skip to Main Content

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στον δημοσιογράφο Χρήστο Κιούπη, εφημερίδα «ΝΙΚΗ».

 Ποιος ευθύνεται για την παρατεταμένη εκλογολογία που έχει παραλύσει την πολιτική ζωή της χώρας;  

Δεν πρόκειται για εκλογολογία αλλά για πραγματική ανάγκη άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Ανάγκη που εδράζεται στο κενό εξουσίας, την ακυβερνησία, τον κατήφορο που έχει πάρει η χώρα. Υπεύθυνη κατά συνέπεια είναι η κυβέρνηση που παρέλυσε τη χώρα και όχι η εκλογολογία.

 

Τι δείχνει η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ψήφο στους απόδημους; 

Στην «τούρλα του Σαββάτου» χειρίζεται με τρόπο επικίνδυνο σημαντικά ζητήματα που απαιτούν μακρόχρονη προετοιμασία και απόλυτη εθνική συνεννόηση. Πρόθεση εξ αντικειμένου «ύποπτη» και μεροληπτική. Ασφαλώς την ψήφο των απόδημων Ελλήνων δε μπορεί να την χειρίζεται με τόσο μικροκομματικές μεθοδεύσεις. Αλλά τι περιμένει κανείς «ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του». Την ψήφο των απόδημων θα προετοιμάσει και θα υλοποιήσει σε συνθήκες καθολικής συναίνεσης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είναι και αυτή που κατοχύρωσε συνταγματικά την επιστολική ψήφο γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.  

Γιατί το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ρεύμα αυτοδυναμίας στην κοινωνία;  

Τις εκλογές επιβάλλει το συμφέρον του τόπου κι εμείς ιστορικά οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Ξέρετε, η ιστορία καθορίζει η ίδια τα ραντεβού της κι εσύ πρέπει να είσαι εκεί. Παλεύουμε για τη νίκη και την αυτοδυναμία και νομίζω ότι με τη συστηματική μας προσπάθεια θα μετατρέψουμε σε ρεύμα θετικής ψήφου την ψήφο άρνησης στη ΝΔ. Είμαστε σε σωστό δρόμο. Έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ μετά τις επόμενες εκλογές σε πείσμα εχθρών και φίλων θα είναι στην Κυβέρνηση διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.

Πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες;  

Στις κάλπες θα συρθεί ο κ. Καραμανλής καθώς έχει απωλέσει κάθε πρωτοβουλία στις εξελίξεις. Είδατε τα αποτελέσματα του ανασχηματισμού και της παροχολογίας. Καθόλου δε συγκινούν το λαό που έπαψε εδώ και καιρό να εμπιστεύεται τη ΝΔ. Νομίζω ότι το 2009 είναι εκλογικός χρόνος εκ των πραγμάτων καθώς δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί ο κατήφορος. Τώρα, αν θα είναι ο Απρίλιος, ο Ιούνιος ή ο Νοέμβριος ας το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. 

Προφανώς εννοείται ότι θα προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2010. Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι εάν πράξει κάτι τέτοιο δεν δείχνει σεβασμό στους θεσμούς; 

Κραυγάζει η ΝΔ για σεβασμό στους θεσμούς. Μήπως όταν της προτείναμε, στην αναθεώρηση του 2001 την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θυμάται τι ψήφισε; Αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εξ άλλου, ας αποδεχόταν την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εκλογές μέχρι τον Ιούνιο και συμφωνία για την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια τον οποίο το ΠΑΣΟΚ τιμά και θα τον ψηφίσει για Πρόεδρο αν ο ίδιος θελήσει την ανανέωση της θητείας του.  

Γιατί η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας; 

Γιατί δεν έχει σχέδιο όπως ομολογούν οι Υπουργοί της, γιατί διακατέχεται από μια βαθιά ταξική νοοτροπία που θέλει να φορτώσει την κρίση στις ασθενέστερες τάξεις, γιατί οδήγησε τη χώρα στην επιτήρηση ουσιαστικά πριν από την κρίση, γιατί φέρνει ανεφάρμοστους, έωλους και παραπλανητικούς προϋπολογισμούς που λίγες μέρες μετά τους καθιστά σκουπίδια στους κάδους της ιστορίας. Ποια λύση να δώσει η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, ο έκνομος πλουτισμός, η ύφεση και η στασιμότητα, ο αβάσταχτος δανεισμός, η αναξιόπιστη εικόνα της οικονομίας όπως την κατάντησε η ΝΔ;  

Τι απαντάτε σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακόμη έτοιμο και δεν έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας;  

Η ερώτηση κατάντησε ρετρό. Σχεδόν σε κάθε θέμα από το Σεπτέμβριο και μετά το ΠΑΣΟΚ προτείνει εναλλακτικές πολιτικές ριζικά διαφορετικές. Θυμίζω τους δανειολήπτες, το επίδομα ανακούφισης, τα φορολογικά μέτρα, την αγροτική πολιτική, την ενίσχυση των μικρομεσαίων, το που θα πάνε τα 28 δις που χαρίζονται χωρίς όρους στις τράπεζες, την πρόταση εξόδου από τη χρηματοπιστωτική κρίση που διατύπωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και λοιπόν, είμαστε έτοιμοι; Ποτέ δε μπορείς, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη ρευστή και κρίσιμη εποχή, να νιώθεις έτοιμος. Ετοιμαζόμαστε υπεύθυνα και εντατικά. Η χώρα θα έχει την επόμενη μέρα σχέδιο εθνικής σωτηρίας που θα μπει σε άμεση εφαρμογή.  

Γιατί το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ρουσφετολογικές τις ρυθμίσεις που αφορούν στην πρόσληψη 60.000 ανέργων στο δημόσιο, από τη στιγμή που η «κρίση του αιώνα» χτυπάει για τα καλά τη χώρα μας;

 

Γιατί απλώς τους κοροϊδεύει. Δεν τους διορίζει, τους νοικιάζει μέχρι τις εκλογές. Άλλα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει για την καλπάζουσα ανεργία και τις μαζικές και αθρόες απολύσεις. Πως απαντά, για παράδειγμα, στην υπεράσπιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, πως τις συνδέει με την ανάπτυξη, πως δημιουργεί μόνιμες δομές; Με προεκλογικές ρουσφετολογικές προσλήψεις μιας χρήσης; Αιδώς Αργείοι.  

Από τη στιγμή που ο ΣΥΝ δεν δείχνει ενδιαφέρον για συνεργασία, με ποιους θα συγκυβερνήσετε εάν δεν έχετε αυτοδυναμία; 

Έχω κουραστεί να επαναλαμβάνω ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι μόνιμη στρατηγική μας επιλογή. Εμείς θα τους καλούμε κι ας μην έρχονται. Όμως μετά τις εκλογές «στολίζουν το γαμπρό».  

Τι θα γίνει τελικά με το πάρκο στην περιοχή της πλατείας Αμερικής, που εξαφανίστηκε σε μια νύχτα για να γίνει γκαράζ; 

Κατάφερε ο Δήμος τη διπλή ανάγκη για πράσινο και παρκινγκ, με την απαράδεκτη πρακτική της νυχτερινής εισβολής, να την μετατρέψει σε άλλη μια κοκορομαχία κομματικού χαρακτήρα που επιβαρύνει την πόλη. Έστω και τώρα, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να αναζητηθεί λύση και στα δύο. Είτε ανασκευάζοντας τη μελέτη, είτε αλλάζοντας την απόφαση και αναζητώντας άλλη λύση. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα δέντρα στο πάρκο της «Λέλας Καραγιάννη» θα πρέπει να αποκατασταθούν και να διευρυνθούν. Υπάρχουν πάντα τρόποι για όσους σέβονται τη δημοκρατία και δεν επιβάλλουν ετσιθελικά τις απόψεις τους ένθεν και ένθεν. 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search