”Από την Καρδάμαινα της Κω στη σκιά δύο πρωθυπουργών” – του Γ. Λακόπουλου στο Βήμα
Η πορεία του Κώστα Σκανδαλίδη
Ανέβηκε ένα ένα τα κομματικά σκαλοπάτια και από απλό κομματικό μέλος στην οργάνωση της Κω το 1974 έφθασε στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου παρέμεινε έξι χρόνια ως Γραμματέας της ΚΕ με ενδιάμεσους σταθμούς σε κυβερνητικά αξιώματα. Στα 48 χρόνια του ο κ. Κ. Σκανδαλίδης πέτυχε όσα μπορεί να ονειρευτεί ένα κομματικό στέλεχος και τώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του είτε εκ νέου στην κυβέρνηση είτε σε επικίνδυνες αποστολές, όπως είναι η υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ξέρει καλά τα κατατόπια καθώς υπήρξε συνεργάτης του κ. Δημ. Μπέη το 1979. Το τέταρτο παιδί του παπα-Γιώργη από την Καρδάμαινα της Κω ευτύχησε να έχει την εμπιστοσύνη του Α. Παπανδρέου, αλλά και του διαδόχου του κ. Κ. Σημίτη, για ένα αξίωμα που για μια μεγάλη περίοδο ισοδυναμούσε με λαιμητόμο. Οργάνωσε το συνέδριο του 1996 που έκρινε τη μετάβαση, πέρασε από τις συμπληγάδες των δελφίνων στο συνέδριο του 1999 και τώρα ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη χωρίς να υπάρξουν «αιματοχυσίες». Για ένα κόμμα σαν το ΠαΣοΚ, με τις μεταβαλλόμενες εσωκομματικές συνιστώσες, αυτό είναι άθλος.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο Α. Παπανδρέου ξεχώρισε τον αναπληρωτή Γραμματέα τής ισχυρής τότε Νεολαίας ΠαΣοΚ για να τον προωθήσει στα ανώτατα κομματικά αξιώματα υπό τον όρο ότι «θα πάρει το πτυχίο του» από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων του ΕΜΠ. Το πήρε, αλλά δεν το χρησιμοποίησε ποτέ, καθώς προτιμούσε την ιδιότητα του δημοσιογράφου ως εκδότης και για μια περίοδο ιθύνων νους της «Εξόρμησης», ως παραγωγός του ραδιοφώνου και σεναριογράφος για την τηλεόραση ή ως συγγραφέας. Η θητεία του στις περιπέτειες της «γενιάς του Πολυτεχνείου» ως μέλους της Ενωσης Δωδεκανησίων Σπουδαστών επί δικτατορίας και στις άγριες εσωκομματικές αναμετρήσεις στη Ν. ΠαΣοΚ και στην ΠΑΣΠ τα πρώτα χρόνια του ΠαΣοΚ υπήρξε καλό σχολείο για τη μετέπειτα κομματική σταδιοδρομία του. Εκεί ανεδείχθη και το χάρισμά του να γράφει ιδεολογικά κείμενα, κομματικές ομιλίες και πολιτικές αποφάσεις, που τον κατέστησαν αναντικατάστατο συνεργάτη δύο προέδρων στο ΠαΣοΚ.
Υστερα από τη θητεία του ως συμβούλου σε πολλά υπουργεία μπήκε στην «επίσημη» πολιτική σχετικά νέος και εκλεγόταν βουλευτής Δωδεκανήσου από το 1989 ως το 2000, όταν απετόλμησε τη μετακόμιση στην απαιτητική Α’ Αθηνών, όπου εξελέγη πανηγυρικά, χωρίς να ξεχάσει την καταγωγή του τέσσερα από τα έξι βιβλία του έχουν θέμα το Αιγαίο Πέλαγος. Πήρε χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά το 1993 με την επιστροφή του Α. Παπανδρέου στην εξουσία αυτό το έτος και τον Ιούλιο του 1994 μετατέθηκε στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών με αποστολή να διοργανώσει τις πρώτες νομαρχιακές εκλογές.
Στο ΠαΣοΚ οι περγαμηνές του άρχισαν νωρίς, όταν το 1977 εξελέγη μέλος της ΚΕ από την «ιστορική» συνδιάσκεψη εκείνης της χρονιάς, και το 1984 μπήκε στο ΕΓ, για να εκλεγεί Γραμματέας στις 11 Οκτωβρίου 1995, ώστε να συμπληρώνει ακριβώς έξι χρόνια την προσεχή Πέμπτη που θα ανοίξει τις πύλες του το 6ο Συνέδριο. Σε αυτό το διάστημα είδαν πολλά τα μάτια του στη Χαριλάου Τρικούπη, συγκρούστηκε και συμμάχησε με πολλούς, αλλά στο τέλος φεύγει με την ικανοποίηση ότι με κανέναν δεν διέρρηξε τις προσωπικές σχέσεις του. Σε εκατοντάδες συνεδριάσεις της ΚΕ και του ΕΓ και σε δύο συνέδρια τρία με αυτό που διοργανώνει τώρα ο κ. Σκανδαλίδης κατάφερνε να ισορροπεί ανάμεσα στις ομάδες, τα αντικρουόμενα πολιτικά συμφέροντα, τις προσωπικές επιδιώξεις και τη ρευστότητα του ΠαΣοΚ με αξιοθαύμαστη επάρκεια. Τώρα που αποχωρεί, κανείς δεν λέει ότι η πολυετής θητεία του ήταν «χαμένα χρόνια», παρ’ ότι διαδέχθηκε τον ισχυρό κ. Α. Τσοχατζόπουλο και θα παραδώσει στον επίσης ισχυρό κ. Κ. Λαλιώτη.
This Post Has 0 Comments