skip to Main Content

Συνέντευξη στην εφημερίδα «REAL NEWS».

Στο δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

«Καλλικράτης» στον αγροτικό χώρο κ. Υπουργέ; Τι ακριβώς θα γίνει;

Είναι ένα υπουργείο με χιλιάδες υπαλλήλους, δεκαπέντε εποπτευόμενους οργανισμούς, πάνω από εκατόν πενήντα περιφερειακές υπηρεσίες, κατατεμαχισμένο σε τομείς, αποσπασματικές λειτουργίες. Ένας νέος οργανισμός με ελάχιστες επιτελικές διευθύνσεις, με μία Διεύθυνση ανά περιφέρεια, με συγχώνευση των οργανισμών στους απολύτως απαραίτητους και το πέρασμα μέσω των Δήμων και των ΚΕΠ των υπηρεσιών στον αγρότη είναι ο άμεσος στόχος. Και, βέβαια , το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλησης, ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής γεωργίας  κι ένας «θάλαμος επιχειρήσεων» θα επιτρέψουν την κατάργηση κάθε διαμεσολάβησης ανάμεσα στο Υπουργείο και τον αγρότη, να γίνει πραγματικό υπουργείο του αγρότη.

Σύντομα θα κριθεί η τύχη της  Αγροτικής Τράπεζας ,κάνατε και μια σχετική δήλωση  για το δημόσιο χαρακτήρα της που προκάλεσε συζητήσεις. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν οι αποφάσεις;

Η Αγροτική Τράπεζα είναι τράπεζα του αγροτικού κόσμου που έχει συνδέσει την τύχη του, την περιουσία του και τις συναλλαγές του με αυτήν. Ασφαλώς και πρέπει να εξυγιανθεί και αν ενταχθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κυβέρνησης που αφορούν συνολικά το τραπεζικό σύστημα. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός δήλωνε την ανάγκη μίας δημόσιας κεντρικής τράπεζας. Η ΑΤΕ θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της.

Ξεκίνησε η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ .Σε τι προσβλέπετε;

Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση. Βασικός στόχος είναι να αποφύγουμε κατά το δυνατό μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την ΚΑΠ. να διατηρήσουμε αμείωτες τις άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες μας να εντάξουμε σ’ αυτές τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες της χώρας και να προστατεύσουμε τις αγορές και τις τιμές των προϊόντων μας. Παράλληλα να εξοικονομηθούν πόροι για στροφή στη πράσινη ανάπτυξη και τις πρακτικές καλής και ποιοτικής γεωργίας. Είναι δύσκολο στοίχημα που όμως πρέπει να δώσουμε μάχη για να κερδηθεί γιατί η οικονομική κρίση δεν αφήνει αλώβητο και τον αγροτικό τομέα.  

Ας πάμε στα γενικότερα κυβερνητικά θέματα κ. Υπουργέ συνεχίζει το πρόβλημα με τα έσοδα. Αντέχει η χώρα αλλά και η Κυβέρνηση νέα μέτρα και νέους φόρους στο νέο προϋπολογισμό;

Κατ’ αρχή η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αντέξει κάθε τι που εξυπηρετεί αυτή τη δύσκολη ώρα τη χώρα. Η προσπάθεια είναι δραματική και επίπονη, όμως μπήκαμε σε ένα δρόμο. Από εδώ και πέρα η διελκυστίνδα  των επιλογών είναι μεν κρίσιμη αλλά με μεγαλύτερες δυνατότητες. Είναι φανερό ότι ο λαός και κυρίως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν αν αντέξουν και νέα βάρη. Να είναι βέβαιοι όμως ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να μην τους επιβαρύνει και άλλο.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανασχηματισμένη κυβέρνηση;

Στον ένα χρόνο της θητείας μας ανατρέψαμε και διασφαλίσαμε απρόσκοπτη χρηματοδότηση. Τώρα επειγόμαστε να επανεκκινήσει η χώρα. Όλες μας οι δυνάμεις για την ανάπτυξη. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι σε συνθήκες ύφεσης, όμως, όπως πριν δεν υπήρχε άλλος δρόμος για τη σωτηρία από τη κατάρρευση και τη χρεοκοπία. Έτσι και τώρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανάπτυξη με κάθε τρόπο και μέσο. Και σ’ αυτή τη στρατηγική οφείλουμε να εντάξουμε την υλοποίηση των στόχων του μνημονίου αλλά και την υπέρβαση του σε όσο γίνεται ταχύτερο χρόνο.

Πόσο τον υπολογίζετε αυτό το χρόνο;

Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μέσα στο χρονικό όριο της  τετραετίας που διανύουμε. Εν τω μεταξύ ο λαός πρέπει να βλέπει καθημερινά αντίκρισμα και ανταπόδοση στις θυσίες του. Είναι το κύριο μέλημα αυτόν τον καιρό.    

Πολλή συζήτηση γίνεται για το νέο κυβερνητικό σχήμα και το συντονισμό του. Προσβλέπετε σε συλλογικότερη λειτουργία; Και ο κ.Ραγκούσης, που είναι «αντ’αυτού»;

Θέλω να πιστεύω ότι με τη πλήρη συνειδητοποίησης της κατάστασης που βρέθηκε η χώρα και τις τεράστιες δυσκολίες του πρώτου χρόνου η Κυβέρνηση μπήκε σε ευθεία γραμμή και δουλειά. Αν όλοι μας στρατευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς περιττούς διαγκωνισμούς μπορούμε να κατακτήσουμε την ποθητή συλλογικότητα. Ο Γ.Ραγκούσης ανέλαβε βαρύ φορτίο. Είναι νέος και έδειξε να έχει και αντοχή και δύναμη. Γίνεται να τα καταφέρει όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός έβαλε στην Κυβέρνηση τα κορυφαία στελέχη ώστε να τα έχει «συνυπεύθυνα»  για «να τα κάψει»;

Τόσο πολύ τον υποτιμούν.  Σε μία στιγμή που όχι μόνο η τύχη των στελεχών και της παράταξης αλλά και της ίδιας της χώρας συμπορεύεται με την επιτυχή ή όχι πρωθυπουργία του Γ. Παπανδρέου αυτοί οι ισχυρισμοί καταντούν αυτόχρημα γελοίοι. Η επιτυχία του καθένα μας είναι και δική του και αντίστροφα.

Οι εξεταστικές επιτροπές φτάνουν στο τέλος τους, οι προανακριτικές πλησιάζουν. Τι γεύση σας αφήνουν; Πρέπει να γίνει εξεταστική για τα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας;

Θα έλεγα ψέματα αν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκαν οι Εξεταστικές επιτροπές με βρήκαν ενθουσιασμένο. Όχι γιατί δεν έκαναν το καθήκον τους. Το έκαναν και με το παραπάνω. Και ασφαλώς ποτέ στο παρελθόν δεν κινήθηκαν με τόση ειλικρίνεια και σε τόσο βάθος. Κι αυτό το πιστώνεται η κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είναι συνιστάμενη της λειτουργίας των θεσμών που πάσχουν.  Όπως η λειτουργία της Βουλής, της Δικαιοσύνης και της ιδίας της κοινωνίας. Δεν ξέρω ειλικρινά τι θα έβγαζε η Εξεταστική που αφορά τα παραποιημένα στοιχεία, ξέρω όμως ότι συντελέστηκε έγκλημα κατά της χώρας και της ελληνικής οικονομίας.

Πρώην Πρωθυπουργοί πάντως παραπέμπονται;

Συμφωνώ. Δεν παραπέμπονται εύκολα. Ούτε διανοούμαι ότι μπορεί εύκολα ένας Πρωθυπουργός όταν φθάνει σε αυτήν την θέση να θέλει να πλουτίσει ή να εγκληματήσει κατά της χώρας του. Όμως, δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα υπήρχε και Πρωθυπουργός που όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του  για πιθανές  ή και οφθαλμοφανείς παραλείψεις αλλά ούτε καν καταδέχεται  να προσέλθει στο αρμόδιο όργανο της Βουλής, ούτε καν να μιλήσει. Η Βουλή δεν είναι δικαστήριο. Είναι χώρος κρίσης για τον καθένα μας και ανάδειξής της αλήθειας. Ο κ. Καραμανλής δυστυχώς περιφρονεί βαθιά την αλήθεια και αυτό από μόνο του τον καθιστά ένοχο στα μάτια του λαού

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ότι θα κάνει εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο αν κερδίσει τις εκλογές…

Γιατί; Μήπως θεωρεί και ο ίδιος ότι ήταν έγκλημα τα παραποιημένα στοιχεία της παράταξης του και η πολιτική της που οδήγησε στο Μνημόνιο; Ας σοβαρευτούμε. Και μόνο στο άκουσμα αυτής της δήλωσης κούνησαν πικραμένα το κεφάλι οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι οι άλλοι αδυνατούμε να την κατανοήσουμε.   

Αν το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών είναι δυσμενές για την κυβέρνηση να περιμένουμε αλλαγή πολιτικής  ;

Πρώτα απ’ όλα δεν βλέπω πως θα μπορούσε να είναι δυσμενές για την Κυβέρνηση το αποτέλεσμα. Αλλά και στην υποθετική περίπτωση που είναι πως μπορεί να γίνει αλλαγή πολιτικής; Ήταν εφικτή  μια άλλη πολιτική και δεν την τολμήσαμε; Μοιάζουμε για αυτόχειρες; Κατηγορηματικά όχι.

Τριχοτομείται η αριστερά, τριχοτομείται και η Δεξιά. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ακολουθήσει το κόμμα σας;

Γιατί να ακολουθήσει; Προβλήματα, διαφωνίες, διαφορετικές επί μέρους απόψεις και είναι συνυφασμένα με τη ζωή και τη διαδρομή μας. Εναλλακτική στρατηγική  ουδέποτε διαπιστώθηκε σε κάποιο στοιχειώδης σοβαρό επίπεδο. Οι διάφορες προσωπικές επιδιώξεις δεν συνιστούν ρεύμα που οδηγεί σε διάσταση.

Και ο κ. Δημαράς γιατί κόβει με την κάθοδό του στην Περιφέρεια Αττικής τους δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ ;

Ο κ. Δημαράς είναι πολύ φίλος μου και πολύ συμπαθής δεν συνιστά, όμως, από μόνος του ρεύμα στο ΠΑΣΟΚ. Αν ήθελε να εκφράσει την αντίθεση του συνολικά στο μνημόνιο υπάρχουν πολιτικοί χώροι συγκροτημένοι που το κάνουν.  Είναι μια προσωπική του επιλογή που εγώ δεν κατανοώ.

Είστε ιστορικά από τους υποστηρικτές της συνεργασίας με την Αριστερά. Πώς κρίνετε σήμερα τον κ. Τσίπρα;

Και εξακολουθώ να είμαι υποστηρικτής της κυβερνώσας αριστεράς. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας παρέλαβε μία παράταξη που εν δυνάμει θα μπορούσε να γίνει συνιστώσα της και την οδήγησε στη σημερινή της πραγματικότητα και εικόνα. Ίσως ήταν βαρύ φορτίο στους ώμους του.

Και τον κ. Σαμαρά; Θα κρατήσει το κόμμα του ενωμένο ή αν χάσει τις επόμενες εκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας ;

Το αν τεθεί θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ δεν με απασχολεί. Το είπαμε πριν, ήδη τριχοτομήθηκε η Δεξιά. Μπήκε ο ίδιος σε μια ανέξοδη πλην όμως  αδιέξοδη πορεία με την αντιπαλότητα του στο Μνημόνιο. Πολιτική που ταιριάζει σε μειοψηφικά κόμματα και όχι δυνάμεις εξουσίας. Νιώθω να συμπεριφέρεται στη Ν.Δ. λες και είναι γκρουπούσκουλο.

Ένα αξίωμα, πάντως, λέει πως οι βίαιες αλλαγές στην οικονομία φέρνουν και βίαιες αλλαγές στην πολιτική. Βλέπετε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα;

Τα αξιώματα στην πολιτική πολύ συχνά ανατρέπονται. Όσο το ΠΑΣΟΚ κρατά γερά το τιμόνι και το έχει σταθερά στραμμένο εμπρός και στην σωστή ρότα θα δικαιώνεται και από το λαό και από την ιστορία. Ενωμένο και αποφασισμένο οφείλει να πορευτεί και να νικήσει γιατί μαζί του θα νικήσει η Ελλάδα.

Πρέπει να διεκδικήσει μια νέα τετραετία ο κ. Παπανδρέου;

Γιατί όχι. Αποδεικνύεται ικανός τιμονιέρης για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γι’ αυτό όλοι αγωνιζόμαστε. Έτσι,  όχι απλώς πρέπει να διεκδικήσει τη νέα τετραετία αλλά το δικαιούται. Γιατί θα είναι όχι μόνο ο Πρωθυπουργός της νίκης αλλά και της λύσης στο εθνικό ζήτημα που σήμερα δραματικά βιώνουμε

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search