skip to Main Content

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ- ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

 Μετά την πολιτική τοποθέτηση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, με τον οποίο θέλω να πω ότι μας ενώνει όλη η διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποτελέσουμε ποτέ, ούτε ομάδα, ούτε τάξη, ούτε δυάδα οργανωτικού ελέγχου, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά που έχουμε ζήσει κατά καιρούς.
Το λέω αυτό, γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, πάρα πολύ σημαντικά κατά τη γνώμη μου.

Είσαστε εδώ απ’ όλη την Ελλάδα. Είσαστε οι άνθρωποι που θα αναλάβετε την πορεία προς το Συνέδριο και πρέπει αυτή, η πρώτη μέρα να είναι τόσο συγκεκριμένη, ώστε φεύγοντας από αυτή τη διαδικασία να ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνουμε και γιατί θα το κάνουμε.

Θα ξεκινήσω από εκεί που τέλειωσε ο Νίκος. Θα πω μόνο μια κουβέντα για τη συγκυρία που έχει σχέση με την πορεία της Νεολαίας. Έχω μια ισχυρή πεποίθηση απ’ όσα ζω αυτή την εποχή, ότι ζούμε την πλήρη αποσταθεροποίηση όλων των κατακτήσεων της μεταπολίτευσης. Προσπαθήσαμε με τα λάθη μας, με τις παραλείψεις μας, να στήσουμε ένα σύγχρονο κράτος.

Η παράταξη που κυβερνά αυτό το κράτος δεν το διαλύει απλά, το επανασυστήνει με τις χειρότερες παραδόσεις, τις οποίες έζησε ο ελληνικός λαός ακόμη και πριν τη δικτατορία. Βρισκόμαστε σε ένα κατήφορο, που διαλύει τα πάντα Στήσαμε μια οικονομία, μια ανάπτυξη, μια αγορά, της οποίας δεχθήκαμε τη λειτουργία και τη συμβολή με πάρα πολλές θυσίες, βάζοντας τη χώρα σε μια τροχιά που την έφερνε στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Και το κυριότερο απ’ όλα καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κοινωνικό κράτος και μια δημοκρατία, που μπορεί να μην είχαme ολοκληρώσει αυτό που θα επιθυμούσαμε ως σοσιαλιστές, ως πατριώτες, ως δημοκρατικοί άνθρωποι, αλλά είχαμε πετύχει τεράστια βήματα. Κατακτήσεις δεκαετιών βρίσκονται σήμερα υπό κατάρρευση.

Το δυστύχημα με τη Νέα Δημοκρατία είναι διπλό. Το πρώτο είναι ότι η χώρα πήρε έναν κατήφορο, από μια παράταξη που δεν γνωρίζει ή δεν έχει στρατηγική για όλα αυτά και το δεύτερο είναι ότι ενώ δεν έχει στρατηγική ξέρει μόνο ένα πράγμα, τι συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετήσει. Άρα κινητοποιεί τα πιο ισχυρά δεξιά και ακροδεξιά συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, ανοίγοντας επικίνδυνα όλη τη βεντάλια των θεμάτων δημοκρατίας, θέτοντας ουσιαστικά σε δραματικό αδιέξοδο και κίνδυνο την πορεία όλων αυτών των κατακτήσεων. Είσαστε μάρτυρες όλων αυτών μέσα και έξω απ’ το Πανεπιστήμιο.

Υπάρχει μια επέλαση αυτή την εποχή. Ο κ. Πολύδωρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ούτε είναι ο γραφικός τύπος που διορίστηκε και δεν ξέρει τι λέει, όπως ότι «με τα ίδια του τα χέρια θα πάει και θα τους πλακώσει στο ξύλο». Τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που εκφράζει και εκπροσωπεί, για όσους από εμάς έχουμε περάσει όλη αυτή την περίοδο με αγώνες και με προσπάθειες να στήσουμε τη δημοκρατία στα πόδια της, υπονομεύουν κυριολεκτικά τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Ο πρώτος στόχος μας είναι να φύγει αυτή η Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να είναι άλλος. Δεν είναι εκλογικός, παραπλανητικός, δεν είναι στόχος που λέμε είμαστε στην αντιπολίτευση, πάμε να πάρουμε την εξουσία. Πρέπει να φύγει αυτή η Κυβέρνηση πριν ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

Δεν είναι οι μετρήσεις που λένε κερδίζουμε, δεν κερδίζουμε τις εκλογές. Είναι η ανάγκη να σταματήσει όσο γίνεται γρηγορότερα ο κατήφορος της χώρας. Οι εκλογές που ζητάει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο: για την πατρίδα, για τη δικαιοσύνη, για τη δημοκρατία. Είναι για το λόγο ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η εξέλιξη.

Υπάρχει ένας δεύτερος στόχος που συνδέεται άμεσα με αυτόν. Αν διαβάζετε τις πολιτικές αναλύσεις, μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες ασχολούνται και με τον εκλογικό νόμο, είναι γιατί φτιάχνουν σενάρια για το τι πρόκειται να γίνει αν πάρουν ή δεν πάρουν οριακά τις εκλογές, αν θα τις πάρουμε ή δεν θα τις πάρουμε εμείς οριακά και αν θα πάνε σε γρήγορες εκλογές. Όλα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Έτσι σκεφτόντουσαν πάντα αυτοί που θεωρούσαν ότι το πολιτικό παιχνίδι είναι σημαδεμένο. Ότι παίζεται ερήμην του λαού, της ψήφου και των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Γι’ αυτό ακριβώς φτιάχνονται αυτά τα σενάρια, που είναι σενάρια εναλλαγής ή παραμονής ενός δικομματικού συστήματος στην εξουσία και δεν είναι σενάρια που έχουν σχέση με τις πραγματικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι εμείς δε θέλουμε να πάρουμε την Κυβέρνηση για να κατακτήσουμε την εξουσία, αλλά θέλουμε να πάρουμε την Κυβέρνηση για να ανοίξουμε ένα νέο ιστορικό κύκλο για τη χώρα, να μην είμαστε μια παρένθεση, όπως παρένθεση ήταν η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην προηγούμενη ιστορική φάση, και παρένθεση θα γίνει η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αλλά θέλουμε να πάρουμε την Κυβέρνηση για έναν και μοναδικό λόγο. Για να σταματήσουμε τον κατήφορο και να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο, μια νέα πορεία για τη χώρα με καινούργιες συνθήκες και καινούργιους στόχους.

Και έρχομαι τώρα στη Νεολαία. Θέλω να κάνω δύο πολιτικά σχόλια. Το πρώτο σχόλιο έχει να κάνει συνολικά με την πορεία του ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο με τη Νεολαία.

Το ΠΑΣΟΚ, αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, σε όλη του τη διαδρομή, απ’ τα ίδια τα χαρακτηριστικά του και τη φυσιογνωμία του, έκανε άλματα προς τα εμπρός σε συνθήκες εξωστρέφειας και ανοιχτής πολιτικής δράσης. Αυτό το ψευτοδίλημμα «τώρα έρχονται εκλογές και μας θέλετε να πάμε να κολλήσουμε αφίσες», δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το ΠΑΣΟΚ ανασύνταξε τις δυνάμεις του στο καμίνι της πολιτικής πάλης μέσα απ’ την κοινωνία. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες εσωστρέφειας ήταν πάντα ηττημένο. Αυτό λέει η ιστορική μας διαδρομή. Επομένως, η πορεία προς τις εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία ανασύνταξης και των ίδιων των δυνάμεών μας. Θέλουμε μάχιμη και συντεταγμένη τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που επίκειται.

Το δεύτερο σχόλιο αφορά τη Νεολαία.. Δεν άνοιξε ποτέ ιστορικός κύκλος στη χώρα που να οδηγεί τα πράγματα μπροστά, χωρίς την πρωτοπόρα και μαχητική παρουσία της Νεολαίας. Σε όλους τους ιστορικούς κύκλους όλων των εποχών, η Νεολαία ήταν πάντοτε μάχιμη και πρωτοπόρα. Δε μιλάω μόνο για το κόμμα μας, μιλάω συνολικά για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει σε αυτό το Συνέδριο, αν είναι πραγματικά ένα Συνέδριο επανίδρυσης, εσείς να αποκτήσετε επαφή με το νήμα που συνδέει την πραγματική διαδρομή και όχι τις σχέσεις εξουσίας, που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης μας.

Δηλαδή, να έχετε επαφή με τα πραγματικά στοιχεία που ανέδειξαν το ΠΑΣΟΚ και τη Νεολαία του σε όλη αυτή τη διαδρομή. Το 1974 όταν ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ έγιναν εκλογές σε δύο μήνες. Ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου και το Νοέμβριο γίνανε εκλογές. Το πολιτικό προσωπικό που κατέβηκαν υποψήφιοι στις εκλογές ήταν από την Ένωση Κέντρου και κάποιες δυνάμεις ήρθαν και απ’ την Εθνική Αντίσταση και από παλιότερες γενιές παρόλο που το κόμμα ήταν καινούργιο. Ήταν φυσικό αυτό.

Όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε όλη την κρίσιμη περίοδο μέχρι το ’77 αλλά και μέχρι το ’81, που ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του καθορίστηκαν κυριολεκτικά με την πρωτοπόρο παρουσία της Νεολαίας. Ο Ανδρέας, όταν έλεγε ότι η Νεολαία είναι ενταγμένη στο ΠΑΣΟΚ, έδωσε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους τότε, να προσδιορίσουν κυριολεκτικά τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, αφού τα αιτήματα ήταν σαφή και πρωταρχικά, ήταν πανδημοκρατικά και εθνικά ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα άλμα προς τα μπρος μετά απ’ το σκοτάδι της δικτατορίας. Αυτοί οι άνθρωποι, επέβαλαν το βηματισμό τους και ήταν η αιτία που όλος ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης κυριαρχήθηκε απ’ το Κίνημά μας και τις δυνάμεις του σε προοδευτική κατεύθυνση. Γιατί αν δεν ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση θα λέγαμε ότι μπορεί να ήταν μεν πρωτοπόρα η Νεολαία, αλλά η χώρα δεν πήγε μπροστά. Η χώρα όμως, πήγε μπροστά ανεξάρτητα απ’ τις κριτικές που δέχτηκε κατά καιρούς.

Εγώ λέω και το επαναλαμβάνω, ότι αν έχει μια σημασία αυτή η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα, είναι να ξαναβγεί η Νεολαία ως καταλύτης στην ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, να είναι ξανά παρούσα και πρωτοπόρα στο βηματισμό της νέας εποχής.

 Άρα, αν πάρει το ΠΑΣΟΚ την Κυβέρνηση αύριο με τη δική σας και τη δική μας προσπάθεια θα ανοίξει πραγματικά ένα νέο ιστορικό κύκλο. Όχι ενσωματωμένο ή αφομοιωμένο στις παλιότερες αντιπαραθέσεις της προηγούμενης δεκαετίας, γιατί αυτά που βλέπω ακόμα ως υπολείμματα αυτής της διαδικασίας, είναι οι αντιπαραθέσεις οι οποίες προσπαθούν να αναβιώσουν και είναι καρικατούρες και δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.

 Ενώ εσείς αντίθετα πρέπει να ανοίξετε αυτό τον καινούργιο δρόμο με τρόπο ριζοσπαστικό, με βάση τις ανάγκες της νέας εποχής, ξεπερνώντας αυτές τις αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις. Γιατί, αυτές οι αντιπαραθέσεις, αντιθέσεις ήταν η αιτία να χάσουν το χρώμα τους οι λέξεις, ανασυγκρότηση, επανίδρυση, ανανέωση, ανασύνταξη, αναγέννηση, και όσες άλλες λέξεις χρησιμοποιήσαμε από τότε που καταλάβαμε ότι μπήκαμε στην κρίση, αλλά και ουδέποτε καταφέραμε να βγούμε απ’ αυτή. Ενσωματωθήκατε σε αυτή τη διαδικασία αντί να πάρετε το τιμόνι στα χέρια σας και να πείτε φτάνει πια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν να πάμε σε μια άλλη διαδικασία που δεν θα κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο, που δεν θα βάζει ψεύτικα ψηφοδέλτια στις κάλπες, που δεν θα ανοίγει κενές κάλπες και θα μιλάει για αριθμούς, που δεν θα είναι ο καθένας φίλος απλά με το φίλο του, αλλά θα είναι και σύντροφος και θα νιώθει αλληλέγγυος παλεύοντας για ένα κοινό σκοπό. Αν αυτό το πράγμα δε γίνει συνείδηση σε εσάς, τότε η πορεία προς το Συνέδριο δεν θα είναι καλή. Εγώ, όμως, θέλω να πιστεύω, και αυτό δείχνει η παρουσία σας, ότι αυτό το σύστημα έχει αγγίξει τα όριά του και το τέλος του.

Επομένως, ο δεύτερος στόχος είναι από τη μια, μια μάχιμη και συντεταγμένη Νεολαία στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που επίκειται και από την άλλη μια Νεολαία παρούσα και πρωτοπόρα, καταλύτης στην ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ.

Είναι φανερό ότι το Συνέδριο δεν μπορεί να είναι ένα Συνέδριο αναπαλαίωσης, ούτε επικράτησης παλαιότερων συσχετισμών. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει τέτοιο Συνέδριο. Προφανώς δεν θα γίνει, αν είναι αυτή η προοπτική του. Θα είναι ένα Συνέδριο πραγματικής επανίδρυσης. Θα μου πείτε, έχεις την ψευδαίσθηση ότι αν θα πας γρήγορα σε Συνέδριο θα γίνει Συνέδριο επανίδρυσης; Όχι βέβαια.

 Όμως η αφετηρία πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και να είναι τόσο δυνατή, που θα ανοίξει ριζικά τον καινούργιο δρόμο. Και από εκεί και μετά θα βρούμε πως ολοκληρώνεται και μέσα από ποιες διαδικασίες. Εξάλλου, έτσι κινούνται πάντοτε τα ιστορικά γεγονότα στα πολιτικά κόμματα.

Άρα, εμείς θα πάμε σε Συνέδριο και θα πάμε όσο γρηγορότερα γίνεται. Στόχος μας είναι να γίνει στις αρχές Μαΐου. Επειδή πολύ φοβάμαι ότι θα επισπευσθεί αυτή η διαδικασία, δεν ξέρω και δεν μπορώ να σας πω τώρα. Γι’ αυτό ξεκινάμε γρήγορα και δυνατά αυτή την πορεία και θα ολοκληρώσουμε τα βήματά μας.

 Το επόμενο σημείο. Πηγαίνοντας προς αυτή την πορεία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις δομές που για μας έχουν σχέση και με το καταστατικό και τη λειτουργία του Κινήματός μας, αλλά έχουν σχέση και με τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στις σημερινές συνθήκες.

Και εδώ θα βάλω ελάχιστα πράγματα, απ’ αυτά που θεωρώ ότι είναι δεδομένα στη θεωρία του ανοιχτού κόμματος, σε αυτή την ιδέα που ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μόλις έγινε αρχηγός του Κινήματος, έδωσε με σαφήνεια. Πάλευε για να γίνει ένα κόμμα ανοιχτό, που αυτενεργεί, ένα κόμμα αυτόνομο και δυνατό, που να έχει τη δυνατότητα να συνενώνει στους κόλπους του τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και να διαμορφώνει τις μεγάλες πλειοψηφίες που απαιτούν οι καιροί, για μια δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Η πρώτη επιλογή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ήταν η επαναστατική επιλογή του Ανδρέα τότε για να φτιάξει το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η Νεολαία στο Κόμμα.

 Το 1990 έγινε μια άλλη επιλογή. Όταν είδαμε ότι ο κατακερματισμός, η πορεία και η εξέλιξη των προβλημάτων της Νεολαίας επιβάλανε και μια αυτόνομη οργάνωση της, οδηγηθήκαμε στο άλλο άκρο. Κάναμε μια Νεολαία αυτόνομη απ΄ το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα σε μια σειρά από αντιπαραθέσεις της δεκαετίας συζητούσαμε πολλές φορές και σε ένα κλίμα ολίγον ευτράπελο, τα περί πολιτικής αυτονομίας της Νεολαίας, θεωρώντας ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υποταχθεί στην πολιτική αυτονομία της Νεολαίας.

Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο δεύτερος κύκλος έκλεισε και σήμερα έχουμε μια διπλή ανάγκη, να μπούμε πρωτοπόροι στο ΠΑΣΟΚ με όλες μας τις δυνάμεις. Να διαμορφώσουμε το νέο μπλοκ της αλλαγής και της μεταρρύθμισης που συνενώνει δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, άρα συμμετοχή της Νεολαίας στα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ μέσα απ’ τις ίδιες του τις δημοτικές οργανώσεις.

Και δεύτερο, να υπάρχει μια δικτυακού τύπου οργάνωση, αυτόνομη της Νεολαίας, με τα δικά της όργανα και τις δικές της πολιτικές, που απευθύνεται σε όλα τα θέματα Νεολαίας. Θα έχει άποψη για όλα, για την παιδεία, για την κοινωνία, για το πρόγραμμά μας, για το οποίο θα συζητήσει ξεχωριστά στην πορεία της προς το Συνέδριο. Αλλά, τα γενικά της πολιτικά καθήκοντα και η συμμετοχή της, η διάχυσή της στις δημοτικές οργανώσεις, είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ ξανά τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να βγει στην κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό μας θέμα.

Οι οργανώσεις συγκροτούνται με τη μορφή ανοιχτού πανελλήνιου δικτύου με πυρήνες κατά χώρο γεωγραφικό ή θεματικό. Τα όργανά της συγκροτούνται σε επίπεδο πόλης και νομού κατ’ αναλογία με το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα η Νεολαία οργανώνεται ταυτόχρονα στις δημοτικές οργανώσεις του Κινήματος. Αυτό είναι το πρώτο σημείο που αφορά τη δομή.

Το δεύτερο σημείο που απορρέει απ’ αυτό, συνέδρους για το Κόμμα, όργανα στο ΠΑΣΟΚ εκλέγουμε μέσα απ’ τις δημοτικές οργανώσεις. Όχι μέσα απ’ τις οργανώσεις Νεολαίας. Πάλι ένα μεγάλο θέμα είναι αυτό που λένε ως επιχειρήματα οι νεολαίοι και έχουν δίκιο, «άμα πάμε στις τοπικές οργανώσεις θα μας αφήσουν εμάς ποτέ μέσα στο σύστημα που υπάρχει να εκλεγούμε;». Αυτό θα το δούμε, θα το συζητήσουμε και θα το θεσμοθετήσουμε και καταστατικά αν χρειάζεται. Όμως αυτός δεν είναι λόγος να πάμε ξανά στην προηγούμενη εικόνα που έρχεται ένας επικεφαλής ενός χώρου της Νεολαίας, και λέει εγώ έχω 200, 300, και διαμορφώνω εσωκομματικούς συσχετισμούς, όπως οι συνδικαλιστές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις εντός του Κινήματος. Αντίθετα, εκεί που θα γίνεται η σύνθεση και θα αναδεικνύονται τα όργανα, είναι πάρα πολύ φυσικό και η Νεολαία να έχει το λόγο της, το ρόλο της και τη συμμετοχή της.

Υπάρχει το θέμα των σχέσεων. Είπαμε για τις σχέσεις του Κόμματος και της Νεολαίας. Πάμε τώρα στις σχέσεις της Νεολαίας και της ΠΑΣΠ. Για τις σχέσεις της Νεολαίας και της ΠΑΣΠ, ασφαλώς έχει συζητηθεί και έχει εξαντληθεί σε ένα μεγάλο βαθμό το ζήτημα της αυτονομίας της παράταξης και λειτουργίας της στα Πανεπιστήμια. Θέλω να πω δυο λόγια. Το πρώτο είναι, ότι για να είναι αυτόνομη η ΠΑΣΠ, δεν μπορεί να υπάρχει γραφείο Σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και γραφείο ΠΑΣΠ σε κάθε Τμήμα ή σε κάθε Σχολή. Διότι αν αυτό συμβεί, είναι φανερό, πως όταν θέλει να μιλήσει εσωκομματικά μιλά ως Γραφείο Σπουδάζουσας και όταν θέλει να μιλήσει συνδικαλιστικά μιλάει ως Γραφείο ΠΑΣΠ. Δηλαδή αλλάζει φόρεμα κάθε φορά. Για να έχει αυτονομία η ΠΑΣΠ, δεν μπορεί η Νεολαία να οργανώνεται σε κάθε τμήμα και σε κάθε σχολή σαν ξεχωριστή οργάνωση με το γραφείο της, διότι αυτόματα γίνεται όλο αυτό το σύστημα που υπήρχε μέχρι τα τώρα.

 Άρα, λοιπόν, η αυτονομία της ΠΑΣΠ σημαίνει, οργάνωση της ΠΑΣΠ σε όλα τα επίπεδα μέχρι και το Κεντρικό της Συμβούλιο. Θα δούμε τι μορφή θα πάρει αυτό, και ταυτόχρονα όχι οργάνωση Σπουδάζουσας Νεολαίας κατά σχολή και τμήμα, απλά οι σπουδαστές του ΠΑΣΟΚ που θα είναι στο δίκτυο των σπουδαστών του κάθε Δήμου, θα μπορούν θαυμάσια να λένε τη γνώμη τους και αν είναι πειστική και περνάνε οι απόψεις τους στην παράταξη, έχει καλώς, γι’ αυτό και λειτουργεί η παράταξη.

Θα μου πείτε, είναι ξεκομμένη τελείως από το ΠΑΣΟΚ η ΠΑΣΠ; Η ΠΑΣΠ δεν είναι ένα κόμμα, δεν κάνει δηλαδή κάτι έξω από το ΠΑΣΟΚ, είναι στον ευρύτερο χώρο, είναι ανοιχτή, λειτουργεί προς κάθε κατεύθυνση. Σαν συνδικαλιστική παράταξη μπορεί να έχει τους πάντες μέσα, που θέλουν να παλέψουν για το ίδιο πανεπιστήμιο, για το ίδιο ΤΕΙ, για το ίδιο επαγγελματικό δικαίωμα, για οτιδήποτε, λειτουργεί μέσα σ’ αυτό το χώρο, αλλά κινείται στον ευρύτερο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Πού υπάρχει, λοιπόν, η σύνδεση; Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ, ένα όργανο, το οποίο δεν μπορεί να είναι και πολύ μεγάλο, θα συμμετέχει εξ οφίτσιο στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μόνο εκεί. Παρακάτω δεν θα υπάρχει καμία σύνδεση, σε κανένα άλλο επίπεδο. Αντίθετα, όργανα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχουν μόνο στο επίπεδο του Δήμου και του Νομού. Διότι εκεί θα υπάρχει το δίκτυο των πυρήνων παντού, στο πανεπιστήμιο, των μελών της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, τα οποία μπορούν να λένε τη γνώμη τους, να παρεμβαίνουν με βάση τη διαδικασία που προσδιορίζει το καταστατικό της Νεολαίας.

Άρα, έχουμε ξεκαθαρίσει το θέμα των σχέσεων Νεολαίας και ΠΑΣΠ. Πάω τώρα στο θέμα των σχέσεων της ΠΑΣΠ με τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Και εδώ επίσης πρέπει να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς. Είπαν προχθές κάποιοι σπουδαστές στην άλλη συνάντηση που κάναμε, τι ωραία θα ήταν με το άρθρο 16 να υπήρχε ένα Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ και να αποφάσιζε συνολικά καταλήψεις σε όλες τις Σχολές.

 Η ΠΑΣΠ δεν είναι κόμμα, η ΠΑΣΠ είναι μια οργάνωση που αυτοοργανώνεται, έχει δηλαδή σε κάθε σχολή, σε κάθε τμήμα, όπου υπάρχει φοιτητικός σύλλογος, μια οργάνωση, έχει το δικό της γραφείο και έχει μια αυτονομία.

Προφανώς έχει γενικές κατευθύνσεις στην πολιτική της για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός που υπάρχει ένα όργανο από πάνω και παίρνει μια απόφαση και επιβάλει την απόφαση σε όλες τις σχολές, γιατί είναι έξω από τη φύση της συνδικαλιστικής παράταξης αυτό το πράγμα. Και αυτό γιατί κάθε σχολή έχει διαφορετικά προβλήματα, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Έτσι λοιπόν, η ΠΑΣΠ αυτοοργανώνεται, δηλαδή οργανώνεται όπου υπάρχει σύλλογος φοιτητικός και σπουδαστικός. Έχει το γραφείο της, έχει την αυτονομία της και από εκεί και μετά δεν ξέρω τι θα επιλέξετε Γραφεία Πόλης ή Κεντρικά Συμβούλια, θα δούμε την υπόλοιπη δομή μέχρι πάνω.

Πάνω σ’ αυτές τις βασικές γραμμές και δομές έχει γίνει μια συζήτηση για το Καταστατικό της Νεολαίας. Εμένα δεν θα μου άρεσε το Καταστατικό της Νεολαίας να έχει τη μορφή μιας αντιγραφής του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μου άρεσε δηλαδή, να απεικονίζεται με έναν τόσο λεπτομερειακό και γραφειοκρατικό τρόπο ένα ρεύμα ιδεών, απόψεων, μια δυναμική, μια νέα οργάνωση που μπαίνει μπροστά στην κοινωνία.

Το Καταστατικό είναι ο καθρέφτης μιας οργάνωσης. Όσο πιο λεπτομερειακό, γραφειοκρατικό και αναλυτικό είναι, και με τη σκληρή και την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιούμε συνήθως, για να καλύψουμε όλες τις τρύπες που υποτίθεται ότι εμφανίζονται, τόσο πιο αποκρουστικό είναι σ’ αυτόν που θέλει να μπει σε μια οργάνωση δυναμική νέων ανθρώπων.

Νομίζω, ότι σ’ αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να έχουμε μια φιλοδοξία να μετατρέψουμε αυτή τη συμφωνία που θα έχουμε στις καταστατικές μας αρχές σε ένα νέο, ζωντανό, σαφές, συνοπτικό κείμενο, που να εμπνέει και στοιχειωδώς τους ανθρώπους που το διαβάζουν. Δηλαδή δεν θα διαβάζουν ένα καταστατικό σωματείου που εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο.

Είναι μια εθελοντική οργάνωση Νεολαίας στη χώρα, μια κίνηση νεολαιίστικη, ένα κίνημα νέων, που πάνω εκεί πρέπει να έχει προφανώς και τη δύναμη της έμπνευσης και την ορμή που χρειάζεται και τη ζεστασιά που αποπνέει ένα κείμενο που προσδιορίζει δομές μιας οργάνωσης Νεολαίας και όχι δομές μιας οργάνωσης που θα αποφασίσει πώς γίνεται η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, οι λειτουργίες, ας πούμε κλπ. κλπ.

Πάμε τώρα σε μερικές προϋποθέσεις, που είναι πολύ σοβαρές για την πορεία προς το Συνέδριο: πρώτον, συγκεντρώνουμε ό,τι υπάρχει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο Νεολαίας σε όλη τη χώρα και σε όλους τους χώρους, χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς καμιά διάκριση. Και εδώ θέλω να είμαι πολύ καθαρός. Υπήρξαν προβλήματα σε επιμέρους σπουδάζουσες που υπάρχουν από παλιά. Το ερώτημα είναι, εάν εμείς θα γίνουμε μέρος αυτού του προβλήματος που έχει παλιότερες ρίζες;

Εγώ, λοιπόν, λέω από την αρχή ότι εμείς που είμαστε εδώ συμφωνούμε να ξεκινήσουμε την πορεία προς το Συνέδριο, αλλά συμφωνούμε και μεταξύ μας, ότι το τεκμήριο της ενοχής ή της αθωότητας δεν έχει σχέση με το παρελθόν.

Να γίνω πιο συγκεκριμένος; Αυτό σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να ξεκινήσω με τη λογική να ψάξω να βρω ποιος ήταν ο αθώος και ο ένοχος, γιατί κάπου έχουμε δυο γραφεία, γιατί κάποιοι διέγραψαν κάποιους από ένα ψηφοδέλτιο με το ζόρι, γιατί κάποιοι έδειραν κάποιους που μπήκαν μέσα στο μπλοκ της ΠΑΣΠ. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτή τη λογική. Στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν οι έντιμοι και οι ανέντιμοι, όπως δεν θα υπάρχουν οι προεδρικοί, οι εκσυγχρονιστές, οι αριστεροί και όλες οι άλλες ταμπέλες που βάζετε κατά καιρούς.

 Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι Πρόεδρος όλου του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει ανάγκη από κανέναν να υποστηρίξει ούτε την ομάδα του, ούτε τους φίλους του, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα Συνέδριο, που μπορεί και να δούμε ξαφνικά να παίζουν καρεκλιές, όπως έγινε στις προηγούμενες φάσεις.

 Εδώ να το ξεκαθαρίσουμε αυτό από κάθε πλευρά. Διότι δεν είναι δυνατόν μια Νεολαία, που ξεκινά μια νέα εποχή και θέλει να επανιδρυθεί να μην υπολογίζει ως κεντρικό ζήτημα τις σχέσεις της με την κοινωνία, την εικόνα της, τον κώδικα αξιών και ηθικής που πρέπει να έχουμε ανάμεσά μας, αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά γι’ αυτά τα πράγματα.

Άρα, λοιπόν, χωρίς κανένα αποκλεισμό και χωρίς καμιά διάκριση θα ανοίξουμε από αύριο, το μητρώο μελών σε κάθε Δήμο της χώρας, ένα ξεχωριστό μητρώο μελών για τη Νεολαία. Θα απευθυνθούμε σε όλους τους ανθρώπους που είναι νεολαίοι στο ΠΑΣΟΚ, και που είναι γραμμένοι, είτε είναι ενεργοί, είτε είναι ανενεργοί, θα απευθυνθούμε σε όλους τους σπουδαστές, που είναι γραμμένοι στην ΠΑΣΠ αν θέλουν να είναι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ. Θα ενταχθούν όλοι σε ένα ενιαίο μητρώο και δεν θα υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα αποκλεισμού ή καμιάς διάκρισης. Το όριο ηλικίας ασφαλώς θα παίξει ρόλο, γιατί το καταστατικό θα έχει το όριο ηλικίας που θα πρέπει να αποφασίσει το Συνέδριο ότι θα είναι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Άρα η εκλογή των οργάνων μετά, θα είναι με βάση το όριο ηλικίας.

Σε ότι αφορά την εκλογή συνέδρων θα προχωρήσουμε χωρίς κανένα αποκλεισμό, με μητρώο σε κοινή χρήση ανοιχτό μέχρι και την ημέρα της εκλογής των συνέδρων. Κεντρικό σύστημα on line για την ψηφοφορία, με αστυνομική ταυτότητα και αριθμό. Και βέβαια με μεγάλο έλεγχο της διαδικασίας με κάθε τρόπο. Θα αναζητήσουμε και ελέγχους της διαδικασίας, που θα έχουν σχέση και με συμφωνία, όπου εντοπιστεί τέτοιο θέμα, όλη η Οργάνωση, όλος ο Δήμος δεν μετέχει στο Συνέδριο. Θα προστατέψετε μόνοι σας τη διαδικασία δείχνοντας ότι εσείς είσαστε πρωτοπόροι να αλλάξετε το ΠΑΣΟΚ, «όχι να μας αλλάξετε τα φώτα».

Τρίτον, κανείς δεν μας περισσεύει. Ενεργοποιούμε όλα τα υπάρχοντα όργανα από την Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου της νέας γενιάς, από τις Συντονιστικές Επιτροπές και τους Νομαρχιακούς Πυρήνες του κάθε Νομού, από τις οργανώσεις της Σπουδάζουσας και της ΠΑΣΠ. Γι’ αυτό στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου συμμετέχουν, εκτός από την Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά, και τα μέλη που είναι Γραμματείς σήμερα των Οργανώσεων ΑΕΙ της ΠΑΣΠ, ΑΕΙ της Σπουδάζουσας, ΑΕΙ και ΤΕΙ, και αυτή η ΚΟΕΣ θα διευρυνθεί μόνο κατά τα εκλεγμένα μέλη που έχουν σχέση με τα Δημοτικά και τα Νομαρχιακά Συμβούλια, που είναι λίγα, που είναι κάτω από 28 – 30 χρονών. Επιπλέον με κάποιες εκπροσωπήσεις που δεν θα ξεπερνούν ένα πολύ ελάχιστο αριθμό. Το Συνέδριο θα έχει 3.000 εκλεγμένους συνέδρους, συν την ΚΟΕΣ που θα είναι το πολύ, είσαστε ήδη 260, 400-450 άτομα. Αυτό θα είναι το Συνέδριο.

 Σε ότι αφορά τους όρους διεξαγωγής. Στο μαζικό Συνέδριο, θα υπάρχει ο έλεγχος από Εφορευτικές Επιτροπές που αναλαμβάνουν , από την ΠΕΚΑΠ μαζί με τους Γραμματείς και τους αναπληρωτές Γραμματείς των Δημοτικών Οργανώσεων του Κινήματος σε κάθε Δήμο και βέβαια μαζί με το κλιμάκιο της ΚΟΕΣ που θα είναι υπεύθυνο για το Δήμο.

Τη δε πολιτική ευθύνη της πορείας προς το Συνέδριο και τον έλεγχο της πολιτικής διαδικασίας θα αναλάβει κλιμάκιο της ΚΟΕΣ που θα αποτελείται από τρία και πάνω άτομα σε κάθε Νομό μαζί με την 5μελή Συντονιστική Επιτροπή του Οργανωτικού Νεολαίας που υπήρχε στο Νομό. Είναι ένα αρκετά σημαντικό κλιμάκιο, θα έχει από 8 μέχρι 10 μέλη, τα οποία μπορούν να οργανώσουν και τη δουλειά και τις διαδικασίες και τις παρεμβάσεις προς τα έξω.

Γι’ αυτό αύριο το πρωί στην ιστοσελίδα της Νεολαίας, Κίνημα Νέων, θα ανέβει μια πρώτη καταγραφή των κλιμακίων της ΚΟΕΣ και θα παρακαλούσα πάρα πολύ όποιος έχει οποιαδήποτε αντίρρηση ή θέλει να κάνει κάποια πρόταση, ευχαρίστως να επικοινωνήσει με τη Γραμματεία του Τομέα Νεολαίας.

Η λογική είναι οι σπουδαστές στο χώρο τους, τα παιδιά που κατάγονται από Νομούς στο Νομό τους, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά. Και επιπλέον θα συμπληρώνεται το κλιμάκιο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από μέλη που περισσεύουν κυρίως εδώ, γιατί είναι πολύ περισσότερα, σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας θα εκλεγεί με ιδιαίτερα χαμηλή σταυροδοσία και το Συνέδριο δεν πρόκειται να εκλέξει Γραμματέα της Νεολαίας. Ο Γραμματέας θα εκλεγεί από το Εθνικό Συμβούλιο μετά την εκλογή του.

Τώρα ποια είναι τα κείμενα που θα συζητήσει το Συνέδριο; Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω το εξής, για να διευκολυνθεί η λειτουργία της Γραμματείας, η Γραμματεία των Τομέων Νεολαίας θα συμπληρωθεί με κάποια μέλη από την ΚΟΕΣ για να μπορεί να συντονίσει απλά την δουλειά. Όλοι μας θα είμαστε σε κλιμάκια, αλλά κάποιοι πρέπει, επειδή το όργανο αυτό είναι πολύ μεγάλο, να βρεθεί ένα όργανο της τάξης των 20-23 μελών ώστε να μπορεί να κάνει δουλειά. Τα μέλη της Γραμματείας του Τομέα, είναι 9-10, θα τα συμπληρώσουμε και θα υπάρξει άμεση συνεδρίαση αυτού του οργάνου, γιατί αυτό θα ασχοληθεί με την επεξεργασία των θέσεων.

Επειδή ο χρόνος μας επείγει και ανεξάρτητα από την τελική ημερομηνία του Συνεδρίου, η Επιτροπή Έμπνευσης έχει κάνει μια δουλειά γύρω από τα θέματα, με 10 εισηγήσεις για διαφορετικά θέματα. Η Γραμματεία της ΚΟΕΣ που θα συνέλθει μέσα στην εβδομάδα θα αναλάβει να διαμορφώσει τα κείμενα των θέσεων που έχουν σχέση με το καταστατικό, ίσως όχι στην τελική του μορφή, θα τα συμπυκνώσει και μαζί με το πρόγραμμα θα συζητηθούν για να εγκριθούν.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, που θα είναι πριν το Συνέδριο θα αποφασισθεί ο κανονισμός λειτουργίας του Συνεδρίου και το τελικό πολιτικό ντοκουμέντο που θα πάει σε αυτό. Αυτή είναι η διαδικασία. Παράλληλα με το Συνέδριο προετοιμάζουμε τις εκλογές φοιτητών και σπουδαστών που θα γίνουν πριν από αυτό.

Και ασφαλώς πρέπει να προετοιμαστούμε και για ένα άλλο θέμα που είναι πολύ σοβαρό, ότι ενεργοποιείται ο νόμος για τα Τοπικά Συμβούλια των Δήμων. Άρα θα πρέπει το κλιμάκιο που θα ασχοληθεί με κάθε νομό, να αναλάβει και την ευθύνη αυτή. Σε ότι αφορά τις φοιτητικές εκλογές, οι σπουδαστές που θα βρίσκονται μέσα στην Γραμματεία της ΚΟΕΣ μαζί με 3-4 άτομα που μπορούμε να βρούμε, θα δούμε με ποια διαδικασία, θα είναι ένα όργανο.

Σας είπα το εξής: Δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργεί με εξωστρέφεια η Νεολαία σε αυτή τη φάση. Άρα, Συνέδριο, φοιτητικές εκλογές, Τοπικές Συμβούλια Νέων, θα πάνε παράλληλα με ενιαίο συντονισμό και με ενιαία διαδικασία να μη πολυδιασπάμε τις δυνάμεις μας. Εάν μας επιτρέψει ο χρόνος, η Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΠ θα γίνει μετά το Συνέδριο που δεν θα έχουμε φοιτητικές εκλογές μπροστά, αλλιώς θα γίνει μετά τις φοιτητικές εκλογές. Όπου πριν τη Συνδιάσκεψη αυτή θα εκλεγούν στα γραφεία και τα όργανα της παράταξης για να πάμε σε Πανελλήνια Συνδιάσκεψη.

Το Συνέδριο θα γίνεται κάθε δυο χρόνια και θα εκλέγει Εθνικό Συμβούλιο. Η δε ΠΑΣΠ μπορεί να κάνει κάθε Μάιο Συνδιάσκεψη ενόψει της νέας χρονιάς και κάθε δυο χρόνια να εκλέγει και αυτή το Κεντρικό της Συμβούλιο, το οποίο θα μετέχει εξ οφίτσιο στο Εθνικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Κλείνοντας θέλω να πω το εξής: Το Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός. Όλοι περιμένουν ένα απλό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα σε ομάδες και ομαδίτσες, χωρίς έμπνευση και δυναμική. Στόχος μας είναι όλοι μας να τους διαψεύσουμε.

Πρέπει να δώσουμε στο Συνέδριο ένα σημαντικό διεθνή χαρακτήρα. Πρέπει να προσδώσουμε το ιστορικό και συναισθηματικό φορτίο που μπορούμε να αναδείξουμε απ’ τη διαδρομή μας για τη δική σας εμπειρία. Πρέπει να διατυπώσουμε την τολμηρή και καινοτόμα πρόταση που μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα της υπέρβασης και της νέας αφετηρίας μιας πραγματικής επανίδρυσης.

Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Και ο καθένας μας κρίνεται κάθε στιγμή απ’ τις θέσεις του, τις πράξεις του και όχι απ’ τους ψιθύρους και τις διαδικασίες. Θα είναι ένα Συνέδριο που πρέπει σε κάθε νομό να γίνουν κάποιες εξωστρεφείς παρεμβάσεις, να γίνει μια συζήτηση και με τη νεολαιίστικες οργανώσεις, σε κάποιες περιφέρειες -πρέπει να κάνουμε μία ή δύο Συνδιασκέψεις- με την παρουσία του Πρόεδρου, για θέματα πέραν της Σπουδάζουσας και για την αγροτική ή την εργαζόμενη Νεολαία, ή τη σχέση εκπαίδευσης και εργασίας.

 Όλα τα κλιμάκια θα πρέπει να μας φέρουν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ ένα σχέδιο για το τι πρέπει προς τα έξω να γίνει προκειμένου να υπάρξει μια διαδικασία παρέμβασης στο χώρο. Από το κάθε κλιμάκιο θα υπάρχει ένας επιτόπου υπεύθυνος, για να συντονίζει όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί τα πιο πολλά μέλη της ΚΟΕΣ θα είναι εκτός του νομού που θα πάει το κλιμάκιο.

 Και γενικότερα πρέπει αυτές τις δράσεις, είτε είναι πολιτικού περιεχομένου, είτε είναι ακτιβιστικές ενέργειες, κοινωνικές πρωτοβουλίες και άλλες, είτε πρόκειται να φτιάξουμε ένα πεδίο διαβούλευσης και συναίνεσης σε ένα ευρύτερο πεδίο οργανώσεων, θεσμών της τοπικής κοινωνίας, είτε πρόκειται για σχέση με εθελοντικές οργανώσεις, συλλόγους και σωματεία, είτε πρόκειται για δουλειά στον κάθε δήμο και ενόψει των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας, για όλα αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας σωστός προγραμματισμός και μια σωστή επικοινωνιακή πολιτική.

Θα πάμε σε μια ειδική ιστοσελίδα της Νεολαίας που θα μετεξελιχθεί το Κίνημα Νέων που υπάρχει σήμερα και πρέπει όλοι μας να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να διασφαλίσουμε με θρησκευτική ευλάβεια τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτού του Συνεδρίου. Πιστεύω ότι θα είναι ένα ποιοτικό άλμα προς τα μπρος.

 Εγώ προσωπικά σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι θα αποδειχθείτε άξιοι αυτής της εμπιστοσύνης.

Σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search