skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”Τα Νέα”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
«Είμαστε όλοι συνένοχοι για την κρίση»

                        ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος 


Σε «Ένωση Κέντρου- Αξιωματούχων» μεταλλάσσεται ραγδαία το σημερινό αρχηγικό ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει ο Κώστας Σκανδαλίδης και προσθέτει ότι υπάρχουν στελέχη στο Κίνημα που θέλουν να μετατρέψουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης!

Δύο ημέρες πριν από την έναρξη του πολυσήμαντου για την πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ Συνεδρίου, το κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος καταγγέλλει επίσης πως «κάποιοι ίσως έχουν αποφασίσει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει» και κάνει έκκληση να παραμερίσουν όλοι τις προσωπικές τους στρατηγικές και φιλοδοξίες και να στρατευτούν στον αγώνα για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ. Όπως λέει, «να πάψει ο καθένας μας να κόβει και να ράβει το ΠΑΣΟΚ στα δικά του φτωχά μέτρα».
Ο επί δύο θητείες γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μιλάει έξω από τα δόντια για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κίνημα και χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ κόμμα της «απολίτικης διεύθυνσης, των μαθητευόμενων μάγων και των αδιέξοδων πειραματισμών». Ο Κώστας Σκανδαλίδης διακηρύσσει τη βεβαιότητά του ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα φύγει από το κράτος για να μετατραπεί σε συνδικάτο ή μη κυβερνητική οργάνωση» και υποστηρίζει ότι χρειάζονται πραγματικές και όχι εικονικές διαδικασίες για την επανίδρυση και τη ριζική ανανέωση του Κινήματος.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη στα «ΝΕΑ» είναι η ακόλουθη:

 

Δύο ημέρες πριν από το Συνέδριο, δεν φαίνεστε καθόλου αισιόδοξος για το ΠΑΣΟΚ.

 

Φτάσαμε στο αμήν. Στο μη παρέκει. Είναι η ώρα της αλήθειας και της ευθύνης για τον καθένα μας, γιατί όλοι είμαστε συνένοχοι για την κρίση και παιδιά της, γεννήματά της, συνάμα. Δεν χωρούν πια και άλλα κατά συνθήκη ψεύδη.

 

Είναι ευθύνη μόνο των στελεχών η σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ;

 

Όλοι είμαστε ταμπουρωμένοι και αυτάρκεις στο καταφύγιο των προσωπικών μας επιδιώξεων και στόχων, ενώ η παράταξη καθημερινά φθίνει. Δεν χρειάζεται καμιά δημοσκόπηση, αληθινή ή ψεύτικη, να αποδείξει τον κατήφορο που πήραμε.

 

Δίνετε την εντύπωση ότι αυτομαστιγώνεστε…

 

Κάποιοι, ίσως, έχουν αποφασίσει ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει. Προφανώς είναι ελάχιστοι και εν πάση περιπτώσει δεν είναι όλοι ίδιοι. Σχεδόν όλοι όμως συμπεριφερόμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ να έχει τελειώσει.

 

Πηγαίνετε σε ένα Συνέδριο, από το οποίο λογικά θα ξεκινήσει μια καινούργια πορεία και θα σημάνει το τέλος της κρίσης.

 

Δεν νομίζω. Το μέγεθος της κρίσης αποτυπώνεται ανάγλυφα στο τραπέζι του επικείμενου Συνεδρίου. Ενώ η παράταξη φθίνει, οι «αντιπρόσωποι» σκοτώνονται για το πόσους θα βγάλει ο καθένας στο Εθνικό Συμβούλιο, πόση θα είναι η σταυροδοσία που μας «βολεύει», ποια μεσαία στελέχη-πραίτωρες των εσωκομματικών χαρακωμάτων θα εμφανιστούν αύριο ως νέοι διαμεσολαβητές ανάμεσα στη βάση του ΠΑΣΟΚ και τους επίδοξους επίγονους του. Είναι το πρόπλασμα της νέας κομματικής γραφειοκρατίας, που συντηρεί τη μετριοκρατία και πνίγει κάθε φωνή ή παρουσία ανανέωσης. Δυστυχώς, φαίνεται σαν να έχουμε μπει στους αλεξανδρινούς χρόνους του Κινήματος. 

 

Από πολλές πλευρές τίθεται θέμα αλλαγής

ονόματος ή και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σηματοδοτεί μια νέα εποχή;

 

Αν δεν αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, πολύ μικρή σημασία έχει η όποια αλλαγή συμβόλων. Η ιδέα και η ιστορική ανάγκη που γέννησε το ΠΑΣΟΚ πέθαναν; Ποιος μπορεί να το ισχυριστεί; Πριν από τα σύμβολα υπάρχουν τα πρόσωπα, οι πρακτικές τους, η δυνατότητά τους να εμπνεύσουν, οι ιδέες τους που μπορούν να μετακινήσουν τα πράγματα. Πριν από τα πρόσωπα υπάρχουν οι πολιτικές, αυτές που πείθουν και οδηγούν.

 

Κατά την γνώμη σας, έγινε αυτή η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

 

Όχι, και πρέπει να αποφασίσουμε εδώ και τώρα αν θα πάμε με το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή ή χωρίς αυτό. Να πάψει ο καθένας μας να κόβει και να ράβει το ΠΑΣΟΚ στα δικά του φτωχά μέτρα, δείχνοντας στην πραγματικότητα ότι έκλεισε ο ιστορικός μας κύκλος ως πλειοψηφικού, κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος. Νέα κόμματα δημιουργούν άλλες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες και άλλου τύπου ηγεσίες. Δεν είναι τέτοια η εποχή…

 

Τι είναι αυτό που κάνει το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθοριστικό για τη συνέχεια του Κινήματος;

 

Το Συνέδριο οφείλει και πρέπει να βάλει οριστικό τέλος στην εποχή που διανύουμε. Φτάνει πια το μετέωρο βήμα που συρρικνώνει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη καθημερινά και εμφανίζει τις άγονες σκιαμαχίες. Όσοι δεν πιστεύουν στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ και αναζητούν άλλους προσανατολισμούς, ας κάνουν στην άκρη. Και αναφέρομαι σε όλους όσοι επηρεάζουν την πορεία μας.

 

Εκ των πραγμάτων, λόγω της κρίσης έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου, με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία που του ανέθεσε την εντολή, οφείλει να οδηγήσει χωρίς καμιά αμφισβήτηση την παράταξη στις επόμενες εκλογές και τη νίκη. Δεν αρκεί να λέμε ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου και να τον πριονίζουμε καθημερινά «εχθροί» και, κυρίως, «φίλοι». Οφείλουμε να αναδείξουμε στο πρόσωπό του τον δυνάμει

 

Μα πώς θα νικήσετε, στην κατάσταση που είναι σήμερα το ΠΑΣΟΚ;

 

Ο στόχος είναι όντως αδύνατο να επιτευχθεί μέσα από ένα «αρχηγικό» ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται ραγδαία σε «Ένωση Κέντρου- Αξιωματούχων». Το ΠΑΣΟΚ της απολίτικης διεύθυνσης, των μαθητευομένων μάγων, των αδιέξοδων πειραματισμών, των ανθρώπων που θέλουν να μετατρέψουν τον πρόεδρο του Κινήματος σε Σοφοκλή Βενιζέλο της παράταξης. Αυτή η μετάλλαξη καταργεί καθημερινά την πρώτη και κύρια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, που είναι το συλλογικό ή το ατομικό.

 

Το ξέρετε, από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει, ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Κατηγορείται ότι δεν λειτούργησε ενωτικά.

 

Πράγματι, η ευθύνη του προέδρου για την επιστροφή στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες πραγματικής εσωκομματικής δημοκρατίας είναι καταλυτική. Είναι το πρώτο και το κύριο διακύβευμα του Συνεδρίου. Δεν μιλώ μόνο για τη συλλογική ηγεσία, που είναι αδήριτη ανάγκη. Μιλώ για ισχυρά συλλογικά όργανα σε κάθε επίπεδο.

 

Αυτό μοιάζει σαν συνδικαλιστική απαίτηση προς τον Γ. Παπανδρέου. Κάτι σαν «βάλε μας όλους μέσα, πρόεδρε»…

 

Δεν μιλώ για τα παλαιά και φθαρμένα στελέχη. Μιλώ για ένα γόνιμο μείγμα παλαιών και νέων στελεχών που ο πρόεδρος θα προτείνει με την έγκριση του Συνεδρίου, το οποίο θα εγκατασταθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, θα πολιτικοποιήσει τις διαδικασίες και θα ανασυγκροτήσει από μηδενική βάση το Κίνημα. Επιτέλους, το επανειλημμένα επαγγελθέν και μη υλοποιηθέν νέο ξεκίνημα που αναβλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου για να εκλέξουμε πρόεδρο, που αναβλήθηκε στις 12 Νοεμβρίου για να συνεχίσουμε την εσωκομματική μας αναμέτρηση, να μην αναβληθεί και την επομένη του Συνεδρίου. Γιατί τότε, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι πια πολύ αργά για αλλαγή πλεύσης και οι εξελίξεις θα γίνουν νομοτελειακές.

 

 

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search