skip to Main Content

Ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Νεάπολης σε συνεργασία με την Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, με θέμα «οι πολιτικές εξελίξεις».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ  Α΄Αθήνας Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης του στη Νεάπολη Λακωνίας μίλησε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Νεάπολης  σε συνεργασία με την Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Λακωνίας, με θέμα «οι πολιτικές εξελίξεις».   

 «Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,  

Το πολιτικό σκηνικό εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αλλάξει σε μια ενθαρρυντική κατεύθυνση και σε μια οδυνηρή κατεύθυνση.                      

Σε ότι αφορά την οδυνηρή κατεύθυνση. Η Ελλάδα είναι σε μια πλησίστια κρίση. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός, ότι όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μια περίοδο ύφεσης και σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης που έχει επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες, γιατί όλες οι οικονομίες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Το δυστύχημα για τη χώρα μας είναι ότι είναι ανοχύρωτη. Και το ανοχύρωτο της χώρας φέρνει την υπογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν  μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Θα αναγκαστεί η κυβέρνηση με την πολιτική της να οδηγήσει ξανά σε επιτήρηση την οικονομία. Έχουν τιναχθεί στον αέρα οι προϋπολογισμοί. Τίποτα από όσα υποσχέθηκαν δεν γίνεται πραγματικότητα. Υπάρχει μια χώρα που δεν παράγει, μια κοινωνία που κάθε μέρα που περνάει γίνεται άγρια Δύση στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων. Στενάζει ο λαός για τα οικονομικά μέτρα, που για πρώτη φορά, ουσιαστικά φορολογούν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η δημοκρατία βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της από την εποχή της μεταπολίτευσης. Οι θεσμοί χειραγωγούνται,  όχι από μια απλή οσμή των σκανδάλων, αλλά μέσα από μια διαδικασία που δείχνει ότι το μοντέλο διακυβέρνησης της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας και η ηγετική ομάδα του κ. Καραμανλή παράγει τα σκάνδαλα, και τα παράγει με πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, που βρίσκονται συνεχώς στη επικαιρότητα και που αποτελούν ουσιαστικά τον βασικό πυρήνα της κυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή λοιπόν, η οδυνηρή εξέλιξη, που δείχνει μια ανοχύρωτη χώρα να είναι έρμαιο στις ενδείξεις μιας δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας, πιστεύω, ότι χτυπάει ένα πολύ δυνατό καμπανάκι. Η απάντηση σε αυτό το πράγμα δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά η ουσιαστική πολιτική αλλαγή στον τόπο. Όσο μένει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή τόσο η χώρα θα δυσκολεύεται, τόσο η χώρα θα καταρρέει.  

Συζητάνε για ανασχηματισμούς, συζητάνε για κινήσεις. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι από αυτά είναι προγραμματισμένο και τι είναι τυχαίο. Όλα γίνονται στο βωμό, να ξαναβγεί από την κρίση μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει εφεδρείες, δεν έχει πολιτικές, δεν έχει προτάσεις. Μια κυβέρνηση που ότι κάνει είναι αντιλαϊκό και ό,τι πρωτοβουλία παίρνει οδηγεί τη χώρα και σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Αυτή είναι η εικόνα της οδυνηρής εξέλιξης, που σας είπα.

Υπάρχει όμως και μια θετική εξέλιξη, καθώς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή απομυθοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι σημαίες που είχαν κυματίσει πριν τις εκλογές του 2004, αλλά και πριν από τις εκλογές του 2008, έχουν υποσταλεί πια.  Σήκωσαν στην αρχή τη σημαία της ενότητας και της ταπεινότητας και βλέπουμε να έχουμε μια κυβέρνηση με  υπουργούς που φτιάχνουν «off shore» εταιρείες για να έχουν φοροαπαλλαγές. Σήκωσαν τη σημαία του αγώνα κατά της διαπλοκής και φάνηκε πλέον ότι κάθε οικονομική επιλογή, κάθε προμήθεια και κάθε έργο έκρυβε από κάτω και μια μίζα, εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως το μεγάλο έγκλημα των τελευταίων ημερών, αυτό  του Βατοπαιδίου. Σήκωσαν τη σημαία της οικονομικής αποτελεσματικότητας, όμως οδηγούν για δεύτερη φορά τη χώρα σε επιτήρηση. Την πρώτη φορά με τη δική τους εγκληματική πράξη απέναντι σε μια οικονομία σταθερή και τη δεύτερη φορά με την εγκληματική αμέλεια και την άθλια οικονομική πολιτική που ακολουθούν. Σήκωσαν τη σημαία της δήθεν κυβέρνησης της κοινωνικής ευαισθησίας. Εδώ όμως γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Δεν υπάρχει  κοινωνική ευαισθησία, υπάρχει μια αχαλίνωτη μεταφορά πλούτου από τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και τους μη έχοντες στους κατέχοντες.

Αυτή, λοιπόν, η απομυθοποίηση του κ. Καραμανλή, συνδέεται με την επάνοδο στο προσκήνιο του ΠΑΣΟΚ και την πρωτοβουλία που ανακτά στις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό θεωρώ θετικό για τη χώρα. 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων, οι οποίες ήταν συγκεκριμένες. Για κάθε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε μια εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, προγραμματισμένη στο χρόνο. Παρουσίασε μια εικόνα στη Θεσσαλονίκη ενός κόμματος που δεν μπαίνει μέσα στη διελκυστίνδα μιας άγονης αντιπαράθεσης μόνο, αλλά που προτείνει στον ελληνικό λαό πολιτικές που θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, από αυτές που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

Στο δικαιολογημένο ερώτημα «τώρα ξυπνήσατε και μιλάτε γι’ αυτά, τόσο καιρό τι κάνατε;», η απάντηση είναι ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα έχει πει και παλιότερα, ίσως όχι τόσο ολοκληρωμένα, όμως δεν υπήρχαν αυτιά να τον ακούσουν. Επικρατούσε η λογική του «όλοι ίδιοι είσαστε».

Τώρα που για τον κόσμο, για τον απλό πολίτη φαίνεται καθαρά ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να  προτείνει αυτά που πρέπει να γίνουν. Ό,τι είναι θετικό θα το συνεχίσουμε και ότι είναι αρνητικό  θα το ανατρέψουμε και θα φέρουμε καινούριες πολιτικές.

Πιστεύω ότι αυτή είναι η γραμμή, η κατεύθυνση, η επιδίωξη η δική μας και προς εκεί θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ ξεκινά μια εκστρατεία στον λαό, με όλα του τα στελέχη στην πρώτη γραμμή. Από νομό σε νομό, από πόλη σε πόλη, να μιλήσουμε γι’ αυτά που πραγματικά έχουμε μπροστά μας να κάνουμε.

Η  επόμενη μέρα μετά από μια εκλογική νίκη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ασφαλώς και η εκκίνηση της χώρας μετά τον κατήφορο θα είναι πολύ δύσκολη.

Εμείς όμως, πραγματικά υπεύθυνοι και σοβαροί, θα αφουγκραστούμε τις αγωνίες του κόσμου και θα χαράξουμε μια πολιτική μαζί του για να  ανοίξει αυτός ο καινούργιος δρόμος για τη χώρα. Η κυβέρνηση μας θα στηριχθεί σε μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, που πειστικά θα θέλουν να ανοίξει αυτός ο καινούριος δρόμος για τη χώρα. Πάνω σε αυτή τη συμμαχία στηρίζεται και η πρόταση μας για συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Εμείς αυτή τη συνεργασία δεν τη θεωρούμε ένα εφήμερο και εύκαιρο σχήμα που μπορεί να γίνει μόνο προεκλογικά ή μετεκλογικά ή όποτε θελήσει η ηγεσία του Συνασπισμού ή οποιασδήποτε άλλη κίνηση ή  ηγεσία άλλου κόμματος. Για εμάς, αυτή η συνεργασία, η συμπαράταξη, – πέρα από την αυτοδυναμία μας ή τη μη αυτοδυναμία μας, για την αυτοδυναμία μας παλεύουμε έτσι κι αλλιώς- ,  πρέπει να είναι ευρύτερα δυνατή αν θέλουμε οι αλλαγές αυτές να ενσωματωθούν στο σώμα της κοινωνίας και να αλλάξει πραγματικά ροή η χώρα .

Εμείς θέλουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία και το πιστεύουμε αυτό βαθιά ότι δεν θα κυβερνήσουμε με ηγεμονικό τρόπο, πως θα εγκαταλείψουμε πολλές από τις αρνητικές συνήθειες του παρελθόντος και πως θα δώσουμε μια καινούρια διάσταση σε αυτή την υπόθεση. Για εμάς, λοιπόν, ο νέος ιστορικός κύκλος απαιτεί  ευρύτερες συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων και πάνω εκεί στηρίζεται η στρατηγική μας άποψη για τη συμμαχία τους.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, βιώνει ένα κενό εξουσίας. Τεράστιο κενό εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει μέλλον γιατί καταρρίφθηκε οριστικά το μοντέλο της περιβόητης νέας διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή. Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες. Και πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν μπορεί να υπάρξει και προσφυγή στις κάλπες. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι παρόν, μάχιμο και νικηφόρο. Η  νίκη πρέπει να ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ. Η νίκη λοιπόν είναι ο πρώτος, μεγάλος  και σίγουρος στόχος μας, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ την Ελλάδα να έχει ξανά Δεξιά κυβέρνηση.

Η καλύτερη δημοσκόπηση για μένα, δεν είναι αυτή που δημοσιεύεται κάθε μέρα. Δημοσκοπήσεις είχαμε και θα έχουμε. Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι το χαμόγελο σας, η εμπιστοσύνη σας, η συσπείρωση σας, η πίστη σας ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα ξαναδώσουμε στη χώρα την ελπίδα μας για την αλλαγή.

Σας καλώ λοιπόν, να χτίσουμε ξανά ένα όνειρο για την πατρίδα. Να ανοίξουμε έναν καινούργιο δρόμο. Σας καλώ σ΄ αυτό τον αγώνα και σ΄ αυτή την μάχη αισιόδοξους και χαμογελαστούς, γιατί η χώρα μας αξίζει καλύτερη τύχη απ΄ αυτήν που μας επεφύλαξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο κατήφορος δεν μας ταιριάζει.

Τρεις λέξεις, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πρέπει να είναι από σήμερα και κάθε μέρα στο λεξιλόγιο μας: Ενότητα, συσπείρωση, νίκη. Ολοι μαζί στο δρόμο, ενωμένοι να παλέψουμε για τη νίκη. Το δικαίωμα στην ευημερία ενώνει όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ».

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search