Συνέντευξη στην εφημερίδα « Real news».
και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
Όλοι ακούσαμε την δραματική έκκληση του κ. Βενιζέλου. Πραγματικό δίλημμα ή ένας ακόμη εκβιασμός;
Πραγματικό δίλημμα που το θέτει η κρίσιμη ιστορική στιγμή. Δεν είναι το πρώτο και όλοι ελπίζουμε να είναι το τελευταίο. Όμως, από πολύ καιρό τώρα και προτού οι δραματικές συγκυρίες θέσουν τα διλήμματα έπρεπε να μιλήσει ο λαός. Το δικαιούται. Όταν τίθεται, μείζονα θέματα εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας το δικαίωμα της επιλογής και της απόφασης του ανήκει.
Τώρα το λέτε αυτό;
Το πρότεινα επανειλημμένα, το επιδίωξα, δεν εισακούστηκα.
Και ο κ. Σαμαράς εκλογές ζητά…
Ο κ. Σαμαράς δείχνοντας το πραγματικό του μποϊ βιάζεται να γίνει Πρωθυπουργός με κάθε τίμημα. Ακόμη και τώρα προσέρχεται στο τραπέζι των κρίσιμων συναντήσεων των αρχηγών με προεκλογικούς λόγους στην τσέπη. Άλλο η δημοκρατική νομιμοποίηση – μιας
δυσβάστακτης εθνικής πορείας και άλλο ο πολιτικός κομπογιαννιτισμός! Ήδη στο Eurogroup φάνηκε ότι τα μικροκομματικά παιχνίδια της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στοιχίζουν πανάκριβα στην χώρα.
Μα τότε; Μόνο yes men; Μόνο υποταγή στις επιταγές της Μέρκελ και του Σαρκοζί;
Διαπραγμάτευση γίνεται και είναι σκληρή. Και ο Γ. Παπανδρέου έδωσε μάχες εκ του συστάδην και ο Ευ. Βενιζέλος τώρα. Ανεξάρτητα από τη λάθος επιλογές ή τακτικές το συμφέρον της χώρας πρυτάνευε σε κάθε συγκυρία. Και είναι παρήγορο ότι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας.
Που οδηγούν σήμερα τα νέα μέτρα κ. υπουργέ;
Σε μια ακόμη δραματική μείωση του επιπέδου διαβίωσης του ελληνικού λαού, σε ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Μπορούσε, αλήθεια, να γίνει κάτι διαφορετικό; Υπάρχει εναλλακτική πρόταση πέραν της άτακτης χρεοκοπίας που δυστυχώς προτείνουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις αβασάνιστα; Αν δεν είχε σχηματιστεί η Κυβέρνηση Παπαδήμου έπρεπε τώρα να πάμε σε εκλογές. Αν λειτουργούσαμε τυχοδιωκτικά έπρεπε τώρα να πετάξουμε το μπαλάκι στον κ. Σαμαρά και τη γεμάτη κομπασμό ΝΔ. Για να πάρουν τα μέτρα και να κυβερνήσουν το επόμενο τρίμηνο.
Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, με τα μέτρα αυτά συνυπογράφει το τέλος του κοινωνικού κράτους. Θα το αντέξει πολιτικά;
Πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων ακόμη σοβαρότερη είναι η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση μεγάλων θεσμικών κατακτήσεων όπως είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η εταιρική διακυβέρνηση. Και κατανοώ απόλυτα την ευαισθησία και τη στάση του Γιάννη Κουτσούκου. Η κατεδάφιση μεγάλου μέρους αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος είναι η μια όψη του νομίσματος. Υπάρχει η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτό το κράτος το χτίσαμε με δανεικά πάνω σε πήλινα πόδια, και άδικα κοινωνικά. Αντί να κλαίμε για τα ερείπια ας δούμε πως θα ξαναχτίσουμε σε νέα υγιή βάση πραγματικούς μηχανισμούς προστασίας των αδύναμων.
Για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, συγκυβέρνηση και μετά τις εκλογές, όπως ζητούν και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει σε κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά;
Η εθνική συνεννόηση για έξοδο της χώρας από την κρίση είναι στρατηγική επιλογή και όχι ευκαιριακή πολιτική. Δεν έχουμε πρόβλημα να συμμετέχουμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Άλλωστε η σημερινή από πρωτοβουλία δική μας προήλθε. Βέβαια, κυβερνήσεις που δεν αθροίζουν απλώς κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά με πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα, στόχους και πολιτικές. Αλλιώς θα μοιάζουν με κρεμαστούς κήπους πάνω από τις ανάγκες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση το μετεκλογικό τοπίο θα το καθορίσει η ψήφος των πολιτών.
Επίσης με ποιους θα επιθυμούσατε συνεργασία;
Δεν θέλει ερώτημα. Κυβερνώσα Αριστερά. Νέα προοδευτική και δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία. Πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για μια παραγωγική και δίκαιη Ελλάδα. Και το σημαντικότερο. Μην αποκλείετε εντελώς μια τέτοια εξέλιξη.
Εκλογές πότε κ. Σκανδαλίδη;
Έπρεπε να έχουν γίνει. Έπρεπε να γίνουν και τώρα πριν από το νέο πακέτο των μέτρων αν ήταν δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μόλις ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση Παπαδήμου όπως από την αρχή σχεδιάστηκε και ψηφιστούν η δανειακή σύμβαση και τα μέτρα.
Και η πρόταση του Γ. Παπανδρέου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για επιμήκυνση της θητείας μέχρι το 2013;
Προέρχεται από ειλικρινή αγωνία και θα ήταν ευκταία αν η ενότητα των δυνάμεων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση ήταν δεδομένη και βιώσιμη. Αν οι δυνάμεις έβλεπαν κάτω από το ίδιο πρίσμα την πορεία. Δυστυχώς η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Και εν πάσει περιπτώσει ποτέ θα μιλήσει κι ο λαός αν όχι έστω και τώρα;
Και στην ψήφιση των μέτρων κομματική πειθαρχία;
Καλούμαστε να ψηφίσουμε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου. Η ευθύνη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και το πώς θα την αναδεχτεί είναι τεραστία. Απέναντι στον εαυτό του και τόπο αλλά και στην παράταξη που εκπροσωπεί. Για μένα το αθεράπευτο θιασώτη των συλλογικών διαδικασιών θα ήθελα να συζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα, να ψηφίσει και να αποδεχτούμε τη γνώμη της πλειοψηφίας. Εκεί απαιτείται η κομματική πειθαρχία.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τι πρέπει να γίνει με την εκλογή νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;
Η θέση μου ότι η μακρόσυρτη διαδικασία θα οδηγήσει σε διαλυτικά φαινόμενα, δυστυχώς δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζουμε ως Κοινοβουλευτική ομάδα, ως κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς το κενό πολιτικής διεύθυνσης μετά την απόφαση του Προέδρου μας να αποχωρήσει μεγαλώνει και η παράταξη κατρακυλά. Απαιτείται εδώ και τώρα νέα ηγεσία, νέα συλλογικότητα, νέα συσπείρωση.
Που σημαίνει;
Νέα ηγεσία που θα ενώσει τις δυνάμεις μας και θα αποκαταστήσει το πραγματικό διάλογο στο εσωτερικό μας. Νέα συλλογικότητα που θα αντικαταστήσει το συνοθύλευμα ομάδων, προσωπικών επιδιώξεων και διορισμένων στελεχών. Θα ξαναδώσει νόημα και ζωή σε οργανώσεις που παρακμάζουν και γραφεία που ρημάζουν. Νέα συσπείρωση που με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και ενωτικό πνεύμα θα δώσει τέλος στην απογοήτευση, την παραίτηση ακόμη και την οργή των μελών και φίλων του κινήματος. Ένα προσκλητήριο για όλους τους εντός και εκτός των τειχών και μια ισχυρή και ανανεωμένη ομάδα που δίνει ξανά νόημα στην πολιτική χρειαζόμαστε επειγόντως.
Υπάρχουν κάποιοι που προβάλουν το μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ ακόμη και με μονοψήφιο ποσοστό ως μια φυσική συνέπεια της πορείας και λύση…
Είναι αδιανόητο και ταυτόχρονα γελοίο. Όποιοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ γκρουπούσκουλο και κυβερνητική τσόντα δεν έχουν θέση στην αυριανή ανανεωμένη παράταξη.
Ένας υποψήφιος ή εκλογή από τη βάση με περισσότερους υποψηφίους;
Εδώ και τώρα εκλογή νέας ηγεσίας ανεξαρτήτως υποψήφιων και διαδικασίας. Ας μην χρονοτριβούμε, χάνουμε το τρένο.
Και αλλαγή ονόματος και συμβόλων από την νέα ηγεσία;
Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε το όνομα ούτε τα σύμβολα του. Είναι οι πολιτικές που ακολουθήσαμε εξ ανάγκης τα δύο κρίσιμα αυτά χρόνια και η απόσταση που δημιουργήσαμε με την κοινωνική μας βάση. Είναι η εικόνα παραίτησης που δίνουμε. Είναι η πρόταση μας για τις εκλογές και την επόμενη μέρα τους που δεν καταθέτουμε. Και το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται αν αλλάξουμε το όνομα ή βγάλουμε τον ήλιο από τις σημαίας μας.
This Post Has 0 Comments