skip to Main Content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ «MEGA»

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΗ

Ο. ΤΡΕΜΗ: Υπάρχει και ένας τρίτος υποψήφιος, που πάει πολύ καλά, τον οποίο θα ήθελα και να καλησπερίσω. 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κύριε Σκανδαλίδη, από τα όσα έχετε πει το τελευταίο διάστημα κρατώ την αναφορά σας στα σημεία, στα οποία καλέσατε και τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Βενιζέλο να απαντήσουν. Λέτε, «θα δοθεί δυνατότητα σε μια νομιμοποιημένη από συνέδριο συλλογική ηγεσία να λειτουργεί δίπλα και μαζί με τον Πρόεδρο;».

                        Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, αν όσα είπε σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι κοντά στις δικές σας σκέψεις και στις δικές σας απόψεις, αν εν πάση περιπτώσει σας καλύπτουν ως απάντηση στο ερώτημα που θέσατε και προς τους δυο υποψήφιους.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κυρία Τρέμη, θα είμαι απολύτως ειλικρινής. Χαίρομαι, γιατί ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που έχω διατυπώσει κατά καιρούς από το ’92 μέχρι σήμερα και τις οποίες παρουσίασα πολύ καθαρά και την περασμένη βδομάδα.

                        Και η παρατήρηση που θέλω είναι, ότι θα προτιμούσα από το κανάλι σας όταν παρουσιάζω αυτές τις θέσεις να μιλήσετε αναλυτικά  για το τι είναι σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, για το τι σημαίνουν αυτές οι προτάσεις. …… 

Ο. ΤΡΕΜΗ: Στον περιορισμένο χρόνο των ειδήσεων ….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι ταυτόσημες οι απόψεις που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος και περιμένω και τον κ. Παπανδρέου να τοποθετηθεί πάνω στα θέματα που έθεσα, προκειμένου η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ να είναι μέρα ενότητας και όχι διάσπασης. Αυτό σημαίνει ότι δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον επόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, να καταλάβω. Είπε προηγουμένως κάτι ο Παύλος και είναι ένα θέμα αυτό. Αυτή η περίφημη συλλογική ηγεσία τι διασφαλίζει; Αν διασφαλίζει τους ρόλους 15 προεστών, οι οποίοι θα εκλέγονται από το Συμβούλιο, θα διαπραγματεύονται καλύτερα με τον Πρόεδρο τη θέση τους, δεν θα τους κόβει τις αρμοδιότητες και δεν θα τους στέλνει σπίτι τους, είναι μια πολύ ωραία άποψη, αλλά ενδιαφέρει τους 15, δεν ενδιαφέρει άλλους. Αν είναι διασφάλιση μη αρχηγικού κόμματος και μεγαλύτερης δημοκρατίας μας αφορά όλους.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι διασφάλιση μη αρχηγικού κόμματος και μεγαλύτερης δημοκρατίας.  Γιατί πέρα από το τι σχέση έχει ο καθένας από τα ηγετικά στελέχη με τον Πρόεδρο, πρέπει να έχουν  θέση στη διαμόρφωση της πολιτικής. Και πρέπει να υπάρχει συλλογική ηγεσία, γιατί στη σημερινή σύνθετη φάση που περνάνε όλες οι κοινωνίες και όλα τα κόμματα, κανένας μόνος του με τις αποφάσεις του,  δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις. Αντίθετα τα  συλλογικά όργανα μπορούν να παίρνουν αποφάσεις που θα έχουν  πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κοινός τόπος είναι αυτό. Απλώς δεν εφαρμόζεται.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά με συγχωρείτε. Τι σημαίνει κάθε 2 χρόνια μπορεί να αλλάζει το Πολιτικό Συμβούλιο από το συνέδριο. Και είναι το ίδιο από το να λέει ο Πρόεδρος «φύγε εσύ, έλα εσύ» όποτε του καπνίσει, όποτε θέλει σε όποιον διαφωνεί;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, αλλά τόσο καιρό που ήταν «φύγε εσύ, έλα εσύ» δεν είδα να διαφωνήσει κανένας σας. Τώρα διαφωνείτε εκ των υστέρων.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας πω, κ. Πρετεντέρη, κάτι που δεν το γνωρίζετε. Το 1999, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όταν παρουσίασα ως Γραμματέας τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το καταστατικό, ζήτησα να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, όχι από τους φίλους, από τα μέλη, από το μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησα το Εκτελεστικό Γραφείο  να εκλέγεται από το συνέδριο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία. Από το ’99 μέχρι τώρα πέρασαν 8 χρόνια. Έχουν αλλάξει Γραμματείς, Φαρισαίοι, Πολιτικά Συμβούλια, τα πάντα, δεν είδα κανείς να διαφωνήσει. Αυτό το Καταστατικό …..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Πρέπει να θέλει και ….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια στιγμή κ. Σκανδαλίδη. Αυτό το καταστατικό το σημερινό, που θέλει να αλλάξει και ορθώς ο κ. Βενιζέλος, ομοφώνως το ψηφίσατε το 2005 στο συνέδριο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα επαναλάβω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί δεν σηκωθήκατε τότε να πείτε ότι αυτό δεν είναι καλό;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ολοκληρώσω τη φράση μου. Το 2005 πριν από το συνέδριο σε μια συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ζήτησα επίσης να περάσουν αυτές οι θέσεις στο καταστατικό. Τις υποστήριξα και μέσα στην Επιτροπή. Δεν πέρασαν. Η εισήγηση που κάναμε ήταν διαφορετική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία. Γιατί δεν σηκωθήκατε να πείτε «εγώ διαφωνώ με το καταστατικό;»

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υποτασσόμαστε λοιπόν στην πλειοψηφία και γίνεται γιατί σ’ αυτά τα θέματα δεν μπορεί να διαφωνούν δημοσίως και μέσα στα συνέδρια τα στελέχη ενός κόμματος αν μιλάνε για την ενότητα του….

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί; Μα τα συνέδρια γι’ αυτό γίνονται κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα λοιπόν αυτό που ήταν ώριμο εδώ και πολλά χρόνια που δοκιμάστηκε με αυτή την ηγεσία πρέπει να αλλάξει.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Εγώ έχω μια ερώτηση μόνο. Σας άκουσα, πάλι μιλήσατε για την ενότητα και στην πρώτη απάντηση που δώσατε πάλι αναφερθήκατε στον κίνδυνο διάσπασης, ότι δεν θα υπάρξει διάσπαση κλπ. Αυτό έρχεται επανέρχεται συνέχεια στη συζήτηση του ΠΑΣΟΚ κα αναρωτιέμαι γιατί.

                        Εγώ παρακολούθησα 1 μήνα τώρα, πάνω από 1 μήνα, τη συζήτηση που γινόταν στο ιταλικό δημοκρατικό κόμμα που την Κυριακή είχαν την αντίστοιχη διαδικασία με αυτήν που θα κάνετε εσείς. Ψήφισαν 3,5 εκ. άνθρωποι και εκλέξανε τον κ. Βελτρόνι Πρόεδρο του νέου κόμματος.

                        Και εκεί παρ’ ότι δεν επρόκειτο για ένα ενιαίο κόμμα που θα διάλεγε αρχηγό, αλλά για 4 διαφορετικά κόμματα που θα ενωνόντουσαν σε ένα, κανένας δεν μιλούσε για ενότητα, κανένας δεν μιλούσε για διάσπαση, κανένας δεν φοβόταν ότι αν κερδίσει ο ένας ή ο άλλος από τους 5 υποψηφίους θα είχε διάσπαση. Εσείς τι είναι αυτό το πράγμα;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν τα λες όλα όμως Παύλο. Δεν τα είπες όλα. Γιατί κανείς εκεί δεν είπε ότι είναι υπονομευτές, κανείς δεν είπε ότι χάνει τις εκλογές γιατί τον υπονόμευαν οι υπονομευτές, δεν τα είπε κανείς αυτά όλα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Να απαντήσω στον κ. Τσίμα.  Σε αυτό το κόμμα δεν υπήρχε αυτή η συζήτηση που έγινε τη βραδιά των εκλογών με 2 μονομάχους που εμφανίστηκαν ξαφνικά έμπροσθεν του ελληνικού λαού σε ένα αγώνα δρόμου να προστρέξουν ….

Π. ΤΣΙΜΑΣ: 5 υποψηφίους είχαν.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: …για να πάρουν την αρχηγία του κόμματος ανεξάρτητα από θέσεις, προτάσεις. Δεν εμφανίστηκαν αυτά τα φαινόμενα που είδαμε τις επόμενες μέρες και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Δεν εμφανίστηκαν οι στρατοί που πηγαίνουν και κάνουν παραμαζώξεις σε όλες τις περιοχές της χώρας για να διχάζουν …..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μαζώξεις κάνανε πολλές. Καμπάνια κάνανε κανονική.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν εμφανίστηκαν αυτά τα φαινόμενα. Ήταν πολύ πιο διαφανή, πολύ πιο νόμιμα, πολύ πιο πολιτικά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολύ σωστά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ από την πρώτη στιγμή έβαλα το θέμα της πολιτικής στο τραπέζι και χαίρομαι που σιγά – σιγά σύρονται και οι άλλοι υποψήφιοι.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Έστω. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως. Και θεωρώ ότι και σε αυτό, είναι θετική η δική μου παρέμβαση.

Ο. ΤΡΕΜΗ: Κάλλιο αργά παρά ποτέ κ. Σκανδαλίδη. Έστω κι αν έγινε 25 μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search