skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ”ΝΙΚΗ’.

στο δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Στις 4 Οκτώβρη οι πολίτες επιλέγουν ανάμεσα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας με κοινωνική δικαιοσύνη, ασφάλεια, αξιοκρατία, αξιοποίηση όλων των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και την επαναφορά της χώρας μας σε τροχιά ισχυρής παρουσίας στον Ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο και από την άλλη πλευρά υπάρχει η Ελλάδα της μιζέριας, της ενίσχυσης των οικονομικά ισχυρών, της ανυποληψίας και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους.
Πιστεύω ότι οι πολίτες θα δυναμώσουν με την ψήφο τους την ανάγκη για αλλαγή πορείας της χώρας. 

Κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος αυτοδυναμίας και με ποιους θα συγκυβερνήσετε σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε;

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι βρίσκεται σε τροχιά αυτοδυναμίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε. Και βέβαια είναι δέσμευση του Προέδρου μας ότι η επόμενη μέρα θα είναι μέρα ευρύτερων συνεργασιών των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων, στηριγμένων επάνω σε προγραμματικές συμφωνίες. Η αυτοδυναμία για εμάς στο ΠΑΣΟΚ είναι η βάση έναρξης μίας πορείας συνεργασιών και συνεναίσεων.

Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ τώρα χαϊδεύει αυτιά, αλλά όταν γίνει κυβέρνηση θα λάβει σκληρά οικονομικά μέτρα;

Το ΠΑΣΟΚ μιλά καθαρά και λέει την αλήθεια. Γνωρίζουμε τη σημερινή κατάσταση μέσα σε συνθήκες κρίσης και οι δεσμεύσεις μας είναι κοστολογημένες και απόλυτα εφικτές. Βασική μας αρχή είναι η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και η κοινωνική δικαιοσύνη. Απέναντι στην κινδυνολογία της ΝΔ , εμείς παραθέτουμε προτάσεις άμεσες και μεσοπρόθεσμες τόσο σε θέματα θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς όσο και πολιτικών που θα ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά εισοδήματα. Το σίγουρο είναι ότι επιτέλους θα πληρώσουν όσοι διαθέτουν τον πλούτο.

Με ποιες προτάσεις λοιπόν μπορεί να αντιμετωπιστεί η διεθνής και εγχώρια οικονομική κρίση;

Το πρόγραμμά μας θέτει τους βασικούς στόχους και τις προτεραιότητες που μπορούν να καταστήσουν την οικονομία μας σταδιακά ισχυρή και ανταγωνιστική. Ρευστότητα στην αγορά, καταπολέμηση της σπατάλης, ορθολογικοποίηση των δαπανών, αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων των κοινοτικών προγραμμάτων, δίκαιο και ενιαίο φορολογικό σύστημα με φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Οικονομίας, αυστηροί κανόνες στη λειτουργία της χρηματοπιστωτικής αγοράς με προστασία των πολιτών απέναντι στην ασυδοσία.
Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι μπορεί να δίνει μάχες προκειμένου να κατοχυρώνεται η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας και όσες φορές ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας κλήθηκε να πορευθεί στα δύσκολα και όχι να «καταναλώνει» άσκοπα και προς όφελος των λίγων τον εθνικό μας πλούτο.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ έμαθε από τα λάθη του κυβερνητικού του παρελθόντος;

Το ΠΑΣΟΚ και τιμωρήθηκε και έμαθε. Σήμερα διεκδικεί την ψήφο των πολιτών έχοντας δουλέψει σκληρά, πολλές φορές και με επώδυνο τρόπο, στην κατεύθυνση της ανανέωσης και της διαμόρφωσης μίας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης. Αυτή την πραγματικότητα ο κόσμος την πιστώνει στο Γιώργο Παπανδρέου και αυτό μεγαλώνει τις ευθύνες μας για την επόμενη ημέρα όπου οφείλουμε να κινηθούμε με σοβαρότητα, σεβασμό, αξιοπιστία και υπευθυνότητα.
Κατά πόσο η απομάκρυνση προσώπων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα θα λύσουν τα εσωκομματικά προβλήματα της Ν.Δ. 

Οι προεκλογικές , επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, γίνονται με μία λογική ότι οι πολίτες τρώνε «κουτόχορτο». Αφού ο κ. Καραμανλής επί ένα χρόνο κάλυψε όλους όσους φέρονται να εμπλέκονται σε σκάνδαλα, αρνήθηκε τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων, «έδιωξε» την πλειοψηφία από τη Βουλή στο φόβο των διαρροών και έκλεισε πρόωρα το Κοινοβούλιο για να συγκαλύψει τις υποθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, αποφάσισε να πολιτευθεί επικοινωνιακά δείχνοντας επιλεκτική προεκλογική πυγμή. Τα αδιέξοδα δεν ξεπερνιούνται επικοινωνιακά…

Ποια πρόβλεψη κάνετε για τον Κώστα Καραμανλή και τη Ν.Δ. την επομένη ημέρα των εκλογών;

Επιθυμώ τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και ελπίζω σε μία δημιουργική αντιπολίτευση. Στα εσωκομματικά ζητήματα δεν μου πέφτει λόγος…

Τι απαντάτε στη Ν.Δ. η οποία υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ακυρώνει διεθνείς συμφωνίες και υπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα;

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε και δρομολόγησε τη διαδικασία για τη δημιουργία του αγωγού όταν για τη ΝΔ ήταν άγνωστη λέξη… Ο Πρόεδρός μας έχει πει με σαφήνεια ότι θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους της συμφωνίας, καθώς αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι εταίροι της συμφωνίας όπως η Βουλγαρία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε περισσότερα οφέλη. Εκτός εάν η ΝΔ υποστηρίζει ότι όταν οι άλλοι θα επαναδιαπραγματεύονται εμείς θα μένουμε απαθείς και αδρανείς κάτι που κάνει 6 χρόνια τώρα σε όλα τα θέματα που αφορούν τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας. Ας ψάξουν αλλού να βρούνε «υπηρέτες» και ας σταματήσει η συκοφαντία . Με όψιμες κορώνες δεν γίνεται πολιτική. Κατανοώ το άγχος της απώλειας προς τα δεξιά αλλά και λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.

Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην άποψη να στηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια;

Στο θέμα αυτό έχουμε τοποθετηθεί με σαφήνεια και έχουμε δεσμευτεί από το Μάρτιο.

Ποιος είναι ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει ο Κώστας Σημίτης στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές;

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα καθοδηγήσει τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας. Ο Κώστας Σημίτης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη και πιστεύω ότι σήμερα έχει προτεραιότητά του τη μάχη για να αλλάξει πορεία η χώρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search