skip to Main Content

Συνέντευξη στα ”ΝΕΑ” στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο.

Πόθεν έσχες και για τα κόμματα

Διέξοδο στο αδιέξοδο του Κ. Καραμανλή δίνει η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εκλογές στην αρχή του φθινοπώρου με συμφωνημένη εκ των προτέρων επιλογή στο πρόσωπο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει ο Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Κατά τον κ. Σκανδαλίδη, ο κ. Καραμανλής «θα συρθεί στις εκλογές από την αντιπολίτευση και όχι με δική του πρωτοβουλία. Και θα τις χάσει. Δεν υπάρχει οδός διαφυγής». Υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός «ζει κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες πολιτικής ομηρείας. Είναι όμηρος των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που αναγκάζεται να πάρει επειδή δεν μπορεί και δεν θέλει να θίξει τα κατεστημένα συμφέροντα. Είναι όμηρος της τυχοδιωκτικής πολιτικής του για τα σκάνδαλα. Είναι όμηρος της ασταθούς και οριακής πλειοψηφίας των βουλευτών του. Και μετά τις εκλογές έγινε όμηρος του Γ. Καρατζαφέρη».

Για τον Γιώργο

Αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου τονίζει: «Το ποιος θα είναι αύριο ο κυβερνήτης δεν μπορεί να είναι προϊόν επικοινωνιακών τρικ ή δημοσκοπικών ανιστόρητων συγκρίσεων. Ο πραγματικά καταλληλότερος να ηγηθεί της χώρας δεν κρίνεται στον θεατρινισμό ή το ύφος στη ρητορική ή το debate. Κρίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στις πραγματικές ικανότητες, στην ιδεολογική και πολιτική στάση».
Υποστηρίζει ακόμη ότι η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «δεν θα είναι ένας διαχειριστικός περίπατος για τον οποίο οι επίδοξοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν ήδη τα κοστούμια τους» και χαρακτηρίζει ματαιοπονία να τάξεις στον πολίτη λαγούς και πετραχήλια, διότι, όπως επισημαίνει, ο πολίτης πλέον «απαιτεί αλήθεια, ειλικρίνεια, πραγματικές δεσμεύσεις. Αν πειστεί από την πρώτη μέρα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται, κάτι άλλο γίνεται, θα σε στηρίξει. Αν όχι, δεν θα έχουμε ούτε μιας μέρας ανοχή».

«Ατέλειωτη υποκρισία για το πολιτικό χρήμα»

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΙΜΕΝΣ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκανδαλίδη περισσεύει η υποκρισία και ειδικότερα αναφορικά με την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και του Θ. Τσουκάτου σ΄ αυτό.
Όπως λέει, η υπόθεση «δεν αφορά μόνο τον Θ. Τσουκάτο, την αθωότητα ή την ενοχή του. Αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, την παθογένεια των σύγχρονων δημοκρατιών και τη σχέση πολιτικής και πολιτικού χρήματος. Αφορά τον φαύλο κύκλο προεκλογικών δαπανών που ξεκινά από την ανάγκη των κομμάτων για να καλύψουν τα προεκλογικά έξοδα, συνεχίζει με την ιδιωτική χρηματοδότηση και καταλήγει η μερίδα του λέοντος πάνω από 70%-80% να επιστρέφει στα παντοδύναμα ΜΜΕ και στις εταιρείες επικοινωνίας. Ποιος, λοιπόν, διεκδικεί τον ρόλο του τιμητή και του δικαστή; Από εκεί ξεκινά η ατέλειωτη υποκρισία».

Όχι στον «μπερλουσκονισμό»

Και σημειώνει: «Εμείς δεν είμαστε δικαστήριο ούτε δικαστές και δεν μπορεί συλλήβδην να γίνουμε κατηγορούμενοι. Δεν μπορεί να μπει από το παράθυρο της συνολικής απαξίωσης ο “μπερλουσκονισμός” στο πολιτικό μας σύστημα. Τις θεσμικές ανατροπές τις προτείναμε και ως κυβέρνηση θα τις εφαρμόσουμε αμέσως. Νέος εκλογικός νόμος, πόθεν έσχες σε ανεξάρτητη αρχή, ονομαστικοποιημένη και μέσω τραπεζικών λογαριασμών συνδρομή, απόλυτη διαφάνεια με δημόσιους απολογισμούς στα οικονομικά κομμάτων και πολιτική δήμευση μη νομίμως κτηθέντων περιουσιακών στοιχείων».

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Ανδρέας Βαρελάς

Του χρόνου κλείνουν 24 χρόνια που ο Δήμος της Αθήνας ανήκει στη συντηρητική παράταξη, ενώ ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ήδη την εκ νέου υποψηφιότητά του. Τι σκέπτεστε να κάνετε για να αλλάξουν τα πράγματα στον πρώτο δήμο της χώρας;

Ακριβώς γι΄ αυτό τον λόγο πήρα την πρωτοβουλία ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης να προετοιμαστεί από τώρα με δραστικές και συντονισμένες παρεμβάσεις η επόμενη εκλογική μάχη της Αθήνας. Νομίζω ότι αυτήν τη φορά και ανεξάρτητα από το ποιος θα διεκδικήσει το αξίωμα η προοδευτική παράταξη δεν θα πιαστεί στον ύπνο όπως γίνεται 24 χρόνια τώρα.

Κωναταντίνος Ντουρτούνης

Δεσμεύεστε ως ΠΑΣΟΚ ότι θα ελαφρύνετε φορολογικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα μεταφέροντας το κύριο βάρος της φορολογίας εκεί που πραγματικά πρέπει, δηλαδή σε τράπεζες, μεγάλες βιομηχανίες κ.λπ. Κυρίως θα αρθεί επιτέλους η φορολογική ασυλία της «αμύθητης» εκκλησιαστικής περιουσίας;

Έχουμε προτείνει επανάσταση στη φορολογική πολιτική με όλα τα κέρδη, μισθούς, μερίσματα, ενοίκια, μετοχές, κάθε είδους απολαβή σε ενιαία τιμαριθμοποιημένη κλίμακα με αφορολόγητο σε σημαντικό ύψος. Και επιπλέον ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ρητά για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που δεν συνιστά κοινωνική μέριμνα.

Γιώργης Ζαχαριουδάκης

Πόσο εκτιμάτε ότι θα χρειαστεί ώστε να επανέλθει η χώρα μας σε μια πορεία ανοδική, τουλάχιστον για τους βασικούς πυλώνες δόμησης του κράτους (οικονομίαπαιδεία- υγεία); Πόσο πολύ έχει «καεί» η ελληνική γη, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι σε ενδεχόμενη απραξία τής εν δυνάμει κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ;.

Συμφωνώ. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει άλλοθι. Από την πρώτη στιγμή πρέπει να δρομολογηθεί η επανεκκίνηση της χώρας και να κλιμακωθεί με γρήγορους ρυθμούς η ανάπτυξη σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε και στους τρεις τομείς τους ρυθμούς του 1981.

Γιώργος Κωνσταντίνου

Εάν οι αποκαλύψεις Χριστοφοράκου εμπλέξουν εσάς, τον πρόεδρό σας ή άλλα εν ενεργεία υψηλά στελέχη του κόμματός σας, θα έχετε το θάρρος να απομακρύνετε εαυτόν ή άλλους από την πολιτική σκακιέρα, με διαγραφή και πολιτικό παροπλισμό;


Ο Χριστοφοράκος δεν είναι δικαστής, ούτε τιμητής του πολιτικού κόσμου. Αν οι κατηγορίες του αποδειχθούν μέσω της Δικαιοσύνης και αποδοθούν ευθύνες, ασφαλώς και θα το πράξουμε. Εξάλλου ακόμη και προληπτικά το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, αντέδρασε.

Θαλής Σφήκας

Πιστεύετε ότι τα κόμματα της Αριστεράς είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με το ΠΑΣΟΚ και να κάνουν έναν γόνιμο διάλογο για το πολιτικό σύστημα της χώρας και να καταθέσουν κοινές προτάσεις;

Τους το προτείνουμε διαρκώς και μονότονα. Μάλιστα βάλαμε και τον εκλογικό νόμο χωρίς προαπαιτούμενα.
Η πρότασή μας είναι ανοιχτή. Αν το θελήσουν μπορούμε και σήμερα να ξεκινήσουμε.

Τάσσος Γκούμας

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε μετά την ήττα του 2004 ότι «αν δεν μπορεί η Βουλή να καθιερώσει πόθεν έσχες θα το κάνω εγώ στο κόμμα». Η ερώτηση είναι: οι δυνάμεις που εκβιαστικά εξώθησαν σε παραίτηση τον Κ. Σημίτη είναι οι ίδιες που εμπόδισαν τον πρόεδρο να εφαρμόσει το πόθεν έσχες;


Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ το 2004 προήλθε με πρωτοβουλία του Κ. Σημίτη. Καμία δύναμη δεν μπορούσε να εξωθήσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε παραίτηση. Η εφαρμογή του πόθεν έσχες σε κομματικό επίπεδο δεν γίνεται πατώντας ένα κουμπί. Ήδη για τα οικονομικά του κόμματος και την ενημέρωση για το πόθεν έσχες έχουν δρομολογηθεί διαφανείς και ουσιαστικές διαδικασίες.

Τιμόθεος Βαζούρας

Αν στις επόμενες εθνικές εκλογές το κόμμα σας πάρει αυτοδυναμία, αυτό κατά τη γνώμη σας θα οφείλεται στην ελπίδα για καλύτερο ΠΑΣΟΚ ή στη θεωρία το μη χείρον βέλτιστον;

Ο αγώνας μας γίνεται για να μετατρέψουμε τη δεδομένη αρνητική ψήφο και καθολική απόρριψη της Ν.Δ. σε θετική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ. Στον βαθμό που θα το πετύχουμε, η επόμενη μέρα θα είναι αλλαγή σελίδας για τον τόπο. Θέλω να πιστεύω ότι ο λαός αρχίζει να μας εμπιστεύεται πραγματικά και να ελπίζει βάσιμα σε καλύτερες μέρες

Πέτρος Μουχόπουλος

Πιστεύετε ότι θα πρέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αλλάξει προς το αυστηρότερο; Γιατί όσον αφορά τον ισχύοντα, πρόκειται για αστείο από άλλο έργο, μιας και δεν έκλεισε κανέναν υπουργό στη φυλακή.

Όχι μόνο πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξει επί το αυστηρότερο και μάλιστα αμέσως, αλλά πρότεινα δημόσια την υπαγωγή στον φυσικό δικαστή, αφού διασφαλιστούν οι προδικαστικές προϋποθέσεις και αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη του Συντάγματος.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search