skip to Main Content

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Έλληνες – Τετράδια Πατριδογνωσίας»

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι Έλληνες – Τετράδια Πατριδογνωσίας» από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», παρουσίασε χθες (Τετάρτη 21 Μαρτίου), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.

Για το βιβλίο μίλησαν στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου «Αθηναϊς»,   οι Γιώργος Μπαμπινιώτης, Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και οι συγγραφείς Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γεωργουσόπουλος.

ekdilosi_vivlio2012 (1)

Eίναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις ομιλητές παραδέχθηκαν δημόσια ότι το βιβλίο θα έπρεπε να μπει στα σχολεία.

Ο εκδότης του βιβλίου, Θανάσης Καστανιώτης, προλογίζοντάς το, είπε μεταξύ άλλων:  «Ο  Κώστας Σκανδαλίδης με την επιλογή του θέματος, έρχεται σε ένα ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα, μέσα και έξω από την Ευρώπη, να μας θυμίσει με λόγο πράο και αφανάτιστο την ελληνική μας ταυτότητα, τα διαχρονικά δηλαδή στοιχεία που τη συγκροτούν. Έρχεται να τα θυμίσει τόσο σε όσους τα γνωρίζουν, αλλά δεν τα έχουν διαρκώς στο κέντρο της συνείδησής τους, όσο και σε εκείνους από τους Έλληνες που τα έχουν ξεχάσει».

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος, τόνισε «είναι τιμή του Κώστα Σκανδαλίδη που αυτή την εποχή μιλά για «Πατριδογνωσία», όταν σ΄αυτό τον τόπο ντρεπόμαστε να αναφέρουμε καν τη λέξη «Πατρίδα», όταν ντρέπονται να μιλήσουν για την Ελλάδα ελληνικές έδρες Πανεπιστημίων  που επιχορηγούνται από ξένα κέντρα».

ekdilosi_vivlio2012 (3)

Αναφέρθηκε, επίσης, σε δυο σημαντικά, όπως είπε, σημεία του βιβλίου, την  έννοια της ελληνικής ταυτότητας και την  έννοια της ελληνικότητας.
Ο κ. Γεωργουσόπουλος  χαρακτήρισε  το βιβλίο «πραγματικά αξιόλογο», με  λιτό γράψιμο και  ουσιαστική προσέγγιση των θεμάτων και κατέληξε λέγοντας «ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε εθνικιστικές κορώνες κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ελληνικό γένος έχει συνέχεια και συνέπεια πνευματικής ροής και ουσιαστικής συμβολής στον παγκόσμιο πολιτισμό».
Ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός στην ομιλία του διάβασε μια επιστολή του Νίκου  Καζαντζάκη  (27.11.1948 από την Αντίμπ στη Νότια Γαλλία στον τότε νεαρό και άδικα κατόπιν λησμονημένο ποιητή Μηνά Δημάκη), που ανέφερε μεταξύ άλλων   « Έχω μονάχα μιαν αγιάτρευτη αγωνία της Ελλάδας που θέλουν να τη γκρεμίσουν»… Μα αυτή, η Ελλάδα, είναι αιώνια, το ξέρω καλά, και θα βγει από τη δοκιμασία αυτή γιγαντωμένη. Είμαι βέβαιος πως μεγάλες ψυχές και μεγάλα έργα γίνονται και θα γεννηθούν από το αίμα αυτό και από τα δάκρυα».
«Τα λόγια αυτά του μεγάλου Κρητικού ηχούν σήμερα παρήγορα στο νέο εμφύλιο που βιώνουμε στις μέρες μας. Στις μέρες μας όπου τα δυο αντίπαλα στρατόπεδα δεν λέγονται Κατσαπλιάδες και Μπουραντάδες, αλλά  αγορές και αγοραίοι, όπου τον ρόλο του Στρατηγού Βαν Φλιτ επωμίστηκε η Τρόικα και το ρόλο των ξένων παρατηρητών της περιόδου του εμφυλίου 1947-1949 τον αντικατέστησαν οι οίκοι αξιολόγησης »
είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στη γραφή του βιβλίου, λέγοντας ότι καταφέρνει με γλώσσα πεντακάθαρη να μας ταξιδεύει σεμνά και ταπεινά  μέσα από την «πλισχιλιετή» ιστορία της πατρίδας. «Πυκνότητα έκφρασης, αφήγηση επαγωγική, άριστα τεκμηριωμένη, χωρίς τους φιλολογισμούς των υποσημειώσεων και των παραπομπών, κατανέμει σε ολιγάριθμες σελίδες κάθε μια από τις ιστορικές περιόδους που πέρασε ο τόπος. Ένα βιβλίο που αν έμπαινε στα σχολεία σαν βοήθημα, θα διευκόλυνε τα μέγιστα στο να ενταχθούν τα επιμέρους μαθήματα σε ένα πλαίσιο συνολικής πορείας της γλώσσας μας, του τόπου μας και των περιπετειών του, δηλαδή στο DNΑ της εθνικής μας ταυτότητας».
Κλείνοντας, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, απαντώντας σε όσους   «δικαιολογημένα αμφιβάλλουν αν υπάρχει τέτοια ταυτότητα»,  είπε, ότι διαβάζοντας το βιβλίο θα πιστέψουν τα λόγια του Καζαντζάκη. «Πρέπει αλήθεια να είμαστε περήφανοι. Τι σύμπτωση αυτή να γεννηθούμε Έλληνες. Γεννηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη».
Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε  πως το σύγγραμμα, στιβαρό, δυνατό και επίκαιρο, ήταν μια έκπληξη για τον ίδιο, «μια πρόταση υπέρβασης της μιζέριας που ζούμε, μια πρόταση για μια νέα παλιγγενεσία για ν’ ανακαλύψουμε εκ νέου την έννοια της πατρίδας. Την έννοια της πατρίδας ως παράδοση, ως ιστορία, ως πολιτισμό, ως αξίες, ως ανθρωπισμό, ως παιδεία».
Το βιβλίο αυτό, πρόσθεσε, αν έμπαινε στα σχολεία θα ανέβαζε το φρόνημα και θα προβλημάτιζε θετικά τους μαθητές. Είναι ένα βιβλίο που μυρίζει, ευωδιάζει Ελλάδα και κάνει μια βαθιά ιστορική ανάλυση του Έλληνα διαχρονικά.
Και συνέχισε «Χάσαμε την ψυχή μας», λέει κάποιος. Και η πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη είναι πώς μπορούμε να βρούμε την ψυχή μας. Ο δρόμος που ακολουθεί είναι η αρετή και η τόλμη, που οδηγεί στην ελευθερία και πάει σε μια έννοια, η οποία σήμερα, θα θεωρείτο ξεπερασμένη: Πατριδογνωσία.

ekdilosi_vivlio2012 (2)

Κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας συνεχάρη τόσο τον συγγραφέα για την ανάλυση, τον  τρόπο γραφής, και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί «ρωμαλέα, δηλωτική και πλούσια» όσο και τον εκδότη του βιβλίου για την αριστουργηματική έκδοση του.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε η συγγραφή του βιβλίου ήταν ένας παλιός πόθος και η ιδέα ωρίμαζε όσο βάθαινε η κρίση και το αδιέξοδο.
«Είμαστε ακόμη Ελλαδίτες και όχι Έλληνες γιατί οι προσπάθειές μας μένουν ανολοκλήρωτες, γι΄ αυτό και πρέπει να επιστρέψουμε στους πλοηγούς μας, τον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Περικλή, τον Θουκυδίδη, το Μ. Αλέξανδρο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν μίλησα για την πολιτική, για την δυσκολία ενός πολιτικού  να κυκλοφορεί  ελεύθερα σήμερα στον δρόμο, για το τείχος που υψώσαμε μέσα από τα μνημόνια,  για την αβεβαιότητα που συνέχει τον νέο άνθρωπο, τον άνεργο, τον μισθοσυντήρητο, τον νοικοκύρη, τον μαγαζάτορα, αλλά,  προτίμησα να ψάξω να βρω την άκρη του νήματος που κρατά ζωντανό αυτό το έθνος, εδώ και 4.000 χρόνια. Προτίμησα να ψάξω να βρω την άκρη του νήματος για να με βγάλει ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας, όπως συνέβη με τον Θησέα και τον μίτο της Αριάδνης από τον λαβύρινθο που ζούμε σήμερα, να βρω το ξέφωτο για να ξαναρχίσω».
Σε ότι αφορά το εξώφυλλο του βιβλίου, που είναι ένας πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ, (εμφανίζει τον Αριστοτέλη που συμβολίζει τη μεθοδικότητα και τη γνώση, να δείχνει στον μαθητή του, τον Μεγαλέξανδρο,  που συμβολίζει την πράξη και την δράση, να δείχνει την προτομή του Ομήρου που συμβολίζει την έμπνευση και την σοφία), ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε πως  επιλέχθηκε από ένα νεολαίο, και αυτό δείχνει την ελπίδα αυτού του τόπου ότι κάποτε όλοι εμείς θα γίνουμε Έλληνες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, οι υπουργοί  Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Φώφη Γεννηματά, οι υφυπουργοί Γιάννης Δριβελέγκας, Μανώλης Όθωνας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Τιμοσίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Νικητιάδης, περισσότεροι από 60 βουλευτές, πρώην υπουργοί και βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, στελέχη από τους κοινωνικούς χώρους και τα συνδικάτα καθώς και  προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων.
Παρόντες ήταν ο Γιάννης Καψής και ο  Κώστας Λαλιώτης.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search