skip to Main Content

Συνέντευξη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»

 

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Β. ΠΑΪΚΟ ΚΑΙ Α. ΤΟΛΙΟ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον πρώην υπουργό, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη.

                        Κύριε Σκανδαλίδη καλώς ήρθατε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Καλημέρα, καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ο άνθρωπος ο οποίος έσπασε και το παραδοσιακό δόγμα «στους δύο τρίτος δε χωρεί». Απ’ ό,τι φαίνεται και χωρεί και παραχωρεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, εκείνο ήταν ερωτικό, μην τα μπλέκουμε…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, οι σχέσεις ανταγωνισμού καμιά φορά γίνονται ερωτικές, μη νομίζετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Ή οι ερωτικές γίνονται σχέσεις ανταγωνισμού μετά. Πάντως εσείς σήμερα δεν έχετε γήπεδο όπως έχουν οι άλλοι, Σπόρτινγκ κτλ. …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ σήμερα δεν έχω γιατί τη δική μου συγκέντρωση στην Αθήνα θα την κάνω την Τετάρτη πριν απ’ τις εκλογές, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Αθήνα όταν λέτε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Σ’ ένα απ’ τα γήπεδα, θα δούμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε έχει καναπέ σήμερα, ματς της Ελλάδας – Τουρκίας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι αυτό το ματς καλό είναι, ας ξεφεύγουμε και λίγο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δείτε πώς ο Ρεχάγκελ χωράει 11 ντίβες μέσα στην ομάδα, γιατί οι παίκτες του ΠΑΣΟΚ δεν είστε 11, είστε και πολύ περισσότεροι.. Λοιπόν, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου η συγκέντρωση στην Αθήνα του Κώστα Σκανδαλίδη.

                        Κύριε Σκανδαλίδη, να ξεκινήσω ρωτώντας σας πόσο σας επηρεάζει στην προσπάθεια που κάνετε για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι έρχεστε τρίτος στις μετρήσεις και μάλιστα με σημαντική διαφορά απ’ τους άλλους δύο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Νομίζω ότι η υποψηφιότητά μου δεν είχε βασικό στόχο να καταγράψει κάποια κουκιά και να εκφράσει ένα σαν απαύγασμα μετρήσεων, δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου αυτό. Εμένα η υποψηφιότητά μου είναι πολιτική, έχει να κάνει με το ότι πιστεύω ότι μπορώ να οδηγήσω την παράταξη, είμαι ένας άνθρωπος που βγήκε απ’ τα σπλάχνα της, που έχει διαδρομή πάρα πολύ καθαρή και φανερή και αυτό έγινε και για το ότι πρέπει να σπάσει αυτό το μονοπώλιο μιας αντιπαράθεσης άνευ προηγουμένου..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν ήταν υποψηφιότητα απλής καταγραφής, ήταν μια υποψηφιότητα με φιλοδοξίες, φιλοδοξίες να πάτε και στον β’ γύρο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχουν οι φιλοδοξίες κι έχω εμπιστοσύνη και στη βάση του ΠΑΣΟΚ, γιατί νομίζω ότι όλα αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, το σώμα που θα ψηφίσει είναι πολύ ειδικό  και δεν ξέρω πώς το μετράνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μετράνε και αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να το μετράνε, μπορεί όλα αυτά, γιατί πολλοί έλεγαν αν δεν έχω πιθανότητες τι θα κάνω κτλ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Κάθε ψήφος ενός μέλους ή φίλου του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ σημαντική και δε μετράνε σαν τρία κόμματα που κάποια θα μπουν στον β’ γύρο ή στη β’ κατανομή, μετράνε σαν απόψεις, προτάσεις, θέσεις και ιδιαίτερα από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ τον αρχηγό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην παρούσα περίπτωση πάντως κ. Σκανδαλίδη φαίνεται ότι θα είστε ρυθμιστής στην ψηφοφορία διαδοχής του ΠΑΣΟΚ. Πριν δυο μέρες είπατε, αναφερόμενος κιόλας στις προτάσεις Βενιζέλου για το νέο ΠΑΣΟΚ, ότι συμφωνώ απολύτως μ’ αυτά που ο κ. Βενιζέλος περιγράφει για το ΠΑΣΟΚ..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε μαζί μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση έχουμε μια ταύτιση αν θέλετε απόψεων για το πώς οραματίζεται ο ένας κι ο άλλος το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό ότι ψιλοκλείνετε και λίγο το μάτι προς το Βενιζέλο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, καθόλου. Κάνετε μεγάλο λάθος και δεν έχω καμία διάθεση ούτε να μπω σ’ αυτή τη φιλολογία του αν μπήκα με διαπραγματεύσεις με το Βενιζέλο ή με τον Παπανδρέου γιατί ειπώθηκαν και τα δυο κατά καιρούς, ανάλογα με το τι έλεγαν οι μετρήσεις, από ποιον κόβω και ποιον δεν κόβω. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι ένα ματς το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση μ’ εμένα.

Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος μπήκε σ’ αυτό το στίβο με καθαρό μυαλό και με καθαρή άποψη όπως έκανε σε όλη του τη ζωή. Αυτό προσπαθώ να εκφράσω, πιστεύω ότι υπάρχει ένας μεγάλος χώρος που δεν θέλει αυτή την πόλωση κι αυτή την αντιπαράθεση κι αυτός ο χώρος

μπορεί να εκφραστεί πολιτικά και ιδεολογικά από μένα.

Εκφράζεται ήδη οργανωτικά μέσα από την πρόταση που έκανα και από την επόμενη εβδομάδα και πολιτικά μέσα από τις προτάσεις που θα κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το πω διαφορετικά: Είναι αυτό ένα πολύ σημαντικό κριτήριο αν τελικά δεν είστε στον β’ γύρο για το ποιον θα επιλέξετε ή ποιον θα στηρίξετε ή ποιον θ’ αναδείξετε για τον επόμενο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Υπάρχουν μπροστά μας όπως ξέρετε αρκετές μέρες, σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες, έχουμε Συνδιάσκεψη μια εβδομάδα πριν από την εκλογή., Είναι φανερό ότι στη Συνδιάσκεψη θα γίνει ο τελικός απολογισμός των πολιτικών θέσεων, προτάσεων και απόψεων, των δεσμεύσεων που θα πάρουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι. Μένω συνεπής στη γραμμή «πρώτα οι πολιτικοί μετά τα πρόσωπα», θα γίνουν οι εκλογές και αναλόγως των δεσμεύσεων, των προτάσεων, των θέσεων που θα διατυπώσει ο καθένας τελικά, γιατί έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό, δε μπορώ να κρίνω τώρα εγώ επειδή ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τις δικές μας προτάσεις..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, έχετε ακούσει όμως, έχετε δει τα 20 σημεία του Βενιζέλου, έχετε ακούσει τ’ αντίστοιχα…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι τα 20 σημεία δεν είναι κριτήριο, γιατί τα 20 σημεία μπορεί να τα υπογράψουμε όλοι αμέσως και ανετότατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνείτε δηλαδή με τη δική μας κριτική ότι είναι γενικόλογα και ασαφή.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Για το κόμμα παρουσίασα κάποιες προτάσεις τελείως διαφορετικές από τη σημερινή δομή και λειτουργία του και την άλλη εβδομάδα θα παρουσιάσω προτάσεις διαφορετικές και για την πολιτική του. Δηλαδή ανατροπές στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όχι να περιγράψουμε πάλι πού συμφωνούμε. Εντάξει, ξέρουμε όλοι πού συμφωνούμε, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσουμε τις εκλογές

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας περιγράψω όμως μια εικόνα σημερινή κ. Σκανδαλίδη; Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχιας. Έχουμε μια χώρα που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με τη φτώχια, συζητούνται σενάρια για ΦΠΑ στην κυβέρνηση, έρχεται το Ασφαλιστικό, είμαστε στα πρόθυρα ίσως της πιο μεγάλης πετρελαϊκής κρίσης τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια και το ΠΑΣΟΚ συζητάει για το πρόβλημα με την κα Φώφη Γεννηματά. Αυτή είναι η εικόνα σας σήμερα.

                        Κι αυτή η εικόνα έχει υπεύθυνους. Έχει υπεύθυνο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος αποφάσισε να μείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δεν παραιτήθηκε, έχει υπεύθυνο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που διεκδικεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να παίξει το ρόλο της αντιπολίτευσης, έχει υπεύθυνο και εσάς γιατί κι εσείς διεκδικείτε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μετά από μια τέτοια ήττα, έβαλε διαδικασίες εκλογής ηγεσίας. Και είναι λογικό αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά, είναι φανερό ότι τα θέματα που συζητώ εγώ δεν είναι τα θέματα που είναι στη ημερήσια διάταξη της πόλωσης αυτής. Ούτε για το αν η  Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε ή δεν τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο, ούτε για το αν βγαίνουν διάφοροι εκφραστές από τη μια και την άλλη πλευρά και σκοτώνονται στις τηλεοράσεις μ’ αυτό τον άθλιο τρόπο που σκοτώνονται.

                        Εμένα δε με αφορά αυτό το πράγμα. Και θα πρέπει να καταλάβουν και τα ΜΜΕ ότι υπάρχει μια τρίτη υποψηφιότητα η οποία ανεξάρτητα από τα ποσοστά που συγκεντρώνει σε δημοσκοπήσεις, γιατί αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει το μέλος του ΠΑΣΟΚ, είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από τις άλλες δύο. Και εγώ θέλω να πω ότι είμαι από τους ανθρώπους ο οποίος σε κάθε μου ομιλία σχεδόν, αναφέρομαι στην πολιτική της κυβέρνησης κι από εκεί ξεκινάω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αυτή τη στιγμή κάπου  μια ευθύνη να την εντοπίσουμε για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία δε μπορεί να επιτελέσει αν θέλετε το καθήκον που πρωτίστως έχει, να κάνει αντιπολίτευση;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εντάξει, θα το επιτελέσει το καθήκον του, εγώ δε θεωρώ φυσιολογικό να μην ασχολούμαστε με την κυβέρνηση, που πρέπει ν’ ασχολούμαστε και έχουν ευθύνη αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την πραγματική έκφραση των απόψεων του ΠΑΣΟΚ σε κάθε θέμα να βγαίνουν και να γίνεται η μάχη η πολιτική πάνω απ’ όλα και πάνω ακόμα κι απ’ την εκλογή του Προέδρου.

                        Αυτή είναι η δική μου γνώμη και γι αυτό κι εγώ χωρίς να έχω αρμοδιότητα, σε κάθε μου ομιλία  ξεκινάω από το ΦΠΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, από την κρυφή ατζέντα που έβγαλε στο προσκήνιο, από το Ασφαλιστικό, από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το αν για κάποια στιγμή έκανε πίσω από τις αντιδράσεις ότι φαίνεται ότι δεν πρόκειται  να δείξει καμιά κοινωνική ευαισθησία., Όλα αυτά είναι πράγματα  πάρα πολύ σοβαρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφήστε να έρθουμε στην κυβέρνηση λίγο αργότερα. Απ’ ό,τι κατάλαβα απ’ την προηγούμενη απάντησή σας, δείχνετε να έχετε πρόβλημα με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το θέμα της διαδοχής τα ΜΜΕ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι. Εγώ μια διαπίστωση κάνω. Εγώ κάνω περιοδείες σε όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις που γίνονται, ανεξάρτητα αν θα με ψηφίσουν ή δε θα με ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, γεμίζουν τις αίθουσες για ν’ ακούσουν πολιτικό λόγο. Κι αυτός ο πολιτικός λόγος τον έχει ανάγκη, είναι οξυγόνο σ’ ένα κόμμα που έχασε τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε δεν καλύπτεται αυτό όπως πρέπει;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν κατηγορώ τα Μέσα, τα Μέσα κάνουν τη δουλειά τους, είναι η ακροαματικότητα κτλ., εγώ δεν έχω ποτέ καμία αντιπαράθεση με τα Μέσα. Απλά λέω ότι δεν είναι σωστό, όχι απ’ τα Μέσα, γενικότερα, σε μια τέτοια εποχή που υπάρχει η κυβέρνηση που κάνει αυτή την πολιτική, που το ΠΑΣΟΚ πέρασε από τέτοια ήττα, η αντιπαράθεση να γίνεται ανάμεσα σε υπονομευτές και σε μη ικανούς  ν’ αντιμετωπίσουν τον Καραμανλή, αντί να γίνεται επί της ουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δική σας ευθύνη είναι, εσείς βγαίνατε στα παράθυρα, εσείς καυγαδίζατε στα παράθυρα –όχι εσείς…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι εγώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι εσείς, το ΠΑΣΟΚ. Άρα εδώ πέρα υπάρχει ένα θέμα αισθητικής αν θέλετε…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, έχουν ευθύνη οι υποψήφιοι Πρόεδροι, αυτοί που τους αφήνουν και βγαίνουν. Διότι εγώ είδα προχθές το βράδυ, έκανα μια συζήτηση σ’ ένα κανάλι με πέντε δημοσιογράφους για την ενότητα, την πορεία του ΠΑΣΟΚ κτλ., τις θέσεις μου και γυρίζοντας σπίτι μου άνοιξα τις τηλεοράσεις και είδα έναν τσακωμό άνευ προηγουμένου με προσωπικούς χαρακτηρισμούς… Είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που έχασε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, μήπως είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν είναι αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε τα συμπτώματα μιας παθογένειας. Η παθογένεια υπάρχει  όμως. Κι επειδή αναζητούσατε και τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ, μήπως εν τέλει ιδού τα αίτια της ήττας; Τα αίτια της ήττας μήπως είναι αυτή η εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και την οποία με κάποιον τρόπο την ψυλλιαζόταν ο ελληνικός λαός; Η εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι μόνο θέμα Βενιζέλου…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι αυτό εγώ είπα ότι δεν είναι θέμα προσωπικής αντιπαράθεσης κάποιου που μπορεί να κερδίσει ή όχι τον Καραμανλή αλλά είναι πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που δε μπορεί να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία. Και αν αυτό το ΠΑΣΟΚ που απ’ το 2000 λέει ότι δεν ξανακερδίζει άμα μείνει το ίδιο, έμεινε το ίδιο και το 2004 και το 2007 στα βασικά του χαρακτηριστικά, οδήγησε σε δυο ήττες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ρωτώ μήπως αυτοί είστε εν τέλει. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όχι χθες και αύριο. Σήμερα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά αυτό το ΠΑΣΟΚ άμα πάτε στη βάση του θα δείτε ότι υπάρχει όχι απλά μια υγιής άποψη για τα πράγματα, υπάρχει μια προσήλωση σε αρχές, σε στόχους και στην πραγματική ενότητα, όχι την επίπλαστη, την πραγματική ενότητα του χώρου. Όλα αυτά τα πράγματα στα μάτια των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ προκαλούν μια αποστροφή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως όμως αυτό συμβαίνει, αυτή η εικόνα συμβαίνει γιατί αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ έρχεται απ’ την πιο βαριά, την πιο δεινή πολιτική ήττα στην ιστορία του τελικά και αντί να υπάρξει μια λυτρωτική παρέμβαση σ’ αυτό, ακόμα και παραίτηση του Προέδρου που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σ’ αυτή την ήττα, μπήκαμε σε μια διαδικασία τέτοιας αντιπαλότητας κι έχουμε αυτή την εικόνα; Δηλαδή μήπως πρέπει να το συζητήσουμε και αυτό πλέον;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από τη στιγμή που άνοιξε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου, είναι φανερό ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. Και όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, ο καθένας έχει τα επιχειρήματά του και αυτά τα επιχειρήματα σ’ ένα κλίμα νηφαλιότητας, αν ειπωθούν προς κάθε κατεύθυνση, θα δώσουν και μια στέρεη βάση για την ενότητα της επόμενης μέρας, ανεξάρτητα με το ποιος θα κερδίσει.

                        Δηλαδή θέλω να πω το εξής: Εγώ δεν παραγνωρίζω το δικαίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να πιστεύει αυτό που πιστεύει γιατί έχασε. Όπως δεν παραναγνωρίζω και το δικαίωμα του Βαγγέλη Βενιζέλου να πιστεύει ότι επειδή ο Παπανδρέου δε μπόρεσε ν’ αντιμετωπίσει τον Καραμανλή ενώ εκείνος μπορεί να τον αντιμετωπίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι διαφορετικό όμως: Έχουμε ένα μήνα διαδρομή και μήπως τελικά μια παραίτηση Παπανδρέου που την περιέγραψε κι ο Κώστας Λαλιώτης αν θέλετε στην επιστολή του και πολλά στελέχη την υποστηρίζουν, θα ήταν λυτρωτική τελικά για το ΠΑΣΟΚ και θα ήμαστε σε άλλο σκηνικό σήμερα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα έκανα αυτό που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε αυτό το δρόμο και είναι δικαίωμά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ωστόσο λέτε, αυτό επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου για το ότι έχασε κτλ. Τι επέλεξε; Επέλεξε να πει ότι έχασε επειδή τον υπονόμευαν, εξ αιτίας του Σημίτη δεύτερον.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Επέλεξε να είναι ξανά υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, πριν απ’ αυτό. Είπατε τους λόγους για τους οποίους έχασε. Λέει ότι έχασε χονδρικά, πρώτον επειδή τον υπονόμευαν, δεύτερον λόγω του Σημίτη. Αυτά είναι υγιή πράγματα; Είναι στοιχεία ουσιαστικής αυτοκριτικής; Είναι στοιχεία αυτογνωσίας ενός κόμματος;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του στο Εθνικό Συμβούλιο με τον δικό του τρόπο. Όπως επίσης εγώ από την αρχή έβαλα τα αίτια της ήττας σε μια τελείως διαφορετική βάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως, είναι αλήθεια αυτό.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κι αυτή η διαφορετική βάση είναι πολύ απλή. Το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε ένα τεράστιο έργο που έκανε την προηγούμενη περίοδο, το ακύρωσε μόνο του χωρίς λόγο ιδιαίτερο. Δηλαδή είναι σαν μια παράταξη να θέλει ν’ αυτοκτονήσει. Από την άλλη μεριά, μετά το 2000 και με ευθύνη και του Κώστα Σημίτη και όλων μας  που κυβερνούσαμε τη χώρα, είχαμε χάσει κάθε ανατρεπτική και μεταρρυθμιστική πνοή.

                        Δηλαδή εκεί πρέπει να εντοπισθούν οι ρίζες. Διότι ήρθε η αποδοκιμασία μετά το Ασφαλιστικό και όλη την κατηφόρα που πήραμε, ήρθε η αποδοκιμασία το 2004, ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε σωστή διάγνωση ότι αν δεν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να κερδίσει, αλλά δεν το άλλαξε. Αυτή είναι η κριτική η σωστή, δηλαδή η σοβαρή κριτική. Προσπάθησε να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στον ελληνικό λαό, με το αυξημένο μερίδιο ευθύνης και εξουσίας που διέθετε, προσπάθησε ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε μια πρόταση κι αυτή αποδοκιμάστηκε.

                        Άρα εδώ, αν μπει σ’ αυτή τη βάση η κριτική, νομίζω ότι μπορεί να ενωθεί το σύστημα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις και να πάμε συνθετικά και ενωτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί τριάμισι χρόνια εμείς οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαμε να πείσουμε τους Υπουργούς, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ότι έκαναν λάθος να επικαλούνται τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα δικά τους λάθη. Προσπαθούσαμε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και καλά κάνατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα έρχεται το ΠΑΣΟΚ και τους δικαιώνει.  Και με χειρότερους όρους. Διότι δε λέει μόνο ότι έφταιγε ο Σημίτης και η ίδια η κυβέρνηση Σημίτη, όλοι εσείς, για ό,τι κακό βρήκε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και για ό,τι κακό βρήκατε εσείς μπροστά σας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτού του τύπου η κριτική είναι αντι-ιστορική, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό δίλημμα που έχει ανακύψει, ίσως το σοβαρότερο: Τι αρχηγό θέλετε; Θέλετε έναν αρχηγό αναμορφωτή του ΠΑΣΟΚ που λέει η μια πλευρά; Αρχηγό ο οποίος να μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία σύντομα από τη Νέα Δημοκρατία; Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης σήμερα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται Πρόεδρο, όχι αρχηγό. Χρειάζεται έναν Πρόεδρο να ξανακάνει συλλογική την παράταξη, να εμπιστευθεί τα στελέχη, να τα βάλει να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής, να πείσει τη βάση του ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να επιστρέψει η εξουσία σ’ αυτήν και ν’ ανοίξει ένας άλλος δρόμος στη σχέση της με την κοινωνία. Αυτά είναι τα βασικά διακυβεύματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά βάλατε πάρα πολλά κριτήρια όμως μαζί.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αυτά είναι τα βασικά διακυβεύματα. Δηλαδή η αλλαγή του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 να ισχύει και τώρα. Αν δεν αλλάξει αυτό το ΠΑΣΟΚ, όποιος και να είναι Πρόεδρος, δεν κερδίζει τον Καραμανλή. Αν αλλάξει αυτό το ΠΑΣΟΚ πολλοί όχι μόνο οι τρεις μας, αλλά και πολλοί άλλοι μπορούν να κερδίσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την μια. Από την άλλη όμως μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχει ένα δυναμισμό προς την εξουσία, ο οποίος κακά τα ψέματα είναι και…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μπορεί να τον αποκτήσει σε τέσσερις μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ αισιόδοξο σας βρίσκω.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί; Το 1996 ήμουνα Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ήταν 11 μονάδες πίσω όταν ο Παπανδρέου ήταν στο Ωνάσειο, το συνέδριο έγινε τον Ιούνιο. Ο Παπανδρέου πέθανε λίγες ημέρες πριν, η αλλαγή πρωθυπουργού έγινε τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη πήγε και 3,5 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.

                        Ήταν μια αναγεννητική διαδικασία η διαδικασία αυτή. Το ίδιο θα μπορεί να αποβεί και τώρα, αν όλοι μας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ήσασταν και Γραμματέας τότε, θυμόσαστε πολύ καλά, όπως όλοι μας άλλωστε, ότι ήταν με πολιτικούς όρους η διαμάχη τότε, η αντιπαράθεση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γι’ αυτό επιμένω να υπάρξουν πολιτικοί όροι σε αυτή την αντιπαράθεση, ανεξάρτητα ποιος θα βγει Πρόεδρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βλέπετε να γίνεται;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα υποχρεωθούμε από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Εγώ είμαι πιο αισιόδοξος μετά από την περιοδεία που έκανα στην Δυτική Ελλάδα. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί. Υπάρχει δε μεγάλη περίπτωση να είναι οι διαδικασίες αναγεννητικές, εάν όλοι σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα συνεχίσω να επικαλούμαι και να εγκαλώ τους συνυποψηφίους μου, να σταματήσουν αυτού του τύπου την αντιπαράθεση, να σταματήσουν τις φωνές αυτών που…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε ότι δεν σταματούν όμως. Άλλωστε εσείς είπατε …

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ευχή θα εκφραστεί και πολιτικά και στη Συνδιάσκεψη και στις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προ ημερών είπατε τα σπαθιά στα θηκάρια, είπατε οι κομματικοί στρατοί να πάνε στη δουλειά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σφάζονται στης Γεννηματά την ποδιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε άγονο γήπεδο δηλαδή, όπως ακριβώς έγινε και προεκλογικά.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν με αφορά αυτό το θέμα. Εάν με ρωτούσατε πως θα αντιδρούσα σε αυτά που παίζουν οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα κάθε ημέρα, όχι μόνο με το θέμα το χθεσινό, αλλά γενικότερα αυτή την εποχή, νοιώθω την ίδια αλλεργία που νοιώθουν οι ΠΑΣΟΚτζήδες που γυρίζουν την πλάτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας το βάλω τότε διαφορετικά το θέμα κ. Σκανδαλίδη. Αυτή τη στιγμή Βελτρόνι απ’ ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει στην κούρσα της διαδοχής. Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε σε μια εκλογή αρχηγού με ένα 50-52%. Αυτό είναι ένα σενάριο εφιάλτης για πολλούς. Δηλαδή θα μπορούσαν πραγματικά να αρχίσουν αμφισβητήσεις, να αρχίσουν διχογνωμίες, να πάει σε μια παρατεταμένη κρίση το Κίνημα. Γιατί όχι και διάσπαση λοιπόν;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα διάσπασης, διότι υπάρχει μια ενωμένη βάση που αντιστέκεται σε όλα αυτά τα πράγματα. Το να φύγει κάποιος να πάει σπίτι του ας πούμε, ας πάει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά πρέπει να σας πω το εξής, ότι εγώ θεωρώ ότι σε ένα κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε αυτά τα χρόνια ήταν ακριβώς τα καπετανάτα.

                        Κι αυτά τα καπετανάτα εάν εκφραστούν και μετά τις εκλογές αυτές, δεν θα έχουν και ιδιαίτερη τύχη. Και θα σας πω γιατί. Γιατί η βάση του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα του τι στάση παίρνει απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ή εμένα, είναι αποφασισμένη και την βλέπω πολύ ώριμη γι’ αυτό, να επιβάλει τον δικό της νόμο και γι’ αυτό δεν φοβάμαι διάσπαση. Συρρίκνωση μπορεί να υπάρξει, με την έννοια ότι εάν πάμε σε μια διαδικασία περαιτέρω αντιπαράθεσης και μιζέριας, δεν πρόκειται να… Αλλά δεν πιστεύω ότι όποιος και να εκλεγεί Πρόεδρος, δεν θα έχει την εξυπνάδα να αλλάξει πορεία απ’ αυτό το αίσθημα της μιζέριας και της αντιπαράθεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως χθες που ακούσαμε τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, τους Προέδρους των Ομοσπονδιών κλπ. που σύσσωμοι και εν παρατάξει ετάχθησαν υπέρ του κ. Παπανδρέου, ένας απ’ αυτούς είπε ότι ενδεχομένως η διάσπαση να είναι και λύτρωση. Το ακούσατε έτσι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θεωρώ ότι είναι ανεγκέφαλα πράγματα αυτά. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συρρικνωθεί. Δεν μπορεί να μείνει μικρό και όσοι θεωρούν ότι το μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ είναι στον δικό τους ορίζοντας εκτός και όσοι θεωρούν ότι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως εικόνα πώς σας φαίνεται; Οι συνδικαλιστές, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών να παρατάσσονται και να συντάσσονται σε έναν υποψήφιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μάλιστα να σας πω….

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι δεν κάνουν καλό γενικά στην αντιπαράθεση και στην πορεία προς τις 11 Νοεμβρίου αυτές οι πρακτικές. Δεν κάνουν καλό. Παλιότερα τις είχα καταδικάσει και στην προηγούμενη διαδοχή και δεν θέλω με κανένα τρόπο να δικαιώσω μια τέτοια συμπεριφορά και μια τέτοια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ που τα λέμε, αναδεικνύετε και ευρύτερα θέματα. Δηλαδή το θέμα της κομματικοποίησης του συνδικαλισμού. Μιας εικόνας δηλαδή προς τον πολίτη, η οποία δεν είναι καλή.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Συμφωνώ σ’ αυτό. Και να σας πω και κάτι άλλο. Ακόμη και οι πρακτικές που ακολουθούν και οι δύο υποψήφιοι, να στέλνουν αντιπροσώπους στις περιφέρειες, να κάνουν κλειστές συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία καλώντας τους φίλους τους για να οργανωθούν. Ας πούνε οι ίδιοι τι πιστεύουν, ας πάνε να δούνε. Όλος ο κόσμος μας ξέρει. Ξέρει και τι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Να ήταν και κανένας άλλος υποψήφιος πάει κι έρχεται, αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ακούσουμε ένα τραγούδι και επιστρέφουμε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, είπαμε αρκετά στο πρώτο μέρος. Θα πούμε, φαντάζομαι, περισσότερα στο δεύτερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν μπούμε στα πολιτικά, να κάνω μια ανθρώπινη ερώτηση; Εδώ έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο ένας βιάστηκε να είναι υποψήφιος, κάποιοι άλλοι ήταν πολύ διστακτικοί να μπούνε στην κούρσα και χάσανε. Πόσο εύκολα την πήρατε αυτή την απόφαση και ποιος σας επηρέασε. Φαντάζομαι ότι μιλήσατε με κόσμο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πολύς κόσμος μου έλεγε γιατί δεν μπαίνεις εσύ μπροστά που είσαι ένα παιδί που βγήκε από τα σπάργανα του ΠΑΣΟΚ. Πολύς κόσμος μου το έλεγε από την αρχή, αλλά εγώ δεν το σκέφτηκα από την αρχή, το σκέφτηκα βλέποντας όλη την εξέλιξη των πραγμάτων και με αποκλειστικό γνώμονα το ΠΑΣΟΚ και την πήρα ξαφνικά την απόφαση την παραμονή το βράδυ, αργά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι μπαμ – μπουμ δηλαδή;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, ναι, έτσι παίρνω τις αποφάσεις μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως και εδώ που μιλάγαμε στον αέρα…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και όταν παραιτήθηκα από βουλευτής πριν τις δημοτικές εκλογές, μόνος μου την πήρα την απόφαση, πήγα παραιτήθηκα και τελείωσε. Δεν είχα συνομιλία με κανέναν. Δεν είμαι τύπος της διαπραγμάτευσης και γενικά της ίντριγκας. Δεν μου αρέσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κακή ίντριγκα το να συμβουλευτείς έναν άνθρωπο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν μιλάω γι’ αυτό. Συμβουλεύεσαι τους πάντες, αλλά μιλάω για την προετοιμασία και τους συσχετισμούς. Τρία από εδώ, δύο από εκεί, πέντε παραπέρα τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε και να δούμε και αυτά και να μπούμε μέσα στο παιχνίδι και δεν θα μπούμε. Δεν είναι έτσι. Εμένα μου αρέσει η πολιτική, την κάνω με πολύ αγάπη και έρωτα και αυτό το πράγμα εμφανίζεται και στις επιλογές μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν από λίγο, ότι δεν φοβάστε την διάσπαση. Το έχετε ξαναπεί άλλωστε, αλλά φοβάστε τη συρρίκνωση. Βλέπετε την εικόνα του ΠΑΣΟΚ σήμερα να οδηγεί προς τα εκεί; Δηλαδή υπό ποιες προϋποθέσεις δεν θα γίνει αυτή η συρρίκνωση, γιατί πολλοί τη φοβούνται στο κόμμα σας.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, θα πρέπει όλοι μαζί να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο κλίμα μέσα στην παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς γίνεται αυτό; Πατάς ένα κουμπί; Με όλα αυτά που έγιναν δηλαδή ως τώρα και που γίνονται, θα πατήσεις ένα κουμπί και θα αλλάξει το κλίμα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Το ακούω πολλές φορές αυτά που γίνανε και έγιναν και γίνονται. Έχουν γίνει κι άλλες φορές. Υπάρχει η δυνατότητα. Εξάλλου αυτοί που σήμερα συγκρούονται, εννοώ σε επίπεδο οργανωτικό μηχανιστικό, κι άλλες φορές έχουν ξανασυγκρουστεί και δεν ήταν πάντα στα ίδια στρατόπεδα και συνυπήρξαν και μετά. Υπάρχει πάντα ένας παραλογισμός πέρα, υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σ’ αυτό το επίπεδο των μεσαίων και των μεσοανώτερων στελεχών, το οποίο δεν μπορεί να καθορίσει και τη στάση των πολιτικών στελεχών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά όμως τα ίδια τα στελέχη είναι αυτά που συγκροτούν ένα παζλ αυτού που λέμε κρατικοδίαιτη του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή εσείς μιλήσατε για αποκρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ, εάν θυμάμαι καλά, έτσι δεν είναι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα τελικά για το Κίνημά σας;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ θεωρώ ότι είναι το πρώτο απ’ όλα. Δηλαδή χωρίς αυτή την προϋπόθεση από την αρχή, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Δεν μπορεί να γίνει στροφή στην κοινωνία, αλλά πρέπει να σας πω και κάτι άλλο που είναι πιο ενθαρρυντικό τώρα από παλιά, γιατί μπορεί τότε η ενότητα να στηρίχθηκε και στην προηγούμενη διαδοχή, εννοώ του Ανδρέα Παπανδρέου, να στηρίχθηκε και το ότι ήμασταν στην κυβέρνηση και μοιράστηκαν οφίτσια και εξουσίες και αυτό να ήταν συνεκτικός κρίκος να μην πάμε σε πιο μεγάλες ρήξεις. Αλλά τώρα που είμαστε στην αντιπολίτευση, έχουμε υπέρ μας το αβαντάζ ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει πιο νηφάλια, δεν έχει να μοιράσει και πολλά πράγματα τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά τότε γιατί φοβάστε και χρησιμοποιείτε τις ρήξεις σ’ ένα επίπεδο και μιλάτε εδώ πέρα για τον κίνδυνο διαγραφών;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ δεν μίλησα για διαγραφές ποτέ και δε νομίζω ότι υπάρχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απειλή διαγραφών υπάρχει πάντως, σέρνεται.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στα παράθυρα την ακούω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, προκύπτει.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μα πώς θα γίνει διαγραφή; Δηλαδή τι είναι το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που μπορεί να φιμώσει τους άλλους να μη μπορεί να λειτουργήσει σ’ αυτή την εποχή με  δημοκρατία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην ξεχνάτε ότι κοντεύετε να πάτε στη λογική του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Δηλαδή μόνο μέσα στα όργανα μιλάμε και έξω απ’ τα όργανα είναι αμαρτία και σε διαγράφουμε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ διαφωνώ μ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνείτε, αλλά ο κ. Παπανδρέου το υπαινίχθηκε αυτό σαφέστατα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε νομίζω ότι η πολιτεία του ήταν διαγραφές πάντως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ήταν, μάλιστα κάνει αυτοκριτική γιατί δεν ήταν επί της ουσίας. Δηλαδή αυτό υπαινίχθηκε για το μέλλον.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δε μίλησε έτσι. Εγώ δε θέλω να υποστηρίξω τον κ. Παπανδρέου αλλά θέλω να λέω την αλήθεια. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι σε κάποιες στιγμές, φαντάζομαι, όταν η υπέρμετρη φιλοδοξία κάποιου τον οδηγεί να παίρνει μια θέση που ουσιαστικά διασπά τη γραμμή της παράταξης, γιατί μπορεί να πω τη γνώμη μου χωρίς να προκαλέσω κανένα πρόβλημα και να είναι και προσθετική στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και να είναι διαφορετική από του αρχηγού και να είναι και προσθετική.

                        Αυτό που για κάποιους είναι δυσδιάκριτο, για την πολιτική είναι κάτι πολύ απλό. Μπορεί κάποιος να το εκτιμήσει. Μ’ αυτή την έννοια το είπε φαντάζομαι, όχι ότι θ’ αρχίσει να διαγράφει ξαφνικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το δικό μου μυαλό έρχεται από άλλη αφετηρία κ. Σκανδαλίδη, ότι αν θέλετε πραγματικά ν’ αποκρατικοποιήσετε το ΠΑΣΟΚ εν πάση περιπτώσει, ν’ αλλάξετε αυτό το παζλ που περιγράφαμε πριν, θα χρειαστούν ενδεχομένως κι αυτά. Και κάποιοι να ματώσουν. Θα χρειαστούν και ρήξεις.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η καλύτερη περίοδος του ΠΑΣΟΚ, η πιο συναρπαστική, ήταν τα πρώτα του χρόνια… Αλλά προσέξτε όμως, τότε σκοτωνόμασταν για τις ιδέες μας και για τα βιβλία που διαβάζαμε, δε σκοτωνόμαστε για τις καρέκλες. Τώρα σκοτωνόμαστε για καρέκλες ανύπαρκτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανύπαρκτες με τη φιλοδοξία να γίνουν υπαρκτές κάποια στιγμή…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά με τον τρόπο που οι φιλοδοξίες αυτές κάνουν υπαρκτές τις καρέκλες, θα τις απομακρύνουν ολοένα και περισσότερο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό εννοούσατε «ο Πρόεδρος να υπηρετεί το κόμμα κι όχι το κόμμα τον Πρόεδρο»; Δηλαδή τι ακριβώς; Αυτό εντάξει, είναι ένας ωραίος τίτλος, ένα ωραίο σύνθημα, τι σημαίνει στην πράξη;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Να σας πω κάτι απλό: Ο Πρόεδρος που υπηρετεί το κόμμα δέχεται και τον έλεγχο και την κριτική του κόμματος μέσα από οργανωμένες διαδικασίες. Π.χ. γιατί με τον τρόπο που έγινε η αλλαγή το 2004, δεν προσδιόρισε στο καταστατικό ότι πρέπει πρώτα να γίνεται Συνέδριο και μετά να εκλέγεται ο Πρόεδρος; Σ’ ένα Συνέδριο που συγκαλείται δημοκρατικά, έρχεται ο Πρόεδρος της παράταξης, κάνει τον απολογισμό του, αφού θα έχουμε εκλογή Προέδρου, μιλάω για ομαλές καταστάσεις, να έρθουν  μετά οι άλλοι που θέλουν να διεκδικήσουν την Προεδρία, να πουν τη γνώμη τους, ν’ ακούσουν οι 6.000 σύνεδροι τι γίνεται και τι έχουν μπροστά τους, να μπορούν να επιλέξουν πολιτικά και σοβαρά. 

                        Λέω ένα παράδειγμα που θα μπορούσε ο Πρόεδρος ν’ αλλάξει δομή προς αυτή την κατεύθυνση που λέω εγώ, δηλαδή ο Πρόεδρος να υπηρετεί το κόμμα και όχι το κόμμα τον Πρόεδρο. Δεν είναι το κόμμα μέσο για να γίνει ο Πρόεδρος Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή λέτε εκλογή από τα μέλη κι όχι απ’ τους φίλους, έτσι δεν είναι;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Και λέω εκλογή απ’ τα μέλη διότι εν πάση περιπτώσει τα εσωκομματικά όργανα, τα κομματικά όργανα, δε μπορούν να εκλέγονται από την κοινωνία, γιατί εκλέγονται από την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη. Γιατί κάπου πρέπει να διαφέρει το μέλος, δεν είναι όλα άμορφα και συγκεχυμένα, άλλο είναι να διατυπώσει τη γνώμη της η κοινωνία για μια επιλογή, για ένα  Πρόγραμμα, για έναν υποψήφιο Βουλευτή, για έναν Δήμαρχο, που είναι σοβαρό, και άλλο για το ποιος θα βγει Γραμματέας της Νομαρχιακής, Πρόεδρος του Κινήματος, Πολιτικό Συμβούλιο κτλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά εδώ έχουμε ένα δείγμα γραφής το οποίο είναι διαφορετικό και η άλλη άποψη αν θέλετε το επικαλείται. Έχουμε στην Ιταλία που αντιγράφει το ελληνικό παράδειγμα, έχουμε εκλογή Προέδρου εκεί από τη βάση, και μάλιστα 3,5 εκατομμύρια κόσμος, όχι λίγος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εκεί είναι συνένωση κομμάτων, δημιουργείται  ένα καινούργιο σχήμα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που είναι μεγάλο, έχει 400.000 μέλη. Δηλαδή είναι λίγα τα 400.000 μέλη; Πόσα νομίζετε ότι θα πάνε να ψηφίσουν; Πολύ περισσότερα; Δε νομίζω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη, η σοβαρότερη και βαρύτερη κουβέντα που ακούστηκε σε όλο αυτό το διάστημα είναι αυτή που προήλθε από την κα Παπανδρέου, η οποία είπε ότι «δε θέλω να έχω σχέσεις με όσους έκαναν περιουσία επί ΠΑΣΟΚ». Που σημαίνει ότι το λέει μετά λόγου γνώσεως, δεν είναι περαστική η κα Παπανδρέου και πρόκειται  για την κατηγορία που δεν τόλμησαν ν’ απευθύνουν σ’ εσάς μ’ αυτό τον τρόπο ούτε καν οι αντίπαλοί σας. Σημαίνει ότι κάποιοι πλούτισαν επί ΠΑΣΟΚ από σας σε βάρος του λαού. Υπάρχουν αυτοί κατ’ αρχάς;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Τώρα νομίζετε ότι πρώτη φορά ακούγεται αυτό στο ΠΑΣΟΚ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, πρώτη φορά ακούγεται δημόσια, το ακούνε και τα  δικά μας αθώα αυτιά, από τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Μέσα από μια πολύχρονη διακυβέρνηση είναι φανερό ότι και φαινόμενα κακοδιαχείρισης και φαινόμενα πλουτισμού μπορεί να υπήρχαν, όλοι τα ξέραμε, εδώ από το 1983 ο Ανδρέας μιλάει για οίηση και αλαζονεία της εξουσίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι πολιτικά στοιχεία

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι πολιτικά μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, η οίηση και η αλαζονεία πολιτικά είναι.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από τη στιγμή που κάποιος λέει τέτοια πράγματα πρέπει να λέει και ονόματα. Αλλιώς δεν είναι δυνατό ν’ ανασύρουμε, να κυνηγούμε μάγισσες…Και να σας πω και κάτι;  Εντάξει, εγώ δέχομαι ότι αυτά υπήρχαν. Η Νέα Δημοκρατία μέσα σε τριάμισι χρόνια κατάφερε να δείξει πολλαπλάσια φαινόμενα από τα 20 χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην το κάνετε κι εσείς αυτό, τα βάζετε συγκριτικά και συμψηφιστικά..

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δεν τα βάζω συμψηφιστικά, με κανέναν τρόπο δεν τα βάζω συμψηφιστικά. Θέλω να πω ότι και για μένα η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι να διαμορφώσεις τέτοιες δομές αύριο στην κυβέρνηση και στο κόμμα τώρα, κι αυτή είναι η συζήτηση που κάνουμε, που να μην αναπαραχθεί το φαινόμενο. Δηλαδή ο λαός δε θέλει να πας φυλακή αυτόν που το ’89 πήρε 10 δραχμές παραπάνω και τις πήρε παράνομα. Ο λαός θέλει να μην ξαναδεί αυτό το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη μία. Από την άλλη, αυτό που λέτε εσείς, αποκρατικοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης κιόλας του Κινήματος; Που σημαίνει αυτό ότι υπάρχουν και πρόσωπα…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γίνεται. Μπορεί να γίνει, πρέπει να γίνει. Αυτή η αυτοκάθαρση όμως δε θα και κυνήγι μαγισσών. Και να σας πω και κάτι; Ο λαός έχει σοφή άποψη για τα πράγματα. Αρκετά στελέχη τ’ αποδοκίμασε με την ψήφο του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, δεν τ’ αφήνουμε όλα όμως όταν πρόκειται  για τέτοια θέματα στην κρίση του λαού στις εκλογές.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, όταν εγώ έρχομαι σ’ ένα Εθνικό Συμβούλιο να πω αυτό το πράγμα, εγώ σέβομαι απόλυτα τη Βάσω Παπανδρέου, είναι φίλη μου και έχουμε μαζί μια κοινή διαδρομή τόσα χρόνια και την αγαπώ και την εκτιμώ αφάνταστα, αλλά όταν εξακοντίζεις ξαφνικά μια τέτοια κατηγορία, πρέπει να έχει μια συνέχεια. Περιμένω τη συνέχεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε κι εμείς από σας τις επόμενες μέρες τις προτάσεις σας για την κυβερνώσα Αριστερά ως τίτλο. Όταν λέμε «κυβερνώσα Αριστερά» εννοούμε ότι θα πείτε πολιτική πλατφόρμα ή πλατφόρμα τεχνικής φύσεως, πλαισίου, δηλαδή το συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, τις συγκεκριμένες συμμαχίες κτλ.;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θα μιλήσω και για τις πολιτικές εξελίξεις και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσω και για το δικαίωμα στην ευημερία που πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο στόχος μιας κυβερνώσας Αριστεράς για όλους, θα μιλήσω και για τις ανατροπές που πρέπει να γίνουν στην πολιτική μας σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας σε διάφορα θέματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προγραμματικά δηλαδή θα μιλήσετε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Δεν θα είναι ένα Πρόγραμμα ολοκληρωμένο με την έννοια ότι θα είναι μια «σούπα» μεγάλη που ο καθένας σε 100 σελίδες θα δει τι γίνεται, αλλά τι πρέπει ουσιαστικά ν’ ανατραπεί στην πολιτική μας αν θέλουμε η πρότασή μας ν’ αποκτήσει ένα πολύ πιο προοδευτικό και ριζοσπαστικό χαρακτήρα και παράλληλα ν’ ανοίξει ένα δρόμο για μια νέα μεταπολίτευση όπως λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Σκανδαλίδη σας ακούω εσάς, ακούω τον κ. Παπανδρέου, ακούω τον κ.Βενιζέλο να κυνηγάνε αυτή την Αριστερά, την Αριστερά του ο καθένας όπως τη σκέφτεται. Αυτό το ρηματο-Κέντρο που είναι και η πηγή αν θέλετε της εξουσίας, είναι το άνοιγμα της δημοκρατικής παράταξης, γιατί το έχετε αφήσει;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ είπα από την αρχή ότι τ’ αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν μια ομοιόμορφη πτώση του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες κι ότι έχουν τεράστιο πρόβλημα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα το κοινωνικό Κέντρο στο οποίο οι απαντήσεις στα προβλήματά του δεν ήταν πειστικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Μήπως κι εδώ κάνετε ένα κυνήγι μαγισσών… η Αριστερά και όχι μια δημοκρατική παράταξη  με άλλο χαρακτήρα και με άλλη δυναμική…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να έχει ταυτότητα, διότι, ας πούμε για τη Γαλλία που ήταν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τελευταίου χρόνου, είναι φανερό ότι το σοσιαλιστικό κόμμα έχασε κυριολεκτικά την ταυτότητά του. Διότι παρουσίασε μια θολή άποψη που δεν ήταν ούτε πολύ προοδευτική ούτε έκανε κάποια τομή, ήρθε ο Σαρκοζί, ένας γνήσιος Δεξιός και ύψωσε διαχωριστικές γραμμές, από τη συντηρητική άποψη και πήρε την πλειοψηφία.

                        Δηλαδή μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να συμφωνεί σε στρογγυλεμένα κείμενα ας πούμε; Λέω ένα παράδειγμα. Άρα εδώ πρέπει να πούμε καθαρά ποιες δομές θα παράξουν την  καινούργια πολιτική περισσότερο παρά μία πολιτική για το πόσα χρήματα ας πούμε θα παίρνουν στη σύνταξη, λέει ας πούμε 950 το ΠΑΣΟΚ, λέει 970 ο Καραμανλής. Τώρα δηλαδή, αυτή τη στιγμή, η αντιπαράθεση γίνεται σε ένα επίπεδο παροχών και πλειοδοσίας που κατά τη γνώμη μου δεν είναι προοδευτική άποψη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ όμως μπήκατε στο ζουμί, γιατί το πώς θα πάρουμε τη σύνταξη, αν θα είναι  950 ή 970 είναι με ποιους μηχανισμούς. Μέσω του κοινωνικού κράτους, μέσω του να δούμε πώς δουλεύει η αγορά και να το διαχειριστούμε κιόλας στα πλαίσια αυτά;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εδώ είναι τα δυο μεγάλα ερωτήματα που πρέπει ν’ απαντηθούν. Σ’ αυτά θα μιλήσω εγώ την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός απ’ αυτά που θα μιλήσετε, τα μεγάλα ερωτήματα, κι επειδή ο κ. Παπανδρέου πρότεινε φόρουμ σταθερών, μόνιμων, διαρκών συνομιλιών με την Αριστερά, είναι κάτι που σας συγκινεί κι εσάς ή δε σας συγκινεί;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ αυτή την πρόταση, όχι την πρόταση για Επιτροπές, αλλά την πρόταση για το διάλογο, την κάνω πολλά χρόνια. Το διάλογο πρέπει να τον θέλει κι ο άλλος όμως. Και για να τον θέλει ο άλλος, πρέπει ν’ αποκατασταθούν σχέσεις εμπιστοσύνης. Πάνω στις ανατροπές, επαναλαμβάνω, της πολιτικής μας που θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με το λαό, σ’ αυτές τις ανατροπές νομίζω ότι θα υπάρξει και το άνοιγμα ενός διαλόγου ο οποίος δε γίνεται εκβιαστικά και προφανώς όχι με λογικές….

                        Κι εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτές τις λογικές, τώρα βλέπω εσχάτως και τον κ. Αλαβάνο να κάνει την ίδια δουλειά. Δηλαδή ν’ αρχίσει να μιλά για προωθημένη πτέρυγα σοσιαλιστική του ΠΑΣΟΚ που θέλει ν’ ανοίξει διάλογο. Δεν σέβονται τα κόμματα και δεν σέβονται και την αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν λάθος τελικά η πρόταση Παπανδρέου για κοινό φόρουμ; Γιατί οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κάτι τέτοιο.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, αλλά η πρόταση αυτή πρέπει να υπάρχει και να είναι μόνιμα στο τραπέζι. Αλλά δε σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή από τη μια στιγμή στην άλλη. Δηλαδή άλλα πράγματα προηγούνται για να γίνει αυτό κατά τη γνώμη μου, γιατί τα κόμματα έχουν ασύμπτωτες πολιτικές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε «κυβερνώσα Αριστερά», θεωρείτε και συγκυβερνώσα με άλλες δυνάμεις;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Προφανώς. Εναλλακτική πρόταση διαμορφωμένη πάνω σε μια  ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία, που αν προφανώς οι άλλες δυνάμεις δεν έρθουν σ’ αυτή τη διαδικασία θα πάμε εμείς, αλλά ακόμα και να κερδίσει αυτοδύναμα, για να το πω πιο χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συγκυβερνήσεις αν θέλεις να μιλάς για απαντήσεις και ανατροπές τέτοιας έντασης που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα και στην πορεία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με το εκλογικό σύστημα είπατε ότι θ’ αλλάξετε και το νόμο που φέρνει τ’ όνομά σας, ότι θα προτείνετε μάλλον…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο νόμος είναι ο καλύτερος που είχε ποτέ η χώρα κατά τη γνώμη μου. Αλλά δεν αρκεί όμως αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήδη από τότε που τον έκανε ο Σκανδαλίδης ήταν άτολμος, γιατί δεν άφησαν να το κάνει…

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Αφαιρέθηκαν από την πρόταση μερικά πράγματα που είναι κρίσιμα, δηλαδή ας πούμε η ολιγοεδρικές ή μονοεδρικές περιφέρειες σ’ όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν το κρίσιμο, είναι το μείζον, ν’ αλλάξουμε τον πολιτικό χάρτη, ν’ αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ήταν όμως  πρόταση κι από τότε και κατατέθηκε και πέρασε, τουλάχιστον για τις μεγάλες περιφέρειες. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν μέχρι πενταεδρικές σε όλη τη χώρα. Μπορούν να γίνουν εύκολα, πιο εύκολα από τις μονοεδρικές. Πρότεινα το Βουλευτή περιφέρειας, ξεχωριστά Βουλευτή περιφέρειας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όμως δε φαλκιδεύεται η αναλογικότητα;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Όχι, δε φαλκιδεύεται καθόλου, γιατί μπορεί να γίνει εξισορρόπηση στους βουλευτές περιφέρειας. Αν είναι 200+100, μπορεί να γίνει στους Βουλευτές περιφέρειας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο 200+100 ήδη μειώνεται πάρα πολύ η αναλογικότητα η δική σας. Είναι στα 2/3 η αναλογικότητα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ο νόμος αυτός επιτρέπει την εξισορρόπηση σε όλα τα επίπεδα της αναλογικότητας. Έχω προτείνει επίσης διπλή κάλπη. Έχω προτείνει άλλο στο Βουλευτή κι άλλο στο κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα πολιτικό ερώτημα όμως : Εδώ θα βρεθείτε μπροστά στο δίλημμα που θα σας θέσει η κυβέρνηση: Ή ένας νόμος που δίνει αυτοδυναμία, με 10 Βουλευτές συζητάμε, δεν ξέρω πόσο θα πάει, ή όχι. Το «όχι» ενδεχομένως να δείχνει και ηττοπαθή αντανακλαστικά απ’ την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γιατί; Προφανές είναι ότι δε θέλετε έναν εκλογικό νόμο που να δίνει διευρυμένη πολιτική για την κυβέρνηση.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Εγώ όταν κατέθετα την πρόταση για τον εκλογικό νόμο δε με διακατείχε ούτε ηττοπάθεια, είχα κριτήρια συγκεκριμένα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ κατά τη γνώμη μου πρέπει να κατεβάσει μια πρόταση, να την επεξεργαστεί, να την κατεβάσει για να ξέρει και ο ελληνικός λαός τι νόμο προτείνει τελικά κι εκεί πάνω να κάνει την αντιπαράθεση με τη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δε φοβόμασταν να πάρουμε αυτοδυναμία μικρή ή να μην έχουμε αυτοδυναμία σ’ αυτές τις εκλογές που έγιναν, το έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου και πολύ σωστά το έλεγε, δηλαδή ότι μετά τις εκλογές εμάς δε μας ενδιαφέρει, και να μην έχουμε αυτοδυναμία και να είμαστε πρώτο κόμμα, θα επιχειρήσουμε να συγκυβερνήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, επειδή έχουμε μόνο δυο τρία λεπτά στη διάθεσή μας πλέον, θα ήθελα αν μπορούσατε να μας λέγατε ποιο θα είναι το βήμα σας, αυτό που θα κάνετε, η πρωτοβουλία που θα πάρετε τη 12η Νοεμβρίου σε περίπτωση που δεν είστε εσείς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δεν εννοώ ποιον θα υποστηρίξετε, τα είπαμε αυτά, λέμε ότι έστω θα εκλεγεί Πρόεδρος ή ότι θα εκλεγεί στη δεύτερη Κυριακή. Λοιπόν, εάν δεν είστε εσείς ο Πρόεδρος, τι πρωτοβουλία θα πάρετε;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η πολιτική μου πρόταση, που είναι μια πρόταση ενότητας, συσπείρωσης και σύνθεσης, θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτήν και με όλη τη συνείδηση που έχω όλα αυτά τα χρόνια που δούλευα για την ενότητα και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι δηλαδή ένας παράγοντας απόλυτης συμβολής στο μεγάλο πλειοψηφικό και καθαρό με την έννοια του ιδεολογικού και πολιτικού ΠΑΣΟΚ, που προτείνει λύσεις και γίνεται κυβερνώσα δύναμη. Γιατί αυτό είναι η μεγάλη απαίτηση του λαού.

                        Ο λαός τώρα που μας βλέπει, λέει τι σχέση έχουμε εμείς με τα όργανα, πώς εκλέγονται, τι κάνουν κτλ. Αυτό μας ενδιαφέρει. Αλλά και ο τρόπος που παράγεται η πολιτική μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει αν ο λαός συμμετέχει σ’ αυτά, στη διαμόρφωση της πολιτικής. Άρα, τον αφορά ουσιαστικά και καταλυτικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θ’ αντισταθείτε σε τυχόν πρακτικές αντεκδικήσεων, ρεβανσισμού;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Πάντα αντιστεκόμουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ δυναμικά και έμπρακτα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Από όποια θέση και να είμαι θα δίνω τη μάχη για να είναι ένα ΠΑΣΟΚ δημοκρατικό, ανοιχτό, που εγώ πιστεύω ότι η αλλαγή της δομής του και της λειτουργίας του και η συλλογικότητά του και η εσωκομματική δημοκρατία, μπορούν να κατοχυρώσουν απολύτως την ενότητά του και την αποκοπή οποιασδήποτε προσπάθειας ή την υπονόμευση ή οτιδήποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που λέγατε για ρόλους, αντιδικίες κτλ., πώς κρίνετε το γεγονός ότι κάποια, και μάλιστα από τα πολύ σημαντικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή δεν ανοίγουν ακόμα τα χαρτιά τους;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Θέλουν ν’ ακούσουν τι θα πουν όλοι οι υποψήφιοι για ν’ αποφασίσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έκαναν αρκετοί και το ’96 άλλωστε.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Είναι μια φυσική στάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε, τη χαρήκαμε την κουβέντα.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Ευχάριστη και ελεύθερη. Πιστεύω ότι η ψήφος σ’ εμένα είναι μια ψήφος γι αυτά που ισχυρίζομαι, γι αυτά που πιστεύω, γι αυτά που ιδεολογικά παλεύω τόσα χρόνια, είναι μια ψήφος δικαίωσης σε μια διαδρομή που μου δίνει το δικαίωμα να θέλω την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της 11ης Νοεμβρίου για ν’ αναλάβω να καθοδηγήσω το Κίνημα στη νίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλαφόν έχετε βάλει στόχο;

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν τέτοια πλαφόν, κι εγώ το ξέρω καλύτερα απ’ τον καθέναν σας πληροφορώ. Κανένα πλαφόν δε μπαίνει, μπορεί να πάει απεριόριστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία και να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search