skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στο Δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση, εναρμονισμένη και με τις κοινοτικές επιταγές, είναι απ’ ότι φαίνεται περικοπές και λιτότητα. Εσείς τι αντιπροτείνετε;

 

Η Κυβέρνηση απλά σύρεται από τις εξελίξεις χωρίς πρόγραμμα και πυξίδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και να συμμετέχει ισότιμα στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές σύστημα. Xρειάζεται επειγόντως  πρόταση επιθετικής και δυναμικής πολιτικής.

 

Πρόταση με άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση και την παροχή ρευστότητας με ευνοϊκούς όρους στην πραγματική οικονομία. Τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της αγοράς. Την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων. Την προστασία των δανειοληπτών. Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρόταση που δίνει μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα στον προσανατολισμό που πρέπει να έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια επιδιώκοντας να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τις υποδομές που διαθέτουμε.

 

Από πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για μια τέτοια πολιτική;

 

Το που θα βρεθούν οι πόροι είναι κρίσιμο ερώτημα που όμως επιδέχεται απάντηση. Πρώτα απ’ όλα προς τα πού κατευθύνονται οι υπάρχοντες. Στους επιτήδειους, τους κερδοσκόπους, τους πλουτοκράτες. Σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις. Στις δομές τις παραοικονομίας. Ανακατανομή και παραγωγική αξιοποίηση, κατάργηση των προνομίων και των χαριστικών πράξεων, σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Έπειτα πως διαχειριζόμαστε τα χρήματα που τονώνουν την αγορά. Μόνο το ότι το ΕΣΠΑ διανύει τον 4ο χρόνο τους χωρίς ουσιαστικές απορροφήσεις δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι. Από κει και πέρα να πληρώσουν οι πλούσιοι περισσότερους φόρους, να μειωθεί η σπατάλη στο κράτος, να  εξυγιανθούν τα δημόσια έργα. Υπάρχουν τρόποι κα  πόροι. Η πολιτική βούληση λείπει.  

 

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμμερίζεται το επίμονο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές; Εσείς γιατί επιμένετε;

 

Γιατί η αναγκαιότητα  αλλαγής πορείας της χώρας γίνεται κάθε μέρα και πιο αναγκαία. Η χώρα δεν έχει Κυβέρνηση. Έχει απλά Πρωθυπουργό που δρα επικοινωνιακά και Υπουργούς που απλά διαπιστώνουν και αναγνωρίζουν τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα. 

 

Πιστεύετε πως ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές έως και τον Μάρτιο του 2010, ώστε να φορτώσει σε σας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;

 

Ο Πρωθυπουργός έμεινε πίσω από τις εξελίξεις και στέκεται αμήχανος μπροστά στην επερχόμενη ήττα του. Γνωρίζει ότι η κρίση είναι μπροστά μας και ότι η Κυβέρνηση  του παραπαίει. Οι προσωπικοί του σχεδιασμοί δεν αφορούν τον τόπο. Το κενό εξουσίας προέχει. Η πρόταση του    Γ. Παπανδρέου τον διευκολύνει. Φαντάζεστε τη σημερινή ακυβερνησία να συνεχίζεται μέχρι το Μάρτη του 2010; Αλλοίμονο.

 

Η αποκατάσταση των σχέσεων Παπανδρέου – Σημίτη θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να προσελκύσει την απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα» για την επίτευξη αυτοδυναμίας;

Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου είχε σαφέστατο θετικό αντίκρισμα καθώς ο Κώστας Σημίτης δεν είναι απλά ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά κομμάτι της ιστορίας μας. Ενισχύεται και η προεκλογική συσπείρωση των δυνάμεών μας αλλά και η μετεκλογική επιτυχία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παραμένω σταθερός στην άποψη ότι απαιτείτε πανστρατιά όλων των δημιουργικών και θετικών δυνάμεων του Κινήματος. Ισχυρή ανανέωση αλλά και εμπειρία είναι το μέτρο της   επιτυχίας μας.

 

Πιστεύετε πως η συμμετοχή του νέου κόμματος «Δράση» στις ευρωεκλογές θα κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι οι τρεις βασικοί συνιδρυτές του ήταν παλιότερα υποψήφιοι με το κόμμα σας;

 

Τα στελέχη που αναφέρετε συνεργάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ, δεν εντάχθηκαν, ούτε απέκρυψαν τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους που σήμερα και διεθνώς καταρρέει. Εξ άλλου θέλει συζήτηση για το αν αυτή η συνεργασία ωφέλησε ή έβλαψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν φοβόμαστε τίποτε. Άλλοι πρέπει να ανησυχούν.  

 

Σας ικανοποιεί φαντάζομαι η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και ο επαναπατρισμός ορισμένων ψηφοφόρων σας στο ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει μελλοντική συνεργασία των δύο κομμάτων;

 

Δεν ανήκω στην κατηγορία όσων επιχαίρουν με τις δυσκολίες των άλλων. Με ενδιαφέρει η επιτυχής και δημιουργική πορεία του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υποστηρίζω αταλάντευτα τη συνεργασία όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Ο στόχος μας στις επερχόμενες εκλογές, περνά μέσα από την όσο γίνεται μεγαλύτερη νίκη ΠΑΣΟΚ. Από κει και πέρα είτε αυτοδύναμο είτε όχι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον κορμό  των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της δημιουργίας και θα είναι το εφαλτήριο για μία Κυβέρνηση χωρίς αλαζονεία και αποκλεισμούς. Όσον αφορά τις συνεργασίες οροφής είμαστε ανοιχτοί, ας αποφασίσουν αυτοί. 

 

Και μια τελευταία ερώτηση το ΠΑΣΟΚ απέρριψε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας. Δεν θα πρέπει να εξαλειφθεί κάποτε το φαινόμενο της κουκούλας;

 

Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται επικοινωνιακά την αδυναμία της να κατοχυρώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ανικανότητά της να λειτουργήσουν με σχέδιο οι φορείς που έχουν επωμισθεί αυτό το βάρος.

Ποινικοποιεί δήθεν την κουκούλα όταν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα φαινόμενα βίας και επαναφέρει τα περί «περιύβρισης αρχής» χωρίς να έχει σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας , των φαινομένων βίας και της προστασίας των πολιτών. Να απαντήσει πρώτα

στο ερώτημα γιατί έχει διαλυθεί η Αστυνομία και δεν εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι νόμοι, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ανύπαρκτη και επικίνδυνη σήμερα πολιτική ασφάλειας για τους πολίτες και μετά να αναζητήσει νέα θεσμικά πλαίσια.

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search