν απολύουν και ταυτόχρονα να προστατεύονται διάφορες επαγγελματικές τάξεις που τμήματά τους έχουν υψηλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγοντα κέρδη. Καταλαβαίνω την αντίδρασή τους, όμως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω θα ήταν να αποδυναμωθεί αυτή η διαρθρωτική αλλαγή με επιμέρους ρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις. Το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί σε κάθε κατεύθυνση.

Είστε Υπουργός Γεωργίας και μιλάτε συνεχώς για στροφή στην παραγωγή. Ωστόσο, τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν πιεστικά…

Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε ζήτημα. Δουλεύουμε σκληρά και μαζί με τους αγρότες σε κάθε γωνιά της χώρας. Αποδεικνύουμε καθημερινά τη βούληση μας για διάλογο και συνεργασία. Προσπαθούμε να στρέψουμε την επιδοτούμενη αγροτική οικονομία σε μια παραγωγική κατεύθυνση. Δεν ξεχνούμε ότι στην Ελλάδα της εξόδου από την κρίση, στην Ελλάδα της ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας και το αγροδιατροφικό μοντέλο μαζί με τον τουρισμό και την κοινωνία της γνώσης θα είναι οι κύριοι στυλοβάτες. Το καλάθι προϊόντων κάθε Περιφέρειας θα γίνει εφαλτήριο γι’ αυτό.

Πάντως απ’ ότι φαίνεται και φέτος θα έχουμε αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα θα είναι πάλι στην ημερήσια διάταξη. Μπορείτε να τα αποφύγετε;

Δεν παραγνωρίζω ότι τα προβλήματα των αγροτών μας παραμένουν πιεστικά παρά τις εισροές των περίπου 5,5 δις ευρώ μέσα στο 2010 για στήριξη του εισοδήματος. Κάνουμε ότι μπορούμε μέσα στα δεδομένα ασφυκτικά πλαίσια. Εγώ δεν είμαι χωροφύλακας για να υποδείξω πώς να διεκδικήσουν δικαιώματα και λύσεις. Δεν νομίζω, όμως, ότι τα μπλόκα είναι λύση. Ιδιαιτέρως φέτος και στην προοπτική των μεγάλων αλλαγών στην ελληνική γεωργία. Πολύ περισσότερα θα κερδίσουν αν συμπαρασταθούν στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογούμε.

Με τους συνεταιρισμούς που είτε είναι εκτροφεία σκανδάλων, είτε είναι σφραγίδες και δεν εκπροσωπούν κανέναν τι θα κάνετε;

Υποτίθεται ότι το Υπουργείο εποπτεύει τους συνεταιρισμούς. Με πέντε διαδοχικές επιστολές ζητήσαμε στοιχεία. Από τους 6200 απάντησαν μόνο οι 3260. Και απ’ αυτούς μόνο το 28% περίπου 1000 έχουν τζίρο έστω ένα 1 ευρώ. Αυτή η κατάσταση αλλάζει ριζικά εδώ και τώρα. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προωθούμε τις επόμενες εβδομάδες το τοπίο ριζικά θα εκκαθαριστεί. Μέσα στο 2011 θα χωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Μόνο με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς τις σύγχρονες και μεγάλες ομάδες παραγωγών και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις θα προχωρήσουμε. Αλλιώς ούτε η αγροτική ανάπτυξη ούτε η χώρα κατ’ επέκταση έχουν μέλλον.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search