ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΙΤΗ
Κύριε Σκανδαλίδη, η Κυβέρνηση φαίνεται να πνίγεται στα προβλήματά της. Στις υποκλοπές, στους πακιστανούς, στην αποπομπή Κωστόπουλου. Φαίνεται, όμως, πάντοτε να τα ξεπερνά…
Είναι φανερό, ότι, προϊόντος του χρόνου το καράβι κλυδωνίζεται ολοένα και περισσότερο. Μια –μία οι τάπες ανοίγουν και μπάζει νερά από παντού. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προοπτική σωτηρίας. Εξ άλλου σε όλη την Ευρώπη οι συντηρητικοί υποχωρούν αδυνατώντας να απαντήσουν στα σύγχρονα προβλήματα και μάλιστα ως χείριστοι διαχειριστές της κρίσης.
Για να έρθουν οι σοσιαλιστές ως καλύτεροι διαχειριστές ;
Αν έρθουν ως διαχειριστές θα αποτελέσουν κι αυτοί μια παρένθεση. Η πολιτική της καλύτερης διαχείρισης τελείωσε με την ΟΝΕ, και τις εξελίξεις που ακολούθησαν με αποκορύφωμα το σύνταγμα και τα γεγονότα της Γαλλίας. Ως ανατροπείς πρέπει να έρθουν.
Πάντως η κυρίαρχη άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη θέση στα κρίσιμα ζητήματα και γι΄ αυτό διατυπώνονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από κορυφαία στελέχη…
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε παλιά όμως γήπεδα. Δεν ζούμε πια στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄80, ούτε στην Ευρώπη του ΄90. Τα πράγματα έχουν αλλάξει στη χώρα και τα αλλάξαμε εμείς όχι για να βολευόμαστε στην αυτάρκεια του υπερπατριωτισμού ή στην θαλπωρή του ευρωπαϊκού μιμητισμού και επαρχιωτισμού. Τέρμα η σκιαμαχία σε αφυδατωμένα από ιδέες πεδία. Να αλλάξουμε γήπεδο τώρα. Γιατί η αριστερά μπορεί να επανακάμπτει στην Ευρώπη, όμως, η θα γίνει ξανά ανατρεπτική ή δεν θα είναι αριστερά.
Που για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε ανατροπή;
Πρώτα απ΄ όλα στη σχέση με το κεφάλαιο. Δεν μπορεί η αγορά να αποφασίζει ελεύθερα και το κράτος να διαμεσολαβεί απλά για να συμβολαιοποιήσει τη σχέση του με τους εργαζόμενους. Να τους βάλουμε να πληρώνουν τα σπασμένα. Να ενοχοποιούμε την εργασία, τον κόσμο της, τη νέα γενιά που ψάχνει για δουλειά και μάλιστα φτηνή, ασύδοτη και ανασφάλιστη. Να συνυπογράψουμε πρώτα το κοινωνικό συμβόλαιο με το κεφάλαιο να τηρεί τους κανόνες, να παράγει κοινωνικό πλούτο, να διαμορφώνει παραγωγικές δομές κι όχι να παρασιτεί ή να επιβάλλει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ήταν τολμηρή και καινοτόμα η πρόταση του Γ. Παπανδρέου στη Συνέλευση του ΣΕΒ.
Και με ποια αξιοπιστία η πολιτική θα το επιβάλλει; Δεν βλέπετε γύρω σας τα φαινόμενα της ισοπέδωσης, της απαξίωσης;
Να αντισταθούμε. Να ξεκαθαρίσουμε τα χωράφια μας με το νέο κατεστημένο του χρήματος και του πνεύματος που θέλει τους πολιτικούς θερμαστές στα καράβια της δικής του σημαίας. Όχι καταργώντας τους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού ή ενοχοποιώντας τις κοινωνικές σχέσεις αλλά καθιστώντας το λαό συμβολαιογράφο του νέου κοινωνικού συμβολαίου.
Έχετε κάνει έστω και ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση;
Ότι προοδευτικότερο έχει ειπωθεί τα τελευταία χρόνια περιέχεται στις φράσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση του κεφαλαίου, την επένδυση στη γνώση και την απασχόληση , την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας και τη ριζική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα. Χρειάζεται τώρα να πάρουν το χαρακτήρα προγραμματικής πρότασης, να αποκτήσουν τη στερεότητα ενός νέου και ριζοσπαστικού μοντέλου διακυβέρνησης.
Είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, της εσωστρέφειας , της δημόσιας αντιπαράθεσης κορυφαίων στελεχών, των συσχετισμών στις επιλογές των προσώπων, ικανό να ανταποκριθεί σ΄ αυτή την ανάγκη;
Ασφαλώς, φτάνει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι το Κίνημα έχει το δυναμικό που μπορεί να δώσει υπόσταση και να αναπτύξει αυτή την πρόταση. Και πάνω σ΄ αυτή την πρόταση να χτιστεί η σπονδυλική στήλη του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Γιατί οι σκιαμαχίες είναι προϊόν ενός κόμματος που αναπαράγει το παρελθόν του, που παραμένει αιχμάλωτο σ΄ αυτό. Εδώ κρίνεται η πραγματική ανανέωση όχι στις προθέσεις και τις ταμπέλες .
Μέχρι να επιτευχθεί αυτό, πάντως , στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος ο οποίος δέχτηκε δυο αλλεπάλληλες επιθέσεις από τους κ.κ. Πάγκαλο και Χρυσοχοϊδη. Πολλοί διερωτώνται γιατί δεν αντιδρά ο Γ. Παπανδρέου και κάποιοι μάλιστα τον προτρέπουν να κάνει διαγραφές. Η γνώμη σας;
Ο καθένας μπορεί να κρίνει ή να επικρίνει θέσεις, απόψεις, προτάσεις, το αν και ποιος επιτίθεται στον άλλο, το αν βοηθά ο καθένας από τη μεριά του την παράταξη. Και οι τρεις που αναφέρατε είναι στελέχη με σημαντική διαδρομή, δυνατότητα και προσφορά. Έχουν κρίση και όλο το δικαίωμα να κρίνουν το πώς παρεμβαίνουν αλλά και συνείδηση ότι κρίνονται κάθε στιγμή από τον κόσμο της παράταξης. Το να εισηγείται κάποιος, όμως, στο Γ. Παπανδρέου διαγραφές είναι σαν να τον προτρέπει να ανατρέψει αυτό που τον ξεχωρίζει ως δομικό στοιχείο της δημοκρατικής του φυσιογνωμίας και στάσης, αυτό που τον καθιστά σύγχρονο ηγέτη.
Στη Ν.Δ αναζωπυρώνονται πάλι τα σενάρια πρόωρων εκλογών και κάποιοι μιλούν για την άνοιξη του 2007…
Φαίνεται ότι στη Ν.Δ ξεθάρρεψαν πάλι. Έτσι κι αλλιώς το 2007 θα είναι ο εκλογικός χρόνος . Πρόθεση του Κ. Καραμανλή είναι ασφαλώς να τον εξαντλήσει γιατί έχασε οριστικά το πλεονέκτημα να κάνει πρόωρες για να νικήσει . Θα μπορέσει όμως να φτάσει ως εκεί;
Πάντως η Ν.Δ εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα. Οι δημοτικές μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα;
Συνήθως δεν το κρίνουν. Τάσεις μόνο δείχνουν. Κρίνουν, όμως, τη μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται η ελληνική πολιτεία και που απεικονίζεται ανάγλυφα στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που έκαναν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός. Όπου υψώθηκε μια πραγματική διαχωριστική γραμμή, δυο διαφορετικοί δρόμοι, ανάμεσα στην πρόοδο που στηρίζει τη δημοκρατία και τον πολίτη και στη δεξιά που ενισχύει την εξουσία για να την παραδώσει σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το ερώτημα και για τις τοπικές κοινωνίες και για το θεσμό είναι σαφές. Με το αύριο της ελπίδας ή με το χθες της συντήρησης. Κι εκεί θα υπάρξει πολιτικό μήνυμα.
Διαχωριστική γραμμή θα μπορούσα να σας πως επιχειρήσατε και με την υποψηφιότητα Καραχασάν; Μήπως γίνεται ήδη μπούμεραγκ;
Ότι και να γίνει εκλογικά η διαχωριστική γραμμή τέθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου πιστός στις αρχές, τις ιδέες που υπηρετεί εδώ και χρόνια άλλαξε σελίδα. Ιστορικά η Ελλάδα κάνει βήμα μπροστά. Άσε που μπορούμε και να νικήσουμε…
Και ο Δήμος της Αθήνας. Εξακολουθείτε σε όλα τα σενάρια να βρίσκεστε κι εσείς μέσα…
Η θέση μου είναι απλή. Θεωρώ τη μάχη της Αθήνας σημαντική πολιτική μάχη για την Πρωτεύουσα και τα είκοσι χαμένα χρόνια της, για το θεσμό και την προοπτική του και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν στελέχη αρκετά και ικανά να τη βγάλουν θετικά πέρα. Κι όταν λέω θετικά εννοώ όχι για την τιμή των όπλων. Όποιος κι αν επιλεγεί θα τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια προσωπικών στρατηγικών ιδιαίτερα σ΄ αυτή την φάση.
This Post Has 0 Comments