skip to Main Content

Συνέντευξη στα ”Νέα”

Στον Γ. Παπαχρήστο

Κύριε Σκανδαλίδη, είμαστε ελάχιστες μέρες πριν τις εκλογές. Θυμάμαι ότι μετά τις εκλογές του 2000 είχατε πει ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει ξανά». Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να κερδίσει;

Το είπα γιατί πίστευα ακράδαντα ότι θα χάσουμε αν δεν αλλάξουμε. Έστω και αργά όμως αλλάζουμε και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό. Θα νικήσουμε ξανά γιατί το δείγμα γραφής που δώσαμε με την αλλαγή ηγεσίας αλλάζει το ΠΑΣΟΚ και μαζί μ’ αυτό ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Το κάναμε το ’74 με την Μεταπολίτευση. Το κάνουμε και τριάντα χρόνια μετά το 2004. Κι αυτό είναι ανατροπή και νέα μεταπολίτευση. Θα νικήσουμε γιατί το τολμήσαμε και ξεπερνάμε το χθες. 

Είστε τόσο αισιόδοξος. Και οι δημοσκοπήσεις; Και η παράσταση νίκης;

Το έχω ξαναπεί. Είναι άλλο η πρόθεση ψήφου και άλλο η ψήφος με την οποία επιλέγεις σε ποιον θα εμπιστευτείς τις τύχες σου και τις τύχες του τόπου σου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Ο πολίτης δεν πάει στην κάλπη για όσα έγιναν ή δεν έγιναν χθες. Θα μετρήσει κι’ αυτό θα μετρήσει το τεράστιο έργο. Όμως  περισσότερο απ’ όλα μετρά η προσδοκία για το αύριο. Και γι’ αυτό το αύριο η Ν.Δ δεν έχει να πει απολύτως τίποτα. 

Εσείς μιλάτε για τεράστιο έργο, η Ν.Δ μιλά για ανύπαρκτο έργο….

Ακόμα και οι αυστηρότεροι επικριτές της Κυβέρνησης που κάνουν σκληρή κριτική σε επιμέρους πολιτικές δέχονται ότι την τετραετία που πέρασε έγινε ένα μεγάλο έργο. Οι μόνοι που δεν είδαν να γίνεται τίποτα είναι η Ν.Δ και ο αρχηγός της. Αμφισβήτησε εκ των προτέρων το Πρόγραμμα Σύγκλισης, την ΟΝΕ, το Ελσίνκι, την Κύπρο, την Ελληνική Προεδρία. Σας θυμίζω την αστεία ιστορία της σκιώδους προεδρίας που όπως όλα τα αστεία κράτησε ελάχιστα. Αυτή η αντιπολίτευση θέλει και να κυβερνήσει τη χώρα. 

Αυτό το έργο, όμως, δεν σας βλέπω να το προβάλλετε. Τόσο γρήγορα ξεχάσατε την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη και ο καθένας τα δικά σας υπουργεία;

Κάθε άλλο. Στην στρατηγική προς τις εκλογές προχωρούμε με μια σειρά. Ο Γιώργος Παπανδρέου οριοθετεί  πολιτικά και ιδεολογικά το χώρο του νέου, της ανατροπής, της αλλαγής. Αναπτύσσει την νέα ενότητα των ελλήνων σε επικοινωνία με τον πολίτη. Και τώρα πάνω στο γερό θεμέλιο του έργου χτίζει την εικόνα του αυριανού πρωθυπουργού με την διατύπωση των προγραμματικών θέσεων και τις επιλογές από τις 8 του Μάρτη. Βέβαια, ο χρόνος είναι λίγος για να συμπυκνώσει με επάρκεια όλους αυτούς τους στόχους.
Όμως είμαι αισιόδοξος.

 Ανατροπή. Ποιον θα ανατρέψετε εκτός από τον εαυτό σας που ομολογώ ότι το πετύχατε με την εκλογή του 1,000,000 πολιτών;

Άμα μπορείς να ανατρέπεις τον εαυτό σου μπορείς να αλλάξεις μοντέλο διακυβέρνησης, να ανατρέψεις τον τρόπο κατανομής της ευημερίας επί το δικαιότερο, να εμφανίσεις νέες πολιτικές στην οικονομία και την ανάπτυξη, να απελευθερώσεις το πολιτικό σύστημα από τα ξεπερασμένα βαρίδια του. Η εντολή ανατροπής δεν αφορά μόνο το 1,000,000 πολιτών. Είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας. 

Μήπως η ανατροπή είναι «κλίνατε επί δεξιά»; Με τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο θα κατανείμετε δικαιότερα την ευημερία; Το λέτε σοβαρά ή είναι κι αυτό ένα επικοινωνιακό τρυκ;

Αυτό που κάποιοι ονομάζουν εκλογική σκοπιμότητα και επικοινωνιακά τρυκ εγώ το λέω δείγμα γραφής της νέας εποχής. Δεν πήγαμε δεξιά επειδή συνεργαζόμαστε με τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο, ούτε πήγαμε αριστερότερα επειδή συνεργαζόμαστε με τη Δαμανάκη και τον Ανδρουλάκη. Το ζητούμενο άλλωστε είναι να πάμε μπροστά. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων. Ούτε από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι ιδεολογίες πέθαναν. Αλλά είμαι απ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι οφείλουμε να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές προκειμένου να πετύχουμε, μια νέα εθνική συνεννόηση σε ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. 

Μέσα στο πλαίσιο της ανατροπής θα αλλάξετε κ. Σκανδαλίδη και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ; Βλέπω αυτούς τους ήλιους…. 

Όταν μιλάμε για αλλαγή καλό είναι να εστιάζουμε στην ουσία που αφορά την πολιτική, τη σχέση με  την κοινωνία, τις δομές, τις λειτουργίες, τις πρακτικές. Όχι την παραπολιτική των συμβόλων. Εξάλλου κακό σύμβολο είναι ο ήλιος; Ή ξεπερασμένο; Κάθε άλλο. Είναι ζωηφόρος και διαχρονικός. 

Μα και ο κ. Καραμανλής για πολιτική αλλαγή μιλά. Μάλιστα είπε ότι θα κυβερνήσει με τη γενιά του….

Η αλλαγή για τον κ. Καραμανλή είναι μια λέξη με την οποία έχει πάρει διαζύγιο από τα πρώτα βήματά του στην πολιτική. Με διακηρύξεις αλλαγών άρχισε τη θητεία του στην ηγεσία. Είδατε καμιά αλλαγή στα πρόσωπα και τις λειτουργίες του κόμματός του; Ρίξτε μια ματιά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. δέστε και τη συμπεριφορά του στην υπόθεση Σαμαρά. Τον θέλει στο κόμμα, τον συναντά στις συγκεντρώσεις αλλά δεν τολμά να τον ανεβάσει στην εξέδρα. Όμηρος για την Κυβέρνηση της γενιάς του μάλλον «έπεα πτερόεντα» θυμίζει. Ποια Κυβέρνηση; 

Πάντως ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ επικαλείται συχνά – πυκνά τελευταία το νέο πολιτικό πολιτισμό…

Είναι αστείο να επικαλείται τον πολιτικό πολιτισμό ο άνθρωπος που ποτέ δεν έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 2000. Που λίγες μέρες πριν στη Βουλή χαρακτηρίζει τον Κ. Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής» «ψεύτη» ή «ολετήρα». Ποιον; Τον Πρωθυπουργό της ισχυρής Ελλάδας και των μεγάλων έργων. Πολιτικός πολιτισμός και πολιτική μικροψυχία είναι ασύμβατες έννοιες.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search