skip to Main Content

”Ο κ. Τσίπρας είναι ξένος και παρείσακτος στο χώρο της Κεντροαριστεράς.” – Συνέντευξη στη Realnews

Η Συμφωνία των Πρεσπών τελικά πέρασε από τη Βουλή. Φοβάστε ότι δημιουργεί προηγούμενο για κινήσεις εις βάρος της χώρας μας στο μέλλον;

Η συμφωνία είναι ετεροβαρής. Τα Σκόπια κέρδισαν το μείζον, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και έχασαν το έλασσον ένα γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα που στην πορεία θα εξαλειφθεί. Όταν θα φύγουμε από τα νομικο-συνταγματικά περί του τι σημαίνει nationality και πάμε σταπολιτικά που σημαίνει εθνικότητα. Ήδη το χρησιμοποιούν. Ο «μακεδονισμός» είναι εδώ να διεκδικήσει τις αλυτρωτικές του βλέψεις και στο μέλλον.

Εδώ και καιρό ζητάτε εκλογές. Πότε βλέπετε να στήνονται κάλπες, δεδομένων και των ευνοϊκών νομοσχεδίων που αναμένονται στη Βουλή;

Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για το Μαϊο ενώ ισχυρίζεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Θα περάσει τα νομοσχέδια με την αδιανόητη και παρδαλή πλειοψηφία που σχημάτισε και θα διαβάσει τις δημοσκοπήσεις. Όμως υπάρχει και η χώρα. Γι’αυτήν οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει ήδη και πριν την τυπική έξοδο από τα μνημόνια.

Εσείς πόσο έτοιμοι είστε για εκλογές, όταν μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την ΚΟ της ΔηΣυ, έχετε μπροστά σας Συνέδριο το Μάρτιο; Δεν σημαίνει κρίση και εσωστρέφεια για το χώρο;

Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται το Συνέδριο. Για να βάλει τη σφραγίδα της η βάση της παράταξης. Για να μετατρέψει την κρίση προσωπικών επιδιώξεων κάποιων στελεχών και την εσωστρέφεια σε συσπείρωση και αντεπίθεση. Κι αν κρίνω από τα μηνύματα των ημερών θα μας εκπλήξει όλους η ορμή και η απόφαση της βάσης.

Πιστεύετε ότι υπάρχει σχέδιο συνθλιβής του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ;

Μα το είπε καθαρά ο Α. Τσίπρας στη Βουλή ότι υπάρχουν δυο πόλοι, ο ίδιος και το κόμμα του που αυτοαποκαλείται προοδευτικός πόλος και η ΝΔ με την ακροδεξιά που είναι o συντηρητικός. Αυτό βολεύει και τον Κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει την αυτοδυναμία. Το θέμα είναι η ανιστόρητη θέση ότι ξεμπερδεύοντας από εφήμερα και συγκυριακά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα ξεμπερδεύουν και με το Κίνημα Αλλαγής. Ματαιοπονούν. Το σχέδιο λεηλασίας της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης δεν την συνθλίβει. Αντίθετα τη δυναμώνει.

Ολοένα και περισσότερο, όμως, πιστεύουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει το χώρο της Κεντροαριστεράς…

Πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας με το συγκεκριμένο πολιτικό ήθος, την πρακτική της εξουσίας του, την συναλλαγή που κυριαρχεί στην πολιτική του, την χειραγώγηση των θεσμών και την απόπειρα κατάληψης του κράτους να έχει σχέση με την σύγχρονη όψη του προοδευτικού κινήματος; Είναι ξένος και παρείσακτος στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ναι αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη και οι σοσιαλδημοκράτες φαίνεται να στηρίζουν…

Συγκυριακά και μόνο για τακτικούς και προεκλογικούς λόγους. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες έχουν πλήρη επίγνωση για το τι αντιπροσωπεύει ένας αυθεντικός εκφραστής του αριστερού εθνολαϊκισμού. Όλα θα αλλάξουν μετά την ήττα του στις εκλογές.

Προεξοφλείτε τη νίκη του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κ. Σκανδαλίδη;

Προεξοφλώ την πολιτική ανατροπή. Μια ανατροπή που δεν θα επιτρέψει ούτε την παλινόρθωση της Δεξιάς, ούτε την αυτάρεσκη επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλήσει το δικό μας χώρο. Θα μας βρουν μπροστά τους παρόντες και πρωταγωνιστές να εγγυηθούμε την ενότητα του ελληνισμού και την αξιοπρέπεια των ελλήνων.

Τι προσδοκάτε από το συνέδριο του Μαρτίου; Υπάρχει περίπτωση αλλαγής ονόματος και συμβόλου του φορέα;

Το Κίνημα Αλλαγής ιδρύθηκε από τους 212.000 δημοκρατικούς πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες το Νοέμβριο του ‘ 17. Το Συνέδριο του Μαρτίου θα ολοκληρώσει τη δομή του ενιαίου φορέα και θα επικυρώσει την αυτόνομη στρατηγική και πορεία του. Όλα τα άλλα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν εκεί.

Τι εννοεί η Φώφη Γεννηματά όταν αντιτίθεται σε όποιον αμφισβητεί την απόφαση του συνεδρίου για ‘αυτόνομη πορεία’ του Κινήματος Αλλαγής; Υπάρχει κάποιος στο εσωτερικό σας που την αμφισβητεί;

Όταν ένας χώρος σαν το δικό μας είναι στο επίκεντρο μιας ολομέτωπης επίθεσης. Όταν οι ίδιοι οι αντίπαλοι μας ομολογούν ότι θέλουν να μας λεηλατήσουν, πολύ δικαιολογημένα η Πρόεδρος του Κίνηματος Αλλαγής αμύνεται σθεναρά σε όποιον αμφισβητεί την αυτόνομη πορεία. Γιατί αυτή είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή και τη φυσιογνωμία της παράταξης. Από κει και πέρα δεν είμαι δικαστής προθέσεων ούτε καλός αγωγός φημών και πληροφοριών. Ο καθένας ας αναλογιστεί το χρέος του.

Πώς σχολιάζετε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Βουλή με ‘μεταγραφές’ βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, ανάλογα με τη συγκυρία;

Θα πρόσθετα και ανάλογα με την ατομική τους επιβίωση. Είναι θλιβερό το θέαμα με το αλισβερίσι και το παζάρι των τελευταίων εβδομάδων. Χωρίς αρχές, χωρίς καμία δεοντολογία, χωρίς αιδώ. Κόμματα και βουλευτές που άγονται και φέρονται. Βεβαίως, ο μεγάλος μαέστρος είναι η Κυβέρνηση που προκειμένου να διατηρηθεί για λίγους μήνες στην εξουσία διευθύνει, όλη αυτή τη συναλλαγή. Το ερώτημα είναι τι διδάσκονται από το πολιτικό μας σύστημα οι πολίτες που εμβρόντητοι μας παρακολουθούν. Και ύστερα λέμε γιατί μας γυρίζουν τη πλάτη.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search