skip to Main Content

”Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το παλιό στην πολιτική ζωή” – Συνέντευξη στα ΝΕΑ

Όλα δείχνουν πως στις εκλογές που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί. Ποιοι είναι οι λόγοι που έκαναν τους πολίτες να του γυρίσουν την πλάτη;

Ο τρόπος που χειρίστηκε την εξουσία συνολικά. Ακύρωσε την ελπίδα που γέννησε ότι θα ήταν το νέο, το αριστερό το αντισυστημικό Αποδείχτηκε παλαιότερο του παλαιού, διέσυρε κάθε προοδευτική και αριστερή αξία, δημιούργησε καθεστώς διαπλοκής. Και ολοκλήρωσε τη θητεία του μέσα στη συναλλαγή, το αλισβερίσι, τις ανομολόγητες αλλά εμφανώς ανίερες συμμαχίες του. Εθνικά θέματα, κρατικές υποθέσεις, θεσμοί τέθηκαν στην υπηρεσία της κομματικής σκοπιμότητας. Και η εικόνα ολοκληρώθηκε με τις πολιτικές σκευωρίες, την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος και τις προεκλογικές παροχές – φιλοδώρημα.

Γιατί αυτοί οι προοδευτικοί ψηφοφόροι, στην Α’ Αθήνας και αλλού, να επιστρέψουν στο Κίνημα Αλλαγής;

 

Γιατί το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος πολιτικός φορέας του προοδευτικού χώρου που άντεξε στην πόλωση συντήρησης και αριστερού λαϊκισμού. Εφάρμοσε, με συνέπεια γραμμή εθνικής συνεννόησης. Απόδειξε με τη στάση του ότι πρυτανεύει πάντοτε το αίσθημα εθνικής ευθύνης. Και εν τέλει συγκρινόμενο ιστορικά, πολιτικά, εθνικά τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη υπεύθυνης διακυβέρνησης του τόπου. Συνήγορος μας η ιστορική διαδρομή και οι εποχές που κυβερνήσαμε εμείς σε σύγκριση με τους άλλους.

Η επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή συμπίπτει με την, κατά την Φώφη Γεννηματά, αποκάλυψη μιας «καραμανλικής συνιστώσας» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η γνώμη σας για την στάση του πρώην πρωθυπουργού;

Η μόνη στάση του στο προσκήνιο της ιστορίας είναι η απαράδεκτη σιωπή του για όσα επέφερε στον τόπο η Κυβέρνηση του. Στο παρασκήνιο, βέβαια ήταν παρούσα η λεγόμενη συνιστώσα του. Σταθερά υποστηρικτική στην Κυβέρνηση και υποβοηθητική στη χειραγώγηση των θεσμών. Βεβαίως εκ των υστέρων ο Αλ.Τσίπρας όταν φάνηκε να εγκαταλείπεται χάριν της παραταξιακής ενότητας της ΝΔ εν όψει εξουσίας ανακάλυψε όψιμα τον καταστροφικό ρόλο. Έζησε τη δεύτερη αυταπάτη του ο ίδιος και ο «πονοκέφαλος» μεταφέρθηκε στον Κ. Μητσοτάκη. Είναι δυστύχημα για τον τόπο η συνεχής επιστροφή στο παρελθόν.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούν για το ΠΑΣΟΚ σαν να έχει πια τελειώσει, σαν vintage εικόνα. Είναι τακτική για προσέλκυση ψηφοφόρων ή μήπως ο ήλιος έχει κάνει όντως τον κύκλο του;

Ο ήλιος μπορεί καθημερινά να κάνει ένα κύκλο για να εμφανιστεί πάντως την επόμενη μέρα από την ανατολή. Ξέρετε τι δεν κατάλαβαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης; Τη ρίζα και την αντοχή μιας παράταξης με ιστορική παρακαταθήκη δεκαετιών, με στελέχη που ξεχωρίζουν παντού, με δυνάμεις συντεταγμένες σε όλη τη χώρα και κυρίως με συλλογική συνείδηση και σταθερές πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές αξίες. Ο Αλ. Τσίπρας έμεινε μόνος του, στο προσωπικό του κόμμα, απογυμνωμένο από την πλειονότητα των ιδρυτών του να στήνει γέφυρες και να εκποιεί αντιπάλους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσο καλή πρόθεση και να έχει ηγείται μιας παράταξης που περιέχει αντιφατικές δυνάμεις από την ακροδεξιά την κρατιστική παραδοσιακή δεξιά, τη νεοφιλελεύθερη τάση. Δυνάμεις που δεν συντίθενται σε ενιαία στρατηγική. Και οι δύο ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό που εκφράζει ο χώρος μας δεν είναι αναλώσιμο.

Το Κίνημα Αλλαγής θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Το ρόλο που θα παίξουμε τον επιβάλλει η λαϊκή ετυμηγορία. Εμείς έχουμε την πρόθεση και την απόφαση να λειτουργήσουμε καταλυτικά στο νέο πολιτικό τοπίο, συνεπώς στην αυτόνομη γραμμή και πορεία μας, στην αυτοδύναμη στρατηγική μας. Γι’ αυτό εξακολουθούμε όχι μόνο να ζητούμε αλλά και να πιστεύουμε στην ισχυρή εντολή. Έτσι ώστε και την πολιτική σταθερότητα να υπηρετήσουμε και αντίβαρο στις συντηρητικές επιλογές να αποτελέσουμε. Γι’ αυτό εξακολουθούμε να ζητάμε ανατροπή πολιτικών συσχετισμών. Για ένα είμαι σίγουρος. Ούτε συνδαιτυμόνες του Τσίπρα θα γίνουμε ούτε καρέκλες και θώκους σε κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διεκδικήσουμε. Υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι γι’ αυτά.

Συμφωνείτε με τον Γιώργο Παπανδρέου για μια ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ; Ποια στάση θα κρατήσετε σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

Μου φαίνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε για λογαριασμό μας σ’ αυτό που όλοι μας εγκαλούν εδώ και δυο χρόνια. Ανατρέποντας τον εαυτό του και τη γραμμή του ορκίζεται να μας πάει σε εκλογές με απλή αναλογική αν δεν είναι αυτοδύναμος. Μετά τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Αλ. Τσίπρα που θα μείνουν στην ιστορία, τώρα τις ξεκινά ο επίδοξος Πρωθυπουργός προτού ακόμη αναλάβει. Ανεύθυνη ηγεσία. Όσο για μας, πιστοί στη στρατηγική μας. Γραμμή εθνικής συνεννόησης. Δυστυχώς οι περιστάσεις, ο διχαστικός λόγος των «μονομάχων», η αυτάρκεια που επιδιώκουν δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις. Εμείς εδώ θα είμαστε παρόντες.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search