skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκευή + 13».

Κύριε Σκανδαλίδη, είμαστε στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Είστε σίγουρος για τη νίκη. Για την αυτοδυναμία όμως;

Η μάχη των εκλογών γίνεται εκ του συστάδην. Θέλει συσπείρωση, κινητοποίηση, καθημερινή σκληρή δουλειά πόρτα- πόρτα. Δουλειά πολιτική και πειστική. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όσο περισσότεροι έλθουν στην κάλπη τόσο το καλύτερο για τη δημοκρατία, τόσο πιο ελπιδοφόρο για την επόμενη μέρα. Η νίκη πιστεύω ότι δεν χάνεται πια αλλά και η αυτοδυναμία είναι ρεαλιστικός στόχος. Κάθε μέρα που περνά έρχεται και πιο κοντά. 

Σας βοηθά σ΄ αυτό η Ν.Δ με τις εσωτερικές της ίντριγκες και αντιπαραθέσεις. Δεν συμφωνείτε σ΄ αυτό;

Κοιτάχτε. Νομίζω ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Ν.Δ είναι φυσική συνέπεια της ιδεολογικής, πολιτικής και κοινωνικής της κατάρρευσης. Και προπαντός της πλήρους απομυθοποίησης και αποδόμησης της περιβόητης «νέας διακυβέρνησης». Τσιτουρίδης, Παυλίδης, Δούκας, Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Μαγγίνας, θελητά ή αθέλητα ρίχνονται στη θάλασσα μήπως σωθεί το σκάφος που βουλιάζει. Το θέμα είναι να μη συμπαρασύρει τη χώρα. Γι αυτό πιστεύω ότι η νίκη μας είναι φυσική νομοτέλεια που έγινε, όμως, τον τελευταίο χρόνο συνείδηση και θετική διέξοδος.

Ισχυρίζεστε ότι δεν στέκεται μόνο αρνητικά στη Ν.Δ αλλά δίνει θετική ψήφο στο ΠΑΣΟΚ ο πολίτης;

Βεβαίως. Προϊόντος του χρόνου και ιδιαίτερα από την προηγούμενη ΔΕΘ όπου αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο μιας παράταξης που άφησε ανοχύρωτη τη χώρα, ακυβέρνητη την πολιτεία, παράλυτο και διεφθαρμένο το κράτος, την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου χάραξε ένα άλλο δρόμο το νερό μπήκε στ΄ αυλάκι. Και ήρθε η φετινή ΔΕΘ να επικυρώσει την σύγκρουση δυο διαμετρικά αντίθετων δρόμων. Της νέο-δεξιάς συντήρησης και παρακμής και της προοδευτικής διεξόδου από την κρίση, της εθνικής ανασύνταξης και ανάτασης.

Ωστόσο, αυτές τις μέρες γίνονται δυο σοβαρές κριτικές για την πρόταση που εμφάνισε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Η πρώτη αφορά τη Ν.Δ και έχει ως βάση ότι υπηρετείται το λαϊκισμό υποσχόμενοι τα πάντα, χωρίς να υπάρχουν οι πόροι…

Η Ν.Δ έχει μπερδέψει και έχει μπερδευτεί η ίδια με τους αριθμούς. Λέει να συνεχίσουμε την ίδια νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική που οδήγησε την Ελλάδα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε κατάρρευση της παραγωγής, σε τεράστιο δημόσιο χρέος, σε αδιανόητο δανεισμό και σε νεκρή και φεσωμένη αγορά. Και ότι αν δεν έγινε τίποτε φταίει το …ΠΑΣΟΚ κι ας κυβερνά η ίδια επί εξαετία τη χώρα. Είναι πρωτοφανής η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που τρέπεται σε φυγή γιατί δεν έκανε τίποτε απ΄ όσα υποσχέθηκε. Υπάρχει μεγαλύτερη ανευθυνότητα;

Πάντως, όμως το θέμα του που θα βρεθούν τα λεφτά δεν είναι κρίσιμο;

Ασφαλώς. Το ΠΑΣΟΚ ονομάτισε πολύ συγκεκριμένες πηγές. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Επιμήκυνση του δανεισμού και όχι νέο δανεισμό. Αναπροσαρμογή του ΕΣΠΑ. Κατάργηση των χαριστικών πράξεων, των προνομίων, των αδιαφανών προμηθειών και της κερδοσκοπικής δραστηριότητας. Πραγματικό νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών. Από κει και πέρα έδωσε ένα πρόγραμμα εξόδου ρεαλιστικό για να ξεκινήσει ξανά η χώρα που δύσκολα αμφισβητείται και που ο λαός το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή.

Το όποιο πρόγραμμα κατά την άποψη του ΣΥΝ και του ΚΚΕ είναι το ίδιο με το πρόγραμμα λιτότητας της Ν.Δ και διαφέρει μόνο κατά ελάχιστα ευρώ από το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων…

Νομίζω ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ πιάνονται όπως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του. Αποσιωπούν ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο γενικότερων ευρωπαϊκών δεσμεύσεων και να επιχειρήσει αμέσως να δρομολογήσει διαδικασίες ανάκαμψης της χώρας. Αποσιωπούν ακόμη χειρότερα ότι σ’ αυτό το δεσμευτικό και εξόχως περιοριστικό πλαίσιο τολμάμε να ξεκινήσουμε αμέσως διαδικασίες αναδιανομής. Μιλούν μόνο για τα εισοδήματα που πάντως θα εξαντλήσουμε τα όρια αντοχής της οικονομίας και ξεχνούν: το επίδομα αλληλεγγύης, το πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, την ένεση ρευστότητας στην αγορά, την αλλαγή του «Τειρεσία», τα κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων, την σύνδεση κάθε επένδυσης με την απασχόληση. Και κυρίως ξεχνούν την πραγματική φορολογική επανάσταση που αποτελεί το βασικό μοχλό της αναδιανομής. 

Εξαντλείται σ’ αυτή την πρόταση η προοδευτική σας πολιτική;

Κάθε άλλο. Αφορά τις πρώτες εκατό μέρες και πέντε νομοσχέδια που θα κατατεθούν. Ταυτόχρονα δρομολογείται τόσο η ανασύνταξη της πολιτικής με ριζικές τομές για αποκέντρωση της εξουσίας και αλλαγή στο κράτος και η άλλη ανάπτυξη με αποφασιστικές και κάθετες αναπτυξιακές επιλογές πράσινου χαρακτήρα που αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτή η αναστροφή θα συνδέεται με ολοένα ευρύτερες διαδικασίες ανακατανομής του πλούτου και αναδιανομής του εισοδήματος καθώς και με τη συγκρότηση σφριγηλού κοινωνικού κράτους. Ήδη οι κοινωνικές δαπάνες στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση αυξάνονται σημαντικά από των πρώτο προϋπολογισμό. 

Εκτιμάται ότι θα έχει ανοχή απέναντι σας ο κόσμος ή από την αρχή θα έχει απαιτητική στάση;

Η ανοχή είναι ένας μύθος που δεν μπαίνει σε ζυγαριά. Αν είχαμε μια επανάληψη και συνέχεια της διακυβέρνησης της ΝΔ ασφαλώς θα βρούμε τους πολίτες απέναντι από την πρώτη στιγμή. Αν από την αρχή πνεύσει νέος άνεμος στη διακυβέρνηση της χώρας, αναλάβουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας και με μέσο την αλήθεια να κυβερνήσουμε τον τόπο, κι αν γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις που ανέλαβε για το ήθος, το ύφος της εξουσίας, για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ισοπολιτεία ο Γιώργος Παπανδρέου ο λαός θα στηρίξει δυνατά. Γιατί ξέρει τις δυσκολίες, έχει συναίσθηση τις ιστορικής καμπής και προσδοκά την άλλη πορεία. 

Είστε αισιόδοξος;

Γιατί όχι; Το ΠΑΣΟΚ κι άλλες φορές παρέλαβε άδεια ταμεία και το 1981 και το 1993. Ιδίως το 1993 παρέλαβε μια χώρα με μηδενική ανάπτυξη, λαϊκά εισοδήματα του περιβόητου 0+0=14%, τον πλούτο να ξεπουλιέται, το πρόγραμμα σύγκλισης να έχει απορριφθεί, τον πληθωρισμό στα ύψη και τα επιτόκια άπιαστα. Και τα κατάφερε. Είμαστε για τα δύσκολα. Φτάνει να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, στρατευμένοι στο συμφέρον της χώρας! Να μην βάλουμε το εγώ πάνω από το εμείς.

Κι αυτοί που ράβουν κουστούμια; Και τους «άδειασε» στη ΔΕΘ ο Γ. Παπανδρέου;

Ήταν μια αποστροφή που όλοι χειροκρότησαν ίσως και κάποιοι από αυτούς που τα προβάρουν στους καθρέφτες τους. Από καμία ιστορική φάση δεν λείπουν οι καλαμοκαβαλάρηδες της εξουσίας. Ας ελπίσουμε ότι θα αφιππεύσουν έγκαιρα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search