skip to Main Content

Σημεία συνέντευξης στον Ρ/Σ ”Αθήνα 9.84”

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Βασίλη Πάικο και Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

 

* Σχέσεις ΠαΣοΚ – Αριστεράς:

 

Ερώτηση: Έτσι όπως εξελίσσονται οι σχέσεις του ΠαΣοΚ με την Αριστερά, ολέθριες δηλαδή και καταστροφικές, κινδυνεύετε να μείνετε υπουργός «άνευ χαρτοφυλακίου»;

 

Απάντηση: «Κατ’ αρχάς δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σας, διότι αυτό είναι συγκυριακό και δεν έχει σχέση με την πιο ευρεία προσέγγιση που πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και δεύτερον, δεν ασχολούμαι μόνο με το Συνασπισμό και τη σχέση μας με την ηγεσία του, ασχολούμαι με μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα, με τη δημοκρατία και κυρίως με το διάλογο σε επίπεδο φορέων της Αριστεράς, με την έννοια κινήσεων, προσωπικοτήτων εξωκοινοβουλευτικών και άλλων και στα επίπεδα των συνδικάτων και της Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο θα εισηγηθώ στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Έχω ετοιμαστεί και περιμένω να τον δω».

 

Ερώτηση: Αυτό το «των προσωπικοτήτων» που είπατε αφήστε το καλύτερα, γιατί ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν δεν βοήθησαν τις σχέσεις, αντιθέτως…

 

Απάντηση: «Ξέρετε πολύ καλά ότι εγώ είμαι πολύ θεσμικός και δεν παρεμβαίνω, δεν κάνω εισοδισμούς. Είναι απαισιόδοξη η εποχή, διότι είμαστε σε μια εποχή που ο Συνασπισμός επανέρχεται στα κανονικά του μέτρα, μπορεί να μην είναι αυτά των εκλογών, να είναι πολύ περισσότερα, αλλά επανέρχεται εν πάση περιπτώσει σε φυσιολογικά όρια – να μην νιώθει ότι ξαφνικά έγινε ο πολιορκητικός κριός του πολιτικού συστήματος. Από την άλλη μεριά και το ΠαΣοΚ μετά τα συνέδριά του και τις εσωστρέφειές του αρχίζει να σταθεροποιεί τις σχέσεις του και τις πολιτικές του. Τελειώνουμε επιτέλους και με τις εκλογές τις εσωκομματικές, γιατί αρκετά ψηφίσαμε τόσο καιρό. Να τελειώσουμε με αυτό το μαρτύριο και να πάμε σε μια διαδικασία επαφής με τα πολιτικά προβλήματα, την κοινωνία κι εκεί πάνω το έδαφος μπορεί να γίνει και γόνιμο».

 

* «Αριστερά σημαίνει ανατροπές»:

 

«Αριστερή στροφή δεν σημαίνει επαφή μόνο με το Συνασπισμό, το ΚΚΕ και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις πρέπει να είναι σαφές. Αριστερά σημαίνει ανατροπές. Χρειάζεται ανατροπές και για τους μικρομεσαίους, κυρίως, χρειάζεται ανατροπές για το κοινωνικό κέντρο, άρα όταν μιλάς για πολιτική με αριστερό πρόσημο εννοείς την Αριστερά, όπως αναφέρεται στην Ευρώπη. Η Αριστερά στην Ευρώπη είναι η Κεντροαριστερά. Είναι όλο αυτό το σύστημα των αλλαγών και των ανατροπών που πρέπει να γίνουν. Η στροφή είναι από μια διαχειριστική αντίληψη σε μια δημοκρατική ανατρεπτική πολιτική. Αυτή είναι η στροφή. Από εκεί και μετά, δεν σημαίνει ότι το ΠαΣοΚ θα πάει με τα ασθενέστερα στρώματα και θα εγκαταλείψει τα μικρομεσαία, για όνομα του Θεού. Δεν το λέει κανείς αυτό. Εμείς είμαστε το κατεξοχήν μεταρρυθμιστικό κόμμα. Η μεταρρύθμιση στο πολιτικό σύστημα σημαίνει ανατροπές. Μεταρρύθμιση ακόμη και στο δημόσιο τομέα δεν είναι αυτή που κάνει ο κ. Καραμανλής. Αυτή είναι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση».

 

* Συνταγματική αναθεώρηση:

 

«Δεν είμαστε εμείς αυτοί που υπαγορεύουμε την πολιτική στο Συνασπισμό. Ο Συνασπισμός κάνει την πολιτική του και θα κριθεί αν συμμετέχει και θέλει μια προοδευτική μεταρρύθμιση ή όχι στη χώρα. Δεν σημαίνει ότι το άνοιγμα του διαλόγου με την Αριστερά σημαίνει οπωσδήποτε και συμπόρευση. Πρέπει να θέλουν και οι άλλοι, άμα δεν θέλουν θα πάρουν και την ευθύνη. Η αναθεώρηση είναι βασικό παράδειγμα. Κακώς θα ψηφίσουν οποιαδήποτε διάταξη, διότι τη μεταθέτουν για την επόμενη πενταετία (σ.σ. τη μεταρρύθμιση). Είναι επιλογή τους να υπάρχει μια Δεξιά στη διακυβέρνηση; Είναι μια γραμμή αυτή. Κι αυτή θα την εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».

 

Ερώτηση: Λέτε εσείς ότι είναι επιλογή τους αυτή;

 

Απάντηση: «Όχι, δεν το εκτιμώ. Λέω ότι η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όχι από τις προθέσεις. Δυστυχώς δείχνουν ότι οι προθέσεις τους είναι εμφανείς σε μια γραμμή που οδηγεί στην εδραίωση της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάω για τις βασικές τους επιλογές, δεν μιλάω για την αντιπολιτευτική τους πρακτική».

 

Ερώτηση: Αυτές οι νομοτελειακές εξισώσεις ότι οδηγούν μοιραία εκεί…

 

Απάντηση: «Δεν βάζω καθόλου νομοτέλειες. Όταν εξισώνουν το ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία προσφέρουν υπηρεσία στην προοδευτική παράταξη;

Επί της ουσίας, ακόμη και να πάει η “μεγάλη” αναθεώρηση μετά από πέντε χρόνια, υπάρχει τεράστιο πεδίο ανατροπών και με βάση το ισχύον σύνταγμα, σε όλα τα επίπεδα, στο κράτος, στην οικονομία, στις διαδικασίες, στο πολιτικό σύστημα, σε όλα μπορούν να γίνουν μεγάλες ανατροπές. Λοιπόν, υπάρχει πεδίο συμπόρευσης και προφανώς κάποια στιγμή θα εμφανίσουμε και μια πλατφόρμα, μια ουσιαστική πρόταση».

 

Ερώτηση: Επί της ουσίας πλατφόρμες μπορεί να υπάρξουν από τη μια πλευρά, θα υπάρξουν και από την άλλη, γιατί ετοιμάζει και ο Συνασπισμός κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλά το ζητούμενο είναι πού θα συναντηθείτε κι αν κάποτε συναντηθείτε και τι συζητάμε πολιτικά και επί της ουσίας τώρα.

 

Απάντηση: «Γι’ αυτό εγώ έκανα μια πρόταση πάρα πολύ συγκεκριμένη – δεν αφορά το κόμμα μου, αφορά μια προσωπική πρόταση. Εάν αναγνωρίζουν όλα τα προοδευτικά κόμματα ότι η κυβέρνηση αυτή δεν αξίζει για τον τόπο, ότι είναι καταστροφική η πορεία του τόπου, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να φύγει γρήγορα. Να κατέβουν μαζί στις επόμενες εκλογές».

 

Ερώτηση: Να φύγει η κυβέρνηση για να γίνει τι; Με ποιους όρους;

 

Απάντηση: «Να βρουν για τι. Δεν κατάλαβα, εσείς πιστεύετε ότι η μεγάλη διαφορά του ΠαΣοΚ με το Συνασπισμό είναι επειδή υπάρχει το άρθρο 16 που εμποδίζει τη συμπόρευση; Γι’ αυτό λέω ότι χρησιμοποιούν δικαιολογίες. Άρα επί της ουσίας αυτό είναι το θέμα. Ποια πολιτική ανατρέπει τη συγκεκριμένη κατάσταση και ποια πολιτική εφαρμόζεται για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε αυτό λοιπόν το θέμα εμείς θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας και νομίζω ότι εκεί θα μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος έστω και από κάτω».

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Back To Top
×Close search
Search