skip to Main Content

Συνέντευξη στο Ρ/Σ ”REAL FM” στο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε να καλημερίσουμε τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη. Κύριε Υπουργέ καλή σας ημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, να ’στε καλά.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας για την εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη το σαββατοκύριακο. Μια εμφάνιση που οι πολίτες φαίνεται ότι θεώρησαν πως είναι θετική. Εμείς παρουσιάσαμε μια δημοσκόπηση της MRB όπου από το 5,1 της Παρασκευής (διαφορά εννοώ από τη Νέα Δημοκρατία) η διαφορά πήγε στο 5,7 μετά το σαββατοκύριακο.
Όμως την ίδια στιγμή αρκετοί πολίτες, η πλειοψηφία των πολιτών, και μάλιστα 1 στους 4 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι επαρκή, ότι δηλαδή είναι πολύ ήπια με την παρούσα οικονομική κατάσταση. Και θέλω το σχόλιό σας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως. Καταρχήν το ζήτημα της επάρκειας ή όχι των μέτρων έχει να κάνει κυρίως με την κατεύθυνση της πολιτικής. Δηλαδή έχει να κάνει με τη δυνατότητα που έχει ένας χώρος, μία παράταξη, μία κυβέρνηση, να δώσει μια άλλη διάσταση στην πολιτική από αυτή που υπάρχει μέχρι τώρα.
Εάν τα μέτρα εξεταστούν με τη λογική του κ. Καραμανλή, δηλαδή πάμε όχι απλά σε πιο δύσκολα χρόνια αλλά κυρίως ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το πάγωμα των μισθών και όλα αυτά που έχει πει για να βγει η χώρα από την κρίση, προφανώς αν εξεταστεί σε αυτό το γήπεδο μπορεί να θεωρηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου μιλάει για πράγματα που είναι πιο δημοφιλή ας πούμε από αυτά που θα μπορούσε να πει. Όμως δεν είναι εκεί το θέμα.
Το θέμα είναι ότι μπορεί να υπάρχει άλλη πολιτική. Υπάρχει άλλη δυνατότητα με άλλο τρόπο να παράγεται ο πλούτος, με άλλο τρόπο να μοιράζεται και με άλλο τρόπο να βγει η χώρα από την κρίση. Με επιθετική πολιτική, με αναθέρμανση της οικονομίας, με δυνατότητα επενδύσεων, με κάθε τρόπο να διασφαλιστούν πόροι προκειμένου να γίνουν αυτά. Και χθες, σε ό,τι αφορά αυτή την πρόταση, νομίζω ήταν πολύ σαφής. Δηλαδή είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και με χρονοδιάγραμμα.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από πού θα βρεθούν τα χρήματα για όλες αυτές τις αυξήσεις που ακούσαμε χθες και προχθές;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καταρχήν να σας πω ένα παράδειγμα, γιατί νομίζω ότι είναι σημαντικό. Ας πούμε λέει…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δηλαδή να σας πω κάτι κύριε Σκανδαλίδη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, πέστε μου.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ακούσαμε χθες κάποια πράγματα πολύ όμορφα, που όμως αισθάνεται κανείς ότι όταν θα καθίσει το γραφείο του ο Γιώργος Παπανδρέου σαν πρωθυπουργός, αν ο λαός τον εκλέξει, και πάρει το λογαριασμό από το ταμείο, αυτά θα του φανούν πολυτέλειες. Μιλώ γι’ αυτά τα πολύ όμορφα που ακούσαμε, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εμείς και σαν εφημερίδα τα επικροτούμε αυτά και τα υποστηρίζουμε με τη «REAL PLANET», όμως όλα αυτά έχουν ένα κόστος για να γίνουν που αυτή τη στιγμή δεν ξέρω από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Τα περί «νέας Βαρκελόνης», «θα γίνει η Αθήνα Βαρκελόνη».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό όμως δεν το είπε για το πρώτο εξάμηνο, τις πρώτες 100 μέρες, αυτό μίλησε για το δεύτερο βήμα της αναστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου. Για το πρώτο βήμα είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Παραδείγματος χάρη σε έξι μήνες κύριε Χατζηνικολάου, θα σας φέρω εγώ ένα παράδειγμα που το ξέρω καλά, σε έξι μήνες μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ξέρετε τι διασφαλίζει αυτό για το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο; 800 εκατομμύρια €. 4 φορές από αυτά που πήραμε με την τελευταία φορολογία. Δηλαδή υπάρχουν άλλες πολιτικές.
Μπορεί να πει κανείς στον κ. Παπανδρέου ότι: Δεν το εννοείς, γιατί μπορεί να το έχεις ξαναπεί ότι θα κυνηγήσεις τη φοροδιαφυγή και δεν την κυνήγησες. Δεν είναι έτσι όμως. Μια κυβέρνηση…
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση όποιος είναι πιο κοντά στην εξουσία και τον ρωτάμε «πού θα βρεις τα λεφτά;», λέει: «από τη φοροδιαφυγή».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Έχει δίκιο που λέει: και από τη φοροδιαφυγή, εκτός απ’ όλα τα άλλα. Τις χαριστικές πράξεις, τις χαριστικές προμήθειες, τα θέματα που έχουν σχέση με την άδικη φορολογία, δηλαδή τη φορολογία των μεγάλων εισοδημάτων και των υπερκερδών, τη φορολογία των τραπεζών, το πού πάνε τα 28 δισεκατομμύρια.
Για όλα αυτά έγινε μια πρόταση εχθές πολύ συγκεκριμένη και μάλιστα κατατεθειμένη με τη μορφή ακόμα και νομοσχεδίων. Κάποια από αυτά έχουν περάσει ήδη από τη Βουλή. Παραδείγματος χάρη οι δανειολήπτες έχουν περάσει από τη Βουλή και ξέρεις το κόσμος. Παραδείγματος χάρη με 800 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά γίνεται πράξη αυτό που λέει για τα 4 χρόνια εργασίας των νέων ανθρώπων που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια ή από τα Λύκεια, πληρώνοντας τα ασφάλιστρά τους.
Δηλαδή είναι προτάσεις επεξεργασμένες, είναι προτάσεις που έχουν βάση αλλά δεν μπορούν να μπουν στη λογική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει το γήπεδο της αντιπαράθεσης. Δεν μπορεί να είναι μονίμως το τι σκληρά μέτρα θα παρθούν προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Θα παρθούν και μη δημοφιλή μέτρα, αλλά η ισορροπία, ο συσχετισμός γέρνει προς την πλευρά του να πληρώνονται, δικαιότερα να γίνεται η κατανομή των βαρών και να διασφαλίζονται πόροι που θα πηγαίνουν σε παραγωγική επένδυση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πόσο βέβαιος είστε ότι το κόμμα σας ερχόμενο στην εξουσία θα επιδείξει, πώς να το πω, αίσθημα αυτοκριτικής σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνητικές του θητείες και δεν θα ξαναδούμε αυτά που είδαμε για παράδειγμα στο τέλος της κυβερνητικής θητείας Σημίτη;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτό κύριε Χατζηνικολάου θα φανεί την πρώτη μέρα, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο φαντάζομαι. Εκεί που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσδιορίσει το μοντέλο της διακυβέρνησης, με όλη τη σημασία της λέξης, με συγκεκριμένα πράγματα, όχι με θεωρίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εντάξει, και από τον Καραμανλή στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ακούσαμε «σεμνά και ταπεινά». Και ενθουσιαστήκαμε όλοι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Παραδείγματος χάρη μία έμπρακτη αυτοκριτική θα ήταν: εάν μία οικονομική απόφαση ενός Υπουργού δεν περάσει στο διαδίκτυο με ευθύνη του Υπουργού, να φεύγει ο Υπουργός αμέσως από την κυβέρνηση. Αυτό είναι μια δέσμευση.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό έχει ένα ενδιαφέρον, γιατί δημιουργεί όρους διαφάνειας.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μια άλλη επίσης παραδείγματος χάρη θα ήταν: Μέσα σε τρεις μήνες, και όχι σε δεκαπέντε χρόνια που έλεγε παλιά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, να διαλυθούν οι περιττοί δημόσιοι οργανισμοί και επιτροπές, που πληρώνονται τζάμπα και βερεσέ.
Μια άλλη ένδειξη θα ήταν να υπάρξει μια σαφέστατη, αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου, που από την αρχή θα γίνει αυτό, ο διαχωρισμός των στελεχών του δημοσίου, δηλαδή από θέση Γενικού Γραμματέα μέχρι Πρόεδροι Οργανισμών κλπ. να γίνει μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες, δημόσιες διαδικασίες. Αυτά δεν θα ήταν ενδείξεις;
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως, αυτά θα ήταν καλές ενδείξεις. Γιατί εκεί υπάρχει «λίπος».
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και πιστεύω ότι αυτό θα κάνει ο κ. Παπανδρέου, διότι τον βλέπω πάρα πολύ επίμονο σε αυτό.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα πείτε μου κάτι ακόμη. Πώς είδατε το θέμα Σημίτη; Εμείς δημοσιεύσαμε στη «REAL NEWS» την Κυριακή μια δημοσκόπηση, από την οποία προκύπτει ότι ένα 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στενοχωρήθηκαν που δεν είναι υποψήφιος ο Σημίτης. Ενώ ένα 45% προτιμούν αυτή την εξέλιξη. Διχάστηκε δηλαδή η βάση του Κινήματος.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω, κι εγώ μπορεί να στενοχωρήθηκα. Όμως θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδικασία όπως έγινε δεν έχει τη ρίζα της μόνο στην τελευταία φάση, έχουν προηγηθεί μια σειρά από διαδικασίες. Εν πάση περιπτώσει σε αυτή την υπόθεση νομίζω ότι ο κ. Σημίτης πήρε μια απόφαση από τη στιγμή που του πρότεινε μια θέση ο κ. Παπανδρέου και πήρε και την ευθύνη αυτής της απόφασης.
Από κει και μετά πιστεύω ότι είναι κεφάλαιο για την παράταση και θα είναι μαζί μας σε όλες τις φάσεις. Εξάλλου δεν είναι η θέση του Βουλευτή η μόνη από την οποία μπορεί να προσφέρει ο κ. Σημίτης, θα έλεγα ότι είναι πολύ μικρή για τον κ. Σημίτη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι είναι αυτό τώρα; Προαναγγελία ενδεχομένου αξιοποίησης του κ. Σημίτη για την Προεδρία της Δημοκρατίας;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι – όχι, μιλάω καθαρά αξιολογικά για έναν Πρωθυπουργό. Εμένα αν με ρωτούσατε ας πούμε, πιστεύω ότι θα μπορούσε και να μην ήταν καθόλου Βουλευτής από την αρχή παραδείγματος χάρη.
Λέω δηλαδή ότι εν πάση περιπτώσει σε μια παράταξη πηγαίνοντας προς την κυβέρνηση συμβαίνουν αυτά, υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Όμως πρέπει να κρατάμε το μέτρο. Και το μέτρο εδώ δείχνει ότι οδηγήθηκαν ως εδώ τα πράγματα για λόγους που έχουν σχέση με την προηγούμενη πορεία των προηγούμενων χρόνων, αλλά αυτό δεν μπορεί να σταματήσει ή να ανακόψει την πορεία προς τα μπρος και το ότι ο κ. Σημίτης θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την παράταξη.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, και ρωτώ ειδικά εσάς γιατί εσείς χειρίζεστε κομματικά και το θέμα των σχέσεων με την αριστερά…
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι θα γίνει;
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Λοιπόν, καταρχήν να πω την εκτίμησή μου την προεκλογική, που πάντα είμαι μετριοπαθής. Πιστεύω ότι, με τα δεδομένα που έχω και με αυτά που μελετάω και που έχω μια τεράστια εμπειρία σε αυτό, και με το Συνασπισμό στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πιστεύω.
Εάν δεν γίνει, νομίζω, που το βρίσκω λίγο απίθανο, θα κάνει αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου. Και χθες ήταν πολύ καλός ακόμα και στην περίπτωση του 151-152 Βουλευτών όπως θυμάστε. Δηλαδή θα απευθυνθεί σε όποια προοδευτική δύναμη μπορεί να συμπληρώσει. Έτσι κι αλλιώς, είτε είναι αυτοδύναμο είτε όχι το ΠΑΣΟΚ, θα απευθυνθεί στις δυνάμεις που θα είναι στο Κοινοβούλιο και θα είναι προοδευτικές και θα τους ζητήσει να συμμετάσχουν στην πορεία να κυβερνήσουμε μαζί τη χώρα. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η δημοκρατία δεν έχει όπως ξέρετε κενά, τα λύνει μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κάλπη και πάλι.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλημέρα.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να ’στε καλά.

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search