skip to Main Content

Αποσπάσματα συνέντευξης στο Ρ/Σ REAL FM 97.8


στο Δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι δίκαια

«Η πολιτική συναίνεση είναι κάπως συμβατική. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η κοινωνική συναίνεση και θα έλεγα όχι συναίνεση. Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συμφωνία. Και το χρέος του πρωθυπουργού σήμερα είναι να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της κοινωνικής συμφωνίας. (…) Ο κ. Παπανδρέου, σε μία επίδειξη εθνικής ευθύνης για την κρισιμότητα της κατάστασης, είπε ότι εγώ θέλω τα δομικά μέτρα που θα πάρω, φορολογικά, ασφαλιστικά αναπτυξιακά, αλλαγή των θεσμών του κράτους, θα αποδώσουν από το 2011. Θέλω το 2010 να βγω από τη στενωπό και να αντιμετωπίσω τους ξένους και τις πιέσεις, με μία πολιτική, η οποία θα είναι αποτελεσματική αυτή τη χρονιά, γιατί δεν αποδίδουν αμέσως τα ευρύτερα μέτρα. Πρέπει να πάει πιο πέρα και να πει, αυτές οι εξαγγελίες, να συνοδευτούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες αναπτυξιακές επιλογές, που θα διαμορφώνουν εκείνο το αίσθημα του δικαίου και θα ξεκολλάνε τη χώρα από τη στασιμότητα. Δηλαδή θα ξεκινήσει εκ νέου η ανάπτυξη, γιατί ότι και να κάνεις, εάν δεν ξεκινήσει πάλι η ανάπτυξη, θα πέφτει στο πίθο των Δαναΐδων. Θα ρίχνεις δηλαδή χρήματα και θα φεύγουν από τον πάτο. (…) Οι έμμεσοι φόροι στρέφονται κατά των αδύνατων, αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να πάρεις χρήματα αμέσως. (…) Τα μέτρα αυτά είναι σκληρά, δεν είναι δίκαια με την έννοια που έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, όμως πρέπει αυτά να γίνουν για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι οι μηχανισμοί να αποκαταστήσουν απόλυτα το θέμα του δικαίου. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο σκληρός με τα λαϊκά στρώματα.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, επεσήμανε, πως αν υπάρχουν κάποιες δαπάνες πολιτικών, η πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής, της Προεδρίας κ.λ.π., που δεν έχουν περικοπεί, αυτό θα πρέπει να γίνει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι στις συνθήκες κρίσης που βρίσκεται η χώρα, πρώτοι πρέπει να δώσουν το παράδειγμα οι πολιτικοί, όλων των κατηγοριών και όλων των κομμάτων, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να υπάρξει δραστικό ψαλίδι σε όλες τις δαπάνες του δημοσίου που είναι χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα»

Απαντώντας στην ερώτηση εάν ελπίζει για την έξοδο από την κρίση, ο Κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα δεν πρόκειται να πτωχεύσει, ωστόσο όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «εάν έλεγα ότι δεν ανησυχώ, θα ήμουν ψεύτης. Ανησυχώ και πολύ, όμως, έχω και εμπιστοσύνη, ότι εμείς στα δύσκολα τα καταφέρνουμε, είτε ως κυβέρνηση, ως παράταξη κάθε φορά που παίρναμε τέτοια ρίσκα και αναλαμβάναμε τις τύχες της χώρας, αλλά περισσότερο σαν κοινωνία που αυτή τη φορά στην κρίση, έχει απόλυτη επίγνωση του μεγέθους της. Άρα είναι πρόσφορο το έδαφος, παρά τις αντιδράσεις που είναι και δικαιολογημένες σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι φυσικό κάποιοι που χάνουν κεκτημένα πολλών χρόνων και κατακτήσεις να αντιδρούν και να κινητοποιούνται. Είναι πρόσφορο και γόνιμο το έδαφος σε μία τολμηρή πρωτοβουλία που θα φτιάξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για να ξαναξεκινήσει η χώρα. Το ερώτημα είναι αν θα ξαναξεκινήσει αυτή η χώρα να πηγαίνει προς τα εμπρός και εκεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη.»

Αναφερόμενος τέλος στις εξεταστικές επιτροπές, τόνισε πως «αυτό το στίγμα δεν φεύγει παρά μονάχα με τη θεσμική ανατροπή. Ωραία να κάνουμε τις εξεταστικές επιτροπές, ωραία να βρούμε ποιοι είναι αυτοί, να βγουν στο φως, να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες, διότι αν εξαιρέσουμε μία – δυο περιπτώσεις οι άλλες ποινικές έχουν παραγραφεί, ωραία να διασυρθούν οι πολιτικοί που ήταν επίορκοι, αλλά αν μείνουμε σε αυτό, δεν κάνουμε απολύτως τίποτε. Πολύ πιο σημαντικό είναι, όταν ανοίγει μία πληγή στους θεσμούς της Δημοκρατίας, η Δημοκρατία να αντιδρά με μία ανασυγκρότηση των θεσμών, έτσι ώστε να μην ξαναδημιουργείται το πρόβλημα. Θα ήθελα, αντί να συμφωνούμε μόνο στις εξεταστικές επιτροπές, η συζήτηση να γίνει σε ένα επίπεδο της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να έρθουν γρήγορα οι νόμοι και οι διευθετήσεις εκείνες, που θα γιατρεύουν οριστικά τις πληγές αυτές. Μόνο έτσι ο πολιτικός κόσμος μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.»

ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ www.realfm.gr

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search