skip to Main Content

Συνέντευξη στα ”Νέα”-(ερωτήσεις αναγνωστών)

Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε συνεργασία με όσες από τις προοδευτικές δυνάμεις θέλουν να αλλάξει η χώρα κυβέρνηση, για να ξεφύγει από τον καταστροφικό κατήφορο που έχει πάρει. Και προφανώς δεν θα περιμένει πότε η ηγεσία του Συνασπισμού, θα αλλάξει στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δηλώνει σήμερα στα «ΝΕΑ», ο αρμόδιος του κόμματος για τις σχέσεις με την αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα Κώστας Σκανδαλίδης, παρ΄ ότι όπως λέει, το ΠΑΣΟΚ «θα στρώσει το τραπέζι» για το διάλογο μεταξύ των δυο κομμάτων, αλλά στο χέρι του ΣΥΝ είναι να καθίσει σ’ αυτό ή να το …αναποδογυρίσει. Σε μια συνέντευξη που ασφαλώς θα συζητηθεί, το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος, ουσιαστικά «ανακρίνεται» από του αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» που του θέτουν σειρά σκληρών, και καίριων, ερωτημάτων για το ΠΑΣΟΚ, την πορεία του, τη συνεργασία με το ΣΥΝ, την κακοδαιμονία του κόμματος από το 2004 και μετά, και βεβαίως για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ανακάμψει η δημοκρατική παράταξη.

Ο κ. Σκανδαλίδης, που τοποθετείται επίσης για σειρά ζητημάτων της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας (Ζήμενς, ΟΤΕ, ακρίβεια) , κατηγορεί ουσιαστικά τον πρωθυπουργό για «λογοκλοπή», καθώς δική του ήταν η πρόταση να προσφύγει ο κ. Καραμανλής στην Κομισιον, ζητώντας πάγωμα των τιμών για ένα διάστημα. Την είχε διατυπώσει, υποστηρίζει, στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, και με έκπληξη άκουσε τον πρωθυπουργό ότι αποστέλλει επιστολή στις Βρυξέλες για το θέμα αυτό. Θεωρεί πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι αιχμάλωτη των καρτέλ και της κερδοσκοπίας.   Κατά τα λοιπά, για την πώληση του ΟΤΕ, υποστηρίζει ότι τα όσα είπε ο επιχειρηματίας Βγενοπουλο στην Επιτροπή της Βουλής, αποτελούν τον ορισμό της απιστίας για την κυβέρνηση.

 

Κατά τον κ. Σκανδαλιδη στην υπόθεση της Ζήμενς «η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή και «επιτυχημένη» συνταγή «αρνούμαστε το κάθε τι και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι αφού συμψηφίζουμε με το <<αμαρτωλό>> ΠΑΣΟΚ παραπέμπουμε στη Δικαιοσύνη και μεθοδεύουμε σε απεριόριστο χρόνο το δρόμο προς το αρχείο». Πρόκειται για συνταγή καταρράκωσης της δημοκρατίας και της διαφάνειας, για συνταγή απολογίας ενοχής. Ούτε τώρα, ούτε γι’ αυτό εξεταστική επιτροπή; Έλεος και αίσχος μαζί».

 

Σε σχέση με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ο κ. Σκανδαλιδης θεωρεί ότι «όλα πρέπει να έλθουν στο φως. Όχι μέσα από ένα κυνήγι μαγισσών αλλά στην πραγματική διάσταση των γεγονότων. Ο πολιτικός κόσμος έχει ανάγκη όχι συμψηφισμών αλλά αποκάλυψη της αλήθειας. Αποκάλυψη που θα είναι λυτρωτική. Ο δρόμος της διαφάνειας είναι ο μόνος που θα σώσει την πολιτική και το καταρρακωμένο της ηθικό κύρος».

 

Για την ακρίβεια, που πλήττει πλέον και τη μεσαία τάξη, και οδηγεί στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες, κατηγορεί την κυβέρνηση και τους υπουργούς ότι «αιχμάλωτοι της ιδεοληψίας τους για την ασύδοτη αγορά αντί να αιχμαλωτίσουν με συγκεκριμένες πράξεις την ακρίβεια έγιναν έρμαιο της κερδοσκοπίας και των καρτέλ. Όχι 41 αλλά ούτε 101 μέτρα έχουν καμία σημασία. Όσο οι τράπεζες ανεξέλεγκτα μεγαλώνουν το άνοιγμα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όσο η εισοδηματική πολιτική γίνεται μια χαψιά από τον πληθωρισμό, όσο ο σημαδεμένος ανταγωνισμός των καρτέλ αδειάζει την τσέπη του καταναλωτή, όσο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ζουν σε κατάσταση νεκροφάνειας τόσο θα φταίει ο εισαγόμενος πληθωρισμός».

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

 

Τέσσερις αναγνώστες των "ΝΕΩΝ" οι κ.       Γιάννης Τζάνης (Παραπόταμος – Θεσπρωτίας) Αχιλλέας Βλάχος (Αθήνα), Βασίλης Αξελής (Πελασγία),  Γιώργος Τσιριγώτης (Καβάλα), ρωτουν τον κ. Σκανδαλιδη για τις προοπτικές μιας συνεργασίας με τον Συνασπισμό δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΣΥΝ.  Ο κ. Σκανδαλιδης, απαντά:

 

"Αν η συνεργασία είναι αναγκαία για τον τόπο αυτόχρημα αποτελεί στρατηγική επιλογή και κατεύθυνση για το ΠΑΣΟΚ. Η πεισματική άρνηση του ΣΥΝ εκθέτει τον ίδιο όσο κι αν τον βοηθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ξαναφέρνουν το πρόβλημα στο εσωτερικό του Κινήματος. Στο παρελθόν οι ηγεσίες όλων των τάσεων της σοσιαλιστικής ή της ανανεωτικής αριστεράς είτε με το δικό μας ηγεμονισμό είτε με το δικό τους μικρομεγαλισμό και την αυθεντία διαμόρφωσαν μια κακή σχέση που οριστικά διαρρήχτηκε με το «βρώμικο ‘89». Σήμερα εμείς μιλούμε με όρους παρόντος και μέλλοντος ενώ η ηγεσία του ΣΥΝ με όρους παρελθόντος. Σε ότι με αφορά το τραπέζι που λέει ο Δ. Χατζησωκράτης, το ΠΑΣΟΚ  θα το στρώσει και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα και ειλικρινά με όλα τα εδέσματα πάνω. Αν η ηγεσία του ΣΥΝ αρνηθεί το γεύμα ή ακόμη χειρότερα αναποδογυρίσει το τραπέζι είναι δικαίωμα της. Ας απολογηθεί στη βάση της. Εμείς προχωρούμε με όσους θέλουν για να νικήσουμε και την πόρτα θα την έχουμε πάντα ανοιχτή. Ο τόπος πρέπει να αλλάξει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.  Θα απευθύνουμε   την πρόταση μας  ταυτόχρονα στην κοινωνία, στους θεσμούς, στα κόμματα και τις κινήσεις της αριστεράς, στις ριζοσπαστικές, ακτιβιστικές και προοδευτικές δυνάμεις. Και θα οργανώσουμε ένα ανοιχτό και καθαρό διάλογο χωρίς μισόλογα και ταμπού. Για παράδειγμα δεν μπορεί η συζήτηση για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να γίνεται μόνο για το άρθρο 16 που έτσι και αλλιώς η όποια αλλαγή του παραπέμπεται στο μέλλον. Θα γίνει για τη διάλυση του πανεπιστημίου, για την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική αλλά και για ακραίες αντιδημοκρατικές και φασιστικές συμπεριφορές από δήθεν προοδευτικούς εντός του χώρου. Τη γλώσσα της αλήθειας θα αρθρώσουμε και όχι των αδιέξοδων χαρακωμάτων".

 

§         Παν. Κατσιμπόκης (Αθήνα)

 

Τα τελευταία χρόνια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ από 2.5 έως 3.5 μονάδες παρά το δυσμενές κατά καιρούς κλίμα για τη ΝΔ. Ποιοι είναι οι λόγοι και τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η πρόθεση ψήφου;

 

Στο σωστό μας σύνθημα «αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα» πρέπει να προσθέσουμε το «για να νικήσουμε πρέπει να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ». Δεν πείσαμε ακόμη ότι αλλάξαμε. Το δρόμο τον ξέρουμε, τον περιγράφουμε, τον δείχνουμε. Ας τον περπατήσουμε επί τέλους γιατί η ευθύνη όλους μας βαραίνει. Και τότε θα νικήσουμε σίγουρα.

 

§          Δημήτρης Γιώτης (Λάρισα)

 

Ποιο είναι το σημερινό ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ; Το προ του 1981 ή έστω του 1985; Γιατί τα πρωτοκλασάτα κυρίως στελέχη του ξέχασαν τις σοσιαλιστικές και δημοκρατικές τους καταβολές; Γιατί απεμπόλησαν αρχές και ιδανικά και παραδόθηκαν αμάχητοι μπροστά στον πειρασμό της εξουσίας, της δόξας και του πλουτισμού;

 

Δεν μ’ άρεσε ποτέ να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου. Και στελέχη που ξέχασαν τις καταβολές τους και στελέχη που παραδόθηκαν στις σειρήνες της εξουσίας υπάρχουν στην διαδρομή μας. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό. Είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα μπροστά. Είναι αυτό που και την ανεπανάληπτη πρώτη τετραετία του αλλά και μετά το ’85 και μέχρι το 2004 έφερε τις αλλαγές στο τόπο και καλυτέρεψε τη ζωή του λαού. Ας κρατήσουμε τις αξίες μας και την πυξίδα των ιδεών μας κι ας απομακρύνουμε τους επίορκους και τους προσκυνημένους της εξουσίας. Τότε θα μας εμπιστευτεί ξανά ο λαός.

 

 

§          Μαρία Χρυσανθίδου (Αθήνα)

 

Ενώ η χώρα είναι πλήρης δεινών, η Κυβέρνηση επιεικώς απούσα, το ΠΑΣΟΚ περί άλλα τυρβάζει. Τελικά, μήπως έχετε όλοι βολευτεί στον παχυλό μισθό σας χωρίς στην ουσία να ενδιαφέρεστε για τη χώρα;

 

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση σας για την εικόνα των πολιτικών και της πολιτικής. Με τρεις, όμως, παρατηρήσεις. Μήπως αδικείτε το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ισοπεδώνετε πρόσωπα και πολιτικές; Η ΝΔ δεν είναι απούσα είναι ο καταλύτης που οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο. Το ΠΑΣΟΚ δεν τυρβάζει περί άλλα, για τα προβλήματα του λαού μιλά και τα δικαιώματα του θέλει να προασπίσει. Αν δεν το καταφέρνει ακόμη πειστικά ασφαλώς δεν φταίει ο λαός αλλά το ίδιο. Πάρτε το και ως προσωπική μου αυτοκριτική. Πάντως σας ευχαριστώ.

 

 

§          Θωμάς Νικολάου (Θεσσαλονίκη)

 

Δεν έχω να ρωτήσω τίποτε, παρά να σου εκφράσω τη μεγάλη μου απογοήτευση γι’ αυτό που σήμερα εκφράζετε ως ΠΑΣΟΚ. «Ζητείται Ελπίς»

 

Δεν είμαστε στο σκοτάδι και δρόμος υπάρχει. Εξαρτάται και από σένα. Και από όλους μας να ανατρέψουμε την εικόνα που πάντως μας αδικεί. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού κι όχι μεγάλα λόγια. Και προπαντός όσοι βάλουν το εγώ πάνω από το εμείς ας πάνε στην άκρη. Η ας τους βγάλουμε στην άκρη. Μπορούμε. Ο Σαμαράκης που επικαλείσαι μας δίδαξε πώς να παλεύουμε αδιάπτωτα για το καλό. Αυτό είναι το νόημα και το χρέος της προοδευτικής πολιτικής. Σε διαβεβαιώ ότι είμαι λίγο πιο αισιόδοξος από χθες.

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search