skip to Main Content
7

«Κυβερνώσα Αριστερά – Για το δικαίωμα στην ευημερία», το νέο βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη.

«Κυβερνώσα Αριστερά – Για το δικαίωμα στην ευημερία» (Εκδόσεις Λιβάνη), είναι το νέο βιβλίο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, που παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ  από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλο, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, Ν. Κοτζιά, με συντονιστή το διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντ. Καρακούση, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.

 

7

 Στο μήνυμα του ο Μίκης Θεοδωράκης, μήνυμα που διάβασε ο Μιχάλης Καλατζόπουλος, ανέφερε ότι η ηγεσία της Αριστεράς από το ΕΑΜ και μετά φάνηκαν κατώτερες των περιστάσεων σημειώνοντας «ο λαός αδικήθηκε και εξακολουθεί να αδικείται από εκείνη ακριβώς την πολιτική ηγεσία που για λόγους κοινωνικούς, ταξικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς, θα έπρεπε και θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στον εργαζόμενο λαό, ιδωμένο ως μια συμπαγή ενότητα που επειδή ακριβώς δημιουργεί ζωή είναι φορτισμένη ιστορικά να την προστατεύει και να την οδηγεί προς τα εμπρός» και επισήμανε  «σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι πρώτον να επανιδρύσουμε την πεμπτουσία και το ρόλο της Αριστεράς και δεύτερον να καθορίσουμε αυτόν το ρόλο μέσα στα πλαίσια της χώρας μας».

Ο Θόδωρος Πάγκαλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας «Όταν πήρα το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη και λόγω της έκτασής του και λόγω του πλούτου των ιδεών που περιλαμβάνει, αλλά και λόγω της γραφής του, είπα να ένα βιβλίο οραματικό. Δηλαδή, πιστεύω, πολλοί από σας όταν σας ρωτήσουν κάποιοι που είναι πιο έξω από τον δικό μας κύκλο “μα έχει το ΠΑΣΟΚ όραμα”; Μπορείτε να πείτε έχει ένα όραμα, την Κυβερνώσα Αριστερά του Κώστα  Σκανδαλίδη».
Στη συνέχεια αφού μίλησε για την  «αντιευρωπαϊκή δύναμη του ΚΚΕ», αποκλείοντας το  «εξ’ ορισμού» από τη συγκεκριμένη συζήτηση αναφέρθηκε κυρίως στο Συνασπισμό, για τον οποίο -όπως σημείωσε- υπάρχει περιθώριο να προχωρήσει με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας από ότι ενώνει τα δύο σχήματα. Επισήμανε βέβαια ότι μεταξύ των δυο χώρων δεν έχει γίνει μια οργανωμένη επαφή για διάλογο αντιθέτως η προσπάθεια προσέγγισης ξεκινά από λάθος αφετηρία. «Μας λένε ότι μας χωρίζει με το ΠΑΣΟΚ το άρθρο 16. Το άρθρο 16 έχει δημιουργήσει προβλήματα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ τα οποία όμως δεν μας εμπόδισαν να προχωρήσουμε μαζί κι ο καθένας από μας διατήρησε τις απόψεις του. Εγώ προτείνω να ξεκινήσουμε το διάλογο από αυτά που μας ενώνουν» είπε και συμφώνησε με την άποψη του συγγραφέα στη «διαμόρφωση μιας κυβερνώσας Αριστεράς, είτε υπάρχει αυτοδυναμία για το ΠΑΣΟΚ, είτε όχι» χωρίς αυτό να σημαίνει και συγχώνευση των δυο χώρων. 

3h

Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα ζητήματα που αναδεικνύει ο Κώστας Σκανδαλίδης μέσα στο βιβλίο του, αφού όπως είπε «σε μία περίοδο πολιτική, όπου τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε ασφυξία, έχουν σωρεύσει προβλήματα, έχω την άποψη ίσως και την βεβαιότητα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αναζητά την παρουσία της Κυβερνώσας Αριστεράς, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική». Ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας συνεργασίας, δεν υπάρχουν σήμερα αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος χωρίς περιχαρακώσεις με στόχο τη διαμόρφωση μιας μεγάλης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στον δικομματισμό με τη σημερινή του μορφή. «Ένα τέτοιο σχέδιο είναι και ρεαλιστικό και ανατρεπτικό. Η σύγκλιση των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς είναι άκρως αναγκαία με συγκεκριμένες προγραμματικές συμφωνίες και ο διάλογος σαν  κι αυτόν που ξεκινά δυναμικά το βιβλίο του Κώστα Σκανδαλίδη, ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα στις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού πρέπει να αρχίσει» κατέληξε ο Φώτης Κουβέλης.

5h

Ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε το βιβλίο μαχητικό και επιστημονικό ταυτόχρονα, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να αποτραπούν να πληρώσουν την κρίση, αυτοί που δεν φταίνε. «Να τελειώνουμε με τη μιζέρια, την γκρίνια και τα παράπονα σ’ αυτό τον τόπο και να ασχοληθούμε με το μέλλον, πριν μας αποκεφαλίσουν όλοι οι νέοι άνθρωποι που δεν τους αφήνουμε να σκεφτούν. Στην τοποθέτηση του  αναφέρθηκε στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΚΚΕ το 1917, όπου κυριάρχησε η σκέψη ότι ο ρεφορμισμός δεν μπορεί να ριζώσει, δηλαδή σοσιαλιστικό κόμμα και σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να ριζώσει. Συνέπεια, όμως, αυτής της άποψης ήταν ότι ο ρεφορμισμός ρίζωσε στο ΚΚΕ και ήταν η αιτία μεγάλων συγκρούσεων. Στο σημείο αυτό επέκρινε τον Συνασπισμό ότι είναι «η μόνη αριστερά στην Ευρώπη, που αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, επειδή ήταν “ρεφορμιστικό” και προτίμησε τη ΝΔ».

Ο συντονιστής του πάνελ, διευθυντής του Βήματος Αντ. Καρακούση ανέφερε ότι  «Είναι ένα βιβλίο στη σωστή στιγμή. Σε χρόνο αμφισβήτησης, μετατοπίσεων, αναζητήσεων, μεταβολών, ίσως και ανατροπών». Επισημαίνοντας ότι η συγκυρία πολιτική, οικονομική και κοινωνική δικαιώνει την επιλογή της γραφής και της έκδοσης.

8h

Ο συγγραφέας του βιβλίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης αναλύοντας την πρόταση του  είπε μεταξύ άλλων τα εξής: 

 

        Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στη χώρα μας με την έννοια που υποδηλώνει η     κεντροαριστερά είναι πλειοψηφική και εσχάτως εμφανίζει πολύ μεγάλα ποσοστά. Ήδη το κοινωνικό μέτωπο των δυνάμεων της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας βρήκε στο πρόσωπο της έκνομης κερδοσκοπίας, της ασύδοτης αγοράς και της παραοικονομίας τον ορατό του αντίπαλο. Μπορούμε να μιλήσουμε για τη μετάβαση από τον άγονο δικομματισμό στο γόνιμο διπολισμό δυο εναλλακτικών δρόμων. Πρόοδος και Συντήρηση.

 

        Η Κυβερνώσα Αριστερά είναι ο φορέας της ανατροπής από τα κάτω. Είτε το ΠΑΣΟΚ πορευτεί μόνο του είτε αποτελέσει το βασικό κορμό της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν θα αθροιστούν ηγεσίες ή ηγετικές ομάδες ή στεγανά και άκριτα δήθεν ρεύματα ή και πρόσωπα των οποίων η στάση δεν συνάδει με τις ανάγκες που γεννά η εποχή. Δεν θα αθροιστούν καν κόμματα που έχουνε στραμμένο το βλέμμα προς τα πίσω και βολεύονται στις παγιωμένες σχέσεις τους, στις ουτοπικές επιδιώξεις τους ή στις μεροληπτικές πρακτικές τους. Επειδή κάθε νέα εποχή ξεκινά με νέα ή αναγεννημένα κόμματα όσοι το αντιληφθούν θα είναι την επόμενη μέρα από την πλευρά των νικητών της ιστορίας. Όσοι το προσπεράσουν θα ξεπεραστούν από τα πράγματα.

 

        Πιστεύω βαθειά ότι οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και γενικότερα της ύστερης παγκοσμιοποίησης επιτρέπουν στις προοδευτικές σοσιαλδημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις από ευνοϊκότερη θέση να προτείνουν ένα δρόμο για την Ελλάδα της ευημερίας και για την Ευρώπη των λαών σε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο.

 

        Το δικαίωμα στην ευημερία δεν είναι μόνο ανάγκη η διεκδίκηση, είναι η ίδια η ουσία της προοδευτικής στρατηγικής. Ξεκινά από μια πρωταρχική επιλογή: «κανένας αναλφάβητος- κανένας άνεργος- κανένας ανασφάλιστος- κανένας κάτω από το όριο της φτώχειας» για την οποία η κατανομή των διαθέσιμων πόρων είναι υποχρέωση της πολιτείας. Από κει και πέρα δίκαιη και αναλογική κατανομή προς κάθε κατεύθυνση και κοινωνία ίσων δυνατοτήτων και αξιοκρατικών επιλογών.

 

        Για να γίνει, όμως, πράξη μια τέτοια πολιτική πρέπει να επανεκκινήσει  η χώρα και να πραγματώσει ένα νέο αναπτυξιακό άλμα προς τα εμπρός. Να αντικαταστήσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και την αδιέξοδη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του δημοσίου πλούτου με ένα οργανωμένο σχέδιο ανασύνταξης του παραγωγικού δυναμικού. Να στραφεί στις ζωντανές και ισχυρές ακόμα εθνικές δυνάμεις της οικονομίας, δημόσιες και ιδιωτικές. Να δημιουργήσει νέα αναπτυξιακά πεδία στην ευρύτερη περιοχή μας. Μια τέτοια αναστροφή μόνο με το κράτος ως πλοηγό της ανάπτυξης μπορεί να συντελεστεί: Με δημόσιες επενδύσεις, με ρυθμιστικούς κανόνες στην αγορά, με παροχή φθηνής τεχνογνωσίας με αντιγραφειοκρατική διεκπεραίωση, με παραγωγική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

 

        Έτσι η αλλαγή στο κράτος και η ανασύνταξη της πολιτείας καθίσταται το κεντρικό, το πρωτεύον, το κυρίαρχο ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Πρώτα απ΄όλα να ανατρέψει την αμαρτωλή σχέση κράτους και αγοράς εγκαθιστώντας διακριτούς ρόλους και μεταφέροντας τις αποφάσεις  στην κοινωνία και τους πολιτικούς της θεσμούς. Το τρίπτυχο «η κοινωνία αποφασίζει- η αγορά συμβάλλει δημιουργικά-το κράτος εγγυάται το δημόσιο συμφέρον» είναι οδηγός της μεγάλης αλλαγής. Μια σειρά προοδευτικές τομές που αφορούν: την παραγωγή και την αναδιανομή του πλούτου∙ το νέο χωροταξικό σχεδιασμό∙ την αποκέντρωση της διακυβέρνησης∙ το κράτος για τον πολίτη∙ το αντιπροσωπευτικό σύστημα∙ το εκλογικό σύστημα∙ τους θεσμούς διαφάνειας∙ τη συμμετοχική διακυβέρνηση∙ τη διαβουλευτική δημοκρατία∙ εμπεριέχονται σε μια δέσμη πολύ συγκεκριμένων προτάσεων. Με επιστέγασμα μια δέσμη πολιτειακών αλλαγών που σηματοδοτούν τη νέα συγκρότηση της πολιτείας  

 

        Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Πρέπει παράλληλα να γίνει ο εμβρυουλκός της Κυβερνώσας Αριστεράς. Με σταθερή γραμμή τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων που διαμορφώνουν θετικούς συσχετισμούς για την κατοχύρωση των μεγάλων αλλαγών. Η πρόταση για συνεργασία δεν είναι προσχηματική. Πηγάζει από αδήριτες ανάγκες που αφορούν την πορεία της χώρας. Υποβάλλεται εδώ και καιρό με ανοιχτή ατζέντα και χωρίς προαπαιτούμενα. Θα υποβάλλεται και πριν τις εκλογές και μετά τη νίκη μας στις εκλογές είτε είμαστε αυτοδύναμοι είτε απλώς πρώτο κόμμα. Πολλοί ρωτούν αν είμαστε έτοιμοι. Προφανώς αν πάρουμε το μέτρο και τη ζυγαριά μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε. Μα ποτέ δεν ήμασταν από όσο θυμάμαι. Και η ιστορία στα ραντεβού της με τα κόμματα και την πολιτική δεν κρατάει ζυγαριά ούτε ρολόι για το χρόνο των εξελίξεων. Όπως πάντα θα απαλλάξουμε αλλάζοντας την Ελλάδα. 

 

        Το ιστορικό μας στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο αν δεν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Είναι αν θα γράψουμε επιτέλους την πρώτη σελίδα στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας για τη χώρα. Αν θα γράψουμε την πρώτη σελίδα και στη συνέχεια τα πρώτα κεφάλαια της νέας μεταπολίτευσης που θα οδηγήσουν στην Ελλάδα της Ευημερίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήρθε με ιδέες και οράματα για όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Δεν πρέπει να τον κρίνει βιαστικά η ιστορία. Έχει για πρώτη φορά μια πραγματική ευκαιρία που εξαρτάται τόσο πολύ από τον ίδιο. Για όλους μας και κυρίως για τη χώρα που δεινοπαθεί στον ωκεανό της κρίσης και για το λαό μας που εισπράττει τα επίχειρα της κατηφορικής πορείας είναι καλό να πετύχει. Όλοι μας έχουμε χρέος να συμβάλλουμε σε αυτό με όλες μας τις δυνάμεις. Νιώθω ότι τουλάχιστον εγώ το χρωστάω στη συνείδηση και την διαδρομή μου.  

6h

Παρουσίες 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Κύρκος Λεωνίδας, Λαλιώτης Κώστας,Σιούφας Δημήτρης,Ραγκούσης Γιάννης,Παπακωνσταντίνου Γιώργος,Κακλαμάνης Νικήτας,Πεπονής Αναστάσιος,Λιβάνης Αντώνης,Στεφανής Κώστας,Δαφέρμος Κώστας  

Οι Βουλευτές :

 Αλευράς Νάσος , Αμοιρίδης Γιάννης, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντωνίου Τόνια, Αποστολάκη Μιλένα, Αργύρης Βαγγέλης, Βενιζέλος Ευάγγελος, Γείτονας Κώστας,   Γερανίδης Βασίλειος, Γιαννόπουλος Θανάσης Ν.Δ, Γκερέκου Άντζελα ,Γρηγοράκος Λεωνίδας, Δαμανάκη Μαρία, Διαμαντοπούλου Άννα, Ευθυμίου Πέτρος, Ζήση Ροδούλα, Καρανίκας Ηλίας, Κατρίνης Μιχάλης, Κουσελάς Γιώργος, Κουτσούκος Γιάννης, Λιτζέρης Δημήτρης, Μωραίτης Θάνος, Νικητιάδης Γιώργος, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαχρήστος Βαγγέλης, Ράπτη Συλβάνα, Σγουρίδης Παναγιώτης,  Σηφουνάκη-Περλεπέ Κατερίνα, Σηφουνάκης Νίκος, Σκουλάκης Μανώλης, Σκραφνάκη Μαρία, Σπηλιόπουλος Κων/νος, Στρατάκης Μανόλης, Τιμοσίδης Μιχαήλ, Φλωρίδης Γιώργος, Χριστοφιλοπούλου Εύη.

 Επισης οι:

Δρυς Γιώργος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Λωτίδης Λάζαρος, Παπαιωάννου Μιλτιάδης, Παπαντωνίου Γιάννος, Πρωτόπαπας Χρήστος, Τζουμάκας Στέφανος, Τσοχατζόπουλος Άκης, Χατζημιχάλης Φώτης, Ανδρουλάκης Νίκος, Παναγιωτακόπουλος Γιώργος, Πανταζής Νίκος Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Παναγόπουλος Γιάννης Πρόεδρος  ΓΣΕΕ, Πολυζογόπουλος Χρήστος πρ. Πρόεδρος  ΓΣΕΕ 

Νομάρχες

Αρκουδάρης Αριστείδης Νομάρχης Δυτ. Αττικής

Γιαννακίδης Αριστείδης Νομάρχης Ροδόπης

Ιωάννου Βασίλης Νομάρχης Πρεβέζης

Μαχαιρίδης Ιωάννης Νομάρχης Δωδεκανήσου  

Δήμαρχοι

Βλάχος Στέφανος – Πετρούπολης

Ζενέτος Νικόλαος – Ιλιον

Λιάκος Νικόλαος – Φυλής

Ορφανός Θάνος – Αλίμου

Τηνιακός Κυριάκος τ. Δήμαρχος Χαϊδαρίου  

Προσωπικότητες

Φασιανός Αλέκος

Βασιλικός Βασίλης

Νικολόπουλος Χρήστος

Παρμακέλης Γιάννης 

Πανεπιστημιακοί

 Οι πρώην πρύτανης κ. Μαρκάτος και κ. Αλαχιώτης  κ.α.

καθώς επίσης και Συνδικαλιστές Ομοσποδιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search