skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Τα Νέα”

 

 

1.Γιατί κ. Σκανδαλίδη θέλετε να γίνετε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

 

Ακολούθησα τη φωνή της συνείδησης μου, την ευθύνη που νιώθω ως στρατιώτης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, το χρέος μου που απορρέει από την ίδια τη διαδρομή μου. Δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ να πάει μετά από τέτοια ήττα σε διχαστική αναμέτρηση καταμέτρησης κουκιών και να παραδίδεται ως λάφυρο στο στρατό του νικητή. Χωρίς πολιτικό διάλογο, χωρίς οξυγόνο νέων ιδεών απλώς θα επαναλάβουμε το ΠΑΣΟΚ της ήττας. Χωρίς να προηγηθεί η πολιτική των προσώπων για μια ακόμη φορά θα χτίσουμε στην άμμο.

 

2.Ποιο είναι το βασικό κριτήριο εκλογής του Πρόεδρου. Το αν μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή ή αν μπορεί να τα βάλει με κατεστημένα συμφέροντα προχωρώντας τις τομές που άρχισε ο Γ. Παπανδρέου;

 

Και τα δύο είναι σοβαρά κριτήρια που μάλιστα κανένα δεν ακυρώνει το άλλο. Πολλά στελέχη είναι ικανά να νικήσουν τον Καραμανλή αν το ΠΑΣΟΚ γίνει ξανά ισχυρό και συλλογικό. Και κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σέβεται τον εαυτό του και την ιστορία του δεν μπορεί να είναι υπάλληλος αλλότριων συμφερόντων. Πριν απ’ αυτά και για να γίνουν αυτά, όμως, υπάρχει ένα πρωταρχικό κριτήριο που τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2000 το ξεχάσαμε. Ο Πρόεδρος υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο; Αν ισχύει το πρώτο έχουμε ελπίδα ανασύνταξης και νίκης. Αν μείνουμε στο δεύτερο κανένας δεν μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή. Φιλοδοξώ να είμαι ο Πρόεδρος που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ.

 

3.Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η υποψηφιότητα σας είναι «λαγός» του Βενιζέλου. Ότι έγινε σε συνενόηση μαζί του…

 

Γιατί να γίνω «λαγός» οποιουδήποτε; Έχω τέτοιο παρελθόν, έχω να κερδίσω κάτι, έχω κάνει ποτέ έκπτωση από τις αξίες μου και την αυθεντική μου στάση; Αυτά τα ισχυρίζονται κάποιοι πραιτωριανοί των επιτελείων που σ’ όλη τους τη ζωή το μόνο επάγγελμα που ξέρουν είναι να στήνουν παγίδες και να πιάνουν λαγούς. Κι όταν το συμπαθέστατο ζώο δεν υπάρχει το «στήνουν» οι ίδιοι για να υπάρξουν. Είναι κι αυτό ένα είδος διαστροφής. Ωστόσο η πόρτα που χτυπούν είναι λάθος. Προσπάθησαν να την ξαναχτυπήσουν το ’96. Ούτε τότε άνοιξε. Τη διαδρομή μου τη ξέρουν από τα πρώτα μου βήματα μέχρι τώρα οι πάντες, ακόμη και οι πολιτικοί μου αντίπαλοι πόσο μάλλον η βάση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν  πάντοτε διαδρομή στο φως της μέρας.

 

4.Με το χέρι στην καρδιά κ. Σκανδαλίδη. Κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ; Θα είναι ενωμένο μετά τις 11 Νοεμβρίου;

 

Η πόλωση που επιχειρείται να περάσει σε όλο τον κορμό του ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί και ιδέες διάσπασης. Κάποιοι πάνε ακόμη πιο πέρα. «Γιατί όχι; Ίσως είναι καλύτερα, δεν χωράμε στο ίδιο κόμμα». Η ασπίδα μας είναι η βάση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Είναι περισσότερο από ποτέ ενωμένη και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σ’ αυτήν. Μέσα στις διαδικασίες μας από το Εθνικό Συμβούλιο ως την Συνδιάσκεψη κι από την εκλογή Πρόεδρου ως το κρίσιμο Συνέδριο του Ιανουαρίου θα υψώσει τείχος προστασίας. Ανάχωμα σε κάθε ιδέα που περνά από το μυαλό θερμοκέφαλων. Όχι δεν φοβάμαι τη διάσπαση. Φοβάμαι περισσότερο το ανιστόρητο εσωτερικό διχασμό που θέλει να αναβιώσει το ’96 ξεχνώντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα.

 

5.Μιλήσατε για τις διαδικασίες. Όμως, κι αυτές αμφισβητούνται. Ποιοι θα ψηφίσουν, πως θα ψηφίσουν, πότε θα γίνει  τελικά η εκλογή;

 

Οφείλουμε να προχωρήσουμε συντεταγμένα με ομόφωνες αποφάσεις για τις διαδικασίες και με βάση τις πρώτες αποφάσεις που πήραμε. Αλίμονο αν το Εθνικό Συμβούλιο και η Συνδιάσκεψη μετατραπούν σε αρένα διαδικασιομαχίας. Αν τον ελάχιστο χρόνο που έχουμε τον χαραμίσουμε σε σκιαμαχίες που θέτουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητα των διαδικασιών αλίμονο μας. Ο Πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο έχουν χρέος να διαφυλάξουν το Κίνημα ως κόρη οφθαλμού.

 

6.Ποιο είναι το όραμα σας για το ΠΑΣΟΚ; Σε τι πιστεύετε;

 

Τα οράματα ξεκινούν από την Ελλάδα που πρέπει να βρει το δρόμο της σε μια νέα εποχή. Να θέσει ξανά τις προτεραιότητες της. Προχωρούν στην πολιτική που πρέπει να βάλει τέλος στη μακρά διαχειριστική της περίοδο. Ένα νέο ριζοσπαστικό σχέδιο δημοκρατικών ανατροπών θα ανασύνταξη την πολιτεία, θα διασφαλίσει την ανάπτυξη, θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας. θα κατανείμει δικαιότερα τον πλούτο, θα κατοχυρώσει το δικαίωμα στην ευημερία.. Για να μην μείνει, όμως, το σχέδιο επί χάρτου πρέπει να το φέρει σε πέρας ένας φορέας που μπορεί να εμπνεύσει, να  κινητοποιήσει, να ενώσει, να φέρει στο προσκήνιο τη νέα γενιά. Προϋπόθεση γι’ αυτό η επιστροφή στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ και η ενότητα όλων των παραγωγικών, προοδευτικών, εκσυγχρονιστικών δυνάμεων του τόπου που μπορεί να την εκφράσει και να τις εκπροσωπήσει όχι αποκλειστικά. Μαζί  με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.     

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search