skip to Main Content

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗN ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΕΤ «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

 

 

 

 

ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ:  

­- Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟ                    Δ/ντή έκδοσης εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»

– Γ. ΛΟΒΕΡΔΟ                      Δημοσιογράφο – πολιτικό αναλυτής

– Δ. ΜΠΕΝΕΚΟ                     Εκδότη εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»

– Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ          Αρχισυντάκτη πολιτικού τμήματος εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

– Β. ΣΚΟΥΡΗ                         Πολιτικό συντάκτη εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»

 

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές στην πορεία για τη διαδοχή, στη πορεία για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι απόψε στο «Προσκήνιο». Ένα πολιτικό πρόσωπο αξιόπιστο, με μεγάλη αξιοπιστία, έτσι όπως δείχνουν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις που είδαν απόψε το φως της δημοσιότητας. Ένας άνθρωπος κλειδί σ’ αυτή τη δύσκολη και επώδυνη κούρσα για το ΠΑΣΟΚ.

                        Μαζί με 5 συναδέλφους μου, θα απαντήσουμε σε ένα – ένα από τα πολλά ερωτήματα που ήδη αρχίσατε να θέτετε και θα αντιμετωπίσουμε ένα – ένα μαζί τα αγκάθια που υπάρχουν σε αυτό τον δύσκολο δρόμο για την πορεία προς την 11η Νοεμβρίου. Κύριε Σκανδαλίδη, καλησπέρα. Καλώς ήρθατε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλησπέρα. Με τιμά η παρουσία όλων των εκλεκτών συναδέλφων σας.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στο τέλος θα το δούμε αυτό.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Προκαταβολικά πάντως ο κ. Σκανδαλίδης σας ευχαριστεί που είστε όλοι εδώ απόψε. Είναι ο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος, ο Διευθυντής Έκδοσης της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

                        Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ο κ. Νότης Παπαδόπουλος. Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής ο κ. Γιάννης Λοβέρδος. Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «ΤΟ ΕΘΝΟΣ», ο κ. Βασίλης Σκουρής.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλησπέρα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Και ένας εκδότης είναι μαζί μας ο κ. Δημήτρης Μπενέκος, εκδότης της εφημερίδας «ΠΟΝΤΙΚΙ». Καλώς ήρθατε.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Καλησπέρα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Το πρώτο ερώτημα θα το κάνω εγώ κ. Σκανδαλίδη. Έχετε μιλήσει πολύ  σκληρά για τους στρατούς των δυο αντιπάλων σας. Πιστεύετε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά αυτή την ώρα στο ΠΑΣΟΚ την κάνουν οι στρατοί και οι βασιλικότεροι των βασιλέων, οι περίφημοι υπασπιστές, που δίνουν μάχες καθημερινά στα χαρακώματα, υβρίζοντας, γιατί δεν είναι κακό να το πούμε, βρίζει ο ένας τον άλλον ανοιχτά.

                        Αυτοί κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ και προκαλούν ανασφάλεια στους ψηφοφόρους του κινήματος ότι πάτε για διάσπαση;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ανασφάλεια για διάσπαση δεν υπάρχει, γιατί δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί  να διασπαστεί. Εκείνο όμως που πρέπει να σας πω, με απόλυτη ειλικρίνεια, επειδή γυρίζω όλη την Ελλάδα, είναι ότι παντού αυτά τα φαινόμενα συναντούν την αγανάκτηση, το θυμό και τη λύπη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της βάσης του, αλλά και σε ευρύτατα στρώματα του λαού που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ.

                        Γιατί μετά από μια τόσο οδυνηρή ήττα, δεν φανταζόταν κανείς ότι η επόμενη μέρα  αντί να μας βρει ενωμένους, συσπειρωμένους, να βρούμε τα αίτια, να διαμορφώσουμε μια ενωτική στρατηγική, να προχωρήσουμε μπροστά, μας έφερε αντιμέτωπους με τα εσωκομματικά χαρακώματα με τρόπο που προσβάλει και τη νοημοσύνη των πολιτών, προσβάλει και την αξιοπιστία της ίδιας της βάσης του ΠΑΣΟΚ.

                        Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι που είναι σημαίνοντα στελέχη της παράταξης. Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με μεγάλη θητεία στο Κίνημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αυτός που όλα τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει από τα αξιώματα που συμμετείχε τόσα πολλά πράγματα και εγώ είμαι γέννημα θρέμμα μιας παράταξης, με μια διαδρομή μεγάλη.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Είστε μέρος της ψυχής της παράταξης. 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν ελεύθερα, να πάνε να ψηφίσουν ήρεμα ….

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Εδώ μπαίνει στο τραπέζι από χτες το θέμα των διαγραφών. Είναι ανασφάλεια στελεχών ότι μπορεί να βρεθούν την επομένη στην απέξω γιατί δεν στηρίζουν αυτόν που ενδεχομένως θα εκλεγεί; Αυτή η κουβέντα για τις διαγραφές που έχει αρχίσει 3 βδομάδες πριν ψηφίσουν είναι απίστευτο.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Για τη διάσπαση όντως δεν υπάρχει πρόβλημα κ. Σκανδαλίδη. Πράγματι κανείς δεν πιστεύει πια ότι θα υπάρξει συγκροτημένη διάσπαση. Αλλά υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο νικητής να βρει τρόπους ή αφορμές ή να αναζητήσει αφορμές για να διαγράψει τους ηττημένους ή κάποιους εκ των ηττημένων.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε κ. Λοβέρδο. Η λέξη «ανίκανος» για τον Γιώργο τον Παπανδρέου, η λέξη «υπονομευτής» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και η λέξη «διαγραφή» για τον νικητή που θα εκδικηθεί τους αντιπάλους του, δεν έχουν καμιά σχέση με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και την προοδευτική του……

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με συγχωρείτε, οι δυο υποψήφιοι, ο ένας για τον άλλον, το λέω.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση με την ουσία και την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, επιμένω.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Παρ’ όλα αυτά έχουν λεχθεί όμως.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, αν τα λένε οι στρατοί τους , να τους κλείσουν το στόμα. Αν θέλουν να προσφέρουν στην παράταξη, αυτή τη στιγμή, να τους κλείσουν το στόμα. Διαγραφές, γιατί διαγραφές;

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Πληγώνεται το ΠΑΣΟΚ, θα πληρώσει το τίμημα αυτής της κατάστασης την οποία δέχεστε και εσείς;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτή τη στιγμή πληγώνεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά εγώ πιστεύω, επειδή έχω μεγάλη εμπειρία από την πορεία του μέχρι τώρα και τα έχω ζήσει αυτά τα φαινόμενα και παλιότερα, ότι η διαδικασία  που τελικά θα επιβάλει η ίδια η βάση του Κινήματος και με τη συνδιάσκεψη, αλλά και με το συνέδριο της επόμενης  περιόδου, μπορεί να είναι και αναγεννητική για το ΠΑΣΟΚ, να είναι λυτρωτική. Το πιστεύω αυτό.

                        Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν κρατήσει μέσα τους την αγνότητα μιας παράταξης που λειτούργησε από την αρχή με αξίες, με αρχές, με προσφορά στον τόπο.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ψηφοφόρους λέτε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τους ψηφοφόρους. Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή σε ένα μικτό…..

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν θα κρίνουν όμως αυτοί αν αύριο διαγραφεί κάποιος. Ο νικητής θα κρίνει. Ο νικητής και το επιτελείο του, που δεν είναι κανείς αγνός πια εκεί και κανείς παρθένος δεν είναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Δεν μιλάτε όμως προφανώς για τα 400.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι βέβαια αλλά την επόμενη μέρα δεν θα είναι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι ο νικητής με τα στελέχη του. Με 20-30 ανθρώπους.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, πολλές φορές η γλώσσα προχωράει πιο γρήγορα από ότι απαιτείται και λέει πράγματα που είναι υπερβολικά. Αλλά όταν έρθει η ώρα της κρίσης δεν εμφανίζονται έτσι τα γεγονότα και τα φαινόμενα. Και να σας πω και κάτι άλλο; Οι στρατοί έχουν βρεθεί σε διαφορετικά στρατόπεδα από το ’96 μέχρι τώρα, επανειλημμένα. Εγώ που τους ξέρω γελάω. Διότι αυτοί που ήταν …..

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι σ’ αυτή την ένταση. Με συγχωρείτε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν καταλάβατε.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Έχουν αλλάξει στρατόπεδα 5-6 φορές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν καταλάβατε τι είπα. Εγώ θεωρούσα φυσιολογικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποστηρίξει τον κ. Σημίτη στην εκλογή του 1996, ενώ ο κ. Βενιζέλος ήταν με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

                        Άμα δείτε τώρα ποιοι είναι μαζί  στην πορεία αυτή, θα δείτε ότι είναι μια καρικατούρα. Άρα τις τους ενδιαφέρει; Μια κομματική εξουσία ανύπαρκτη; Και με συγχωρείτε, τότε υπήρχε και το διακύβευμα του κράτους, των κυβερνητικών κλιμακίων, της εξουσίας.  Σήμερα ποιο είναι το διακύβευμα για να πρέπει σώνει και καλά μια ανύπαρκτη κομματική εξουσία να τη διεκδικήσουν οι στρατοπεδάρχες; Δεν το καταλαβαίνω.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος είπε για αυτό κάτι το οποίο θα ήθελα να μου το σχολιάσετε. Είπε ότι και στην αντιπολίτευση μερικοί είναι μια χαρά βολεμένοι. Αυτό ισχύει;

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιον εννοούσε; Τον κ. Παπανδρέου εννοούσε, κάποια στελέχη του κ. Παπανδρέου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω τι εννοεί. 

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ : Πώς το ακούτε;

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Όχι να μας το ερμηνεύσετε, να μας το σχολιάσετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι οποιοσδήποτε λέει τέτοια πράγματα να λέει και ονόματα και διευθύνσεις. Δεν μπορεί να τα λέει έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Σκανδαλίδη επιτρέψτε μου να πω κάτι. Αντιλαμβάνομαι ότι απεύχεστε το ενδεχόμενο της διάσπασης και πολύ καλά κάνετε, διεκδικείτε την προεδρία, είναι απολύτως σαφές αυτό που λέτε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας πω όμως το εξής.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Δεν συμφωνούν όλοι μαζί σας βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προοίμιο της διάσπασης είναι ο διχασμός. Είναι η ψυχολογική διάσπαση, η διάσπαση της ενότητας σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό είναι προφανές ότι έχει ήδη συμβεί σε επίπεδο κορυφής και δεν αναφέρομαι σε επίπεδο κομματικών μελών ή φίλων.

                        Θα σας πω το εξής: πως μπορεί να συνυπάρξει -εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι πραγματικά- την επόμενη μέρα ένας δεξιός όπως αποκλήθηκε ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά Παπανδρέου και ένας Στάλιν όπως αποκλήθηκε ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά Βενιζέλου; Δεξιός ο Βενιζέλος, Στάλιν ο Παπανδρέου. Υπονομευτής ο Βενιζέλος, παράκλητος, καινούρια έκφραση, σημερινή,  ο Παπανδρέου.

                        Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι πως τόσοι πολλοί άνθρωποι σε επίπεδο κορυφής που έχουν ταυτιστεί με αυτές τις εκφράσεις υπό οποιοδήποτε αποτέλεσμα, ιδιαίτερα -και εδώ είναι το ερώτημα μου- εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό… Εσείς φιλοδοξείτε προφανώς να ωθήσετε τη διαδικασία στο δεύτερο γύρο. Και πολύ καλά θα κάνετε, οι δημοσκοπήσεις σας εμφανίζουν με ένα αξιόλογο ποσοστό που μπορεί να είναι και πάνω από το 10%.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Με διψήφιο αριθμό αυτή την ώρα εμφανίζονται οι δημοσκοπήσεις στον κ. Σκανδαλίδη.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε αν πάμε σε ένα οριακό αποτέλεσμα, του 55-45, του 60-40, αυτή η ψυχολογική διάσπαση που ήδη υπάρχει πώς δεν θα μετουσιωθεί σε έναν ουσιαστικό πολιτικό διχασμό;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορώ να σας το πω. Θέλω να σας θυμίσω ότι αυτά που λεγόντουσαν το 1996 για τον κ. Σημίτη και τη δεξιά του φυσιογνωμία, όπως επίσης για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τη λαϊκίστικη του μορφή ας πούμε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ξαναλέτε σήμερα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τα ξαναλένε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επαναφέρετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό είπα να μην είπα να μην υψώνουμε ξύλινα τείχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί η κρίση στο ΠΑΣΟΚ άρχισε το ’96, δεν άρχισε σήμερα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό έλεγα να μην υψώνουμε ξύλινα τείχη ξεπερασμένα και εύφλεκτα. Αυτά είναι αστεία πράγματα, η ιστορία τα έχει καταδικάσει.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Θα είναι αξιόπιστη η διαδικασία;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Εγώ απαντώ στο ερώτημα ευθέως για να μη φανεί ότι υπεκφεύγω. Εγώ πιστεύω ότι έχουν ειπωθεί και πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που λέγονται σήμερα. Το δυστύχημα είναι ότι ενώ τότε είχαμε την κυβέρνηση στα χέρια μας, τώρα προερχόμαστε από μια ήττα μεγάλη και αυτό πονάει πολύ περισσότερο. Αλλά οι άνθρωποι που τα λένε δεν είναι καθόλου αξιόπιστοι.

                        Και το δεύτερο κ. Κοτρώτσο, υπάρχει και ένα σλόγκαν παλιό. Ούτε ΝΑΤΟ, ούτε Βαρσοβία. Υπάρχει και το ενδιάμεσο. Υπάρχει και μέση οδός, υπάρχει και σύνθεση, υπάρχει και λύση. Εδώ είναι η ενότητα και η γέφυρα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Παρακαλώ να έχουμε μια οργάνωση στην κουβέντα αν γίνεται. Εδώ είναι η ενότητα λέει ο κ. Σκανδαλίδης και η γέφυρα. Κύριε Παπαδόπουλε. Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την πλευρά Βενιζέλου πώς την είδατε σήμερα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Χαίρομαι. Εγώ συμφωνώ μαζί τους γιατί τις έχω κάνει την περασμένη βδομάδα, και με χαρά βλέπω ότι στο σύνολο του σχεδόν τις αποδέχεται ο κ. Βενιζέλος. Περιμένω και από τον κ. Παπανδρέου να τις αποδεχτεί.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν τις αποδεχτεί αύριο και ο κ. Παπανδρέου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι ένα βήμα προς την ενότητα γιατί ο Πρόεδρος …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι διπλά χαρούμενος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα συμπληρώσω μόνο κάτι σ’ αυτές τις προτάσεις.  Αν τις αποδεχτεί ο κ. Παπανδρέου και συναποδεχτούμε να γίνεται και το συνέδριο πριν από την εκλογή του Προέδρου και μετά να εκλέγεται ο Πρόεδρος,  είναι ακριβώς αυτό που απαιτείται για την επόμενη μέρα. Τουλάχιστον στο επίπεδο της αντίληψης για το κόμμα και της λειτουργίας του Προέδρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν τις αποδεχτεί ο κ. Παπανδρέου είναι λόγος για να στηρίξετε εσείς τον κ. Βενιζέλο σε τυχόν δεύτερο γύρο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λόγος από μόνος του δεν γνωρίζω αν είναι, ωστόσο ….

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ήδη προλάβατε τηλεφώνημα τηλεθεατή. Πριν από λίγο είχαμε το τηλεφώνημα αυτό, ότι απόψε λέει τηλεθεατής που μας τηλεφώνησε, με τις δηλώσεις σας απόψε στο «MEGA» δώσατε τη εντύπωση ότι στο δεύτερο γύρο ενδεχομένως να στηρίξετε τον κ. Βενιζέλο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Με συγχωρείτε. Δεν υπάρχει ….

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Είναι θέμα προς απάντηση. Ο κ. Σκουρής, που μας διευκολύνει πολύ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να με αφήσει να το απαντήσω.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι. Όταν κατεβήκατε υπήρχε η πεποίθηση ότι ήσαστε σε μια επαφή με τον κ. Βενιζέλο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ξαναφέρνετε πάλι; Αφού από τον Βενιζέλο κόβω ψήφους, από ότι λένε οι δημοσκοπήσεις. 

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γι’ αυτό, περιμένω να μας πείτε εσείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Αυτά είναι αστεία πράγματα, δεν με αφορούν. Δεν έχω καμία σχέση, δεν είχα ποτέ μου και όποιοι τα λένε τους χαρακτηρίζουν. Έχω δεχθεί και SMS γι’ αυτά. Δεν το κάνω θέμα γιατί δεν με ενδιαφέρει, είναι αθλιότητες, είναι άθλιοι αυτοί που τα γράφουν και δεν έχουν και καμιά αξία.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Δίνετε απαντήσεις στους τηλεθεατές σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Απαντώ λοιπόν σαφώς σ’ αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Είπα, θα έρθει η πολιτική πριν από τα πρόσωπα και τις επιλογές. Έφερα ένα είδος κριτικής διαφορετική από αυτή που κάνανε για την πορεία μας ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου. Νομίζω ένα πιο ενωτικό, πιο ιστορικό, πατάει πιο πολύ στο έδαφος από το να καταγγέλλουμε τον Σημίτη, τον Βενιζέλο και τον Παπανδρέου για όλα τα δεινά. Το πρώτο βήμα έγινε. Το δεύτερο βήμα ήταν να μιλήσω για το κόμμα. Το τρίτο βήμα που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι να μιλήσω για την κυβερνώσα Αριστερά. Είναι η πολιτική που εγώ πρεσβεύω.

                        Αυτά θα πάνε σε μια συνδιάσκεψη. Η συνδιάσκεψη θα τα συζητήσει. Και θέλω να δεσμεύσει τους υποψηφίους Προέδρους και οι υποψήφιοι Πρόεδροι να δεσμευτούν εκεί, επιτόπου. Γιατί η συνδιάσκεψη είναι ένα σώμα που θα είναι 6.000 άτομα. Μπορούν θαυμάσια να εγγυηθούμε ένα συνέδριο που θα γίνει μετά την εκλογή του Προέδρου ότι θα πάμε με κοινή άποψη με αυτά που συμφωνούμε. Η τελική συμφωνία λοιπόν και μετά τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου θα υπαγορεύσει και τη στάση μου. Προφανώς πρώτα η πολιτική και μετά το πρόσωπο. Αυτό θα υπαγορεύσει και τη στάση μου. Είμαι σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η εντύπωση κ. Σκανδαλίδη που έχω εγώ είναι ότι ενώ εσείς  επιμένετε ότι οι διαφορές είναι πολιτικές και ότι αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι η πολιτική, έχω την εντύπωση και βάσιμη και ας με διαψεύσουν εδώ οι συνάδελφοι, ότι αισθάνομαι ότι είναι περισσότερο προσωπικές οι διαφορές παρά διαφορές πολιτικές. Δηλαδή το αν συμπαθώ ή αντιπαθώ τον Σκανδαλίδη έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το αν πιστεύω ή όχι στην πολιτική του την οποία και δεν την πολύ καλά γνωρίζω και δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχετε δίκιο σ’ αυτό, αλλά πρέπει να σας πω το εξής: οι προτάσεις που έκανα για το κόμμα, δίνουν άλλη οργάνωση και δομή στη λειτουργία κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μιλάω για εσάς μόνο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα πω και για τους άλλους. Οι προτάσεις που θα φέρω για την κυβερνώσα Αριστερά είναι τελείως ριζοσπαστικές και διαφορετικές από αυτές που περιλαμβάνονται στη μέχρι τώρα πολιτική μας. Εγώ θέλω να μην πάω με ένα στρογγυλοποιημένο κείμενο.

                        Τα 20 σημεία του κ. Βενιζέλου τα διάβασα, όλοι μπορούν να τα προσυπογράψουν. Την αυτοκριτική που έκανε ο κ. Παπανδρέου αν την πάρετε τοις μετρητοίς και φαντάζομαι ότι έτσι είναι, προφανώς προϋποθέτει άλλη συμπεριφορά ως Πρόεδρος του κόμματος,  για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος. Αν έτσι το καταλαβαίνουμε, παρ’ ότι στη δευτερολογία του δεν είπε γι’ αυτό. Ενώ είπα εγώ, είπε και ο κ. Βενιζέλος. Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτά που εγώ θα προτείνω είναι τελείως διαφορετικά και θέλω εκεί πάνω να συζητήσουμε την ουσία των προβλημάτων που είχε η παράταξη και στην πολιτική της.         Άρα λοιπόν αυτή είναι η δική μου πρόθεση.

                        Το ότι μέχρι τώρα η αντιπαράθεση ανάμεσα τους γινόταν σε ένα επίπεδο καθαρά προσωπικό και όχι διαφορετικών πολιτικών …..

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Σας ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ως επιλογή; Ακόμα και οι ψηφοφόροι στους οποίους αναφερθήκατε προηγουμένως, ο απλός ο πολίτης αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τι πολιτικές θα εκφράζουν οι υποψήφιοι αρχηγοί και αύριο τι πολιτικές θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ ή αν θα είναι ο Γιώργος που είναι το καλό παιδί, ο γιος του ιδρυτή μας του Ανδρέα, λέγεται Παπανδρέου και μπράβο του ή είναι ο Βενιζέλος που εκφράζει κάτι το διαφορετικό, κάτι το καινούριο, γιατί είναι δυναμικός, πληθωρικός και μπορεί να φέρει και την ήττα στον Καραμανλή;

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και το τρίτο διαζευκτικό Γιάννη, η ο Κώστας Σκανδαλίδης. Βάλε και το τρίτο διαζευκτικό γιατί έβαλες δυο.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ή, ο Κώστας Σκανδαλίδης που είναι το παιδί γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ και είναι ένα δικό μας παιδί; Περισσότερο βλέπω δηλαδή τα πρόσωπα παρά τις πολιτικές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέχρι τώρα. Για σκεφτείτε πως ήμασταν την Κυριακή το βράδυ μετά τις εκλογές, πως ήμασταν την επόμενη βδομάδα και τη μεθεπόμενη και πως πορευόμαστε τώρα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Είστε λίγο χειρότερα τώρα κ. Σκανδαλίδη ή λίγο καλύτερα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, είμαστε καλύτερα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πρέπει να πω ότι όλα τα τηλεφωνήματα που παίρνουμε και να το πούμε αυτό στον αέρα, είναι πολύ θετικά για εσάς. Μιλούν με πολύ συμπαθητικό τρόπο. Και ζητούν από εσάς να καταγγείλετε και να κατονομάσετε στη πρώτη σας ομιλία τους στρατηγούς και τους επιτελείς, αυτούς που χαλάνε το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ. Ζητούν από εσάς λοιπόν οι ψηφοφόροι που μας τηλεφωνούν εδώ να τους καταγγείλετε, να τους κατονομάσετε και να τους βάλετε φρένο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ λοιπόν θέλω να πω για να απαντήσω και στα δυο ότι στο μεν πρώτο τα πράγματα είναι καλύτερα με την έννοια ότι σύρονται και οι υπόλοιποι σε μια πολιτική συζήτηση. Εγώ νομίζω δεν θα την αποφύγει κανείς στο τέλος γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ προκλητικά και πολύ δυνατά.

Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ έτσι όπως την περιγράφετε στο σύνολό της. Ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της, να μην πω η πλειοψηφία της, είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι και έχουν μεγάλη αγωνία. Σήμερα η κυβέρνηση πήρε απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης, χθες πήρε για το ασφαλιστικό. Βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα….

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αύριο μπορεί να έρθει αύξηση του ΦΠΑ και δεν υπάρχει αξιωματική  αντιπολίτευση να το αντιμετωπίσει. Είναι φοβερό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εκτός όμως απ’ αυτά τα θέματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρξε όμως ένας υποψήφιος ή το επίσημο γραφείο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που να εκδώσει έστω μία ανακοίνωση για όλα αυτά τα θέματα, για τα Σκόπια. Είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει κάνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνανε ξεχωριστές ανακοινώσεις. Άλλες ο κ. Βενιζέλος, άλλες ο κ. Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες δεν έχει κάνει κανένας απολύτως καμία  ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ λέω ότι βλέπουμε περισσότερο ΠΑΣΟΚ απ’ όσο έχουμε ανάγκη αυτό τον καιρό. Όχι λιγότερο. Ακούμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα χρειάζονται.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πήγατε σε άλλο θέμα και δεν απάντησε στους τηλεθεατές ο κ. Σκανδαλίδης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω ένα ερώτημα το οποίο είναι συναφές.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αν είναι συναφές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι συναφές. Υπάρχει μια έντονη ανησυχία για το πως θα μετρηθούν τα αποτελέσματα. Η ΔΕΛΤΑ SINGULAR έχει αρνηθεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία λέγοντας, η κατ’ εξοχήν εταιρεία που μετράει τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αφήστε τους στρατούς, θα πάμε σε αυτό, γιατί το διαδικαστικό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί να έχει την άλλη μέρα αμφισβήτηση αν είναι και οριακό.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αφήστε, θα το ανοίξουμε σε λίγο αυτό. Να απαντήσει για τους στρατούς ο κ. Σκανδαλίδης. Πως μπορείτε εσείς τα ιστορικά στελέχη να τους φρενάρετε. Γιατί οι άνθρωποι προφανώς από πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, θέλουν να διατηρήσουν τη θέση των πρωτοκλασάτων την επόμενη μέρα και η μεγάλη τους φιλοδοξία τους σπρώχνει σε αυτή τη μάχη. Είναι απίστευτα αυτά που λένε. Επικαλούμαι το Νότη Παπαδόπουλο που δουλεύουμε στην ίδια εφημερίδα. Εάν βάζαμε κάθε μέρα στις εφημερίδες αυτά τα οποία λένε, το λέω καλά Νότη….

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σε λίγο θα έχουμε καφενεία Βενιζέλου και καφενεία Γιώργου Παπανδρέου, κατά τα μπλε και πράσινα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αν αυτά που λένε τα καταγράφαμε στις εφημερίδες….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά αν τα ακούν οι τηλεθεατές ας ψηφίσουν εμένα, θα βγω εγώ Πρόεδρος και νομίζω ότι είμαι και πολύ καλύτερος απ’ τους δύο. Αυτό είναι καλαμπούρι, γιατί δεν θέλω δείξω ένα χαρακτήρα που δεν έχω. Απλά θέλω να πω κάτι. Η πολιτική πρέπει να ‘ρθει μπροστά. Συμφωνώ απόλυτα ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να λειτουργήσει ως κόμμα και να απαντάει στα πάντα. Δεν μπορεί να τρώμε τις σάρκες μας κάθε μέρα και να αφήνουμε την κυβέρνηση να κάνει αυτή την πολιτική.

                        Βέβαια θα πρέπει απ’ την άλλη μεριά να αναγνωρίσετε και εσείς ότι μετά από τέτοια ήττα ένα κόμμα είναι φυσικό να έχει μια εσωστρέφεια, αφότου πάει να εκλέξει ηγεσία και να κάνει όλα αυτά.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Θα τελειώσει αυτή στις 11 Νοεμβρίου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα τελειώσει. Εγώ πιστεύω ότι θα τελειώσει. Και έρχομαι τώρα στους στρατούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα αρχίσει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα δούμε τώρα αν θα αρχίσει ή θα τελειώσει. Εξαρτάται. Έρχομαι τώρα στους στρατούς. Εγώ σε αυτούς έχω να πω ένα πράγμα, ότι αυτή τη στιγμή συγκρούονται γύρω από μια ανύπαρκτη κομματική εξουσία. Συγκρούονται γύρω από θέσεις οι οποίες δεν έχουν και κανένα ενδιαφέρον. Παλιά είχαν και κάποιο ενδιαφέρον αυτές οι θέσεις.

                        Και δεν μιλάω για τα πρωτοκλασάτα στελέχη, μιλάω για τις πιο κάτω φανατικές φωνές, οι οποίες βλέπουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ τους αντιπάλους τους. Και εγώ έχω πει επανειλημμένα και το νιώθω πραγματικά μέσα μου, σε αυτές τις εκλογές ότι εάν με τέτοια ζέστη που κάνουν αυτή την εποχή που πάνε στις επαρχίες, που κάνουν κλειστές συναντήσεις, που πάνε να βρουν κάποιους, που καλούν κάποιους, τους πιέζουν να πάνε κλπ, το κάνανε προεκλογικά για το ΠΑΣΟΚ, θα ήταν πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ωραία. Δεν μπορείτε εσείς τα κορυφαία στελέχη, που έχετε μια μεγάλη συμπάθεια να βγείτε να πείτε ο κύριος τάδε, ο κύριος τάδε και ο κύριος τάδε απ’ τη μια πλευρά και ο κύριος τάδε και ο κύριος τάδε απ’ την άλλη, επιτέλους σταματήστε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ζητάω δημοσίως από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπανδρέου να αφοπλίσουν αυτούς τους στρατούς τελείως και να μη τους αφήσουν να μιλάνε. Να μην αφήσουν να μιλάνε και να ερμηνεύουν τις δηλώσεις τους. Ό,τι έχουν να πουν, να το πουν ευθέως οι ίδιοι, ο ένας στον άλλον. Θα είναι πιο υγιές, πιο τίμιο, για να μπορούμε να κάνουμε και μια σοβαρή πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιάννη απόψε, το ξέρουμε από το ρεπορτάζ, έδιναν διαρροές οι μεν και οι δε πάλι, η πλευρά του κ. Βενιζέλου με επώνυμο στέλεχος που πρόσκειται στον κ. Βενιζέλο περί παρακλήτου, η δε πλευρά Παπανδρέου επιστράτευσε στέλεχος της παλιάς παπανδρεϊκής φρουράς, επειδή ο κ. Ραγκούσης δεν μπορεί ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ που είναι, να μιλήσει με τους δημοσιογράφους για την υποψηφιότητα Παπανδρέου. Μέχρι και πριν από μία ώρα γινόντουσαν αυτά τα πράγματα κ. Σκανδαλίδη.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δημοσίως βγαίνουν και βγαίνουν με δόσεις. Θα βγει τώρα ο εκπρόσωπος του Γιώργου. Μετά θα βγει ο εκπρόσωπος του Βενιζέλου. Δεν μιλάνε μαζί και οι δύο.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Έχει το λόγο ο κ. Παπαδόπουλος.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα να παρατηρήσω κάτι. Είπατε ότι εάν υπήρχε προεκλογική δουλειά, υπήρχε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα ήταν καλύτερα, εν πάση περιπτώσει.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ νομίζω πως εδώ πέρα υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές επειδή δεν είχε σοβαρή πολιτική πρόταση να αντιπροτείνει στη Νέα Δημοκρατία και δεν είναι θέμα τόσο πολύ προσώπων. Ποια είναι η γνώμη σας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το είπα. Η πρώτη μου δήλωση ήταν ότι δεν πείσαμε με την εναλλακτική μας πρόταση.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά μέσα απ’ αυτή την κόντρα των προσώπων δεν βγαίνει καμιά πολιτική πρόταση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό εγώ επέμεινα να ‘ρθει η πολιτική και να μπούμε στις προτάσεις μας, να αλλάξουμε πολιτική, να αλλάξουμε γραμμή. Να φέρουμε τη φυσιογνωμία μας εκεί που ήταν. Να μιλήσουμε σαν ένα προοδευτικό κόμμα. Να απευθυνθούμε σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και να τους πείσουμε για τα πράγματα που τους προτείνουμε.

                        Και έχω πει επίσης ότι και οι ιδέες μας εδώ και πολλά χρόνια χάσανε και την ηγεμονία τους, δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Το «όλοι ίδιοι είναι» το βλέπουν καθημερινά. Όταν για παράδειγμα ένας άνθρωπος που με τη δική μας κυβέρνηση ή με οποιαδήποτε, βλέπουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αγορά, όταν βλέπουν για παράδειγμα, τους λες ότι έχουν δωρεάν παιδεία και υγεία και ξέρουν πολύ καλά πόσο τους στοιχίζει η περίθαλψη και η εκπαίδευση.

                        Όταν βλέπουν αυτά, δηλαδή τα παρωχημένα μας, τα θέσφατα, τα δογματικά, τα στρογγυλευτικά, όλα αυτά τα πράγματα, δε βοηθάνε ούτε να ανοίξει ένας διάλογος με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις, ούτε να υπάρξει μια σύγκλιση σε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, έχετε πρόγραμμα κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εγώ έκανα κριτική και την έκανα….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ομόφωνο μάλιστα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αναζητάτε μετεκλογικά το πρόγραμμα που το έχετε 9 μήνες πριν τις εκλογές και δεν κατορθώσατε να το επικοινωνήσετε στον κόσμο; Να σας ρωτήσω κάτι; Έχετε ένα πρόγραμμα και συγκεκριμένες θέσεις απ’ τις αρχές του χρόνου αν θυμάμαι καλά. Το οποίο καταδικάστηκε πρόσφατα στις εκλογές.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Το ξέρει κανείς Σεραφείμ γιατί εγώ δεν το ξέρω. Το ξέρει κανείς από εδώ;

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το ξέρει η κα Διαμαντοπούλου.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κα Διαμαντοπούλου μπορεί να το ξέρει. Εμείς δεν το ξέρουμε όμως.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Σε γενικές γραμμές ξέρουμε κάποιες θέσεις. Εν πάση περιπτώσει, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε να το επικοινωνήσει είναι πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πρόβλημα δικό μας. Λέω πάντως, το ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκε, άρα συνάγω ότι καταδικάστηκε για το πρόγραμμά του, το υπαρκτό ή το ανύπαρκτο στις εκλογές.

                        Έρχεστε μετεκλογικά και μας κάνει ο κ. Βενιζέλος σήμερα προτάσεις και εισηγήσεις για το πως πρέπει να είναι τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, κάθε πότε πρέπει να συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, το Εθνικό Συμβούλιο και πάει λέγοντας. Ενδιαφέρει κανέναν αυτό το πράγμα; Πρόκειται ποτέ κανείς να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αυτοί οι ψηφοφόροι που απαξίωσαν το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές με τόσο καταιγιστικό τρόπο, θα επιστρέψουν ποτέ στο ΠΑΣΟΚ γιατί το Εθνικό σας Συμβούλιο θα συνεδριάζει κάθε 4 μήνες ή κάθε 6 μήνες ή κάθε 3 χρόνια;

                        Ο Καραμανλής απ’ το ’97 και μετά τα όργανα τα είχε σε πολύ μεγάλο βαθμό ως έναν κήπο μέσα στον οποίο κινούνταν. Αλλά ανέπτυξε μια συγκεκριμένη ηγεμονία με το εφεύρημα θέλετε, με το εφεύρημα του μεσαίου χώρου και κατόρθωσε να ηγεμονεύσει επί τόσα χρόνια και προφανώς και άλλα περισσότερα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αφήνετε τον κ. Σκανδαλίδη να απαντάει κιόλας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, πέρα απ’ το πρόγραμμα και πόσο καλά ειπώθηκε, δεν ειπώθηκε και με πόση σαφήνεια, υπάρχει και ένα ζήτημα προσώπων τα οποία εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ τα έξω. Η κα Παπανδρέου το έθεσε ολίγον ωμά στο Εθνικό Συμβούλιο. Είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πλούτισαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους αύριο δεν θα επιθυμούσε να είναι στον ίδιο χώρο.

                        Και αυτό δεν είναι κάτι που μόνο η κα Βάσω Παπανδρέου. Η κα Βάσω Παπανδρέου είπε πολύ χοντρά αυτό το οποίο συζητιέται στην κοινωνία εδώ που τα λέμε.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και το πιστεύει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Εσείς το πιστεύετε αυτό κ. Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το αν πλούτισαν άνθρωποι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι ένα απ’ τα ζητήματα εικόνας του ΠΑΣΟΚ και αξιοπιστίας του στην κοινωνία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ανθρωποι την εποχή που κυβερνούσαμε τη χώρα, προφανώς πλούτισαν. Εγώ προτιμώ αντί να τους διώξουμε από το κόμμα μας, να φτιάξουμε ένα κόμμα που να μην αναπαράγει ξανά τα φαινόμενα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως γίνεται;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνεται. Γίνεται με το άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Γίνεται, απέναντι στην πολιτική που αποδοκίμασε ο λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τα πρόσωπα αυτά;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνεται και με τα πρόσωπα, όταν  δεν είναι στην λογική φύγε εσύ και έλα εσύ, αλλά είναι στη λογική μιας συλλογικής αξιολόγησης. Όταν έχουμε στο καταστατικό μας θέματα προκριματικών εκλογών, αξιολόγησης, λογοδοσίας, ελέγχου και δεν τολμά καμιά βάση του ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί ποτέ με τους αξιωματούχους του κράτους και της κυβέρνησης. Αυτοί αυτονομούνται, ενσωματώνονται και μερικοί από αυτούς που είναι ελαττωματικής συνείδησης φτάνουν, οι χαμηλής λειτουργίας, φτάνουν εκεί.

                        Αλλά εγώ τι λέω. Γι’ αυτό φωνάζω τόσα χρόνια. Πρέπει να αλλάξουν οι δομές για να πάψουν αυτά τα φαινόμενα. Στο σημείο που έκανα κριτική στον κ. Σημίτη ήταν και στα ίδια τα Συνέδρια, γιατί εγώ πιστεύω ότι ο κ. Σημίτης υπήρξε ένας καλός Πρωθυπουργός που πέτυχε πάρα πολλά πράγματα για τη χώρα. Δε μηδένισα ποτέ το έργο του.

                        Ήμουν Γραμματέας και θυμόσαστε εσείς, ότι μέσα στο Συνέδριο σηκωνόμουν και του έλεγα, πέρα απ’ τους καλαμοκαβαλάρηδες και τα υπόλοιπα που ήταν δευτερεύοντα στοιχεία, του είπα καθαρά ότι δεν άλλαξε το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ.

                        Όταν είπα το 2000 ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ξανακερδίσει, το εννοούσα. Το ίδιο είναι και το 2004. Και παρά τις προσπάθειες του Παπανδρέου το ίδιο είναι και το 2007. Δεν άλλαξε το ΠΑΣΟΚ από τότε. Και δεν άλλαξε, γι’ αυτό δεν κερδίζει. Γιατί έπρεπε να αλλάξει κυρίως αυτό. Δεν το καταφέραμε και γι’ αυτό χάσαμε πανηγυρικά.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Μία ερώτηση, γιατί πρέπει να πάω σε ένα πολύ σύντομο διάλειμμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και έρχομαι τώρα στο πρόγραμμα, μισό λεπτό, έχουμε και το πρόγραμμα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Με το πρόγραμμα, για να πάμε σε ένα σύντομο διάλειμμα. Ξέρετε, έχουμε πραγματικά πάρα μα πάρα πολλά τηλεφωνήματα. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα απαντήσουμε σε όσα περισσότερα μπορούμε. Έχετε μία εμμονή, ρωτάτε πάρα πολλοί, έχετε πάρει απάντηση, γι’ αυτούς που πλούτισαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ.

                        Είπε ο κ. Σκανδαλίδης τι συνέβη με αυτό. Επιμένετε γιατί δεν τους διώχνουν από τώρα. Θα το θέσω πάλι στον κ. Σκανδαλίδη και έχετε μεγάλη αγωνία για ένα θέμα το οποίο θα απαντήσουμε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, πως τελικά θα ψηφίσετε, πως τελικά θα ψηφίσετε εάν μαζευτείτε 800.000, 1 εκατ. άνθρωποι στην κάλπη.

                        Χρειάζεται κρατική αρωγή λέτε αυτό. Ενδεχομένως και να χρειάζεται. Πως θα διασφαλίσει αυτή την ώρα το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ αυτή την εκλογική διαδικασία. Είναι όλα αυτά τα ερωτήματα επίκαιρα. Θα τα απαντήσουμε αμέσως μετά. Πείτε κ. Σκανδαλίδη για το πρόγραμμα και να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λέω το εξής: Ότι μέσα σε αυτό που δεν αλλάζαμε, εγώ επειδή χρημάτισα Γραμματέας και ξέρω τα κείμενα που φτιάχναμε στα Συνέδρια, ήμουν απ’ τους βασικούς συγγραφείς αυτών των προγραμμάτων, φτάναμε εκεί που κρατούσαμε την ισορροπία των σχέσεών μας και των εξουσιαστικών σχέσεων όσο ήμασταν στην κυβέρνηση.

                        Άρα, διατυπώναμε θέσεις και προτάσεις που ήταν ομπρέλα. Σε πάρα πολλά απ’ τα θέματα αυτά στο Συνέδριο το τελευταίο, το τελευταίο εννοώ του 2005, δεν εννοώ το προγραμματικό, στο Συνέδριο το τελευταίο ετέθηκαν ως ερωτήματα τα θέματα. Δεν τα απαντήσαμε. Το πρόγραμμα έδωσε κάποιες απαντήσεις σε επιμέρους θέματα πολλές και θετικές οι περισσότερες.

                        Όμως, πάλι στα βασικά δομικά στοιχεία και τα αντιφατικά της πολιτικής μας, δεν απαντήσαμε. Και χάριν όχι μόνο της ενότητας και της πορείας στις εκλογές, αλλά και ενός κόμματος που το παρέλαβε ο Γιώργος ο Παπανδρέου στη χειρότερη δυνατή στιγμή, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, του αναγνωρίσαμε το δικαίωμα να οδηγήσει τα πράγματα μέχρι εδώ.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Και σε αυτό έχουμε πολλά ερωτήματα κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο καθένας από εμάς έλεγε τη γνώμη του και μπορώ να σας πω τι έχω πει εγώ τα τρία αυτά χρόνια, αν και δεν αξίζει τον κόπο να τα λες κατόπιν εορτής. Μπορώ να σας το πω αυτό. Άρα, τα κενά τα αποδεχθήκαμε και σημασία έχει να μπουν τώρα στο τραπέζι για να ανατραπούν.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Δώστε μου τη δυνατότητα να πάω σε ένα πολύ σύντομο διαφημιστικό διάλειμμα και σε λίγα λεπτά πάλι μαζί.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Επιστροφή στο Προσκήνιο κυρίες και κύριοι με τον Κώστα Σκανδαλίδη και γνωστούς συναδέλφους μου εδώ να τον ανακρίνουμε στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης. Είναι πολλά τα ερωτήματά σας. Ξεκινάω από αυτό που απασχολεί τους περισσοτέρους απ’ όσους τηλεφωνείτε.

                        Ρωτάτε λοιπόν πώς θα διασφαλιστεί η ψηφοφορία κι αν τα αποτελέσματα είναι οριακά – πολύ λογικό ερώτημα – θα υπάρξει αμφισβήτηση από τους ηττημένους; Αν είναι ξεκάθαρο ότι κερδίζει ο Κώστας Σκανδαλίδης με 70% ή ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, τι ενστάσεις να γίνουν; Είναι – δεν είναι καλή η εταιρεία που τα έκανε, διπλοψηφίσανε, τριπλοψηφίσανε, να πάει στην ευχή. Εάν όμως φτάσετε σε οριακά και πάτε σε δεύτερο γύρο, όπως εσείς φιλοδοξείτε, πώς θα βρείτε άκρη;           

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν τη διαδικασία την καθορίζουν οι ίδιες οι οργανώσεις στις βάσεις, όπου εκεί υπάρχουν και εκπρόσωποι του καθένα από μας και θα υπάρχουν εφορευτικές επιτροπές επιτόπου σε κάθε Δήμο. Το σύστημα… 

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Είστε σίγουροι ότι δεν αρχίσουν να δέρνονται στις επαρχίες μεταξύ τους, έτσι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν θα αρχίσουν να δέρνονται, όχι. Επίσης το σύστημα θα είναι διπλό. Θα είναι και χειρόγραφο, που εκεί υπάρχει από πάνω και ο καθένας και βλέπει τι γίνεται και με on line σύστημα για να μην υπάρχουν διπλοψηφίες σε όλη την Ελλάδα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι δικηγόροι σας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τεχνικά αυτό γίνεται. Δεν χρειάζεται δικαστικούς αντιπροσώπους το ΠΑΣΟΚ για να κάνει εκλογές. Θα είναι ντροπή δηλαδή να χρειάζεται δικαστικούς αντιπροσώπους.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιος θα συντονίζει τους τρεις εκπροσώπους;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι τρεις μόνο. Είναι και η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης. Υπάρχουν παντού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στη συντριπτική πλειοψηφία. Υπάρχουν κάποιες που δεν λειτουργούν και εκεί…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποιος θα είναι ο επικεφαλής σε κάθε τμήμα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος της Τοπικής.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εκεί ο επικεφαλής της Επιτροπής για την τήρηση του καταστατικού, που είναι μια Επιτροπή που όλοι την αποδέχονται στο κίνημα, μαζί με τη Νομαρχιακή θα αποφασίσει πώς θα συμπληρωθούν αυτές οι Εφορευτικές Επιτροπές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …πάντως για το κόμμα σας κ. Σκανδαλίδη είναι ότι δεν είχατε στις βουλευτικές εκλογές τόσο το 2004 κυρίως, όσο και το 2007 αντιπροσώπους στις εθνικές εκλογές και τώρα βρήκατε σε λιγότερα τμήματα, αλλά αν τα πολλαπλασιάσετε επί 3 είναι περισσότερα, βρίσκετε αντιπροσώπους των τριών υποψηφίων…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι απλά λιγότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 20.000 άνθρωποι για κάθε…

(Διαλογικές συζητήσεις

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μόνο η Αθήνα έχει όσες κάλπες βάζουμε σε όλη την Ελλάδα. Μόνο η Α’ Αθήνας έχει όσες κάλπες βάζουμε σε όλη την Ελλάδα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Εσείς θεωρείτε πάντως ότι ακόμη κι αν έρθουν 800.000 άνθρωποι, μπορείτε να ελέγξετε αυτή τη διαδικασία…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Χωρίς να αμφισβητήσει ο ένας τον άλλον στην περίπτωση που ηττηθεί.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν μου επιτρέπετε κ. Πολίτη, εγώ θέλω να επανέλθω όμως στο θέμα το οποίο το κρίνω ότι είναι βασικό και το πιστεύουν και οι τηλεθεατές μας. Το θέμα της διαφθοράς στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν επί 11 χρόνια, από το 1993 μέχρι το 2004, ένα κόμμα εξουσίας, ένα κόμμα το οποίο χρησιμοποίησε αυτή την εξουσία για να πλουτίσουν πολλά απ τα στελέχη του. Αυτό είναι διαδεδομένο. Διάχυτη αυτή η εντύπωση στην κοινή γνώμη και δικαιολογημένα είναι διάχυτη αυτή η εντύπωση.

                        Από το 2004 μέχρι τώρα κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας για να το αποδεχθείτε αυτό. Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπεράσει τον κρατισμό του, την αλαζονεία του και όλα αυτά τα οποία, και τη διαφθορά που είχε κατά την περίοδο αυτή, πολύ φοβούμαι ότι δεν θα μπορέσει να πείσει τον κόσμο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν κ. Λοβέρδο εγώ θέλω να σας πω,  γιατί θέλω να υπερασπιστώ και λίγο το ΠΑΣΟΚ, ότι αυτός ο αφορισμός δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Όχι. Μα ποτέ δεν αφορούσε…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεύτερον. Το να μιλάμε και σήμερα για το τι έγινε το 2000 και το 1994, όταν μέσα σε τρία χρόνια η διαφθορά από τη δεξιά κυβέρνηση είναι εκατό φορές περισσότερη από τα είκοσι χρόνια του ΠΑΣΟΚ και να μιλάμε συνεχώς πώς το ΠΑΣΟΚ θα αυτοκαθαρθεί και πώς θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και πώς θα διώξει αυτούς που κλέψανε και πλουτίσανε, θεωρώ ότι είναι μεροληπτικό και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Εγώ επαναλαμβάνω. Αυτά τα φαινόμενα δεν τα είπε τώρα η κα Παπανδρέου. Τα λέμε από το 1999, από το 2000. 

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι κάνατε όμως;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τα λέμε.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι κάνατε όμως;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Τα πληρώσαμε, χάσαμε δυο φορές.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όλη αλλαγή που πρέπει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ ξεκινάει από την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης για να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα. Αυτό είναι το βασικό πράγμα. Θα κυνηγάμε μάγισσες τώρα σε όλη την Ελλάδα ποιοι πλούτισαν από τότε που…

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τώρα δεν ξέρετε ας πούμε αν ο Κοτρώτσος ή ο Παπαδόπουλος ή ο Λοβέρδος ήταν διεφθαρμένοι…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχουμε βάλει στο ΠΑΣΟΚ…

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρατε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξέρατε και τους είχατε διορίσει στελέχη σας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Έχουμε βάλει στο ΠΑΣΟΚ το πόθεν έσχες των στελεχών. Δίνουν όλοι, όλα στελέχη εδώ και λίγο καιρό, εδώ και ένα χρόνο, δυο χρόνια, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Κάναμε, αλλά δεν είναι αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη είστε τολμηρός άνθρωπος, είστε τολμηρός πολιτικός, μην απαντάτε τετριμμένα τώρα με το πόθεν έσχες.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν απαντώ τετριμμένα. Δεν απαντώ τετριμμένα…

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, θέλω να επαναλάβω. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, έγιναν εκλογές…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πάντως να μην είμαστε πολύ.. Ο κ. Σκανδαλίδης, επειδή ξέρετε και ξέρει και ο κόσμος ότι δεν είναι μέλος αυτού του συστήματος της διαφθοράς…

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Ακριβώς. Ανθρώπους σαν τον Σκανδαλίδη περιμέναμε για να το καταδικάσουν εμπράκτως.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα σας είπα. Μα δεν το καταδικάζω; Το έχω καταδικάσει από χρόνια, αλλά εγώ έχω την αγωνία να μην εμφανιστεί όταν θα ξαναπάρουμε την κυβέρνηση. Έχω αγωνία πώς θα κυβερνήσουμε κι αυτό πάω να αλλάξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός ήταν ο λόγος που χάσατε το 2004 τις εκλογές;….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λοιπόν, άμα γίνω Πρόεδρος θα βάλω τη διαδικασία να αναζητηθούν οι ευθύνες και τα πρόσωπα, αλλά πάντα με έναν τρόπο που δεν θα κυνηγάμε μάγισσες, δεν θα κυνηγάμε αθώους και ένοχους στους δρόμους, αλλά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αν αυτό το πράγμα είναι αυτό που θα απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ από μια κατηγορία που μας πιάνει όλους μαζί ας πούμε, λες και είναι μια λεπρή παράταξη που διέλυσε τα πράγματα στη χώρα, εγώ να το κάνω, αλλά το πρόβλημα, επαναλαμβάνω, δεν είναι αυτό. Είναι να αλλάξουμε εμείς και το κόμμα μας και τον τρόπο που κυβερνάμε για να είμαστε καλύτεροι, για να μην είμαστε σαν τη Νέα Δημοκρατία που κυβερνά τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ συμφωνώ μαζί σας. Θέλω να σας πω το εξής.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Βοηθήστε με λίγο να πάμε στα υπόλοιπα ερωτήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Λιγάκι να επιμείνω σ’ αυτό γιατί είναι τεράστιο θέμα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Μη μείνετε άλλο στη διαφθορά γιατί δεν φτάνει ο χρόνος. Έχει απαντήσει νομίζω επαρκώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Να κάνω την επόμενη ερώτηση, να πηδήσω αυτή την ερώτηση περί διαφθοράς.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και μια που συμφωνήσαμε όλοι και το ξέρουμε ότι ο κ. Σκανδαλίδης πόσο παραπάνω να πει γι’ αυτό, πόσο παραπάνω να πει.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ονόματα είναι το επόμενο στάδιο.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν είναι ο ρόλος του υποψηφίου Προέδρου να πει ονόματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το κάνει ως Πρόεδρος.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Νομίζω ότι η κοινωνία ξέρει και τα ονόματα και τους ανθρώπους, γιατί ο τρόπος ζωής του καθενός μας…

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και κάποιοι τους αποδοκίμασαν σ’ αυτές τις εκλογές. Πρέπει να το πούμε.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Επομένως πόσο παραπάνω να πιέσουμε τον κ. Σκανδαλίδη σ’ αυτό κύριοι συνάδελφοι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όπως επίσης να πω σ’ αυτό, με συγχωρείς, καλά έκανες και το ανέφερες, να τελειώσει και το καλαμπούρι περί της αντιπαράθεσης του παλιού και του νέου που γίνεται μέσα από εντολές και μέσα από ταμπέλες που βάζουν στα μέτωπα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία μετά από μια τέτοια πορεία και μετά από τέτοια ήττα και σ’ αυτήν την ήττα είπε τη γνώμη της για το παλιό και το καινούργιο. Λοιπόν, εγώ ήρθα πρώτος Βουλευτής Αθήνας. Δεν δέχομαι ότι είμαι το παλιό στο ΠΑΣΟΚ και λέω και πράγματα που είναι πιο μπροστά απ’ αυτά που λένε οι άλλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε μου λέτε…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πάντως – παρακαλώ – πρέπει να βάλω ένα ερώτημα που τίθεται από πάρα πολλούς τηλεθεατές. Με άλλα λόγια ρωτάτε πάρα πολλοί το εξής. Τελικά το ΠΑΣΟΚ έχασε γιατί είχε έλλειμμα ηγεσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου ή γιατί υπονομεύτηκε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και την ομάδα του. Επειδή το ρωτάτε με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο, έτσι ρωτάω λοιπόν κι εγώ τον κ. Σκανδαλίδη.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, νομίζω ότι στο ερώτημα αυτό απάντησα από την αρχή. Εγώ δέχομαι ότι όταν κάποια στελέχη έχουν, καλλιεργούν, εξαιτίας αυτής που νομίζουν ως αδυναμία του Προέδρου, καλλιεργούν ηγετικές φιλοδοξίες ή καλλιεργούν οτιδήποτε άλλο, μέσα στην υπέρμετρη φιλοδοξία τους πολλές φορές μπορεί και να κάνουν κάτι που είναι πέρα από το επιτρέπον, αλλά απ’ αυτή την απόσταση, απ’ αυτό το σημείο μέχρι το να κατηγορείται κάποιος για υπονομευτής, ότι θέλει να χάσει το ΠΑΣΟΚ, ότι αγωνίζεται, εργάζεται σκληρά νυχθημερόν να φτιάξει ένα στρατό για να χάσει το ΠΑΣΟΚ, θεωρώ ότι υπάρχει άβυσσος. Δεν το δέχομαι. Πρώτον αυτό.

                        Δεύτερον. Δεν πιστεύω ότι χάσαμε μόνο από έλλειμμα ηγετικής ικανότητας του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι άδικο κι αυτό. Είναι άδικο διότι ο Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε ένα ΠΑΣΟΚ που ήταν όπως ήταν γιατί…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Θα έχανε με μεγαλύτερο ποσοστό ο Κώστας Σημίτης, ρωτούν επίσης οι τηλεθεατές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα έχανε με μεγαλύτερο ποσοστό ο Κώστας Σημίτης, το πιστεύω και τώρα, από τον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως πρέπει να πω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνανε…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν ξέρω εγώ δημοσκοπήσεις, λέω την άποψή μου. Όμως πρέπει να ξέρετε…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Τις διαβάσαμε την Κυριακή στα κυριακάτικα φύλλα, ότι οι δημοσκοπήσεις τότε πήγαιναν για διψήφιο, η διαφορά των δυο κομμάτων.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει να ξέρετε ότι την περίοδο 2000 – 2004, μετά την ΟΝΕ, όταν έπρεπε να ανασυντάξουμε εσωτερικά τη χώρα, να δώσουμε ένα καινούργιο όραμα στην κοινωνία, το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει πια τη δυναμική του, την ανατρεπτική του δυναμική, τη μεταρρυθμιστική του πορεία. Από το ασφαλιστικό και μετά μας πήρε η κάτω βόλτα και αυτή η περίοδος οδήγησε σε μια άρνηση…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ασφαλιστικό και ταυτότητες κ. Σκανδαλίδη..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, πέρα απ’ αυτό και στο μοντέλο διακυβέρνησης. Άρνησης του κόσμου απέναντι στο κίνημά μας και αυτό είχε φτάσει σε ένα ναδίρ. Όταν λοιπόν ξεκίνησε ο Γιώργος Παπανδρέου, το πήρε από χαμηλό σημείο. Όμως δεν κατάφερε στα 3,5 αυτά χρόνια να εκπονήσει μια εναλλακτική πρόταση που να είναι πειστική και να κερδίσει τις εκλογές. Ούτε αυτόν μπορεί να τον παραγράψει η ιστορία ούτε τον προηγούμενο. Δεν οφείλεται όμως μόνο στη δική του ανεπάρκεια ή στην υπονόμευση του κ. Βενιζέλου ή στο αν ο κ. Σημίτης ήταν, υπήρξε προδότης ή δεν υπήρξε προδότης της παράταξης, που είναι αστεία πράγματα για να τα συζητάμε. Δεν είναι αυτοί οι λόγοι.

                        Εγώ λέω να πούμε τους πραγματικούς λόγους που θα σημάνουν και το όλοι μαζί την επόμενη ημέρα, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα και όποιοι είναι επίορκοι του … ας φύγουν, και όποιος νομίζει την επόμενη ημέρα ότι μπορεί να πάει να κάνει δικό του κόμμα ή να κάνει κάτι άλλο, ας πάει. Δεν είναι διάσπαση αυτή στο ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν διασπάστηκε το ΠΑΣΟΚ με τέτοιες διαδικασίες.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πιθανόν να υπάρξει νέο κόμμα που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει γιατί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτίμηση, εκτίμηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όσα έγιναν τα έπνιξε η ιστορία. Όσα έγιναν τα έπνιξε η ιστορία.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Θα παρακαλούσα. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σας φαίνεται, μπορείτε να κρίνετε αυτό το οποίο συμβαίνει, το παράδοξο για μένα που συμβαίνει στις δημοσκοπήσεις, ότι όταν ρωτάνε «ποιος θα είναι ο αρχηγός του κόμματος» λένε ο κ. Παπανδρέου, όταν ρωτάνε «ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον κ. Καραμανλή» λένε ο κ. Βενιζέλος. 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι είναι το προφίλ που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι, αν θα μπορούσε παραδείγματος χάρη να χτιστεί ένα προφίλ για μένα ή για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εγώ έχω πει επανειλημμένα ότι όλοι μπορούν να νικήσουν, πολλοί από μας –να είμαι πιο σοβαρός, έτσι;– μπορούν να νικήσουν τον Καραμανλή, μόνο που με αυτό το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν θα τον νικήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες τον είπατε εύκολο αντίπαλο…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι αλλά κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει με αυτό το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εύκολος αντίπαλος;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με άλλο ΠΑΣΟΚ, όπως το οραματίζομαι, το οραματιζόμαστε, πολλοί μπορούν να νικήσουν τον Καραμανλή, πάρα πολλοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, να σας ρωτήσω κάτι; Ο κ. Παπανδρέου στην επιχειρηματολογία του για το πώς πρέπει να είμαστε την επόμενη ημέρα ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε να νικήσουμε, μοιάζουν ακουστικά τουλάχιστον αυτά που λέει μ’ αυτά που λέτε εσείς. Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι είναι και θέμα προσωπικότητας κυρίως. Δηλαδή ρίχνει βάρος σ’ αυτό γιατί εκεί θεωρεί ότι είναι και το πλεονέκτημά του. Νιώθετε ότι συμφωνείτε περισσότερο με τον κ. Παπανδρέου σ’ αυτό το σημείο; 

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εγώ θεωρώ ότι όλα παίζουν ρόλο, και η προσωπικότητα και όλα αυτά, απλά δεν είναι ο κεντρικός ρόλος και δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επιστρατεύσει κανείς. Όπως επίσης και με τον κ. Παπανδρέου πάντα συμφωνούσα σε πάρα πολλές από τις ιδέες που είχε.

                        Το θέμα είναι η εφαρμογή τους και η πειστική ας πούμε απάντηση της υλοποίησής τους είναι το μεγάλο θέμα μας και πιστεύω ότι εκεί πρέπει να γίνει και η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού για να υπάρχει κοινή κοίτη ποταμού ας πούμε. Δεν μπορεί να γίνει αλλού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, ο κ. Ευθυμίου, η κα Διαμαντοπούλου, η κα Παπανδρέου που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, σωστά κάνουν; Διαπραγματεύονται, όπως λένε ορισμένοι, κοιτάνε τις δημοσκοπήσεις, κοιτάνε να δουν ποιος θα είναι ο νικητής και να πάνε μαζί του; Έχουν μια συμβολή στην ενότητα μ’ αυτή τους τη στάση; Τι ακριβώς συμβαίνει; Πρέπει να πάρουν θέση ή όχι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν πιστεύω ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ήθελα και ένα σχόλιό σας για τον κ. Λαλιώτη.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πάντως αυτό το ρωτάνε πολλοί τηλεθεατές, για τους αναποφάσιστους, γι’ αυτόν τον μεσαίο χώρο, τους Ελβετούς όπως τους λέμε, τους κυανόκρανους. Έχουν διάφορα ονόματα ο κόσμος και είναι…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Προτού δηλώσω κι εγώ υποψήφιος  κυανόκρανος…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Και είναι τέταρτη κατά σειρά εκπομπή κ. Σκανδαλίδη που λένε το ίδιο πράγμα οι τηλεθεατές. Έχουν πια την εκτίμηση, λαθεμένη ελπίζω, ότι παζαρεύουν οι άνθρωποι αυτοί με τους υποψηφίους αρχηγούς και δεν αποφασίζουν ακόμα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν το πιστεύω.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Δεν θέλω να το πιστέψω κι εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πολίτη, να προσθέσω κι ένα ερώτημα σ’ αυτό;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει παζαρέψει κανείς μαζί σας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσθέσω κι ένα ερώτημα και να βάλω μια ενότητα παραπολιτική στη συζήτηση;     

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί δεν πήγατε σε κείνο το γεύμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ακούσω…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Παρακαλώ. Όταν μιλάτε μαζί δεν ακούγεστε κύριοι συνάδελφοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Σκανδαλίδη προσθετικά στο ερώτημα που θέσατε, εάν όντως είχε προσκληθεί σε κείνο το δείπνο στο σπίτι του κ. Πάγκαλου των πέντε, το προηγούμενο βράδυ είχε πει ότι θα πάει και τελικά δεν πήγε και την επόμενη ημέρα το πρωί ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Για την ιστορία θα ήθελα να ακούσω.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Μιλάμε για το δείπνο φίλοι τηλεθεατές που έγινε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Λυκαβηττό.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Στο Λυκαβηττό, στο σπίτι του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο Θόδωρος μου έκανε την τιμή να με καλέσει την προηγούμενη ημέρα. Του είπα καταρχήν ναι. Την άλλη μέρα το πρωί, την Πέμπτη το πρωί του είπα ότι δεν θα πάω γιατί είχε πάρει ήδη δημοσιότητα το θέμα πάρα πολύ μεγάλη και την απόφασή μου για να κατέβω υποψήφιος την πήρα στις 12 η ώρα τη νύχτα. Δεν την ήξερε ούτε η γυναίκα μου. Την άλλη ημέρα το πρωί ξύπνησα και πήγα και κατέθεσα την υποψηφιότητά μου.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το μαξιλάρι που έλεγε και ο Χαρίλαος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με το μαξιλάρι μου, ναι. Είχατε ρωτήσει όμως για τους πρωτοκλασάτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτούς που δεν έχουν πάρει θέση ακόμα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Οι περισσότεροι πήραν μια θέση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και η δικιά μου υποψηφιότητα είναι υποψηφιότητα κυανόκρανου καταρχήν και ως υποψηφιότητα και πριν θεωρούμουν ότι ήμουν απ’ αυτούς που πάντα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γίνεται πόλεμος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στα στρατά που λέει και ο λαός.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρασινόκρανος είσαστε. Κυανόκρανος αποκλείεται. Πρασινόκρανος ναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στο θέμα των στελεχών εάν τοποθετούνται ή όχι. Δεν πιστεύω ότι παζαρεύει κανείς και για τίποτα. Δεν πιστεύω.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Όμως η απορία είναι, δεν ξέρει κανείς τι απόψεις του Κώστα Σκανδαλίδη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου; Θα περιμένει σε 15 μέρες, δηλαδή τώρα για να πληροφορηθεί;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί; Μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτό που έκανα και εγώ και που είπα ότι θα καταθέσω τις απόψεις μου σταδιακά κλπ, η Εθνική Συνδιάσκεψη είναι ένας χώρος όπου πιστεύω ότι ο καθένας θα πάρει θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο θα το κάνουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Παραμονή της Εθνικής Συνδιάσκεψης θα το κάνει υπέρ του κ. Παπανδρέου ένα κορυφαίο στέλεχος και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης ή την επόμενη μέρα, ένα δεύτερο κορυφαίο στέλεχος.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου και οι δύο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι λένε οι πληροφορίες.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δε μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση γιατί δεν γνωρίζω, αλλά είναι δικαίωμά τους να τοποθετηθούν όταν κρίνουν κατάλληλο τον χρόνο και δεν φαντάζομαι ότι παζαρεύει κανείς.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Την τοποθέτηση του κ. Λαλιώτη πως την είδατε κ. Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για τη μέρα που γράφτηκε, διότι απ’ ότι ξέρω γράφτηκε την Τρίτη μετά τις εκλογές, ήταν η ειλικρινής έκφραση αγωνία ενός ανθρώπου που  θέλει το ΠΑΣΟΚ ενιαίο και ενωμένο και με βάση τα γεγονότα που προηγήθηκαν την Κυριακή το βράδυ, φορτισμένο μεν, αλλά με όλη τη γνησιότητα που έχει μια άποψη του Λαλιώτη όταν γράφεται. Για το τι προτείνει κλπ, είναι δική του υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ τους δύο διεκδικητές τους άλλους δύο, με ποιον αισθάνεστε πιο κοντά μια και μιλάμε για πρόσωπα και μιλάμε με πιο προσωπικά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν υπάρχει δεύτερος γύρος και δεν είστε εσείς στο δεύτερο γύρο, θα τοποθετηθείτε υπέρ κάποιου;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με ρωτήσατε προηγούμενα και σας είπα ότι μέχρι τη Συνδιάσκεψη θα καθοριστούν όλοι οι όροι, θα μετρήσω την συμπεριφορά και την πολιτική των εκλογών και την επόμενη των εκλογών με βάση πάντα το συμφέρον της παράταξης θα πάρω θέση. Δεν έχω μάθει να μην παίρνω θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, εσείς θα πείτε ότι εγώ υποστηρίζω. Και αν δεν είστε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και εάν δεν είμαι στο δεύτερο γύρο. Αυτό το παραλείπουν συνήθως, αλλά πρέπει να ξέρετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν το παρέλειψα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να γίνουν και εκπλήξεις. Είναι πολύς ο χρόνος. Και είναι άλλο το σώμα που θα ψηφίσει απ’ αυτό που μετρούν οι δημοσκοπήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιον απ’ τους δύο αισθάνεστε πιο κοντά; Μπορείτε να μου απαντήσετε; Με ποιους απ’ τους δύο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θέλω να σας πω ότι σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν σχέση με τη διαμόρφωση της πολιτικής πολλές φορές με τον Βαγγέλη είχαμε μια επικοινωνία και μια καλή στα όργανα που λειτουργούμε λειτουργία. Για τα θέματα ιδεολογίας και θέσεις προοδευτικές πάνω σε πάρα πολλά θέματα συμφωνώ περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Αφήστε να απαντήσει. Είναι σημαντικό το ερώτημα, τον κόβετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι και οι δύο μπορούν να είναι και συμπληρωματικοί, μπορούν να προσφέρουν.

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Είναι δεξιός ο κ. Βενιζέλος, όπως τον κατηγορούν εμμέσως πλην σαφώς;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κύριε Μπενέκο για μένα η αριστερά και η δεξιά είναι θέμα πορείας και πολιτικής πρακτικής περισσότερο παρά ρητορείας.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσε ο ένας να είναι Πρωθυπουργός και ο άλλος Γραμματέας του κόμματος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για τον εαυτό μου μπορώ να τοποθετηθώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδιαφέρον αυτό που λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Θα μπορούσε να υπάρχει μοντέλο διαρχίας δηλαδή;

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρόεδρος και υποψήφιος Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είδαμε κάτι τέτοιο σήμερα στις προτάσεις του κ. Βενιζέλου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εάν ο Πρόεδρος υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ τον Πρόεδρο, δεν χρειάζεται δεύτερος πόλος ατομικός, γιατί θα έχει και ο Γραμματέας διακριτές εξουσίες και η συλλογική ηγεσία αυτονομημένη από τον Πρόεδρο και εκλεγμένη από το Συνέδριο, θα έχει όλη τη δυνατότητα να διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική του χώρου συνολικά και να ενισχύει τον Πρόεδρο στα καθήκοντά του και στις διαδικασίες του.

                        Διαφορετικά δεν υπάρχει τίποτα. Ή ο αρχηγός, αρχηγός ή σπάει το ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στις 16 Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια μεγάλη ήττα, το οποίο νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν την τάση ορισμένοι να το ξεχνάνε ή να μην το αναφέρουν καθόλου, να μη το σκέφτονται. Σε κάθε περίπτωση όμως στις 16 Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός ανέθεσε στο ΠΑΣΟΚ την αποστολή να ασκεί τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον τόπο. Και χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση το σύστημά μας δεν λειτουργεί.

                        Είναι σαφές ότι αν δεν υπάρχει κάποιο ισχυρό κόμμα που να ελέγχει στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση και πιο αδύναμη θα είναι και πιο αναξιόπιστη. Γι’ αυτό ρωτώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πιο αλαζονική.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και πιο αλαζονική και ενδεχομένως πιο διεφθαρμένη. Υπό τις συνθήκες αυτές το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο ότι δεν επιτελεί το ρόλο του. Θα έρθει η ώρα που θα εκπληρώσει την αποστολή του ρωτάει ο ελληνικός λαό και πότε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, με προλάβατε. Με προλάβατε, γιατί όπως διατυπώνετε στην αρχή την ερώτησή σας, θα σας απαντούσα αυτό που λέτε τώρα. Δηλαδή εγώ σας αντιστρέφω την ερώτηση. Οι πέντε βδομάδες αυτές, είναι που θα δείξουν ένα ανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, όταν θα εκλέξει νέα ηγεσία και μετά από μια τέτοια ήττα θα έχει ψάξει τα αποτελέσματα και όλα αυτά;

                        Δεν είναι αυτές οι πέντε βδομάδες που θα δείξουν ποιο ΠΑΣΟΚ θα έχει απέναντί του ο κ. Καραμανλής.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό προϋποθέτει ότι θα είναι άλλο ΠΑΣΟΚ απ’ αυτό που είναι σήμερα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και δεύτερον, νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συντεταγμένα όργανα και μπορεί να κάνει τη δουλειά του και τώρα, παρότι δεν μπορεί να την κάνει όσο καλά θα έπρεπε να την κάνει. Αλλά εγώ δεν έχω τόσο μεγάλη αγωνία για το αν θα έχει αντίπαλο ο κ. Καραμανλής. Αντίπαλο θα έχει έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι αν θα έχει αντίπαλο να μπορεί να τον  νικήσει, γιατί η Ελλάδα χάνει με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και χάνει δραματικά. Δραματικά χάνει κάθε μέρα που περνάει. Και αυτό για μας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ναι κ. Κοτρώτσο.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εγώ θέλω να θέσω…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, γι’ αυτό θέλω να πω ότι όσοι πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα μικρό πλην καθαρό, δηλαδή ξαναγυρίσει σε μια περίοδο όπου χρημάτισε μόνο για τρία χρόνια, από το 1974 μέχρι το 1977 εξ αντικειμένου, μέχρι να γίνει κόμμα εξουσίας, κάνουν μεγάλο κακό στην παράταξη διότι δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που θέλει ο λαός από το ΠΑΣΟΚ, να σταθεί δίπλα του για να του λύσει προβλήματα και να προσφέρει στον τόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι αιχμή για τον κ. Παπανδρέου καταλαβαίνω;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Σε όσους καλλιεργούν τέτοια πράγματα. Ο κ. Παπανδρέου δεν το έχει πεί ποτέ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε σε μια συνέντευξη στον «ΕΠΕΝΔΥΤΗ».

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι πραίτορες. Με ενδιαφέρει τι λένε οι αρχηγοί εμένα. Δεν ακούω κανέναν πραίτορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε νέο όρο απόψε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σε ότι δε αφορά τους άλλους που πιστεύουν, όποιοι από τους άλλους πιστεύουν ότι συνεχίζοντας να ψαρεύουμε σε θολά νερά μιας πολυσυλλεκτικότητας άμορφης κλπ, μπορούμε να φτιάξουμε ένα ΠΑΣΟΚ να προσφέρει στη χώρα και αυτό έχουν άδικο. Εγώ προτείνω ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ μεν, αλλά με σαφή τοποθέτηση, φυσιογνωμία, στρατηγική και απαντήσεις κυρίως πειστικές στα προβλήματα του λαού.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Κοτρώτσος.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έχω την εντύπωση ότι σε όλη αυτή την ανάλυση που κάνετε όχι εσείς μόνο κ. Σκανδαλίδη, όλοι στο ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο, σας διαφεύγουν δύο-τρία πολύ βασικά στοιχεία των πολιτικών εξελίξεων κατά την επόμενη περίοδο. Ίσως γιατί πάσχετε από έναν μετεκλογικό ιδρυματισμό στο ΠΑΣΟΚ, δικαίως ενδεχομένως με την έννοια ότι προσπαθείτε να εκλέξετε νέο Πρόεδρο.

                        Λέω το εξής: Ο κ. Καραμανλής έχει μπροστά του μία σειρά από ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό, τις μεταρρυθμίσεις, πιθανότατα το Σκοπιανό που θα το δούμε μπροστά μας μέχρι την άνοιξη. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, το είπε νομίζω και σε μια συνέντευξη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» την Κυριακή ο κ. Βενιζέλος, ενδεχομένως να αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές ή εν πάση περιπτώσει αν δεν το κάνει την άνοιξη φέτος, μπορεί να το κάνει με ορίζοντα 18μήνου πριν από τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2009.

                        Ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κινείται με τον τρόπο που κινείται, διχασμένο κατά τη γνώμη μου, χωρίς να έχει λύσει βασικά χαρακτηριστικά μετά τις εκλογές για το τι έφταιξε για την ήττα, πιθανώς και με νέο Πρόεδρο, έχετε την εντύπωση ότι υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων μπορεί πράγματι να νικήσει τον Καραμανλή;

                        Και το δεύτερο ερώτημα, αν χάσει, όποιος και αν είναι Πρόεδρος, ο Σκανδαλίδης, ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου, δεν ξαναμπαίνει στην τροχιά…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Εάν χάσει τις εθνικές ή αν χάσει τις ευρωεκλογές;

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τις εθνικές λέω. Εάν γίνουν μέσα στο 18μηνο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εσείς ζητάτε τώρα τις απαντήσεις στο τι θα γίνει εάν χάσουμε…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Συγνώμη, αλλά η ερώτησή μου σας βοηθά γιατί ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα είχε λύσει τα προβλήματά του, θα μπορούσε όντως να δημιουργήσει καλύτερους όρους.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα σας απαντήσω πολύ χαρακτηριστικά. Θεωρώ ότι η εικόνα του ΠΑΣΟΚ της Κυριακής το βράδυ ήταν απελπιστική. Του Εθνικού Συμβουλίου ήταν λίγο καλύτερη. Της Εθνικής Συνδιάσκεψης θα είναι πολύ καλύτερη.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η χειρότερη δυνατή.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, εκεί ήταν μία στιγμή. Την 11 ή την 18 Νοεμβρίου θα έχει Πρόεδρο και στο Συνέδριο του Ιανουαρίου, δηλαδή σε ενάμιση μήνα και αφού συντεταγμένα πάει στον προϋπολογισμό με τον νέο Πρόεδρο όποιος και αν είναι και δώσει τη μάχη στη Βουλή κανονικά, τον Ιανουάριο θα έχει εκπονήσει και τη νικηφόρο στρατηγική για όποτε θέλει ο κ. Καραμανλής να κάνει εκλογές.

                        Και έχω την εντύπωση ότι είναι τέτοια η πίεση και των πραγμάτων των πολιτικών που φέρνει ο κ. Καραμανλής αναδεικνύοντας την κρυφή του ατζέντα που φάνηκε καθαρά γιατί έκανε πρόωρες εκλογές, γιατί έπρεπε να λύσει πιο γρήγορα τα προβλήματα που του επιβαλλόντουσαν, αλλά και τα θέματα που έχουν σχέση με τη δική μας αυτοσυνείδηση και αυτογνωσία, θα οδηγήσουν σε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό από την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιος και αν εκλεγεί, συμφωνείτε με τη διαπίστωση…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό εγώ την επομένη της 11ης Νοεμβρίου ή της 18ης Νοεμβρίου θα είμαι παρών γι’ αυτά τα θέματα που θίξατε, είτε είμαι Πρόεδρος, είτε δεν είμαι Πρόεδρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιος και αν εκλεγεί πάντως, εάν χάσει τις επόμενες εκλογές, συμφωνείτε ότι κλείνει και τον κύκλο του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Είτε είναι ο κ. Βενιζέλος, είτε εσείς, είτε ο κ. Παπανδρέου.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είχα πάντα ένα αξίωμα το οποίο εφαρμόζω απ’ την εμπειρία μου σε όλη μου την πορεία. Το θέμα δεν είναι αν κερδίζεις ή χάνεις μόνο. Το θέμα είναι πως κερδίζεις και πως χάνεις. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις και από ποιους όρους. Η ήττα αυτή ήταν πολύ μεγάλη. Μπορούσα να είχε χάσει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, εάν είχαμε πείσει και λογικό είναι μετά από 3,5 χρόνια να χάσει το ΠΑΣΟΚ ξανά από μια παράταξη που ανέβηκε, παρά το ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν είναι αυτονόητο ότι όποιος χάσει φεύγει και απ’ την ηγεσία.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν μπορεί όλη η συζήτηση η πολιτική στο ΠΑΣΟΚ να γίνεται ποιος θα είναι ο αρχηγός, πότε θα αμφισβητηθεί, με ποια διαδικασία, πότε θα κριθεί. Θυμάμαι όταν πρωτανέλαβε ο κ. Παπανδρέου είπα κάτι πολύ φυσιολογικό. Νομίζω στο Βασίλη το Σκουρή το είπα στο «ΕΘΝΟΣ» δεν κρίνεται στις ευρωεκλογές, θα κριθεί στις πρώτες βουλευτικές εκλογές και πέσανε να με φάνε άνθρωποι του περιβάλλοντος του Γιώργου του Παπανδρέου, γιατί να πω ότι θα κριθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε 4 χρόνια. Δηλαδή πλέον πολλές φορές στο ΠΑΣΟΚ μπαίνει παραλογισμός στα πράγματα.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πριν πάω σε εσάς κ. Σκουρή και κ. Μπενέκο, να πω μερικά απ’ τα πολλά ερωτήματα των τηλεθεατών. Λένε και το λένε αρκετοί κ. Σκανδαλίδη, πως εάν ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπανδρέου και εσείς από κοινού δίνατε τη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με το ίδιο πάθος που επιδεικνύετε σήμερα, μπορεί και να είχατε κερδίσει τις εκλογές. Αυτό το λένε ως διαπίστωση οι τηλεθεατές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ την έδωσα περισσότερο…

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Σας βρίσκω πολύ παθιασμένους και τους τρεις.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν με ξέρουν οι άνθρωποι που τηλεφωνούν, γιατί εγώ τη μάχη του ΠΑΣΟΚ την έδινα πάντοτε με μεγάλο πάθος.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Είπαν και οι τρεις μαζί. Δεν λένε για σας. Είπαν και οι τρεις μαζί.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, θα απαντήσω. Την έδωσα στο Δήμο της Αθήνας ξέροντας ότι θα χάσω. Παραιτήθηκα από βουλευτής ξέροντας ότι ένα χρόνο θα είμαι έξω από την κεντρική πολιτική σκηνή. Και με τίμησε ο λαός του ΠΑΣΟΚ γιατί ακριβώς αυτή τη μάχη την έδωσα με όλες μου τις δυνάμεις και με το πάθος που με διέκρινε πάντα.

                        Θα μεταφέρω το πάθος μου και στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Παπανδρέου, για να δώσουμε από κοινού τη μάχη μετά τις 11 Νοεμβρίου.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Ρωτούν επίσης πως σχολιάζετε αυτή την κινούμενη άμμο των δημοσκοπήσεων. Από το 80-20, από το 70-30 που ήταν στην αρχή ο κ. Βενιζέλος έναντι του κ. Παπανδρέου, τώρα έχουμε αντιστροφή και προηγείται πολύ ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό είναι από τα λάθη του καθενός τα κεφαλαιοποιεί ο άλλος ή από πολιτικές θετικές;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι απ’ τη σύγχυση που προκλήθηκε από την πρώτη μέρα που χάσαμε τις εκλογές με τις πράξεις που είδαν μπροστά στα μάτια τους οι άνθρωποι και τώρα σιγά-σιγά συνειδητοποιούν τα πράγματα και θα δούμε μέχρι τις 11 Νοεμβρίου τι θα γίνει. Αλλιώς τις δημοσκοπήσεις  αυτές δεν τις πολυπαρακολουθώ, γιατί δεν απευθύνονται στο σώμα που θα ψηφίσει.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Τι εννοείτε, γιατί το ξαναείπατε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λέω ότι το σώμα που θα ψηφίσει κ. Πολίτη έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αν ψηφίσουν 600 χιλιάδες άνθρωποι όπου οι 350 είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ, είναι φανερό ότι η σύνθεση ανδρών, γυναικών, ηλικιών, δεν ανταποκρίνεται συνολικά στο σώμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

                        Είναι καταρχήν τα πιο συνειδητοποιημένα μέλη και μετά οι φίλοι τους και οι πιο γνωστοί. Υπάρχουν πυκνώσεις και αραιώσεις σε επιρροές κατά νομό, ανάλογα με το τι επαφή έχει ο καθένας κλπ. Είναι δημοσκοπήσεις που δίνουν κάποια στοιχεία, αλλά δεν μπορείς να τις πάρεις πολύ τοις μετρητοίς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, εάν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι βγαίνει από τον πρώτο γύρο κάποιος, δηλαδή δείξουν 60% ο κ. Παπανδρέου ή 60% ο κ. Βενιζέλος, εσείς έχετε σκεφτεί να παραιτηθείτε πριν, έτσι ώστε τι να πάτε να δώσετε, τη μάχη για ποιο λόγο, αφού οι δημοσκοπήσεις θα δείξουν ότι θα είναι 60 ο ένας, 30 ο άλλος και εσείς θα έχετε 5. Έχετε σκεφτεί να παραιτηθείτε και να στηρίξετε κάποιον από τους δύο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν να σας πω κάτι που το σκεφτόμουν τώρα που είπατε για το 5. Ότι μόνο τα τηλέφωνα που έχουν κάνει στο γραφείο μου αυτό τον καιρό είναι πάνω από 5%, άρα η δημοσκόπηση δεν μπορεί να είναι αληθινή.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Μπορώ να το βεβαιώσω ακόμα και στο μακιγιάζ ότι συνέβη αυτό. Μιλούσε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά και οι δημοσκοπήσεις ακόμη, σε μία δημοσκόπηση εμφανίζεστε με διψήφιο αριθμό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι αστείο. Δεν με αφορά. Άλλο θέλω να πω. Τι είναι το ΠΑΣΟΚ, τρία κόμματα που πρέπει να πάνε ή να μην πάνε στις εκλογές ανάλογα με το αποτέλεσμα; Εγώ εκφράζω μια άποψη, την οποία θέλω μέσα στο ΠΑΣΟΚ να έχει οριοθετήσει ένα σώμα που πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία. Ένα δημοκρατικό κόμμα πρέπει να το έχει αυτό.

                        Και να σας πω και κάτι άλλο που το πιστεύω βαθιά. Δεν έπρεπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βγαίνει από δεύτερο γύρο. Έπρεπε να βγαίνει με σχετική πλειοψηφία. Ένας Πρόεδρος μεταξύ ίσων, πρώτος μεταξύ ίσων, που έχει κάποιες αρμοδιότητες, ποιος είναι ο λόγος να πρέπει να έχει 60 ή 70 ή 50%; Γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς για το Δήμαρχο φωνάζατε να έχει 50%, να μην έχει ο Πρόεδρος ενός κόμματος; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν είναι το ίδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμηρο το θέλετε τον αρχηγό του κόμματος;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί θα είναι όμηρος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όταν έχει 40% όμηρος θα είναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί θα είναι όμηρος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ λέτε Πρόεδρος της μειοψηφίας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ όποιος και αν εκλεγεί Πρόεδρος, δεν τον θεωρώ Πρόεδρο της μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, έχει γίνει πολύ κουβέντα ότι όποιος έχει αντίθετη άποψη και εν πάση περιπτώσει δεν περάσει μέσα στα όργανα κλπ, δεν πρέπει να μιλάει μετά προς τα έξω για να μην υπονομεύει την ενότητα και τον ενιαίο λόγο του κόμματος. Αυτό μοιάζει λίγο με το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μοιάζει μόνο με αυτό. Υπάρχει και κάτι άλλο που συζητάμε από το 1982, ’83 και μετά, στις διαρροές που γίνονται από τα ……

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τους πραίτορες όπως τους είπατε εσείς.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι τις διαρροές .…

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Όποιος έχει λοιπόν διαφορετική άποψη πρέπει να συμμετέχει στα καθοδηγητικά όργανα ή μπορεί να είναι στέλεχος μεν, αλλά όχι στο Πολιτικό Συμβούλιο ή στα άλλα όργανα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα κοιτάξτε αυτό δεν υπάρχει ένα μέτρο συγκεκριμένο που μπορεί να προσδιορίσει απολύτως αυτά που λέτε. Η ελευθερία ….

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Το ρωτάω εξαιτίας αυτών που λέγονται αυτές τις μέρες από….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω κατ’ αρχήν ότι ένα κόμμα που λειτουργεί σωστά έχει ανάγκη από καμιά διαγραφή.  Δεύτερον, πιστεύω ότι αν η πολιτική είναι συλλογικά επεξεργασμένη και συμμετέχουν όλοι αυτοί που πρέπει είναι φανερό ότι μετά και η ενότητα προς τα έξω θα είναι εμφανής. Και εκεί πέρα οποιαδήποτε προσωπική γνώμη που μπορεί να προσθέτει και να μην αφαιρεί και να είναι διαφορετική μπορεί να προσθέτει.

                        Εγώ έχω πει πολλές φορές πολύ διαφορετικά πράγματα από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αυτά προσθέτουν κατά τη γνώμη μου στην παράταξη. Δεν την υπονομεύει  σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά κανείς που μιλάει ξεχωριστά. Το πώς το λες και με ποια διαδικασία και πώς απευθύνεσαι στο λαό είναι φανερό ότι μπορεί κάποιος να κρίνει αν είναι στη σωστή κατεύθυνση ή όχι.

                        Άρα εδώ νομίζω ότι μπαίνουμε σε ένα σημείο συζήτησης που δεν θα έχει ανοίξει κανένα κόμμα στο κόσμο. Φτάνει να έχουμε θεσμούς και δημοκρατία μέσα στο κίνημα, έτσι; 

Δ. ΜΠΕΝΕΚΟΣ: Μα εδώ λέει ότι συζητούσατε, συναποφασίζατε όλοι μαζί και μετά έβγαιναν κάποιοι απέξω και έλεγαν άλλα από αυτά που είχαν ψηφίσει προηγουμένως μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το ’74 γίνεται αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά όμως εμένα δεν με χαρακτηρίζουν και δεν με ενδιαφέρουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο αυτά πάντως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκείνο το σύνθημα που κάποτε λέγατε και το βροντοφωνάζατε όλοι και σήμερα ακούγεται μάλλον σαν αστείο, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό, θα το ξαναπείτε κ. Σκανδαλίδη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και δυνατό και ενωμένο θα είναι.

Γ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά το περιεχόμενο του θα υπάρξει ξανά;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:  Βεβαίως θα υπάρξει.

Γ.  ΠΟΛΙΤΗΣ: Πάντως κ. Σκανδαλίδη για να κλείσω διαβάζοντας μια από τις κάρτες της “GPO” που έγινε για λογαριασμό της εκπομπής του Γιάννη Πρετεντέρη στο «MEGA», στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο;» έχετε μια μεγάλη αποδοχή, έχει 39% ο κ. Βενιζέλος, 35% ο  κ. Παπανδρέου και έχετε 16,2%, που σημαίνει ότι είστε ένας αξιόπιστος παίχτης σ’ αυτή την κούρσα που βρισκόμαστε περίπου στη μέση της.

                        Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, είναι δύσκολες ο μέρες που ακολουθούν για όλους σας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θα ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που μας παρακολουθούν να απεγκλωβιστούν από λογικές χαρακωμάτων, να πάνε με ψηλά τη συνείδηση και τη σημαία της ελπίδας για κάτι καλύτερο, να ψηφίσουν αυτό που νομίζουν ότι είναι πιο άξιο, πιο καλό για το κίνημα και μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη ψήφο τους θέλετε εσείς όχι τη ψυχή τους όπως ο κ. Πολύδωρας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλω και την ψήφο τους και την ψυχή τους.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Πάντως τα ποσοστά που καταγράφονται εδώ στις δημοσκοπήσεις για τον κ. Σκανδαλίδη δεν φαίνεται να είναι τα ποσοστά που εκείνη την περίοδο φαίνονταν για τον Βύρωνα Πολύδωρα και έχετε επίσης το μεγάλο θετικό όπλο ότι οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αυτοί που δεν σας ψηφίσουν σας λένε η ψυχή της παράταξης, που αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι τιμή μου και δικαιώνει και την πορεία μου και τη διαδρομή μου.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Και το είπαν και απόψε σε πολλά τηλεφωνήματα το οποίο πρέπει να το πω.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ‘στε καλά.

Γ. ΠΟΛΙΤΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Σκανδαλίδη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή επιτυχία και καλή τύχη. Κυρίες και κύριοι, εμείς θα είμαστε εδώ την επόμενη Δευτέρα στις 10 το βράδυ. Με ποιο θέμα; ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε να είστε καλά και καλή σας νύχτα.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search