skip to Main Content

Συνέντευξη στό blog ”PRESS GR”

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου διεκδικούν την αυτοδυναμία? Δεν θα ήταν καλύτερο για την δημοκρατία να υπάρχει μετεκλογική συνεργασία της Κεντροαριστεράς?

Η συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα, αποτελεί για μας στρατηγική επιλογή για τον ιστορικό κύκλο που φαίνεται ότι ανοίγει με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα και όχι με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μας εγγυάται ισχυρή κυβέρνηση και έξοδο από την κρίση. Ωστόσο πάνω στην πρόταση που διατύπωσε ήδη ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη θα σημάνουμε αμέσως μετά τις εκλογές προσκλητήριο σύμπραξης και συνεργασίας με τις δυνάμεις της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας. Σύμπραξη πάνω σε αρχές και πρόγραμμα και όχι στη βάση ανταλλαγής ή συναλλαγών εξουσίας.

Υπάρχει άλλος δρόμος για την οικονομία ή το υποστηρίζετε για να κερδίσετε την ψήφο του Έλληνα ψηφοφόρου και στην συνέχεια να μας κάνετε αναλύσεις όπως το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή?

Η διεθνής οικονομική κρίση αλλά και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, έφεραν στο προσκήνιο, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, την σύγκρουση δύο διαφορετικών δρόμων για την οικονομία. Τον έναν τον ζήσαμε την πενταετία που πέρασε. Φοροαπαλλαγές για τους πλουσίους, φορολογικά βάρη για τα μεσαία στρώματα, γραφειοκρατία, διαφθορά, κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των θεσμών του κράτους. Ο άλλος δρόμος είναι η οικονομία των ανοιχτών οριζόντων, επένδυση στα μεσαία στρώματα, ενίσχυση του εισοδήματος, στήριξη του κοινωνικού κράτους, νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την πράσινη οικονομία. Στην πραγματικότητα, αν το καλοσκεφτείτε συγκρούεται το κυρίαρχο αναπτυξιακό μοντέλο του 20ου αιώνα, με την ανάγκη εφαρμογής ενός σύγχρονου οικονομικού μοντέλου του 21ου αιώνα. Δεν έχουμε πιστεψτε με κανένα – μα κανένα λόγο ν΄ αλλάξουμε γραμμή μετά τις εκλογές.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υποστήριξη της ψηφιακής Ελλάδας?

Η ψηφιακή Ελλάδα είναι κεντρικό ζήτημα που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, και κατ΄ επέκταση της διαφθοράς. Η ψηφιακή Ελλάδα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον εκσυγχρονισμό της παιδείας στην χώρα μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εύκολη, δωρεάν και γρήγορη πρόσβαση στο internet, που οφείλει το κράτος να παρέχει και δεσμευόμαστε για αυτό, για όλους τους μαθητές και φοιτητές της χώρας, ηλεκτρονικά βιβλία, υπολογιστές για όλους. Όλα αυτά ανοίγουν το παράθυρο της ελληνικής παιδείας στον κόσμο και αλλάζουν ουσιαστικά το εκπαιδευτικό σύστημα στην χώρα μας.
Παράλληλα η ψηφιακή Ελλάδα αποτελεί την απάντηση σε σημαντικά προβλήματα στον χώρο της υγείας και μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς και της σπατάλης στο χώρο αυτό, με την χορήγηση της Κάρτας Υγείας για όλους τους πολίτες. Γενικότερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κορυφαία εκδήλωση της οποίας θα αποτελέσουν τα ολοκληρωμένα ΚΕΠ και το εθνικό δημοτολόγιο είναι στόχος ύψιστης προτεραιότητας.

Τι μέτρα προβλέπει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία των νέων, τι σημαίνει για εσάς το Stage και το μπλοκάκι παροχής Υπηρεσιών?


Ειδικά για την εργασία των νέων ανθρώπων, το ΠΑΣΟΚ, προβλέπει την δημιουργία κινήτρων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει για μια τετραετία τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων. Εχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση νόμου το ΠΑΣΟΚ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν. Ο ίδιος ο Πρόεδρός μας, έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης στο δημόσιο, για πλήρη αναθεώρηση του θεσμού της μερικής απασχόλησης, για το τέλος του καθεστώτος .Eπίσης έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των συμβασιούχων έργου στο δημόσιο. Αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ, θεμέλιο λίθο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων, το 8ωρο και τα βασικά δικαιώματα εργασίας. Τέλος αποτελεί προτεραιότητά μας, η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ. Από τις πρώτες πράξεις θα είναι η κατάργηση του εργατικού μεσαίωνα στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα. 

Πέρα από υποψήφιος βουλευτής της Ά Αθηνών, έχετε διατελέσει και επικεφαλής του δημοτικού ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ. Οι συνθήκες είναι πραγματικά δραματικές στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούνε να γίνουνε και πράγματα που μπορούνε να γίνουνε. Αποτελεί στόχο δικό σας η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα?

Αγαπώ την Αθήνα, ζω σε αυτήν και αποτελεί πρώτη μου προτεραιότητα, σαν άνθρωπος που πολιτεύεται σε αυτή την περιφέρεια. Είναι σωστή η παρατήρησή σας ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βελτιώσουν την ζωή μας σε αυτή την πόλη. Η καθαριότητα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, η περίθαλψη απόρων και αστέγων, η αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας των πολιτών, είναι θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της αντίληψής μου, για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα διαβίωσης στην πόλη μας. Δεν μ΄ αρέσουν οι φωνές και οι επιφανειακές ενέργειες. Ζητώ ανατροπή ουσίας που θα αναβαθμίσει τη γειτονιά και θα φέρει το φοβισμένο πολίτη στο επίκεντρο. 
Η πόλη που ζούμε αξίζει και μπορεί να γίνει αξιοβίωτη για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. 
Γνωρίζετε ότι στην προσπάθεια αυτή ήμουν και θα είμαι δυναμικά παρών.

Τι σηματοδοτεί το γεγονός της μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια, του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Σημίτη?

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα και σήμερα μια διευρυμένη πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα. Συμμετέχουν σε αυτό φορείς πολλών ιδεολογικών ρευμάτων. Η νέα κοινωνική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, συσπειρώνεται γύρω από το φιλολαϊκό μας πρόγραμμα. Η συμμετοχή προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού στα ψηφοδέλτια, εμπεριέχει το στοιχείο της προσωπικής επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε όλοι απλοί στρατιώτες, στην μεγάλη μάχη, που δίνει το ΠΑΣΟΚ για την χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε στην Θες/νίκη πέντε νομοσχέδια με το σημαντικότερο, κατά την γνώμη μου, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να σταματήσουν οι πολιτικοί να έχουν ανάγκη τα οικονομικά συμφέροντα. Η διαπλοκή εξαρτάται μόνο από τον εκλογικό νόμο ή και από άλλους παράγοντες?

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με σκοπό να αντιμετωπίσει ουσιαστικές στρεβλώσεις που κοινοβουλευτικού συστήματος, είναι μία χειροπιαστή απόδειξη ότι το ΠΑΣΟΚ, ότι λέει το εννοεί. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος. Αυτονόητη προϋπόθεση πέρα από τον εκλογικό νόμο, είναι πολίτες και πολιτικοί να στηρίξουνε αυτή τη σημαντική αλλαγή.
Από το 2002 έχω καταθέσει αναλυτικές προτάσεις και χαίρομαι που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θέσεών μας.

Η Αττική αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη έχει υποστεί τρομερές καταστροφές στο δασικό πλούτο από τις πυρκαγιές. Πως θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση?

Το ΠΑΣΟΚ είχε διατυπώσει για τον νομό Ηλείας, πέρα από την οικονομική ενίσχυση που κατέβαλε, για την στήριξη των πληγέντων περιοχών, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης. Το ίδιο έχει κάνει και για την καταστροφή που υπέστη η Αττική. Επιπλέον, για να σηματοδοτήσει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι αποτελεί προτεραιότητα το περιβάλλον της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας Αττικής. Προϋπόθεση είναι η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με την χρήση της γης και την προστασία των δασών. Και να ενεργοποιηθεί επιτέλους ο εθνικός σχεδιασμός και το επιχειρησιακό κέντρο που θεσμοθετήσαμε με δικό μου νόμο από το 2002 την αντιμετώπιση των ζητημάτων πολιτικής προστασίας. Αυτή η πολιτική όμως θα πρέπει να στηρίζεται με την συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών και ισχυρών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η μητέρα μου υποστηρίζει ότι η δουλειά μου κινδυνεύει από τους οικονομικούς μετανάστες που έχουν κατακλύσει την γειτονιά μας στο κέντρο της Αθήνας. Πως θα προστατευθώ εγώ και οι νέοι σε ολόκληρη την Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ?

Το οικονομικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την χώρα, προβλέπει πολιτικές, ώστε να αυξηθεί άμεσα η πίτα της ελληνικής αγοράς και οικονομίας. Σε ότι αφορά τα ζητήματα των οικονομικών μεταναστών το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δια στόματος Παπανδρέου, ολοκληρωμένες προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν έχει νόημα οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι να μοιράζονται την οικονομική μιζέρια που τους έχει επιβάλει το σύστημα αλλά και η κυβερνητική πολιτική την τελευταία πενταετία. Η λύση είναι η εφαρμογή των νόμων του ελληνικού κράτους, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά η ανάπτυξη που θα δώσει δουλειά σε όλους, καλύτερους μισθούς και κοινωνική μέριμνα. Ταυτόχρονα είναι αναγκαία η κοινή στρατηγική των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα αυτό και η τήρηση των διακρατικών συμφωνιών. Τα θέματα αυτά δεν λύνονται με κραυγές, λαϊκισμούς και ρατσιστικές αντιλήψεις. Απαιτούν σοβαρότητα και πολιτικές Ανάπτυξης, που συμπεριλαμβάνουν τόσο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κοινωνική ένταξη όσο και την πολιτική ανατροπής της παράνομης μετανάστευσης.

Επιθυμώ να σας υποστηρίξω στις εκλογές. Πως μπορώ και με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν να επικοινωνήσω μαζί σας? Θα έρθω σε επαφή μαζί σας ή κάποιον αντ’ αυτού? Το ίδιο θα συμβεί αν θα γίνετε Υπουργός της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ?

Οι σχέσεις μου με τους πολίτες, ακόμα και αν δεν είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, είναι σχέσεις ουσίας και άμεσης επαφής. Είμαι ένας βουλευτής της Α΄ Αθηνών, που περπατάει καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας. Όμως στην φιλοσοφία του ερωτήματός σας, θέλω να σας πω, ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στην χώρα μας, αν πολίτες και πολιτικοί δεν συμφωνήσουμε πως πρέπει να γίνει μία νέα αρχή. Ο βουλευτής ή ο υπουργός είναι υπηρέτης του λαού, όλου του λαού, δεν είναι μόνιμος, δεν του ανήκει η καρέκλα, δεν αντλεί προσωπική εξουσία από την θέση του. Επειδή πρεσβεύω αυτά, είναι προφανές, πως ανεξάρτητα του ρόλου που μπορεί να έχω κάθε φορά στο ΠΑΣΟΚ ή σε μία κυβέρνησή του, η απάντηση στο ερώτημά σας, νομίζω προκύπτει αυτονόητα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search