skip to Main Content

Ομιλία στη Βουλή για την Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΔΗΜΑΡ) προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα την Ανάπτυξη.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Διάβασα σήμερα ξανά την Επερώτηση που καταθέσαμε από τον Φεβρουάριο για το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας και που συζητείται με καθυστέρηση έξι ολόκληρων μηνών κατά τη πάγια πλέον πρακτική της Κυβέρνησης. Αν εξαιρέσει κανείς την αξιολόγηση που έγινε με τους γνωστούς επαχθείς όρους, κατά τα άλλα είναι σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα. Εν τω μεταξύ τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, οι μεγάλες επενδύσεις καρκινοβατούν, τα capital controls έχουν στοιχειώσει, πλειστηριασμοί και κατασχετήρια είναι στην ημερήσια διάταξη. Ένα ακόμη χαμένο εξάμηνο για τη χώρα και την αναπτυξιακή της προσπάθεια.

Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξη ήρθε. Και προς απόδειξη επιστρατεύει αριθμούς. Πλεονάσματα από άγρια φορολογία και παύση πληρωμών του Δημοσίου. Αιθεροβάμονες στόχοι για το ΑΕΠ που διαψεύδονται παντοιοτρόπως. Και το τελευταίο τροπάριο η δραστική μείωση της ανεργίας προσμετρώντας εποχιακούς διορισμούς και διορισμούς μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή οι θέσεις παραγωγικής εργασίας και πλήρους απασχόλησης μειώνονται σωρηδόν γιατί αποσαθρώνεται το πιο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας.

Ύφεση αναπτυξιακή, οικονομική στασιμότητα, διαρκής και εντεινόμενη λιτότητα. Και η καλή Κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς προσπαθεί να εμφανίσει τη δίκαιη ανάπτυξη μοιράζοντας ψιχία από δω κι αποκεί.

Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ο νέος μύθος που καλλιεργεί η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της. Οι αριθμοί θέλουν δεν θέλουν να ευημερήσουν. Το λένε και οι σοφοί οικονομολόγοι μας: « Αν πιάσεις πάτο, η οικονομία είναι σαν το ελατήριο. Εκτινάσσεται». Μόνο που με τους αριθμούς δεν γεμίζει το στομάχι, δεν βρίσκει δουλειά ο νέος που τελειώνει τις σπουδές του και καταφεύγει στο εξωτερικό, δεν καταργούνται τα λουκέτα, δεν γλυτώνεις το σπίτι ή την κατάσχεση στην επιχείρηση σου και πάει λέγοντας.

Η ευημερία των αριθμών μπορεί συγκυριακά να αποδειχθεί ένα χρήσιμο επικοινωνιακό τέχνασμα. Όταν έρχεται, όμως ο λογαριασμός και κατεδαφίζεται το οικοδόμημα τον πληρώνεις μέχρι κεραίας. Γιατί έτσι δεν υπερβαίνεις την κρίση απλώς την παρακάμπτεις προσωρινά για να επιστρέψεις πλησίστιος σ’ αυτήν αμέσως μετά. Και αν οι δεσμεύσεις σου είναι όπως αυτές της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές που απαιτούν υπέρογκα και κυρίως σταθερά πλεονάσματα σε διάρκεια δεκαετιών μόνο δεινά περιμένουν τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για να υπερβεί επί της ουσίας την κρίση η χώρα χρειάζεται από σήμερα κι όλας και για πολλά χρόνια στη συνέχεια σταθερά ανοδικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Αυτό προϋποθέτει στέρεη παραγωγική βάση. Έχουμε ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας που σήμερα δεν υπάρχει. Λιμνάζουμε, ζούμε σε περίοδο αναπτυξιακής ερημίας.

Τι θα σήμαινε στην πράξη η επανεκκίνηση; Κατ’ αρχάς μερικές προϋποθέσεις που είναι προφανείς και για τους πρωτοετείς των οικονομικών πανεπιστημίων. Αποτελεσματική ρύθμιση των κόκκινων δανείων για να σωθεί ότι υγιές υπάρχει και σήμερα βρίσκεται σε κρίση. Κινητροδότηση της νεανικής επιχειρηματικότητας για να μπορέσει να συγκροτήσει στοιχειωδώς και να αναπτύξει μια νέα γενιά επιχειρήσεων. Ενίσχυση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρήτρα απασχόλησης.

Σας θυμίζω ότι άλλα απ’ αυτά τα είχαμε πετύχει και τα κρατούσαμε με τα δόντια απέναντι στους δανειστές και εσείς με την περιβόητη «σκληρή διαπραγμάτευση» τα χάσατε. Και άλλα απ’ αυτά έπρεπε να γίνουν επειγόντως από τότε και εσείς δυο χρόνια τώρα αρνείστε να τα κάνετε.

Πάνω από όλα, όμως, η επανεκκίνηση σημαίνει άμεσες μεγάλες, ξένες και εγχώριες επενδύσεις και πραγματική ανάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στις άμεσες επενδύσεις δεν πιστεύετε. Παράδειγμα αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις, τα εμπόδια που ορθώνετε, οι ανακολουθίες. Δεν είναι ανάγκη να αναφερθεί κανείς στο Ελληνικό ή στο Αφάντου της Ρόδου ή στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυριολεκτικά τις πνίγετε με την άγρια φορολογία, τα μαζικά κατασχετήρια. Απ’ αυτές αποφασίσατε να κάνετε αναδιανομή προς τα κάτω. Τι σχέση έχει αυτό με τη δίκαιη ανάπτυξη;

Τα πράγματα είναι καθαρά. Με τις ιδεοληψίες, τις ανακολουθίες, τις διγλωσσίες και τους ερασιτεχνισμούς σας, η ανάπτυξη αργεί στη χώρα σήμερα.

Είναι κρίμα γιατί έχουμε απόλυτη ανάγκη από ένα αναπτυξιακό συναγερμό με αναστροφή του μέχρι τώρα προτύπου. Πρέπει να στραφούμε στην πραγματική οικονομία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Τι θα σήμαινε αυτό στην πράξη ;

– Πρέπει να μετρήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και να αναπροσανατολίσουμε την επένδυση τους. Όμως, από το πακέτο «Γιούνκερ» για παράδειγμα τίποτε δεν έχει έλθει, καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει, το ΕΣΠΑ είναι καθηλωμένο, η ιδιωτική οικονομία είναι ιδεολογικός σας εχθρός

– Πρέπει υιοθετήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, να επεκτείνουμε τα ΣΔΙΤ, πέρα από τις υποδομές και στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, να συνεργαστούν αρμονικά, εθνικά, ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια. Τίποτε δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

– Πρέπει να αξιοποιήσουμε νέες ευρωπαϊκές δομές, θεσμούς και βέλτιστες πρακτικές καθώς και δεκάδες ειδικά προγράμματα από τα οποία επωφελούνται οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε απόλυτη άγνοια αν όχι αποστροφή σε μια διαδικασία που εξελίσσεται σε τεράστια έκταση στον ευρωπαϊκό χώρο

– Πρέπει να εδραιώσουμε ένα δίκαιο και αναλογικό αλλά κυρίως σταθερό και ασφαλές φορολογικό καθεστώς που προωθεί τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εσείς εγκαθιδρύσατε άγρια φορολογική δύση και αστάθεια ανευ προηγουμένου

Τι απ’ όλα αυτά που απαιτούνται βρίσκεται στη φιλοσοφία και στην πρακτική της Κυβέρνησης που θέλει να λέγεται και προοδευτική; ΤΙΠΟΤΕ

Εμείς, είμαστε υπεύθυνοι και δημιουργήσαμε όλες σχεδόν τις υποδομές που έγιναν στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τώρα φιλοδοξούμε εμείς να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε τη δυναμική επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Να στραφούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση, να αξιοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, να αλλάξουμε ριζικά το ρόλο του κράτους πάντοτε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και να κινητοποιήσουμε όλες ανεξαίρετα τις δημιουργικές, εκσυγχρονιστικές και παραγωγικές δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή. Διαμορφώνουμε μια νέα αναπτυξιακή πρόταση που την ονομάσαμε «Σχέδιο Ελλάδα» με πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματα, μια πρόταση που θα οριοθετήσει τις βασικές επιλογές, τις προτεραιότητες, τις πρακτικές και τις πολιτικές που θα καταστήσουν ασφαλή την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Δεν μιλάμε για την Ελλάδα μετά την κρίση, μιλάμε για την Ελλάδα τώρα, για την πορεία υπέρβασης της κρίσης. Για την νέα Αλλαγή τώρα. Αυτή είναι η δική μας φιλοσοφία και λογική. Νομίζω και πιστεύω ότι αυτή την πρόταση μπορεί να την εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να κυλήσει ξανά ο τροχός της οικονομίας, για να εδραιωθεί μια νέα αποχή ανάπτυξης για τη χώρα, μια εποχή νέας ευημερίας για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search