skip to Main Content

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «NET 105,8»,

στην εκπομπή «Ακρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο» και στους δημοσιογράφους  Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Καλή σας ημέρα κ. Σκανδαλίδη. Θεωρείτε τελικά ότι τώρα που πάμε προς τη δεύτερη Κυριακή, τα διλήμματα απέδωσαν; Τα διλήμματα καλά έκαναν και μπήκαν;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι στην πρώτη Κυριακή το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ένα πλάνο, χωρίς να μπορεί να θριαμβολογεί κανείς και χωρίς να λέει μεγάλα λόγια. Έδειξε ότι η συνολική τοποθέτηση του λαού δεν αποδοκίμασε τη συνολική πορεία της χώρας, με βάση το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», με την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να παραμένει πρώτο κόμμα με μια διαφορά που

κυμαίνεται από 2 μέχρι 4-5 μονάδες. Από κει και μετά, όλοι πρέπει να σκύψουμε με μεγάλο ενδιαφέρον στην αποχή γιατί μερικοί προσπαθούν να την οικειοποιηθούν. Η αποχή δεν είναι μόνο διαμαρτυρία στην Κυβέρνηση, είναι διαμαρτυρία στο πολιτικό σύστημα, είναι διαμαρτυρία σε όλα τα κόμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή εμείς μέχρι τώρα ξέρουμε αυτό το 2%, επειδή μας είπατε μια διαφορά από 2 μέχρι 4-5%…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εάν κάποιος βάλει και άλλα, όπως συνδυασμοί από αντάρτικα κτλ., μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα και λίγο διαφορετικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, αυτά είναι για τα κόμματα. Για τους πολίτες έχουν μικρή σημασία…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, ας το δεχτούμε συμβατικά, γιατί είναι θέμα πολιτικού κλίματος, είναι θέμα γενικότερης εμπιστοσύνης. Εγώ θεωρώ λοιπόν ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της ανάλυσης είναι ότι όλοι προσπαθούν να παραστήσουν τους νικητές. Δεν υπάρχει κανένας νικητής επί της ουσίας με τη λογική ότι αποδοκιμάστηκε η συνολική πορεία ή όχι της χώρας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε επιδοκιμάστηκε όμως.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ουσιαστικά δεν έχασε την εμπιστοσύνη του λαού η Κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα μιλάτε σαν συνδικαλιστής της ΕΦΕΕ, συγνώμη που το λέω..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μιλάω με καθαρά πολιτικούς όρους. Δεν είναι τρεις το λάδι τρεις το ξύδι τ’ αποτελέσματα. Δεν υπάρχει ένα ρεύμα, το μεγάλο θέμα παίχτηκε στην αποχή όπου το κάθε κόμμα προσπάθησε να την οικειοποιηθεί. Δεν είναι έτσι; Η αποχή σημαίνει συνολική άρνηση του πολιτικού συστήματος, μια απόσταση των πολιτών, μια δυσπιστία, μια καχυποψία, αλλά δε σημαίνει αρνητική ψήφο. Δε μπορεί να θεωρηθεί ούτε ψήφος ανοχής στην Κυβέρνηση, όπως θα έλεγε ας πούμε ένας συνδικαλιστής ΠΑΣΟΚος, μια που το αναφέρατε, ούτε όμως και ψήφος αποδοκιμασίας, με τη λογική ότι όσοι απείχαν αρνούνται την Κυβέρνηση και την καταψηφίζουν. Είναι σκεπτόμενοι πολίτες, σκέφτονται τη δυσκολία του πολιτικού συστήματος, τις δυσκολίες της χώρας, πιστεύουν ότι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το πάρουν όλα τα κόμματα και πρώτα-πρώτα η Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως γενικά η αποχή, μια και μιλάμε για τον β’ γύρο, επί της ουσίας βολεύει κάποιους, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν καταμετράται, είναι η συζήτηση που κάνουμε τώρα, πολιτικά συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος, κάποιο κόμμα κτλ., επί της ουσίας όμως δεν καταμετράται..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, δε μπορείς να καταμετρήσεις τις ψήφους στην αποχή, πώς θα καταμετρηθεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό λέμε, ότι αυτός που απέχει, που παίρνει την απόφαση να μην πάει, επί της ουσίας δε συμμετέχει στη διαμόρφωση κάποιου εκλογικού..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ενδεχομένως να είναι πολλαπλοί και σύνθετοι οι παράγοντες που κάποιον τον στέλνουν ή δεν τον στέλνουν στην κάλπη, έτσι; Κάποιος είναι γιατί δε δίνει μεγάλη σημασία στις δημοτικές εκλογές, κάποιος άλλος διότι έχει προβλήματα με το κόμμα,  κάποιος τρίτος ότι αποδοκιμάζει συνολικά, «βαρέθηκα τους πολιτικούς», αυτό είναι και πολύ διαδεδομένο και είναι και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που λένε ότι κανένας δεν τους ικανοποιεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο σύνθετος είναι ο τρόπος που αποφασίζει κάποιος το τι θα ψηφίσει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακριβώς. Αλλά είναι ένα μεγάλο θέμα, θεωρώ ότι είναι πολύ απλοϊκό να προσπαθεί ο καθένας να οικειοποιηθεί την αποχή, που είναι το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος, είναι το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την πλευρά του Πρωθυπουργού τέθηκε το δίλημμα των εκλογών. Αυτό παραμένει να υφίσταται;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κατ’ αρχήν ο Πρωθυπουργός το έκλεισε την περασμένη Κυριακή το βράδυ. Πρέπει να δούμε την ειλικρίνεια που επέδειξε, γιατί θα μπορούσε να συντηρήσει ένα δίλημμα, ειδικά μια Κυριακή που φαίνεται ότι πάει σε μια μετωπική σύγκρουση, εννοώ δηλαδή ότι γίνονται διάφορα πράγματα, π.χ. συνεργασίες, αλλά δεν το συντήρησε και πολύ καλά έκανε, γιατί έδειξε την ειλικρίνεια που είχε, ότι δεν ήταν  μια μπλόφα. Είπε, «θα μετρήσω στον πρώτο γύρο που μπορούν να εκτιμηθούν τ’ αποτελέσματα και στον πρώτο γύρο θα τοποθετηθώ». Γιατί να επανέλθει, από τη στιγμή που θεώρησε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πορεία όπως την ξεκινήσαμε και την προχωράμε σαν Κυβέρνηση; Πρέπει να επανέλθει το θέμα στον “Καλλικράτη”, με τη λογική ότι αυτοί που θα εκλεγούν αύριο θα είναι τοπικές κυβερνήσεις που θα έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες. Άρα θα πρέπει να δούμε και την αυτοδιοικητική πλευρά των εκλογών, τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο, μια που στον πρώτο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν την «αντιμνημονιακή»….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι έρχεται η αντιπολίτευση τώρα και με το δίκιο της λέει «καλά, τώρα τη θυμηθήκατε την αυτοδιοικητική πλευρά;»

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι.. Να θυμίσω στην αντιπολίτευση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κιόλας που ήσαστε και υποψήφιος..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό θεωρώ ότι δεν είναι ένα σοβαρό επιχείρημα, να σας πω γιατί: Διότι,  όταν ο Παπανδρέου φώναζε από την αρχή ότι ψηφίζουμε “Καλλικράτη”, ψηφίζουμε αυτοδιοικητικά, είναι πολιτική ψήφος, είναι η αναμέτρηση γύρω από έναν θεσμό που γίνεται, όλοι έλεγαν «μα τι μας λες τώρα, τώρα κρίνεται η πορεία της χώρας, …»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι πολίτες είχαν άλλα κριτήρια απ’ ό,τι φάνηκε..
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ακούστε με να ολοκληρώσω τη σκέψη μου: Ο Πρωθυπουργός, έπρεπε να σηκώσει το γάντι έτσι κι αλλιώς, δε γινόταν να γίνεται μια σύγκρουση ανάμεσα στο μνημόνιο και στο αντιμνημόνιο  και να κάθεται με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθεί την ακύρωση της συνολικής πορείας της χώρας. Έβαλε το δίλημμα λοιπόν για την πρώτη Κυριακή. «Να το μετρήσουμε, κι αν ο λαός πει «αποδοκιμάζω την Κυβέρνηση», πάω σε εκλογές». Από τη στιγμή που το μέτρησε όμως, έχει την αγωνία, γιατί η δική μας γραμμή ήταν ο “Καλλικράτης”, ελάτε τώρα να δούμε ποιους θα βγάλουμε τη δεύτερη Κυριακή..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Και μετά, όταν τελειώσουν οι εκλογές, θ’ αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα ή όχι. Υπάρχει θέμα με δημοσίους υπαλλήλους, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εγώ δε νομίζω ότι έχει μπει τέτοιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Όθωνας το έβαλε χτες, το άνοιξε το θέμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δε νομίζω ότι έχει μπει επίσημα από την Κυβέρνηση κανένα τέτοιο θέμα. Εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ μιας θέσης πολύ συγκεκριμένης. Εγώ πιστεύω το εξής και ήταν από την αρχή η θέση μου, την έχω πει και στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση: Έπρεπε αμέσως να υπάρξει, και καθυστέρησε αυτό, μία πολιτική αναγκαστικών μετατάξεων στο Δημόσιο, ούτως ώστε να υπάρξει επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα, όχι μόνο η καταμέτρηση που έγινε και είναι σωστή, αλλά να υπάρξει μια ορθολογική κατανομή του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες. Να μην απολύονται υπάλληλοι, αλλά να υπάρξουν αναγκαστικές μετατάξεις. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν άνθρωπο, που δε λειτουργούν και είναι αναγκαίες. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από πουθενά και  υπάρχουν υπηρεσίες που έχουν στρατιές υπαλλήλων που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Κατ’ αρχήν δεν είμαι υπέρ των απολύσεων. Γιατί ν’ απολύσουμε υπαλλήλους εάν πρώτα δεν κάνουμε μια πλήρη διάταξη στον κρατικό μηχανισμό, να δούμε τι ανάγκες έχει και πώς; Μιλάμε εδώ και χρόνια για ποσότητες και ποιότητες, μέσα σε έναν αχταρμά ας πούμε, που είναι τελείως ανορθολογικά κατανεμημένος και δεν ξέρουμε καν τα προσόντα των ανθρώπων. Τώρα που τα είδαμε, που τα καταγράψαμε, που υπάρχουν, ας κάνουμε αυτή την κατανομή πρώτα και μετά βλέπουμε τα υπόλοιπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, τι περιμένετε τώρα από Δευτέρα; Γιατί από Δευτέρα πάλι το σκηνικό θ’ αλλάξει στην οικονομία…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η χώρα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλη μας τη δύναμη, πρέπει να επικεντρώσουμε στο να διαμορφώσουμε τους όρους, ούτως ώστε εσωτερικά να μπορέσουμε να επιβάλλουμε αυτά που λέμε όλον αυτό τον καιρό, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν τα έσοδα να έρχονται από φοροδιαφυγές και από σπατάλη και από παραοικονομίες και  από μειώσεις μισθών κτλ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, να μαζέψουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας όπου υπάρχουν και να κάνουμε έστω και στις συνθήκες αυτές επενδύσεις, όπου μπορούμε, μικρές και μεγάλες, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Αυτό είναι ο μοναδικός δρόμος, δεν υπάρχει δεύτερος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σας μέρα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search