skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”ΜΕΤΡΟ”

Κύριε Σκανδαλίδη, το ΠΑΣΟΚ όπως δηλώνει, είναι έτοιμο για τη «Νέα Αλλαγή», η πρόταση του όμως- σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πάντα – δεν φαίνεται, ως την ώρα, να πείθει τους πολίτες. Τι φταίει;

 

Νομίζω ότι η εκτίμηση σας έρχεται από κεκτημένη ταχύτητα από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι ετεροχρονισμένη. Μετά το Ηράκλειο πιστεύω ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ περνά μπροστά. Όσο για την πρόταση μας μέχρι την τελευταία μέρα, αλλά και μετά τις εκλογές ως Κυβέρνηση θα προσπαθούμε να την κάνουμε κτήμα του λαού. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να γίνουν οι ανατροπές που απαιτούνται.

 

Θεωρείται πιθανό το σενάριο της μη αυτοδυναμίας;

         Δεν το πιστεύω αλλά και δεν είναι το απόλυτο ζητούμενο των εκλογών. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και παράλληλα θα επιχειρήσει να διευρύνει όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου τη βάση άσκησης της εξουσίας.

 

Μιλάτε για τις κυβερνήσεις συνεργασίας;

 

Γιατί όχι. Κάποτε πρέπει να μπούμε στον αστερισμό των ευρύτερων πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων. Αλλάζει η εποχή και μαζί μ΄ αυτή πρέπει να

αλλάξει και το πολιτικό σκηνικό. Για παράδειγμα το σχέδιο

ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών απαιτεί νέους εθνικούς

προσανατολισμούς και  πάνδημη προσπάθεια. Τα κομματικά χαρακώματα και

η αυτάρκεια τους δεν είναι η καλύτερη προϋπόθεση για την

πραγμάτωση του.

 

Συμμερίζεστε τη θέση που αρκετοί υποστηρίζουν, ότι αυτές οι εκλογές θα είναι το κύκνειο άσμα του δικομματισμού;

 

Υπερβολές. Στην πολιτική δεν υπάρχει το δίλημμα ζωή ή θάνατος. Απλώς

τα μεγάλα κόμματα εξουσίας είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν την ηγεμονική τους νοοτροπία και πρακτική και τα μικρά κόμματα να αποφασίσουν υπεύθυνα τη συμμετοχή τους χωρίς η χώρα να μένει ακυβέρνητη. Ο εκλογικός νόμος που ισχύει διασφαλίζει και τη σταθερή κυβέρνηση και τις προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι εξελίξεις.

  

Είναι εύκολο να λειτουργήσει στην  Ελλάδα το γερμανικό μοντέλο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή τόσο τα δυο μεγάλα κόμματα όσο και η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη για τέτοιο εγχείρημα;

Οποιαδήποτε μηχανική μεταφορά ή μίμηση εμπειριών από άλλες χώρες είναι και παρακινδυνευμένη και ατελέσφορη. Το εγχείρημα του μεγάλου συνασπισμού προϋποθέτει διαμόρφωση ενιαίου δρόμου και κυβερνητικού προγραμματισμού αξιόπιστου. Αυτή η προϋπόθεση δεν υπάρχει. Και ούτε φαίνεται να είναι ορατή στον ορίζοντα. Όσο κι αν προσπαθούν να διαμορφώσουν την εντύπωση ότι «όλοι ίδιοι είναι», όσο κι αν κάποιες οικονομικές δυνάμεις θα έβλεπαν στο εγχείρημα προοπτική.

 

          Και λοιπόν; Ακυβερνησία;

 

Όχι βέβαια. Αναζήτηση συμμαχιών με όμορους χώρους που μπορούν να διασφαλίζουν, ευρύτερη συναίνεση για την προοδευτική πρόταση και την υλοποίηση της. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.

 

Τυχόν ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του προέδρου το κόμματος;

 

Το ενδεχόμενο της ήττας απομακρύνεται οριστικά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 17 Σεπτεμβρίου θα είναι ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν έχει κανένα νόημα οποιαδήποτε συζήτηση για διαχείριση ήττας. Και επί πλέον κάνει κακό στην παράταξη. Αγωνιστήκαμε πολύ να βγούμε από την εσωστρέφεια και να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των ημερών, τις φονικές πυρκαγιές. Πως κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης;

 

Μέτρα αποσπασματικά, ψηφοθηρικά, ρουσφετολογικά και προπαντός «άτακτων ερριμμένα». Όλα στο προεκλογικό παζάρι. Η χώρα πήγε πολύ πίσω με την τριτοκοσμική εικόνα των κομματαρχών που εξαγοράζουν ψήφους για τη Ν.Δ. Υποτιμούν την κρίση και τη νοημοσύνη των πολιτών.

 

Δηλαδή διαφωνείτε με την άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων;

 

Κάθε άλλο. Μπορούσαν με το ίδιο ποσό που διανέμεται συνολικά να πάρουν πολύ περισσότερα και να μην επαιτούν ελεημοσύνες. Αν αντί για τους κομματάρχες τα χρήματα μοιραζόντουσαν από τις τοπικές κοινωνίες και τοπικούς θεσμούς. Αυτοί ξέρουν και το μέγεθος της ζημιάς και τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και τις ανάγκες που έχει ο τόπος τους.

 

Και εσείς, όμως, πλειοδοτήσατε σε παροχές και σας κατηγορούν ότι έρχεστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι….

 

Δεν είναι αλήθεια. Ούτε ένα κόμμα και ένας αρχηγός που σέβεται τον εαυτό του μπορούσε εκ των προτέρων να καθορίσει τη συνολική πολιτική ανασυγκρότηση και αναγέννηση των περιοχών. Η μεγάλη διαφορά του κ. Καραμανλή από το Γ. Παπανδρέου είναι ακριβώς ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός επανέλαβε και εδώ την πάγια πρακτική του «πάρτε κόσμε υποσχέσεις» χωρίς να έχει όραμα και σχέδιο ενώ ο αυριανός Πρωθυπουργός υπεύθυνα παρουσίασε ολοκληρωμένη στρατηγική ανασυγκρότηση. Εδώ βρίσκεται η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο. Αυτή θα πρέπει να καθορίσει την υπεύθυνη στάση των πολιτών στις εκλογές.

Ποια συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από τις φωτιές, από τη στιγμή που απορρίπτεται τα περί οργανωμένου σχεδίου και ασύμμετρων απειλών που υποστήριξε η κυβέρνηση;

 

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πιαστεί όπως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του». Ανακάλυψε το θέμα που θα μεταφέρει την ατζέντα από τις εγκληματικές της αμέλειες, τη διάλυση του κράτους και τις καταστροφικές συνέπειες στα αίτια. Και κατέφυγε στην ασύμμετρη ανοησία και το οργανωμένο σχέδιο. Για όλα φταίει ο «εχθρός». Εσωτερικός ή εξωτερικός δεν έχει σημασία, κουβέντα να γίνεται. Ωστόσο είναι τραγικό για μια κυβέρνηση να μην αναδέχεται τις ευθύνες της και να αναζητεί άλλοθι όταν υπάρχουν δεκάδες νεκροί, καμένα χωριά και δάση. Πρόκειται για εθνική τραγωδία.

 

Εγκαταλείψατε την υπόθεση των ομολόγων και επικεντρωθήκατε στις φωτιές;

 

Δεν εγκαταλείψαμε καμία υπόθεση που αφορά τη διαφάνεια και την αλήθεια. Ηδη καίει την δεύτερη εμφάνιση του το δομημένο ομόλογο με απώλειες της τάξης εκατοντάδων δις. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για συνειδητή απόκρυψη και συγκάλυψη γνωστών σ΄ αυτών στοιχείων.  Ο τρόπος που αντιδρά στο ενδεχόμενο ο κ. Ζορμπάς να φέρει στο φως τα στοιχεία είναι αυτόχρημα απόδειξη ενοχής. Οσο κι αν προσπαθεί, όμως κόμμα, όλα θα έρθουν στο φως.

 

Μόνο με αυτά τα θέματα θα πάτε σε εκλογές;

 

Είναι θέματα που αποδεικνύουν την χρεοκοπία της περιβόητης «νέας διακυβέρνησης». Ηδη και ο Πρωθυπουργός απομυθοποιείται. Μένει το πρόγραμμα. Εμείς μιλάμε γι΄ αυτό παντού εδώ και μήνες, πρόγραμμα όμως της Ν.Δ δεν βλέπω. Πέρασαν οι εποχές που ο λαός ψήφιζε και έβαζε τη χώρα στον αυτόματο πιλότο. Θέλει να ξέρει. Και γι΄ αυτό θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ . 

 

 

           

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search