skip to Main Content

Ομιλία στη 5η Σύνοδο Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

​​1 – Νέα Αρχή

για την Προοδευτική Δημοκρατική

Παράταξη

 

Είμαστε σε ανειρήνευτη ρήξη με την πατριδοκαπηλία και με κάθε είδους λαϊκισμό είτε δεξιό είτε αριστερό.

Πιστεύουμε στον πάντρεμα της ισότητας με την ελευθερία, αλλά δεν ταυτίζουμε την ισότητα με την ισοπέδωση και την ελευθερία με την ασυδοσία και την επιβολή του «νόμου του οικονομικά ισχυρού».

Αρνούμαστε το δογματικό κρατισμό μιας Αριστεράς που στο όνομα της ισοπεδωτικής ισότητας και της ταξικής επιβολής καταργεί τη δημοκρατία, ιδιοποιείται το κράτος, ισοπεδώνει αντί να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και φτωχαίνει και τον τόπο και το λαό.

Έχουμε ανοιχτό μέτωπο απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και σε κάθε καθεστώς ανομίας, αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα και εκμαυλίζουν την κοινωνία.

Πιστεύουμε βαθειά ότι μια νέα ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού. Μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία. Σ’ αυτό το πλαίσιο η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική. Ένα νέο σχέδιο που συνδέει άρρηκτα την καθοριστική για τη χώρα παραγωγή του πλούτου με την αναδιανομή του υπέρ των αδυνάτων θα προσδώσει στην ανάπτυξη μόνιμα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και θα ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.

​ 2- Νέα Πυξίδα

για την Ελλάδα

Αυτή η στασιμότητα και η υποχώρηση της Ευρώπης στο παγκόσμιο σκηνικό πρέπει να αλλάξει. Εμείς πιστεύουμε στην προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με περισσότερη δημοκρατία, αποτελεσματικότερη υπερεθνική διακυβέρνηση στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Προκρίνουμε την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Προτείνουμε αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και εσωτερική αναδιανομή μέσω της καθιέρωσης και του ευρωομολόγου. Στο τρόμο που ματώνει τις πόλεις μας ν’ απαντήσουμε με περισσότερη και αποτελεσματικότερη Ευρώπη.

Στο βάθος του δρόμου η Ένωση χρειάζεται νέα συνθήκη με προοδευτικό πρόσημο που θα επανακαθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες της.

Και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι δημοκράτες και οι σοσιαλιστές της γηραιάς ηπείρου οφείλουν να επεξεργαστούν και να προτείνουν το περιεχόμενο

της με όρους πολιτικής και προγραμματικής αυτονομίας σε σχέση με τους συντηρητικούς.

Είναι επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να βρει την πυξίδα της σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πριν και πάνω απ’ όλα για να καταδείξει το δρόμο που θα τη βγάλει οριστικά από την κρίση με σίγουρα και αποφασιστικά βήματα και στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Δρόμος που για να είναι ασφαλής και βιώσιμος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός, γεγονός που καθιστά την επαναφορά της Ελλάδας στο κεντρικό πυρήνα της Ένωσης ως ισότιμο εταίρο και την ενεργό συμμετοχή της στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κρίσιμο και επείγοντα εθνικό στόχο. Δρόμος και στόχος που είναι ανέφικτος χωρίς την επανεκκίνηση και τη δυναμική μιας νέας ανάπτυξης. Χωρίς την ανασύνταξη της πολιτείας και την ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας. Χωρίς να ανακτήσουν οι έλληνες στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τους και να πιστέψουν ξανά στις δυνατότητές τους.

3- Νέος Δρόμος

για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια

Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους και αναθεώρηση των δυσμενών αντι-αναπτυξιακών επιλογών του μνημονίου κατά την πορεία εφαρμογής του είναι αδύνατη η γρήγορη έξοδος από την κρίση.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της. Με ένα σχέδιο άμεσης δράσης που ξεκινά από:

≡​τη δραστική αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του κράτους που εμποδίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων και σπαταλούν πόρους

≡​την άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που δεν έχουν επίπτωση στο εισόδημα των χαμηλών στρωμάτων και εξοικονομούν πόρους

≡​τη γενναία ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που ανακατανέμει τα βάρη με τρόπο δίκαιο και αναλογικό

≡​τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων πόρων σε αναπτυξιακή και παραγωγική κατεύθυνση, διασφαλίζοντας ρευστότητα στην αγορά, δημιουργώντας νέες δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία και διασφαλίζοντας και δημιουργώντας νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

4- Νέο Σύνταγμα

για την Ελληνική Δημοκρατία

Αυτό που πρέπει να αλλάξει πρωτίστως είναι το πρότυπο διακυβέρνησης και το πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε την εκ βάθρων ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας, τη δυναμική μιας νέας Μεταπολίτευσης.

Χρειαζόμαστε νέο σχεδιασμό της ανάπτυξης

Χρειαζόμαστε γενναία αποκέντρωση της διακυβέρνησης

Χρειαζόμαστε νέα ισορροπία και σχέσεις αυτονομίας ανάμεσα στις συντεταγμένες εξουσίες.

Χρειαζόμαστε ριζική μεταρρύθμιση στο κράτος.

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα αντιπροσώπευσης αξιόπιστο, διαφανές, δίκαιο και δημοκρατικό.

Χρειαζόμαστε νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη των αντιπροσώπων. Χρειαζόμαστε νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό σύστημα.

Χρειαζόμαστε διεύρυνση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών αλλά και σαφή οριοθέτηση της ευθύνης τους σε καθεστώς ευνομίας και ισοπολιτείας.

Χρειαζόμαστε αποφασιστικές τομές που κατοχυρώνουν την ασφάλεια των πολιτών σε μια ανοιχτή στην επικοινωνία των πολιτισμών κοινωνία που διαπνέεται από ανοχή στο διαφορετικό και σεβασμό στις κάθε λογής μειονότητες .

Όλα αυτά νομοθετούνται και περιβάλλονται το μανδύα μιας αναθεώρησης του Συντάγματος συντακτικού και όχι απλώς αναθεωρητικού τύπου που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ’ Ελληνικής Δημοκρατίας.

5- Νέα Ανάπτυξη

για τους όλους τους Έλληνες

Στόχος μας είναι να καταστεί ο έλληνας από μεταπράτης ιδεών, πλούτου και προϊόντων σε πραγματικό παραγωγό και δημιουργό. Η Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας, της νέας, δίκαιης και αναλογικής ευημερίας είναι η αξία και το όραμα που μας εμπνέει και μας οδηγεί.

Στο πλαίσιο αυτό:

* Ολοκληρώνουμε την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας.

*.​Σχεδιάζουμε μια οικονομική ανάπτυξη με παραγωγικό βάθος και πλήρη απασχόληση.

* Στηρίζουμε την οικονομία των κοινωνικών εταίρων, επιδιώκουμε το δραστικό περιορισμό της αυθαιρεσίας των ισχυρών και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των αδυνάτων.

*,Αναπροσανατολίζουμε την κατανομή των διαθέσιμων πόρων εγχώριων και ευρωπαϊκών με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς και τη δημιουργία ρευστότητας στην οικονομία.

* Πιστεύουμε στον επιτελικό – παρεμβατικό ρόλο του κράτους, στην ανάγκη να θέτει κανόνες, να ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας και να εγγυάται καλές επιχειρηματικές πρακτικές.

* ​Θεωρούμε επείγουσα προτεραιότητα ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων.

* ​Διεκδικούμε την περαιτέρω μεταρρύθμιση της παιδείας, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στο διεθνές πεδίο της γνώσης και του πολιτισμού.

6- Νέο Κοινωνικό Κράτος

​ ​ ​ για το δικαίωμα του καθένα

​ στην Αξιοπρέπεια

Ενδιαφερόμαστε κάθε πολίτης να καταλαμβάνει θέσεις που ανταποκρίνονται

στις ικανότητες και στις ανάγκες του και να έχει δυνατότητα ίσης πρόσβασης

στις ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και κανένας πολίτης ανεξαρτήτως ταλέντου και γνώσεων να είναι αποκλεισμένος απ’ αυτές. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή που μας διαχωρίζει από τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό σημαίνει πως το κοινωνικό κράτος όχι μόνο δεν αδιαφορεί γι’ όσους δεν ακολουθούν τους ρυθμούς του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά επενδύοντας στην Πρόνοια και στις Υπηρεσίες δημιουργεί θέσεις εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τελικός μας στόχος είναι να περάσουμε από ένα παθητικό, επιδοματικό κράτος- πρόνοια, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας εργασίες. Ένα κοινωνικό κράτος που θεμελιώνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του καθένα στην αξιοπρέπεια.

Αυτό σημαίνει στην πράξη:

~ Να θέσουμε τέρμα στο «γόρδιο δεσμό» που συνδέει στο χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών τη δημόσια και την ιδιωτική οικονομία, θεσπίζοντας νέους κανόνες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συμπληρώνει σε συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας το σύγχρονο κοινωνικό κράτος

~​Να θέσουμε τέρμα στη μονοδιάστατη πολιτική που αφορά την καθολικότητα των παροχών, συμπληρώνοντας την με βάση την αρχή της εξατομικευμένης παροχής σε πρόσωπα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες

~​Να θέσουμε τέρμα στην πρωτοκαθεδρία των επιδοματικών πολιτικών που σπαταλούν πόρους κατά κανόνα με άδικο τρόπο, ενισχύοντας την πραγματική κοινωνική ανταποδοτικότητα των επενδυόμενων πόρων

~​Να θέσουμε τέρμα στη στρέβλωση της δήθεν δωρεάν παιδείας και υγείας που συντηρεί ο ισοπεδωτικός κατακερματισμό των βαρών και πληρώνουν πανάκριβα οι μη έχοντες, θεσπίζοντας νέο δίκαιο και αναλογικό καταμερισμό του κόστους

~​Να θέσουμε τέρμα στην μονομερή επιδότηση της ανεργίας που μόνο προσωρινά ανακουφίζει προχωρώντας στην οριζόντια κινητοποίηση της εργασίας σε όλες τις όψεις της ανάπτυξης και διευρύνοντας το σύστημα κοινωνικής εργασίας

7- Δημοκρατική Συμπαράταξη

Για να γίνουν πράξη όλα αυτά χρειάζεται μια πραγματική ειρηνική επανάσταση. Και στη διάρκεια των δυο αιώνων ζωής του νεοελληνικού κράτους από την Ελλάδα της Ανεξαρτησίας ως την Ελλάδα της Ευρώπης και του Ευρώ σε παρόμοιες επαναστάσεις ηγείτο διαχρονικά μόνο η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη. Είναι αυτή που με την απουσία της έμπαινε η χώρα σε περιπέτειες και με την παρουσία της στο τιμόνι ζούσε εποχές προόδου και ευημερίας.

Πραγματοποιούμε σήμερα, με τη Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, αυτό της Προγραμματικής εμβάθυνσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, με σεβασμό στην ισοτιμία και τη διαφορετικότητα.

Προχωράμε όλοι και όλες, χωρίς να είμαστε ίδιοι.

Επενδύουμε στην αυτόβουλη πολιτική συμμετοχή των ενεργών πολιτών, στην αυτοοργάνωση τους και στο τεράστιο κινηματικό βάθος της παράταξης.

Δεν αθροίζουμε μηχανισμούς, αλλά δίνουμε βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα.

Συνεχίζουμε …

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search