skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ «NET 105,7».

στο Δημοσιογράφο Παναγιώτη Τσούτσια

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε την πρώτη συζήτηση για σήμερα, στη τηλεφωνική γραμμή είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Κώστας  Σκανδαλίδης. Καλή σας μέρα  κ. Σκανδαλίδη.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας θέσω το πρώτο ερώτημα, να σας πω την αλήθεια ξαφνιάστηκα που μου το έθεσαν χτες κάτι φίλοι μου που βρεθήκαμε, δεν ξέρω αν διαβάζουν blogs ή όχι, μου λένε θα γίνουν οι εκλογές; Και τους λέω, γιατί πού το στηρίζετε; Και το στήριξαν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το PSI ακόμη και μπορεί να υπάρξει εμπλοκή.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση. Όλα τα πράγματα είναι προγραμματισμένα. Μεγάλη Τετάρτη η Βουλή σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελειώσει τις εργασίες της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι και αλλιώς έχουμε μπει άτυπα σε μια προεκλογική περίοδο…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εξάλλου, δεν μπορώ να φανταστώ μια κυβέρνηση όπως είναι αυτή που έχουμε σήμερα και στην οποία ανήκω,  που ουσιαστικά συμπεριφέρεται προεκλογικά από την αρχή μέχρι το τέλος, και τα κόμματα που τη συγκροτούν και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία κάνει αυτή την πολιτική, ότι μπορεί να επιβιώσει και άλλο, δεν γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αυτό ήθελα να πω και εγώ, αυτές οι τροπολογίες τώρα είναι διευθετήσεις προσωπικές των βουλευτών που κατατίθεται;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι σαφής σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, συγνώμη που σας διακόπτω, διάβαζα όλες τις τροπολογίες, κάποιες από αυτές έχουν βάση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό ήθελα να πω και εγώ, δεν μπορούμε να τις πετάμε όλες στον καιάδα, να λέμε ότι είναι όλες ρουσφετολογικές, δεν είναι όλες. Είναι όμως κάποιες, που είναι τόσο εξόφθαλμα ρουσφετολογικές, που ουσιαστικά διαλύουν κάθε δυνατότητα του πολιτικού κόσμου να υποστηρίξει ότι θα μπορούσε έστω και την τελευταία στιγμή να ρυθμίσει θέματα που είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να ρυθμιστούν.
Αυτό είναι φυσικό, όταν φτάνεις στο τέλος της κοινοβουλευτικής δράσης και δεν έχεις άλλο χρόνο στα τελευταία νομοσχέδια να προσπαθούν,  πολλά Υπουργεία αλλά και αν θέλετε και βουλευτές, να θέσουν θέματα επί της ουσίας, τα οποία έπρεπε να είχαμε δει και  δεν τα πρόλαβαν και επιχειρούν να τα λύσουν τώρα. Αυτό είναι η καλή πλευρά του θέματος.
Υπάρχει όμως η κακή πλευρά, που φαίνεται ότι πίσω από τις τροπολογίες, είτε βουλευτών, είτε των ίδιων των Υπουργών, κάποιων Υπουργών, όπως φαντάζομαι αυτή με τα βυτιοφόρα, όπου κρύβεται μια εξυπηρέτηση, όχι με την έννοια την ιδιωτικά συμφεροντολογική αλλά με την έννοια μιας ευρύτερης κάστας ανθρώπων, κλπ. Αυτό το πράγμα δεν είναι σωστό. Και  βέβαια είναι ακόμα χειρότερο οι φωτογραφικές τροπολογίες. Όπου εκεί είναι να εξυπηρετήσει ο καθένας κάποιο φίλο του. Τέτοιου είδους τροπολογίες διαλύουν κυριολεκτικά τον πολιτικό κόσμο.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας πω ότι αυτή η εικόνα δεν είναι καλή για τους πολίτες, οι οποίοι πλέον είναι δυσαρεστημένοι και δυσαρεστημένοι συνολικά, δηλαδή για όλα τα κόμματα και βλέποντας αυτό επιτείνουν αυτό το κλίμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο, ακόμα και περιθωριακό να είναι, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά εξαιτίας του κλίματος που υπάρχει απέναντι στους πολιτικούς και την πολιτική ζωή. Και αυτό από ένα σημείο και μετά ξέρετε ενέχει και μια ισοπέδωση, μια καταθλιπτική ισοπέδωση που δεν βοηθάει ούτε τη δημοκρατία, ούτε την πραγματική πολιτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, είστε από τους λίγους πολιτικούς, το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον που έχετε μιλήσει ανοιχτά για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, έτσι δεν είναι; Δεν κρύβεται τα λόγια σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί να τα κρύψω; Δεν έχω κανένα λόγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλά κάνετε που δεν τα κρύβετε. Έχετε αλλάξει άποψη από αυτό που έχετε δηλώσει τις τελευταίες ημέρες;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν αυτό που δήλωσα τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αποσπασματικό,  έχω βάλει μια σειρά θέματα. Το πρώτο θέμα που έχω βάλει – και θα επιμείνω σε αυτό και μέχρι και τις εκλογές- είναι ότι είναι τόσο ρευστό το πολιτικό κλίμα που το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές. Και να διεκδικήσει μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτό κάνει ένα προοδευτικό κόμμα. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με μια πολιτική που λέει ότι έτσι και αλλιώς θα πάω να κάνω ένα συμβιβασμό στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Η χώρα έχει ανάγκη από δυναμικό σχέδιο ανόρθωσης και ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο μπορεί να το φέρει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να κατέβει στις εκλογές και να νικήσει, δηλαδή να έρθει πρώτο κόμμα και να έχει την πρωτοβουλία στις κινήσεις, στις εξελίξεις και να προχωρήσει στο νέο σχέδιο, που θα εμφανίσει και ο Πρόεδρός του τις επόμενες μέρες, μετά τη σχετική προετοιμασία που θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα.
Άρα, εμείς θα ζητήσουμε ψήφο νίκης για τις εκλογές. Από εκεί και μετά ο λαός αποφασίζει τι κυβέρνηση θέλει. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει και το τι κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτό ή θα βάλει φραγή;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ανοιχτό θα είναι έτσι και αλλιώς διότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Από εκεί και μετά, θα βάλει προφανώς και τις ελάχιστες δεσμεύσεις και τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να μπορεί να υπάρχει βιώσιμη κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παραδείγματος χάρη, αν είναι ένας Πρωθυπουργός κοινής εμπιστοσύνης, ας πούμε. Να μην είναι ένας Πρωθυπουργός από το ένα κόμμα, να είναι Πρωθυπουργός μιας ευρύτερης αποδοχής. Λέω ένα παράδειγμα, αλλά αυτό πια θα το δούμε μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό εξαρτάται και από το αποτέλεσμα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από το αποτέλεσμα πάρα πολύ. Επαναλαμβάνω, επειδή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή την εμμονή στην αυτοδυναμία, που θέλει να κερδίσει για να έχει σταθερή κυβέρνηση η χώρα δήθεν κλπ. , πρέπει να πω ότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι είναι πιο κοντά στη νίκη το ΠΑΣΟΚ από ότι η Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ταχθεί, πάντα βάζετε ένα θέμα σε σχέση με την κεντροαριστερά κλπ. προοδευτική διακυβέρνηση…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πάντοτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντοτε ναι. Αυτή τη στιγμή όμως, τουλάχιστον η «Δημοκρατική Αριστερά», ο κ. Κουβέλης και χτες είπε ότι δεν θα γίνει το άλλοθι σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα εγώ μίλησα για προοδευτική κυβέρνηση. Προοδευτική κυβέρνηση μετά από νίκη του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να συμμαχήσει με οποιουσδήποτε πιστεύει ότι μπορούν να υπηρετήσουν ένα πρόγραμμα, που θα είναι πολύ συγκεκριμένο και τότε ας πάρει θέση ο κ. Κουβέλης. Από τώρα το να τα λέμε δεν λέει τίποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο ότι χρειάζεται ένα νέο σχέδιο κλπ. Υπάρχουν περιθώρια αυτό το νέο σχέδιο να βρει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί να μην υπάρχουν; Ακούστε υπάρχουν δύο πλευρές στο πρόβλημα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η πρώτη πλευρά είναι ότι το σχέδιο αυτό, προφανώς, πρέπει να πατάει πάνω σε ένα βάθρο ότι εμείς τη συμφωνία που υπογράψαμε, σε ότι αφορά τα προσωπικά της μεγέθη θα την υλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη συμφωνία διότι  θα είμαστε αναξιόπιστοι ως χώρα. Δηλαδή, κοροϊδεύουμε τους ανθρώπους; Βάζουμε την υπογραφή μας, όπως λέει ο κ. Σαμαράς και μετά θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία;  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν βάζετε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η συμφωνία αυτή μας δίνει ένα περιθώριο, από το 2012 με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τους τόκους, επειδή επιμηκύνθηκε ο χρόνος και υπάρχουν πολύ περισσότερα βήματα, με τα χρήματα που θα μπουν με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών στην αγορά  να αρχίσει μια αναπτυξιακή πολιτική και μια πολιτική που θα είναι κάπως πιο ορθολογική, σε ότι αφορά το να μη γίνονται πια οριζόντιες περικοπές. Αυτό είναι η αρχή, η αφετηρία. Όμως αυτό, θα σημάνει μια δυναμική ανάπτυξη, την οποία μπορούμε από το 2013 και μετά να τη μετουσιώσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό αν γίνει, η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μετά πολιτική, να επιστρέψει τα δανεικά που πήρε ουσιαστικά από τους εργαζόμενους. Γιατί δεν μιλάμε γι΄ αυτούς που κλέβουν το κράτος, αλλά αυτούς που τα πήρε το κράτος, επειδή είχε την απόλυτη ανάγκη για να σταθεί στα πόδια του σε αυτά τα δύο χρόνια.  Είναι δανεικά που πρέπει να τα επιστρέψει.
Αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά, όχι αμέσως και με γαλαντομία, σταδιακά μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτό το εθνικό σχέδιο πρέπει να υπάρξει με παράλληλη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυτό είναι το βασικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παραγωγική βάση της χώρας έχει διαλυθεί όμως.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να συγκροτηθεί όμως. Εγώ παίρνω ένα παράδειγμα τον αγροτικό τομέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί είναι πεδίο δόξης λαμπρό πλέον.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο αγροτικός τομέας έχει μια τεράστια δυνατότητα και έχει και αργούσα γη, έχει και  ανθρώπους μορφωμένους, που θέλουν να πάνε να κάνουν αγροτικές επιχειρήσεις. Έχει ανθρώπους που είναι άνεργοι σήμερα,  και έχουν και δύο, τρία  μεταπτυχιακά, οι οποίοι λένε ότι θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν ρόδια ή σαλιγκάρια. Αφού υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί να μην την αξιοποιήσουμε;
Άρα το εθνικό σχέδιο τι είναι; Είναι ακριβώς, βήμα με βήμα, η προσπάθεια ενός αναπτυξιακού κλυδωνισμού να αναστραφεί το τοπίο της στασιμότητας και της ύφεσης.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τότε όμως κ. Σκανδαλίδη, να τώρα λένε ότι τον Ιούνιο θα έχουμε νέα μέτρα. Η κοινωνία περνάει αλλεπάλληλα σοκ. Βγαίνει η τρόικα από την άλλη και λένε, φωτογραφίζουν μισθούς Βουλγαρίας ή Κροατίας ή δεν ξέρω τι, έχουμε πολύ υψηλότερους μισθούς.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν νομίζω ότι αποδέχτηκε ποτέ η ελληνική κυβέρνηση τους μισθούς Βουλγαρίας ή Κροατίας, δεν τους αποδέχτηκε ποτέ. Μπορεί να μην έβαλε το κατώτατο όριο, και κακώς δεν το έχει βάλει μέχρι τώρα που θα μπορούσε να αποδεχτεί, έπρεπε να τελειώσει με μια διαχωριστική γραμμή, την οποία δεν θα έπεφτε παρακάτω, αλλά δεν μπορεί να μην εγγυηθεί μια ελληνική κυβέρνηση ένα στοιχειώδες αξιοπρεπές πεδίο διαβίωσης του κόσμου. Ούτε μπορεί η Ελλάδα ξαφνικά να γίνει Βουλγαρία.
Αυτό είναι το ένα.  Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω και το εξής. Κάθε μέρα ανακαλύπτουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα μέτρα του Ιουνίου. Τα μέτρα του Ιουνίου έχουν ψηφιστεί και έχουν ψηφιστεί μέσα από τη δανειακή σύμβαση και τα έχει ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία. Και τα έχει ψηφίσει η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και κάθε μέρα βλέποντας τις τηλεοράσεις και ακούγοντας το ραδιόφωνο νιώθω ότι σαν να ανακαλύπτουμε τα καινούρια μέτρα. Δεν υπάρχουν καινούρια μέτρα, αυτά που έχουμε ψηφίσει θα κάνουμε.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε πει τι θα γίνει σε εκείνον τον τομέα, στον άλλον τομέα; Εγώ δεν το θυμάμαι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γράφει καθαρά η δανειακή σύμβαση περί τίνος πρόκειται. Μιλάει για τα ειδικά μισθολόγια, μιλάει γι΄ αυτά  με συγκεκριμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Ναι αν υπάρχουν τα συγκεκριμένα πράγματα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό λέω, ότι είναι μέτρα που δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως μπαμπούλας, τα ξέρουμε ποια είναι και μπορούμε να ελαφρύνουμε την οποιαδήποτε επιβάρυνσής τους μέσα από παράλληλες πολιτικές που πρέπει να βρούμε. Χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτική, βήμα με βήμα, ανατροπής των αρνητικών συνεπειών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη στην πανστρατιά που έχει κηρύξει ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να ενταχθούν όλοι οι βουλευτές, ακόμη και αυτοί που αυτή τη στιγμή βρίσκονται έξω;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ γενικά είμαι υπέρ των προσκλητηρίων και υπέρ της συσπείρωσης της παράταξης και της πανστρατιάς. Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ προφανώς, γιατί μέχρι τώρα, όχι μόνο αυτοί που έχουν πάει σε άλλα κόμματα αλλά και αυτοί που δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι αυτό που κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι για το συμφέρον της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει είναι δικαίωμά τους.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όταν ένας άνθρωπος αρνείται ότι η παράταξή του βοηθάει τη χώρα ή θέλει το καλό της χώρας και αμφισβητεί ακόμα και την πρόθεσή της, προφανώς δεν έχει θέση στην παράταξη. Από εκεί και μετά, όλοι οι άλλοι που έχουν τη δυνατότητα και μπορούν να βοηθήσουν, προφανώς, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα από ότι μου λέτε δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αν γυρίσουν ξανά κάποιοι βουλευτές γιατί υπάρχουν συνάδελφοί σας οι οποίοι βάζουν μια κόκκινη γραμμή αλλά τέλος πάντων.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό το θέμα νομίζω ότι έχει εξαντληθεί.  Υπάρχουν καταρχήν οι οχτώ συνάδελφοί μας, οι οποίοι διαφωνήσαμε σε ένα συγκεκριμένο άρθρο,  είπαν «παρών» ή το καταψήφισαν, αλλά ψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και ψήφισαν μετά όλους τους εφαρμοστικούς νόμους. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα πια γι΄ αυτούς, αυτοί θα είναι κανονικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ένα τελευταίο ερώτημα, χτες κατέθεσε ο Δήμαρχος της Αθήνας ο κ. Καμίνης την πρόταση προς τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς φορείς για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξέρω αν έχετε προλάβει να τη δείτε.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Την έχω δει. Πρέπει να σας πω, ότι ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή διαφωνώ σε επιμέρους σημεία, αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει τώρα και να τελειώσει με ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο,  που αφορά τη ζωή στο κέντρο της πόλης. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το μπάχαλο. Σε αυτό είμαι απόλυτος.
Να σας πω ότι αυτή την πρόταση την έκανα όταν  ήμουν υποψήφιος δήμαρχος και μετά ως αντιπολίτευση στο Δήμο της Αθήνας στον κ. Κακλαμάνη. Είχα ζητήσει εγγράφως να ξεκινήσει μια συζήτηση με την κυβέρνηση και όλους τους φορείς της πόλης, τότε τη Νομαρχία κλπ. για να υπάρξει μια  – από μηδενική βάση – ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν τη ζωή στο κέντρο της πόλης και που έχουν σχέση είτε με το παραεμπόριο, είτε με τη λαθρομετανάστευση, είτε με τις διαδηλώσεις. Δεν μπορεί να διαλύεται το ιστορικό κέντρο της πόλης ή να βλέπει ο τουρίστας, αυτό που βλέπει ανεβαίνοντας την Ακρόπολη από τους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας. Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται πια αυτό  και εμείς να καθόμαστε να το παρακολουθούμε.  Πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση μέσα σε κανόνες δημοκρατίας και κοινωνικής συμφωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια πολλοί είναι καχύποπτοι, λένε ανοίγουν θέματα τώρα προεκλογικά.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είμαι από αυτούς που από παλιά έχω δώσει μεγάλες μάχες για την ελευθερία στις διαδηλώσεις και σε όλα. Σε όλη μου τη ζωή, από μικρό παιδί είμαι στους δρόμους γι΄ αυτό. Όμως, πρέπει να σας πω, ότι στο όνομα της καχυποψίας το μέτρο της ασυδοσίας λειτουργεί εναντίον της δημοκρατίας. Διότι ποιος ρωτάει τον άλλον που έχει τη δουλειά του, τι νιώθει; Ποιος ρωτάει αυτόν που καταργεί το άσυλο,  φτιάχνοντας μολότοφ μέσα στα Πολυτεχνεία και στις Νομικές, καταργεί τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Φτάσαμε δηλαδή σε ένα άκρο, που η υπερβολή του οδηγεί στη στρέβλωση τελικά της ίδιας της κατάκτησης που είχαμε. Άρα,  εδώ χρειάζεται μια μεγάλη, μια γενναία παρέμβαση και θεωρώ ότι ο κ. Καμίνης κάνει πολύ σωστά που ανοίγει το θέμα. Τώρα για το ποια είναι η καλύτερη λύση θα το δούμε.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά κ. Σκανδαλίδη. Καλή σας μέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εσείς να είστε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search